Announcement

Collapse
No announcement yet.

Sterrenwacht Rijswijk

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  #46
  Vanavond hebben we de nieuwe aanwinst, de 130mm Starfire, aan de tand gevoeld op Jupiter en testster Arcturus. Seeïng was redelijk.Om 19.00 uur stond hij al buiten en de stertest was om 22.00 uur. Tijd genoeg gehad om af te koelen. De resultaten waren verbluffend. Detailrijkdom en contrast op de planeet waren zo hoog dat de 'verwende' sterrenwachters met verbazing en ah en oh geroep reageerden. Zelfs de eigenaar van een 180mm Astrophysics kijker vertelde dat hij nog niet eerder een 130mm kijker zo goed had zien presteren. Ook de 5mm Pentax XO en 6mm Delos oculairen die het gezelschap op topbeelden trakteerden, deden daarbij een dikke duit in het zakje.

  Bij de stertest bleek niets verontrustends. De geziene astigmatisme in post 41 bleek na afkoeling onmerkbaar klein, zowel in - als uit focus. De stertest bracht aan het licht dat de totale fout p/v wavefront dat het oculair bereikt niet groter dan 1/10 - 1/12 Lambda kòn zijn. Het zien van een eventuele fout is meer een academische discussie, aldus Ed Ting .

  Het publiek dat vanavond getuige was van zijn 'First Light' was er niet bij weg te slaan. Ze verbaasden zich ook hogelijk over het feit dat je een "onzichtbare" planeet overdag, terwijl de zon nog boven de horizon was, gewoon door deze telescoop kon zien...!!!
  Last edited by John Baars; 07-05-16, 06:57.
  Schiedam: Evostar 120ED, Vixen ED102 (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Mak 102 (g&g) op Alt/Az. Jena 10X50, Gucky.
  Sterrenwacht Rijswijk : 130mm Astro-Physics Starfire op EQ6, 14 inch Meade Schmidt Cassegrain op EQ8, Lunt.

  Comment


   #47
   Gefeliciteerd en veel plezier er mee!
   Hopeloze Alpha met Bêta interesse

   Comment


    #48
    .....en veel plezier er mee!
    Wel, dat is tot nog toe goed gelukt!

    Vanavond 27 mei hadden we weliswaar geen geweldige transparantie, maar wel een redelijk goede seeïng. Details op Jupiter waren overweldigend. De GRS lag als een dikke rode kers op de taart. Met de Delos 6mm en Pentax XO5 werden vergrotingen van 173X en 204X gegenereerd. Ongenaakbare beelden. De Starfire knipperde niet met de ogen of de ene of de andere vergroting erin werd gestopt. Ervaren waarnemers liepen verlekkerd als kleine jongetjes rond het nieuwe speeltje. Naarmate de avond vorderde en veel sterrenwachters inmiddels al weer naar huis waren vertrokken, besloten we toch nog even een ommetje langs Mars te maken. De rode planeet stond op dat moment nog geen 10 graden boven de horizon en was door de ( wel heel rustige) soep van de horizon nauwelijks met het blote oog te zien.

    De Starfire deed waarvoor hij gekomen was en liet zelfs onder die omstandigheden een veelheid aan details zien. Af en toe een 'wobble' van de seeïng en dat was alles. Verder een strak, contrastrijk beeld. De donkere vlekken van Mare Acidalium, Erytrhaeum en Syrenum knalden ons tegemoet. Evenals een klein helder gebiedje: de kap. Weliswaar allemaal niet zo helder als hij hoger had gestaan en de transparantie beter was geweest, maar ook nu weer zeer, zeer verrassend. Zelden zo goed gezien. Zeg maar: vrijwel nooit. Hiervoor hebben we de Starfire aangeschaft! Wat een topinstrument! Zeer tevreden keerden wij huiswaarts...in de wetenschap dat het gras aan de andere kant van de heuvel ditmaal wel groener is....
    Last edited by John Baars; 28-05-16, 10:00. Reason: typo
    Schiedam: Evostar 120ED, Vixen ED102 (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Mak 102 (g&g) op Alt/Az. Jena 10X50, Gucky.
    Sterrenwacht Rijswijk : 130mm Astro-Physics Starfire op EQ6, 14 inch Meade Schmidt Cassegrain op EQ8, Lunt.

