Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Klimaatverandering

Samenvouwen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  #16
  Origineel geplaatst door svdwal Bekijk bericht
  ... speelgoedmodel.
  Zo vaak lees je in papers de term toy model, als je plotseling een vertaling ervan ziet kijk je er toch even raar naar. Grappig.

  Commentaar


   #17
   We zijn niet voor niets een Nederlandstalig forum, alhoewel een Anglicisme niet echt mooi Nederlands is .Misschien een achtekant-van-een-bierviltjesmodel, maar dat is wat lang en moeilijk leesbaar.
   What where the skies like when you were young?

   Commentaar


    #18
    De energieoverdracht in de golfstroom wordt bepaald door het verschil in temperatuur tussen in- en uitstromend water. Voor het tropisch deel dat begint in de Golf van Guinea , westelijk tot Panama stroomt ( door de corioliskracht ) bedraagt die circa 30 gr.C. Na een bocht door de caraibische zee is de stroming noordelijk met een progressieve afkoeling door uitwisseling van thermische energie met vooral de atmosfeer via verdamping etc. Wanneer t.h.v. de poolcirkel de stroming verdwijnt in de diepe oceaan ligt de temperatuur dicht bij het vriespunt. De thermische energie die afgestaan wordt is de energie die vrijkomt bij koeling van 30 gr. naar 0 gr. x het debiet. Alle supplementair water dat via het Panamakanaal ( ligt juist aan de noordelijke knik van de golfstroom ) in het tropisch deel van de golfstroom terechtkomt zal bijdragen aan de energieoverdracht. Bijmenging of uitwisseling met zoetwater bij de passage door het meer is onbelangrijk aangezien enkel de temperatuur de getransporteerde energie bepaalt.

    Commentaar


     #19
     Het gaat om de hoeveelheid warm water, niet alleen het verschil in temperatuur. Anders zou je met 1 druppel kokend water een gevulde emmer van 12 liter van 20graden tot 60 graden kunnen verwarmen.

     Dat gaat toch echt niet, dat lukt alleen door er 6 liter koud water uit te gooien en er 6 liter kokend water bij te doen.
     What where the skies like when you were young?

     Commentaar


      #20
      Daarom lees je : 'x debiet'.

      Commentaar


       #21
       Origineel geplaatst door rowi Bekijk bericht
       . 99 p.c. van de thermische energie van het aardoppervlak is bevat in water. Dit betekent dat 0,01 gr.opwarming van zeewater -nauwelijks meetbaar- een opwarming van 1 gr.in de aanliggende atmosfeer kan veroorzaken,
       Voortbouwend op Sander. Misschien kun je uitleggen hoe je hieraan komt.

       Commentaar


        #22
        rowi

        maak de sommen maar, dan zal je het zien.
        What where the skies like when you were young?

        Commentaar


         #23
         De soortelijke warmte van water is 6 X groter dan die van lucht en de warmtegeleidingscoefficient is 23 X groter. Binnen een bepaalde tijd (in casu de passage van de golfstroom van de golf van Mexico tot het poolgebied ) zal een minstens honderdvoudige temperatuurswijziging van bv. 1 cu. meter lucht t.o.v. van 1 cu. meter water plaatsvinden.

         Commentaar


          #24
          Leuk, ik zet een emmer warm water in m'n woonkamer en dan stijgt de temperatuur in de kamer tot boven de watertemperatuur. Wat voor een cijfer had jij vroeger bij natuurkunde?
          Objectieven in huis met de maten: 22,30,35,44,50,56,65,70,80,88,100,127,150,200,250, 315 en 400mm

          Commentaar


           #25
           Niet relevant zolang je niet weet hoeveel extra energie is toegevoegd door de warmte-overdracht via het Panama-kanaal.
           What where the skies like when you were young?

           Commentaar


            #26
            Misschien een goed idee om je wat te verdiepen in thermodynamica en statistische mechanica. Van belang is niet de hoeveelheid energie waar jij het over hebt, maar het temperatuurverschil. Denk als analogie aan twee meren, het ene groot dus veel water, het andere klein dus weinig water. Hoe het water stroomt, wordt niet bepaald door de hoeveelheid water (in jouw geval energie) maar door het niveauverschil tussen de meren (in jouw geval temperatuurverschil). Om een idee te krijgen van de effecten van welke be´nvloeding van het klimaat dan ook, heb je bovendien een wat ingewikkelder model nodig dan neem een kubieke meter water en lucht.

            Commentaar


             #27
             De afgestane energie door de golfstroom wordt bepaald door de afkoeling van 30 gr. naar 0 gr. en door het debiet van de stroming. De wet van behoud van energie leert dat deze energie ergens elders terug moet verschijnen, in casu in een hogere luchttemperatuur.
             Hoeveel water er extra via het Panamakanaal in de golfstroom terechtkomt is bij mijn weten nooit onderzocht, ik kan enkel ramen waarbij ik op een vermogen uitkwam van een gigawatt, dus vergelijkbaar met het vermogen van een doorsnee kerncentrale.
             Nogmaals de feiten die tot het idee geleid hebben
             1.De temperatuuromslag van 1914, het openingsjaar van het kanaal.
             2.De dramatische daling van de temperatuur in de gebieden onder invloed van de golfstroom bii de aaneensluiting van Noord- en Zuidamerika voor 2 miljoen jaar
             3.De snellere opwarming van de Atlantische oceaan dan van de pacific
             4.De snellere opwarming van de noordelijke hemisfeer dan de zuidelijke.

             Commentaar


              #28
              Hoe vaak kwam een temperatuuromslag als in 1914 voor? Alleen als het een uniek gegeven is ligt het voor de hand om het toe te kennen aan de opening van het Panamakanaal.
              What where the skies like when you were young?

              Commentaar


               #29
               Zie de grafiek op Wikipedia Global Warming. De knik van 1914 is duidelijk. Of is dit 'spurious'? Opvallend is de stabilisatie tijdens W.O. 2 toen het handelsverkeer stagneerde. Of is dit ook 'spurious'? Bewijzen kan je uiteraard nooit.Gegevens van voor 1880 missen betrouwbaarheid.

               Commentaar


                #30
                Een piek is mooi maar er is pas een causaal verband als de hoeveelheid energie die voor de piek nodig is hier uit het Panamakanaal gehaald kan worden dmv van schutwater. Dat kan je berekenen, en die berekening zie ik nog steeds niet. Wie eist, bewijst.
                Last bewerkt door svdwal; 19-08-18, 16:47.
                What where the skies like when you were young?

                Commentaar

                Werken...
                X