Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

inschrijvingstopic Amateur Astronomiedag der Lage Landen 7 maart 2020

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  inschrijvingstopic Amateur Astronomiedag der Lage Landen 7 maart 2020

  DOEL VAN DIT EVENEMENT: Een dag speciaal voor elke amateur astronoom.
  we willen graag dat dit een dag wordt waar iedereen iets aan heeft. We willen de koukleumers aan het woord laten bvb: mensen die zoveel plezier hebben aan het visueel waarnemen, een stilaan ‘bedreigde soort ?. We willen niet alleen diegenen met grote telescopen, maar evenzeer de mensen die enthousiast blijven bij kleine instrumenten. Amateurs die de astronomie beoefenen op hun eentje, mensen die zich ten dienste stellen van wetenschappelijk onderzoek. We willen de radio amateurs aan het woord, de spectroscopisten, astrofotografen…maar ook hier weer; niet enkel de ‘top’ maar duidelijk diegenen die heel bescheiden maar enthousiast bezig zijn met hun tak van de hobby. Ook diegenen die zich liever bezighouden met de theorie laten we graag aan het woord. Mensen die van hun hobby hun beroep maakten, die hun kennis en sterrenwacht ten dienste stellen van anderen, die een sterrenwacht uitbouwden, mensen die gedreven aan outreach doen, zelfbouwers. Kortom: de amateur astronoom in al zijn facetten centraal die dag.

  Donderdag 18 april overleg samen met Paul Bak (ZENIT) en de mensen van Space Expo in Noordwijk aan Zee. Dit is een blauwdruk van hoe het zal worden.
  Het wordt een samenwerking Kijkerbouw - Zenit - Space Expo
  Ikzelf (kijkerbouw) zorg voor de invulling van de dag, het tijdsverloop, sprekers, algemene organisatie... Zenit voorziet twee pagina's voor Space Expo, er komt een special februari-maart 2020 over amateur-astronomie (inhoud bespreken we samen nog met de hoofdredacteur) en Space Expo stelt de Arianezaal gratis ter beschikking van het evenement. Een kado van 800 euro...

  De zaal zelf heeft een capaciteit van 130 mensen. Maar een aantal plaatsen houden we vrij voor bezoekers van Space Expo die graag één of meerdere lezingen bijwonen. Er komt een systeem waarbij mogelijke geïnteresseerden de zaal pas kunnen betreden of verlaten respect. net voor en net na iedere lezing. Dit om te voorkomen dat de lezingen worden verstoord. Op deze manier willen we de Space Expo bezoekers kennis laten maken met een aantal facetten van onze hobby: sterrenkunde en ruimtevaart. Mensen die dan meer info wensen krijgen een contactadres waarop ze alle inlichtingen kunnen verwerven dat ze wensen.

  Een aantal mogelijke sprekers gaven zich al op en ikzelf contacteer er nog een aantal. Bedoeling is om van elk segment van de hobby toch één spreker aan het woord te laten om te vertellen over zijn/haar passie. We hebben in totaal plaats voor maximaal 10, misschien 11 sprekers. Op dit ogenblik zijn er 16 kandidaten....
  We willen vooral graag 'nieuwe' sprekers. bvb: over kijkerbouw even NIET Gent of Almere. Er zijn tig andere mensen die gedreven bezig zijn. Dit is trouwens een wens van mezelf.

  Mensen die zich als spreker willen melden: ENKEL via mij: kijkerbouw@ugent.be de reden: alles zoveel mogelijk centraliseren.

  Het zou ook mooi zijn als HEELAL hier iets kan in betekenen. We nemen contact op. Eén is om nieuwe mensen te bereiken en iedere deelnemer kennis te laten maken met verenigingen.


  De Amateur Astronomiedag der Lage Landen op zaterdag 7 maart 2020.