    Comment


     #49
     Mooi verslag John. Nu heb ik het "second light" met deze kijker ook al wegens andere verplichtingen moeten missen ;-) Bij third light hoop ik erbij te zijn.
     Takahashi ε-180ED & FC-76DS | Astro-Physics Mach1 GTO | Vixen SP | Nikon D810a | Lacerta MGEN | Nikon Monarch HG 8x42

     Comment


      #50
      De herfststorm en de koepelschuif (Wim Groen)

      In de nacht van zondag op maandag (29 op 30 november) woedde er een zware storm over ons land die op maandag nog aanhield maar in de loop van de dag afzwakte. Dit ging gepaard met regen en af en toe zware buien met hagel.

      Maandag 30 november
      Tegen de middag werd ik gebeld door Theo Disselen. Die kreeg van buurtbewoner en donateur Jan Sant te horen dat er een groot zwart gat te zien was in de koepel. De schuif stond open of hij was weggewaaid. Beide heren zijn onmiddellijk gaan kijken want Theo, oud bestuurslid en deelnemer van de werkgroep E=MC2 kan de sterrenwacht in.
      Tot hun grote verbazing stond het onderste klapluik open en was de 2,4 meter lange schuif verdwenen. Beide heren hebben rond het gebouw lopen zoeken, maar hij was nergens te vinden. Een raadsel.

      Op mijn werk kon ik vanwege een meeting pas om 15:00 weg en had inmiddels ook andere bestuursleden op de hoogte gebracht. We zouden er die maandag om 15:30 uur zijn. Een aantal zijn (nog net bij daglicht) rond het flatgebouw gaan zoeken, maar de schuif was van de aardbodem verdwenen. We hebben het ook bij de politie aangemeld met de vraag of er schademeldingen binnen waren gekomen, wat gelukkig niet het geval was. De verbazing was groot. Hoe kon dit gebeuren na 45 jaar zonder problemen. Staande in de koepel waar de gierende wind en regen vrij spel hadden stonden we te gissen naar de oorzaak. Had iemand hem open laten staan? Waren er mensen binnen geweest zonder verstand van zaken? Inbraak? Er was geen braakschade. Onderhoudspersoneel misschien? John van der Wal die al 20 jaar de koepel correct afsluit was de laatste gebruiker en had dit nu ook weer gedaan.
      Zonder met een beschuldigende vinger te wijzen werd er voorzichtig geïnformeerd en werd op termijn de zaak duidelijker.

      Maar terug naar de storm. Er moest een zeil over het gapende gat geplaatst worden. Dat was bij stormwind niet te doen dus dat werd niks. Dan maar binnen in een zeiltje. Dat kregen we niet dicht. Laat op de avond appte John Baars. “Jongens, is de telescoop weggehaald”? Die stond zoals altijd onder een stevig zeildoek als extra bescherming, maar nu wel in weer en wind. Toen zijn Frans Lalleman en ik om 22:00 uur weer naar de sterrenwacht gereden om te telescoop uit de koepel te halen en veilig op te bergen in de ruimte beneden. Dat gaf een beter gevoel, ik kon weer slapen. Van lekkage in de ruimte onder de koepel en in de zaal was immers geen sprake.

      Een dag later hebben we na het luwen van de wind met een aantal mensen een groot stuk bouwplastic over de koepel getrokken. Maar ook dit was geen oplossing voor langere tijd. Zelfs bij matige wind is het op 45 meter hoogte stormachtig. We hebben het zeil met tientallen meters touw redelijk windbestendig gekregen.
      Click image for larger version

Name:	IMG_1207.JPG
Views:	1
Size:	142.0 KB
ID:	1294667

      Ontwerpen en uitbesteden van een nieuwe schuif en het plaatsen.

