Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

inschrijvingstopic Amateur Astronomiedag der Lage Landen 7 maart 2020

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  #31
  Origineel geplaatst door jeanpierre Bekijk bericht
  (...) een stand op te zetten waar de publieks- volkssterrenwachten kunnen worden gepromoot. Telescopen ook, bij mooi weer een Lunt ook. Reclame voor VVS, KNVWS, sterrenkunde apps (Astrid Eeuwes, sterrenkunde.nu, astroforum.nl....een 'totaalreclame' voor de hobby dus.
  Origineel geplaatst door Skyheerlen Bekijk bericht
  Misschien een telescopen-walk-by zoals de Amerikanen dat doen? Niet om te pronken, maar om ATM-ideeën op te doen voor anderen.
  Het is al een vol programma met lezingen, maar toch zou dat leuk zijn. Ik denk dat je als bezoeker dan misschien niet alle lezingen kunt bijwonen, dat is weliswaar een beetje jammer omdat alle sprekers iets interessants te vertellen hebben, maar iets dergelijks naast de lezingen maakt de dag wel completer omdat je nog wat andere dingen kan laten zien die met astro te maken hebben. Ik zou zeggen, doen.

  Commentaar


   #32
   Wat de lezingen betreft; niet iedereen heeft dezelfde interesses. Gelukkig maar zou ik zeggen. Ook op de Amateurdag van 13/4 in Brussel (IAU100) konden deelnemers kiezen naar welke lezingen ze konden gaan. Er was keuze en verschillende zalen.
   Als dit hier op 7 maart volgend jaar kan doorgaan (de standen, telescopen, zonnetelescopen..) dan krijgt dit evenement meteen een andere dimensie. Kan ook goed zijn voor Space Expo zelf. De vraag -degelijk gemotiveerd- is verstuurd. Even afwachten wat hun reactie is, maar volgens mij zijn er alvast mogelijkheden...
   Ga de weg die jou het beste lijkt.

   Commentaar


    #33
    Er is ook nog een pauze. Ideaal om langs telescoop te struinen. Ben benieuwd of het te regelen valt.

    Commentaar


     #34
     Origineel geplaatst door Skyheerlen Bekijk bericht
     Er is ook nog een pauze. Ideaal om langs telescoop te struinen.
     nét daar schuilt het addertje onder het gras :-) SE wil graag dat de mensen onder de middagpauze even hun museum binnenwandelen natuurlijk. Ik argumenteerde met de win-win situatie. Ook bezoekers van SE krijgen de telescopen te zien.

     Ga de weg die jou het beste lijkt.

     Commentaar


      #35
      Ah, see your point. Even afwachten dus.

      Commentaar


       #36
       De lezing van Olivier Burggraaf en Norbert Schmidt:

       "Olivier Burggraaff is PhD student sterrenkunde in Leiden. En houdt zich bezig met optica, citizen science en onderzoek naar sensoren. Dit doet hij samen met Norbert Schmidt, die toepassingen ontwikkelt voor (populair-) wetenschappelijke doeleinden. De komende jaren werken we voor een Europees onderzoeksproject (MONOCLE, http://monocle-h2020.eu) voor het meten van o.a. water- en luchtkwaliteit. We specialiseren ons daarin in de ontwikkeling van mobiele toepassingen en spectro(polari-)metrie. De eerste publicaties zijn al een feit en we hebben een boel toepassingen in gedachten: van duisternismetingen via videoastronomie tot opnames van variabele sterren. We willen onze kennis en ervaring graag delen. Bijna iedereen heeft zo'n apparaat in zijn of haar binnenzak, de hoogste tijd dus om er mooie, interessante en nuttige astronomische toepassingen voor te bedenken!"

       Click image for larger version Name:	olivier B.jpg Views:	0 Size:	42.8 KB ID:	1415861Click image for larger version Name:	norbert.jpg Views:	0 Size:	24.0 KB ID:	1415862
       Ga de weg die jou het beste lijkt.

