Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Sterrentijd en Lentetijd

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Sterrentijd en Lentetijd

  Ik ben afgelopen zaterdag op het Planetror geweest in Dwingeloo.

  Op zich was het wel leuk alleen degene die ons rondleide was nou niet echt de leukst kerel om mee te praten en vragen te stellen, hij was nogal kort af.

  Hij heeft me laten zien hoe de telescoop van Dwingeloo wordt afgesteld op een object. Toen hij wou gaan afsluiten wou hij de telescoop en het meganistme afsluiten op 9 over 9 sterrentijd, en hij wou hem afstellen op lentetijd en dat deed hij met verschilende instumenten op de scoop zelf en een kaste wat er naast staat.

  Wou het hem zelf nog vragen, maar daar hij schijnbaar geen zin in.
  Dus wat is dat eigenlijk sterrentijd en lentetijd en waarom is dat zo belangrijk.
  "Een leven kan niet mislukken, want een leven kan ook niet lukken"

  #2
  Hoi Arie

  Mischien heb je hier wat aan ik heb het op internet gevonden.
  groeten patrick

  Sterrentijd is de tijd gemeten volgens de stand van de sterren. Als het weer dezelfde sterrentijd is dan staan de sterren weer op dezelfde plekken aan de hemel (gezien vanaf dezelfde plaats). Je kunt de sterrenhemel voor 50į noorderbreedte en voor verschillende sterrentijden vinden via de Sterrenhemelbladzijde.

  Omdat de Aarde in een jaar eenmaal rond de Zon draait lijkt het er vanaf de Aarde gezien op alsof de Zon in een jaar eenmaal tussen de sterren door langs de ecliptica trekt. Daarom schuift de Zon elke dag een stukje op tussen de sterren, en als je elke nacht op dezelfde tijd (volgens de Zon) naar de sterren kijkt dan zie je dat ze van dag tot dag met z'n allen een stukje opschuiven, tot ze na een jaar precies 360 graden verder geschoven zijn en dus weer terug zijn op dezelfde plekken aan de hemel als een jaar eerder.

  Als de Zon 365 keer en een beetje door de hemel getrokken is (dus als er een jaar voorbij is), dan hebben de sterren een extra rondje gemaakt en zijn dus 366 keer en een beetje rond geweest. Een sterrendag duurt daarom ongeveer 365/366 keer zo lang als een zonnedag, ofwel ongeveer 4 minuten korter dan een zonnedag.

  Officieel is de sterrentijd van een gegeven moment gelijk aan de rechte klimming die op dat moment door de hemelmeridiaan gaat. De rechte klimming wordt gemeten ten opzichte van het lentepunt, dus als het lentepunt het hoogst aan de hemel staat dan is het 0 uur sterrentijd. Het lentepunt is het punt tussen de sterren waar de Zon is aan het begin van de lente van het noordelijke halfrond en de herfst van het zuidelijke halfrond, dus rond 21 maart. Als het op die dag 12 uur zonnetijd is dan is het 0 uur sterrentijd (want op die dag staat de Zon in het lentepunt en op dat uur gaat de Zon door de hemelmeridiaan dus gaat dan het lentepunt door de hemelmeridiaan en is het dus 0 uur sterrentijd). Het verschil tussen sterrentijd en zonnetijd is dan dus 12 uur.

  Aan het begin van de noordelijke herfst en zuidelijke lente, rond 23 september, lopen de zonnetijd en de sterrentijd gelijk. Voor elke maand later loopt de sterrentijd ongeveer 2 uur voor op de zonnetijd (dus 24 uur per jaar). Voor elke extra dag later komt daar nog eens ongeveer 4 minuten bij. De sterrentijd op 0 uur zonnetijd op 15 december reken je bijvoorbeeld zo uit: 0 uur op 23 september, acht maal 4 minuten erbij om tot 1 oktober te komen, dan twee maal 2 uur erbij om tot 1 december te komen, en dan nog veertien maal 4 minuten erbij om naar 15 december te komen. In totaal is dat 5 uur 28 minuten. Nog een tweede manier: 0 uur op 23 september, drie maal 2 uur erbij om tot 23 december te komen, en dan acht maal 4 minuten eraf om terug te gaan tot 15 december. Dat geeft ook 5 uur 28 minuten. Op 15 december om middernacht zonnetijd is het dus ongeveer 5 uur 28 minuten sterrentijd. Dat verschil blijft de hele dag zo, behalve dat er per 6 uur nog een minuut bij komt. Om 18 uur zonnetijd, bijvoorbeeld, is het dus 18 uur + 5 uur 28 minuten + 3 minuten = 23 uur 31 minuten sterrentijd.

  Om van zonnetijd naar naar de standaardtijd van de officiŽle tijdzone te gaan moet je een correctie aanbrengen die afhangt van je afstand tot de meridiaan waarop de tijdzone gebaseerd is. Voor elke lengtegraad die je ten westen van de meridiaan van je tijdzone bent moet je 4 minuten bij de zonnetijd optellen om de kloktijd te vinden (en voor elke graad ten oosten trek je 4 minuten af). In Nederland en BelgiŽ gebruiken we in de winter Middeleuropese Tijd (MET) die gebaseerd is op de meridiaan van 15 graden oosterlengte. Iemand die bij ons in de buurt op 5 graden oosterlengte woont moet dus tien (= 15 - 5) maal 4 minuten ofwel 40 minuten bij de zonnetijd optellen om de kloktijd (MET) te vinden. De Zon staat hier gemiddeld om 12:40 uur MET op zijn hoogste punt. Voor wintertijd (MET) in de Benelux kun je het verschil tussen kloktijd en zonnetijd aflezen uit het plaatje op de pagina over de positie van de Zon.

  Commentaar

  Werken...
  X