      Op de avond van de storm heb ik metingen gedaan om een nieuwe schuif in AutoCAD te tekenen. Dezelfde avond lag de tekening in de mailbox van metaalverwerkend bedrijf “Van Slobbe” in Schiedam, specialist in rvs en aluminium. Dit bedrijf heeft al eens vaker voor mij wat gedaan, onder andere telescoopzuilen voor mijzelf en voor de sterrenwacht. Het bedrijf begreep de urgentie van de aanvraag en beloofde dat ze in de zelfde week op vrijdag de schuif klaar zouden hebben. Ook moesten er geleidingsblokjes besteld worden van HMPE hard kunststof en rvs verbindingsmateriaal. De bediening van de schuif met touwen hebben we in stand gehouden. Alternatieven met katrollen waren praktisch onuitvoerbaar. Voor de bevestiging van de touwen aan de schuif heb ik een ander mechanisme bedacht, uit onderdelen van rvs uit de scheepstuigage. Het werd dus weer het vertrouwde systeem.

      Vrijdagmorgen 4 december
      Ik werd op mijn werk gebeld dat de schuif klaarstond en heb die middag vrij genomen om hem te vervoeren. Hij paste net in mijn auto. Erik Hoorn, John Baars, Jan Koet en ik waren die middag om 14:00 uur bij de sterrenwacht om de schuif te passen en voorlopig te plaatsen zodat het wapperende zeil weggehaald kon worden. Het enorme zeil zou een volgende storm niet overleven en hier en daar waren de ringen in de rand van het zeil al uitgescheurd. Net op tijd dus. Voor sommigen was het te laat geworden om thuis wat te gaan eten, die gingen naar de Chinees, De sterrenwacht moest immers weer open voor publiek.

      Erik Hoorn had voor een stelling gezorgd via het verhuurbedrijf Bo-rent. Die was hard nodig want dit is geen werk om op een trapje te doen. Met één man in de koepel, twee man op de stelling buiten de koepel en een man op het dakterras konden we de 28 kg zware schuif met een oppervlak van 2,4 x 0,8 meter in bedwang houden, want ondanks de geluwde wind is het uitkijken dat hij niet uit je handen waait. De veiligheid was altijd een aandachtspunt. Soms moesten we over het hek naast de koepel om te sjorren. We werkten met stevige borgtouwen en Maurice Toet had voor een valscherm gezorgd om een val van 45 meter te voorkomen.
      Na wat slijpwerk en wat heen en weer passen kon de schuif er voorlopig los opgelegd worden zodat het zeil kon worden weggehaald. De schuif werd van binnen en van buiten stevig geborgd want de geleidingsblokjes zaten er nog niet op. De volgende dag zouden we verder gaan, maar het slechte weer en harde wind gooide roet in het eten. Wel hebben Arno Verbakel en ik op de volgende zondag de borgtouwen geïnspecteerd, de koepel een kwart slag verdraaid en de borgtouwen op een betere manier aangespannen. Het werk zou door slecht weer een week stil liggen tot de volgende zaterdag. Maar gelukkig was alles weer waterdicht en kon de koepel storm en regen doorstaan.

      Zaterdag 12 december
      Wij waren; John Baars, Jan Koet, Erik Hoorn en ik vanaf 10:00 op de sterrenwacht om het finale werk te doen. De geleidingsblokjes moesten er op, gaten geboord en getapt en de schuif moest van bedieningstouwen worden voorzien. Later op de middag gingen we passen en checken of de schuif goed liep. Dat was een tegenvaller. De schuif liep na een meter schuiven vast. De koepel bleek aan een zijde vervormd door de blikseminslag van een paar jaar geleden met als gevolg een weggeslagen rails aan één kant. Om dit gat te overbruggen hebben we de geleiding van rvs strippen voorzien. Naar nu blijkt, komt de ronding van de schuif op die plek niet overeen met de ronding van de koepel door stijfheidsverlies. Links en rechts wijken van elkaar af. Van de nieuwe schuif moest aan één kant in het midden 10mm weggeslepen worden. Een langdurige klus voor de volgende zaterdag. Jan zou voor gehoorbescherming zorgen. Hij heeft ook de gaten in de blokjes thuis geboord en van schroefdraad voorzien.