       Commentaar


        #37
        GREAT NEWS ! Zopas overlegd met Space Expo: er komt een stand bij waar publieks- volkssterrenwachten (NL en BE) kunnen worden gepromoot, VVS, KNVWS, sterrenkundige apps ( Astrid Eeuwes is bereid dit te demonsteren). Er kunnen telescopen staan én zonnetelescopen.
        Maar...die dingen moeten uiteraard onder bewaking staan. Daar lopen ook kinderen rond..
        Na de vakantie ga ik weer eens langs om alles fijn te tunen.
        Maar dit is al zeker: deze dag krijgt zowat een totaalprogramma! Ook HEELAL (maandblad VVS) wordt gepromoot. Ook hier volgt verder overleg.
        Ga de weg die jou het beste lijkt.

        Commentaar


         #38
         Het wordt steeds breder! Heel goed.

         Commentaar


          #39
          En bij deze de lezing van Tonny Vanmunster:

          Tonny Vanmunster : Exoplaneten ontdekken via pro-am fotometrie

          “In deze lezing leggen we uit hoe je als amateur astronoom nieuwe exoplaneten kan ontdekken via CCD fotometrie, uitgevoerd vanuit een vol-automatische sterrenwacht. Bij CCD fotometrie bepaal je met behulp van een CCD camera de helderheid (‘fotometrie’) van een of meer sterren. We laten zien hoe je als amateur aan een (meer dan) zinvol wetenschappelijk astronomisch project kan meewerken vanuit je achtertuin. Zulke projecten worden aangeduid met de term “Pro-Am”, afkorting voor ‘professional-amateur’, een gepaste verwijzing naar de intense samenwerking tussen amateur- en beroepsastronomen. We illustreren het geheel met een praktijkvoorbeeld”

          Tonny Vanmunster – bio

          “Een fors uit de hand gelopen hobby”, dat is de volzin die het best past bij mijn voorbije 40 jaar astronomische aktiviteiten. De sterrenkunde microbe kreeg me begin jaren 70 te pakken, geinspireerd door de Apollo en Skylab ruimtereizen en door kranten die blokletterden over de grote komeet Kohoutek, die uiteindelijk de verwachtingen helemaal niet invulde. Ruim 20 jaar nam ik intens visueel waar, voornamelijk veranderlijke sterren, kometen en meteoren. In 1996 ben ik overgeschakeld op CCD waarnemingen. Ik realiseerde mij toen niet half welke omwenteling dit zou te weeg brengen in mijn hobby. Datzelfde jaar bouwde ik mijn eerste (semi-)automatische sterrenwacht. Tot 2008 verrichtte ik van hieruit ruim 400.000 CCD waarnemingen van veranderlijke sterren. In 2002 ontdekte ik supernova 2002jy. In 2004 was ik de eerste amateur-astronoom die een transit kon waarnemen van exoplaneet TrES-1b, en in 2006 ontdekte ik, samen met 3 andere amateurs en een beroepsastronoom mijn eerste exoplaneet XO-1b. In 2007 en 2008 ontdekten we samen nog 4 andere exoplaneten. In 2014 besliste de Internationale Astronomische Unie IAU om aan planetoide 340071 de naam TonnyVanmunster te geven, als erkenning voor mijn pro-am fotometrie bijdragen.
          Intussen neem ik waar vanuit twee vol-automatische sterrenwachten: eentje in België en eentje in Spanje. Met beide kijkers samen kan ik zowat 450 heldere nachten op een jaar observeren, met tot wel 25 uren fotometrie in een enkele nacht. In 2018 heb ik op die manier een Neptuniaanse exoplaneet ontdekt, aan de hand van waarnemingen van een micro zwaartekracht lens. Maar mijn voornaamste passie blijven de veranderlijke sterren, die ik heel intensief observeer. De onomkeerbare intrede van technologie en innovatie in de amateur sterrenkunde heeft perspectieven geopend voor amateurs, die zinvol wetenschappelijk werk willen verrichten. Perspectieven die enkele decennia geleden zelfs in de stoutste dromen van de meest futuristische amateurs nog onmogelijk leken.”

          Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Tonny vanmunster jpg.jpg views: 85 grootte: 146,8 KB id: 1416277
          Ga de weg die jou het beste lijkt.

          Commentaar


           #40
           En voor de eerste keer in ZENIT verschenen, P 47 (de komende maanden volgt meer) https://zenitonline.nl/astronomiedag/
           Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Zenit-9-2019-prod-low-res_0047-page-001.jpg views: 64 grootte: 268,1 KB id: 1429959
           Ga de weg die jou het beste lijkt.

           Commentaar

           Werken...
           X