Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Nacht van de Nacht bij de Leidse Oude Sterrewacht

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Nacht van de Nacht bij de Leidse Oude Sterrewacht

  De hele dag was het prachtig weer met nauwelijks vocht in de lucht. Dat beloofde wat voor vanavond. Maar Buienradar liet toch wel erg veel buien in het noorden ziet, dus dat ging nog spannend worden, maar een vuilniszak mee om over de telescoop te kunnen gooien. Verder de 20 cm Sky-Watcher Newton en de Vixen Great Polaris mee.

  Van de telescopen in de Sterrewacht waren de 10 duims en de Fotograaf open. De Zunderman, een 46 cm Cassegraintelescoop is nog niet terug in elkaar gezet. En verder stonden we met 3 telescopen, een flinke lenzenkijker, de oranje C8 van de WLS en ondergetekendes Newton, op het pad langs de Singel. De maan was prominent aanwezig en wat later kwam Jupiter ook in beeld. Aan het begin van de nacht was de SQM een heel behoorlijke 18.4 (we staan midden in een stadsagglomeratie met meer dan 250.000 inwoners), maar wat water kwamen er wat wolken aan, werd het flink vochtiger en zakte de SQM tot 17.4.

  Maar zelfs dan zijn nog wel wat leuke dingen te zien. Een kijker vast op de maan, de 10 duims op Jupiter, en ik heb wat rondgestruind. Aan het begin van de nacht Jupiter, aan een grote groep kinderen. Vier maanjes goed te zien, een paar banden, ondanks de lage stand. Toen Jupiter achter een boom verdween wat meer variatie en wat minder publiek, de dubbelster gamma And, eventjes NGC 752 die wel te zien is, maar niet spectaculair, en daarna de Dubbelcluster. Dat is de ideale sterrenhoop voor dit soort avonden, helder genoeg om zelfs wat kleur in de sterren te kunnen zien. Wat later ook nog even snel naar M57 toen die tussen de bomen door zichtbaar werd. Dat lukte vond ik zelf vrij aardig, maar neveltjes zijn toch een stuk lastiger voor een hoop mensen, dus weer vlot terug naar de Dubbelcluster.

  En toen was het al na elven, en koud.
  What where the skies like when you were young?

  #2
  Een mooie avond voor een dergelijk evenement.
  Jullie hadden de amateurtelescopen op een fantastische lokatie opgesteld: in de tuin, tussen het water en het hoofdgebouw van de sterrewacht.

  Het was leuk om, het inmiddels gerestaureerde, gebouw na ongeveer 13 jaar weer eens te bezoeken. Des te groter was de deceptie om bij thuiskomst in Katwijk voornamelijk bewolkte hemel aan te treffen, waar zelfs enkele spetters uitvielen. Aangezien je het zelf over wat vocht in de lucht had, neem ik aan dat precies de kuststrook getergd werd door deze wolken.
  Skywatcher EXPLORER 254mm f/4.7 | TS 102ED f/7 Photoline | NEQ6 PRO
  'Outer space exists because it's afraid to be on the same planet with Chuck Norris'

  Commentaar

  Werken...
  X