      Vrijdag 18 december
      Op die dag kwam de oude schuif boven water. Dit werd ontdekt door een bovenbuurman van Theo. Hij lag tussen het riet van een aangrenzende waterpartij langs het flat op een afstand van ongeveer 150 meter. We kregen foto’s van de locatie. Maurice Toet en Randy van der Zwan hebben hem kort daarna geborgen en naar de sterrenwacht gebracht.
      Bij nader onderzoek van de oude schuif bleek dat alles is terug te voeren naar de blikseminslag van een paar jaar geleden, waardoor behalve de telescoop ook de koepel en de schuif waren beschadigd. Er was destijds sprake van een zware blikseminslag. Zelfs de lift van het gebouw was toen enkele weken uitgeschakeld. Om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen is direct daarna door Rijswijk Wonen een hoge bliksemafleider naast de koepel geplaatst.
      Toentertijd hebben we de schade aan de schuif niet gemerkt maar tijdens grondige inspectie na het bergen zagen we sporen van hittevorming en verwering op plaatsen waar de coating is weggebrand. Kennelijk is verzwakking door vermoeiing in de schuif de oorzaak geweest. Click image for larger version

Name:	IMGP3930.JPG
Views:	1
Size:	164.6 KB
ID:	1294665


      Schade aan de koepel destijds....

      Zaterdag 19 december
      Weer dezelfde mannen van vorige week in actie. De hoofdzaak was om het vastlopen op te lossen dus aan een zijde van de schuif moest er veel weggeslepen worden om de radiale vrijloop voor elkaar te krijgen. Veel slijpwerk, gaten boren en tappen. De dwarsgeleiding (axiaal) hebben we met 4 dunne kunststof glijplaatjes sterk verbeterd. De wrijvingsweerstand wordt daarmee tot een minimum beperkt. De schuif werd weer op de koepel getild en de borgende geleidingsblokjes onder de rails werden gemonteerd. De spanning nam toe. Zou de schuif nog obstakels tegen komen? De schuif liep als gesmeerd!
      Tegen het middaguur zijn we even gaan lunchen in Wateringen. Erik moest vroeg weg maar het zware tilwerk was voorbij. Nog een waterkering aanbrengen en de schuif was gereed.

      Met dank aan een groot aantal helpers uit het team is er iets gepresteerd waar we achteraf met een goed gevoel op terugkijken en kan de sterrenwacht weer en wind weer trotseren. Ook de snelle levering door van Slobbe heeft hiertoe bijgedragen.
      Ook dank voor de opmerkzaamheid en ondersteuning van Jan Sant en Theo Disselen.
      We zijn blij dat hierbij geen ongelukken zijn gebeurd. Dat is ons geluk. De nieuwe schuif is aan de zijkanten zwaar uitgevoerd (8mm dik aluminium) om de sterkte te garanderen.
      We moeten hier en daar nog wat rubber buffering / afdichting aanbrengen maar dat kan altijd nog. De telescoop kon weer teruggeplaatst worden.

      Wim Groen.

      Edit: Op moment van plaatsing van dit schrijven is die buffering aangebracht.
      Last edited by John Baars; 28-07-16, 23:41.
      Schiedam: Evostar 120ED, Vixen ED102 (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Mak 102 (g&g) op Alt/Az. Jena 10X50, Gucky.
      Sterrenwacht Rijswijk : 130mm Astro-Physics Starfire op EQ6, 14 inch Meade Schmidt Cassegrain op EQ8, Lunt.

      Comment


       #51
       De koepel van de sterrenwacht gerestaureerd. ( Wim Groen)

       In week 24 en 25 is de koepel van de sterrenwacht grondig onder handen genomen.
       De aanleiding was een opeenstapeling van gebeurtenissen zoals een blikseminslag een paar jaar geleden in de 14 inch Celestron telescoop waarbij de structuur van de koepel zwaar werd beschadigd. De geleiding van de schuif was over een lengte van 40 a 50 cm weggesmolten. Dit is kort daarna met RVS strippen een paar jaar geleden gerepareerd.
       Tevens woedde er kort geleden een zware storm waarbij de koepelschuif is weggewaaid, kennelijk door verzwakkingen door de blikseminslag. Nadere inspectie toonde aan dat er toen meer schade is ontstaan dan toen zichtbaar was. Een groot deel van het bolvormig oppervlak bleek poreus waardoor verkleuring en micro-organismen zich in haarscheuren gingen ontwikkelen. In een vorig verslag is alles over de nieuwe schuif gepubliceerd.

