Announcement

Collapse
No announcement yet.

Sterrenwacht Gooi- en Vechtstreek, s'-Graveland

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Sterrenwacht Gooi- en Vechtstreek, s'-Graveland

  Sterrenwacht Gooi- en Vechtstreek bevind zich in 's-Graveland(Noord-Holland) vlakbij Hilversum.
  Het is een leuke, en vrij donkere, locatie bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Gevestigd boven restaurant Brambergen.


  Geschiedenis
  Voordat de sterrenwacht is gebouwd in 2015, bestond er de WPS het Gooi (Werkgroep Praktische Sterrenkunde). De WPS bestond zo'n 30 jaar waarin maandelijkse bijeenkomsten georganiseerd werden, net als maandelijkse kijkavonden. Vrijwilligers namen hun eigen telescoop mee richting Natuurmonumenten(waar nu de sterrenwacht staat) of de hei bij Huizen.
  Na jaren lang op zoek te zijn geweest naar een mogelijkheid voor een vaste sterrenwacht konden we, samen met Natuurmonumenten, een plek krijgen op het terrein van Natuurmonumenten. De sterrenwacht is in 2015 gerealiseerd.


  Telescopen
  We zijn in het bezit van twee vaste, in hoogte verstelbare, zuilen. Op de een staat een 16" Meade LX200-ACF met daarop een 10cm lenzenkijker. Op de andere zuil een Celestron C14 met een 8 cm lenzenkijker. Ook zijn we in het bezit van een 10cm Lunt Double-stack.
  Daarnaast staan er nog een aantal mobiele telescopen, waaronder een 10cm Vixen lenzenkijker en een 15cm newton op een EQ5.
  Click image for larger version

Name:	20160219_sterrenwacht-3-2_6-e1472644898722-1024x341.jpg
Views:	1
Size:	60.0 KB
ID:	1365033  Kijkavonden
  In de maanden oktober t/m maart zijn we iedere vrijdagavond open van 20.00u t/m 22.00u.
  De sterrenwacht is dan geopend voor publiek. Als het helder is kan er uiteraard waargenomen worden met de telescopen. Er zijn, ook bij bewolkt weer, presentaties en/of een quiz, uitleg over telescopen enzovoort. Bezoekers kunnen hun eigen telescoop meebrengen als ze vragen of uitleg willen.
  Meer informatie: https://www.sterrenwacht-gv.nl/activ...enkijkavonden/

  Lezingen
  Ieder jaar organiseren we een aantal lezingen over verschillende weer- en sterrenkundige onderwerpen. Deze vallen altijd op een donderdagavond vanaf 20.00u.
  Zie hier de data voor de aankomende lezingen: https://www.sterrenwacht-gv.nl/activiteiten/lezingen/

  Astrofotografie
  Hierover later meer!

  Meer informatie
  Voor meer informatie over de sterrenwacht: https://www.sterrenwacht-gv.nl/
  Last edited by Seltaeb; 04-01-18, 10:58.
  Sky-Watcher 8" Dobson | Sky-Watcher 100mm APO | Yamater D=76.2 F=1250 | Sterrenwacht Gooi&Vechtstreek: www.knvwshetgooi.nl

  #2
  Op 11 januari geeft Samayra Straal een lezing met als titel: Op zoek naar Fast Radio Bursts met de Westerbork Radio Telescopen.

  De lezing wordt gehouden om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54b in s-Graveland. Toegang is gratis voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek/Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Niet-leden van de sterrenwacht betalen 3.

  Meer informatie over de lezing en de inhoud is hier te vinden: https://www.sterrenwacht-gv.nl/event...stradiobursts/
  Sky-Watcher 8" Dobson | Sky-Watcher 100mm APO | Yamater D=76.2 F=1250 | Sterrenwacht Gooi&Vechtstreek: www.knvwshetgooi.nl

  Comment


   #3
   Mooie sterrenwacht! Mijn complimenten!
   Schiedam: Evostar 120ED, Vixen ED102 (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Mak 102 (g&g) op Alt/Az. Jena 10X50, Gucky.
   Sterrenwacht Rijswijk : 130mm Astro-Physics Starfire op EQ6, 14 inch Meade Schmidt Cassegrain op EQ8, Lunt.

   Comment


    #4
    Vrijdag 23 februari en zaterdag 24 februari zijn het de landelijke sterrenkijkdagen! Ook sterrenwacht Gooi-en Vechstreek doet hier aan mee.
    Wij zullen open zijn op de reguliere tijden, van 20:00u tot ongeveer 22:00u op beide dagen.

    Als het helder is kan er met de telescopen gekeken worden, maar ook als het bewolkt is zijn wij open. Wij kunnen uitleg geven over de telescopen, tips geven als u zelf een telescoop wilt kopen en er zullen, op beide avonden, presentaties zijn.

    Meer informatie over sterrenkijkavonden is hier te vinden:
    https://www.sterrenwacht-gv.nl/activite/sterrenkijkavonden/

    Entree is 2 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen en studenten. Bent u lid van de sterrenwacht? Dan is entree gratis.
    Wilt u meer informatie over het lid worden van de sterrenwacht?
    Dat kan hier: https://www.sterrenwacht-gv.nl/lid-worden/
    Sky-Watcher 8" Dobson | Sky-Watcher 100mm APO | Yamater D=76.2 F=1250 | Sterrenwacht Gooi&Vechtstreek: www.knvwshetgooi.nl

    Comment

    Working...
    X