       Op de laatste bestuursvergaderingen zijn plannen gemaakt om niet alleen de sterrenwacht op termijn te moderniseren, (John Baars schrijft in een ander artikel over de twee aangeschafte top telescopen) maar ook om de koepel weer in een goede staat te doen laten terugkeren. Er zijn nu twee belangrijke aandachtspunten voor de sterrenwacht gerealiseerd.
       Naarstig werd gezocht naar een polyester verwerkend bedrijf. Die vonden we in Alphen aan de Rijn onder de naam Poly Vision / Poly Repair. (Voortaan genoemd PV.) Na het eerste contact bleek dat de Rijswijkse Sterrenwacht geen onbekend project was binnen hun archief, ze hadden al eens eerder onder de regie van Rijswijk Wonen (voortaan genoemd RW) werkzaamheden aan de koepel uitgevoerd.

       Omdat de sterrenwachtdeel volgens een nieuwe gebruiksovereenkomst met RW sinds kort onder eigen beheer valt en alle inkosten voor ons zijn, hebben wij de regie overgenomen en offertes aangevraagd. Het was puur toeval dat de mensen van PV reeds bekend waren met de koepel van onze sterrenwacht. Een groot pluspunt.
       Tijdens de contractbesprekingen kregen wij van PV een mooie sponsorkorting waardoor wij snel de opdracht konden verlenen.
       We hebben vooraf RW op de hoogte gesteld van de uit te voeren werkzaamheden. Het was een voordeel dat PV al eerder voor RW had gewerkt. Het contact met RW verliep prettig.
       Op moment van schrijven is PV de laatste hand aan het leggen aan het karwei. Ik kom er net weer vandaan. De koepel ziet er weer uit als nieuw opgeleverd.
       Poly Vision heeft onze verwachtingen overtroffen. De buitenzijde is van een mooie harde witte coating- en de binnenzijde van een harde zwarte coating voorzien. Bovendien is een cruciaal deel van de koepel versterkt en verbeterd. Er is bovendien netjes gewerkt.

       We kunnen weer goed geëquipeerd de toekomst tegemoet zien en met plezier toekomstig publiek ontvangen. We hebben ook veel te danken aan het sterk gegroeide aantal donateurs waardoor onze financiële positie sterker is geworden, dus ook jullie bedankt. Kom eens langs en kijk op een heldere avond ook door de nieuwe telescopen.
       Graag wil ik alle mensen die hebben geholpen met de noodzakelijke voorbereidingen als demonteren en weer monteren bedanken, want de koepelschuif moest er met regelmaat op en af vanwege het regenachtige weer.
       Met een Clear Sky groet,
       Wim Groen,

       Click image for larger version

Name:	DSC_0491.jpg
Views:	1
Size:	1,007.2 KB
ID:	1294662
       Schiedam: Evostar 120ED, Vixen ED102 (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Mak 102 (g&g) op Alt/Az. Jena 10X50, Gucky.
       Sterrenwacht Rijswijk : 130mm Astro-Physics Starfire op EQ6, 14 inch Meade Schmidt Cassegrain op EQ8, Lunt.

       Comment


        #52
        Mooi dat de toekomst er bij jullie weer wat rooskleuriger uitziet! Gefeliciteerd.
        200mmF5 Carbon, 150mmF12 Intes MK67, 90mmF10, ED80mmF6, Towa 60/700, Coronado 40mmF10 PST, EF 70-200mmF2.8L, 50mmF1.4, 20mmF2.8, Fujinon 10x50, Kamakura 10x50 Atik4000 mono, Eos70d, SXV-Lodestar, Basler ACA1280-60gm, ASH mount, NEQ5, HEQ5pro en L-200 spectrograaf

        Comment


         #53
         STERRENKIJKDAGEN 2017

         Click image for larger version

Name:	images.jpg
Views:	1
Size:	9.1 KB
ID:	1328507

         Ook dit jaar doet onze sterrenwacht mee aan het evenement Landelijke Sterrenkijkdagen. We ontvangen het publiek ditmaal op een andere locatie: het terrein van de Rijswijkse Petanque Club ABA. Het adres is Lupinepad 1, Rijswijk.(klik hier) Als u met de auto komt, kunt u parkeren bij Sport- en Welzijnscentrum ‘De Schilp’, Schaapweg 4, Rijswijk.         Openingstijden:

         Vrijdagavond 3 maart en zaterdagavond 4 maart 2017, vanaf 20.00 uur.

         Bij helder weer staan er veel telescopen opgesteld. Er zijn mooie presentaties te zien. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.


         "Vette hap" zei de boer, en hij tankte diesel www.etoiles.nl
         Royal-Enfield Bullet - 462 cc Hatz Diesel

         Comment


          #54
          Een korte foto-impressie van de eerste nacht: klik hier
          "Vette hap" zei de boer, en hij tankte diesel www.etoiles.nl
          Royal-Enfield Bullet - 462 cc Hatz Diesel

          Comment


           #55
           Yup...we hebben een Meade 14" op een Meade vorkmontering. Quiz vraag: wat zijn de goede- en wat zijn de zwakke punten in de producten van Meade? Het antwoord waarin "electronica" en " mechanische ontwerp" in voorkomt wordt goed gerekend (met bonuspunten). De montering bleek zo trefzeker als een bijziende scherpschutter zonder bril, was zo gedesorienteerd als een alzheimer patient, en....ach laat maar.

           Ook het bestuur was het zat, en zelfs de policy van "een Alt-Az montering met contragewichten kan je niet combineren met publiek" is begraven. Er komt een EQ8 die de kijker(s) gaat dragen. Dat vraagt dus om pasflenzen en een zuiltje die in de plaats komt van een wedge. Nu is hemelbestormer een zeer gewaardeerd bestuurslid met een scheepsbouwkundige achtergrond, tikken op de teller qua autocad en andere ontwerp skills, en in het bezit van een haakse slijper, een lastrafo, en rutiel electroden.

           Het is werkelijk een genoegen om met zo iemand te werken: Aan alles is gedacht. Of zoals hemelbestormer aangaf: "eigenlijk zijn het de leukere donateurs avonden als er geklust moet worden"

           Nu ja: vrijdag knetterde het even:

           Click image for larger version

Name:	IMG_20170721_212728.jpg
Views:	1
Size:	110.0 KB
ID:	1348561

           ....en sloegen de vonken er vanaf (foto met dank aan Jan Koet)

           Click image for larger version

Name:	IMG-20170722-WA0001-2.jpg
Views:	1
Size:	244.0 KB
ID:	1348562
           "Vette hap" zei de boer, en hij tankte diesel www.etoiles.nl
           Royal-Enfield Bullet - 462 cc Hatz Diesel

           Comment


            #56
            WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

            Het regent, en net terwijl je uit de auto stapt gooien de wolken er een schepje boven op: het hoost. Rennen naar de hal van de flat waarop -op een lkiftkoker- sterrenwacht Rijswijk is gevestigd. Belknop - wachten - "STERRENWACHT" kraakt het uit de luidspreker. Eenmaal boven en binnen is iedereen bezig de stoelen te verschuiven en tafels te verplaatsen voor het publiek. "Hoeveel mensen zullen er komen? 1,2?" grapt er iemand.

            Het was uiteraard stiller dan voorgaande jaren, waar soms meer dan 200 mensen kwamen. Regen en rotweer dempen het bezoek tot een twaalftal personen. Veel kinderen. De eerste bezoekers zijn een vader uit Rusland met zijn zoon. Na wat grappen over het klimaat klimmen zij in de koepel - die angstvallig afgesloten blijft om het water buiten te houden. Er druppelen meer mensen binnen. Vaders, moeders, en - heel belangrijk - hun kinderen. Rob Ebeling houdt een boeiende presentatie over de Cassini missie. Spectaculaire beelden. Een mini maandje die golvende verstoringen in de ring van Saturnus teweeg brengt, de maan die de ring "stofzuigt" en de Encke scheiding veroorzaakt.

            Jammer dat het zo rustig was, leuk dat er toch mensen kwamen!

            Click image for larger version Name:	swbegin.jpg Views:	1 Size:	78.8 KB ID:	1357519


            In afwachting van de presentatie, een deel van het bezoek is in de koepel (via de open deur te bereiken)

            Click image for larger version Name:	swpres.jpg Views:	1 Size:	44.6 KB ID:	1357520

            Boeiende presentatie van Rob Ebeling

            Click image for larger version Name:	swkijker.jpg Views:	2 Size:	26.6 KB ID:	1357522

            Wow! wat een mooie verrekijker!!! Zoonlief moest tegen de deurpost steunen om door de zware 20x80 bino niet voorover te vallen
            "Vette hap" zei de boer, en hij tankte diesel www.etoiles.nl
            Royal-Enfield Bullet - 462 cc Hatz Diesel

            Comment


             #57
             STERRENKIJKDAGEN 2018

             Net als vorig jaar hadden we besloten om de Nationale Sterrenkijkdag niet op onze eigen kleine locatie in het kleine zaaltje met een koepel er bovenop te houden. Bij helder weer is dat veel te klein en bij behoorlijke bezoekersaantallen zelfs gevaarlijk omdat bij een noodgeval niemand een kant opkan. Ook dit jaar weken we uit naar de Rijswijkse Petanque club ABA nabij sportpark de Schilp in Rijswijk. Parkeren binnen 100 meter, prima openbaar vervoer. De buitenbanen daar zijn behoorlijk groot, zelfs binnen kun je met enig gemak een tiental telescopen en een paar honderd mensen op de banen kwijt. En... niet onbelangrijk: de plaatselijke baanlantaarns kunnen gewoon uit. Binnen is er ook ruimte voor een geïmproviseerd auditorium. Een goed geoutilleerde bar met koffie en warme chocolade melk vervolmaken deze plek. Een gouden locatie!
             Click image for larger version Name:	KUJC7556.jpg Views:	2 Size:	207.6 KB ID:	1371214


             En die warme choco was hard nodig! De eerste avond verschenen veel meer dan 200 bezoekers. Een flink succes. Het was duidelijk dat ze beter dan normaal voorbereid waren op de hevige koude. Het vroor immers. Het publiek kon door een hoop telescopen naar het hemelgebeuren kijken. Twee C-11 telescopen, één 20cm en een 15 cm Newton, een 9 cm achromaat, een 18 cm Astrophysics refractor, een 102mm Maksutov, diverse grote astroverrekijkers, maar ook een tweetal fotografen had de gehele setup neergezet en stond gewoon te fotograferen! Maan , Orionnevel, Perseus, Pleiaden, Castor, Alcor en Mizar, om een greepje te doen uit de objecten De meeste bezoekers waren reuze geïnteresseerd maar toch ook blij als ze naar binnen mochten voor een lezing over de laatste Saturnus-missie. Interessant, maar vooral lekker warm.

             De tweede avond verliep nagenoeg hetzelfde. Iets minder bezoekers, het was dan ook nog kouder, want het waaide er bij. We denken dat er totaal 400 mensen geweest zijn. Iedereen die het welslagen van deze twee dagen, niet in het minst de medewerkers van ABA en de BHV-ers, mogelijk heeft gemaakt: heel hartelijk dank.


             Click image for larger version Name:	DJRU2487.jpg Views:	2 Size:	136.8 KB ID:	1371216

             Anekdote:
             Nadat een vijftig mensen ongestoord in mijn kijker Castor scherp hadden gezien, verschenen er een vader en dochter die de boel niet scherp zagen. Lichtelijk geïrriteerd deelde papa mij mede dat ik naar de opticiën moest. De boel was niet scherp.
             Attached Files
             Last edited by John Baars; 26-02-18, 20:12.
             Schiedam: Evostar 120ED, Vixen ED102 (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Mak 102 (g&g) op Alt/Az. Jena 10X50, Gucky.
             Sterrenwacht Rijswijk : 130mm Astro-Physics Starfire op EQ6, 14 inch Meade Schmidt Cassegrain op EQ8, Lunt.

             Comment


              #58
              Objectief bevroren?
              Objectieven in huis met de maten: 22,30,35,44,50,56,65,70,80,88,100,127,150,200,250, 315 en 400mm

              Comment

              Working...
              X