  Tijdschema:
  10:00 – 10:30 Ontvangst met koffie en thee (en water) en een koekje in de Foyer
  10:30 – 12:30 Lezingen ( maximaal 20 minuten per lezing)
  12:30 – 14:00 Lunch: mix verpakt klaargezet in de Arianezaal + de mogelijkheid de tentoonstellingsruimte in te gaan
  14:00 – 16:30 Lezingen (20 minuten per lezing)
  16:30 – 17:00 Einde
  .
  De praktische kant:
  • prijs voor deelname (ontvangst, lunch en entreeprijs Space Expo) bedraagt 30 euro. graag op rekening BE70 7370 2514 0625 van VSRUG, rozier 44,9000 Gent met vermelding van je naam (namen) en 'astronomiedag 2020' Zoals steeds is de inschrijving pas definitief bij ontvangst betaling. Aanmelding STEEDS ook via mail: kijkerbouw@ugent.be
  • Mensen met een museumkaart (NL) betalen 19,5 euro/persoon. Entree Space Expo voldoen ze dan ter plaatse aan de kassa.
  • Aankomst Space Expo vanaf 10 uur. We dienen de locatie te verlaten voor 17 uur. (sluitingstijd Space Expo)
  • mogelijke sprekers graag aanmelden via kijkerbouw@ugent.be
  • ZENIT stelt voor elke geregistreerde en aanwezig deelnemer gratis een Amateur Astronomiedag Special ter beschikking op 7 maart.
  • Elke geregistreerde deelnemer krijgt een badge dat hij/zij zichtbaar dient te dragen. We moeten ons kunnen onderscheiden van de bezoekers (lunch bvb, entree expo...)
  • alle info over het evenement kan je vinden op www.zenitonline.nl/astronomiedag

  En in bijlage de affiche met dank aan Marian Pontier van Volkssterrenwacht Orion Bovenkarspel. Let wel; NIET elk facet van de hobby staat er op, je krijgt nooit alles op de affiche...) maar het is uiteraard wel de bedoeling dat alles aan bod kan/mag/moet komen. Er komt tijdig een lijst met de lezingen. Die wordt ook op goed leesbare plaatsen op Space Expo zelf opgehangen teneinde mogelijke geïnteresseerden de kans te geven één of meerdere bij te wonen.

  groeten,
  Jean-Pierre en Paul

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: affiche10_Facebook.jpg views: 0 grootte: 616,6 KB id: 1414368
  Last bewerkt door jeanpierre; 22-04-19, 08:24. Reden: 'doel' bijgevoegd
  Ga de weg die jou het beste lijkt.

  #2
  de allereerste spreker legden we al vast. In Oktober 2018 verscheen onderstaand artikel in ZENIT. Een niet alledaags onderwerp, maar heel erg boeiend! Hoe kom je er toe om 'artist impressions' te maken van bvb exoplaneten. Wat zijn de criteria en hoe komt dit tot stand. Daniëlle Futselaar legt het uit.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: df.jpg views: 655 grootte: 115,3 KB id: 1414792
  Last bewerkt door jeanpierre; 28-04-19, 08:20.
  Ga de weg die jou het beste lijkt.

  Commentaar


   #3
   tweede spreker meldde zich aan: Arjan Kievits over Deep Space Communicatie.

   Arjan geeft lezingen over astronomie-gerelateerde onderwerpen op de sterrenwacht Mercurius en op uitnodiging (al is dit laatste nog in een pril stadium). Op het gebied van astronomie heeft hij enkele lezingen samengesteld, waarbij hij het onderwerp Deep Space Communicatie graag wil voordragen voor deze dag. Een samenvattend stuk van 20 minuten. Bij deze een 10-minuten versie die Arjan recentelijk voor een groep Wi-Fi specialisten tijdens een evenement in Praag gaf (overigens vanwege het internationale karakter wel in het Engels).
   Let wel: de lezing van 7 maart zal te volgen zijn voor de Amateur Astronoom! Deep Space Communicatie is nu eenmaal een onderwerp dat bij een doorsnee amateurdag zeer zelden aan bod komt.   info spreker en lezing:
   ''Naast gelukkige echtgenoot en vader van 2 prachtige volwassen dochters te zijn ben ik werkzaam als technisch consultant Wi-Fi voor de grootzakelijke markt. Ik geef daardoor regelmatig lezingen en cursussen op het gebied van draadloze communicatie (Wi-Fi dus).

   De hobby astronomie heeft al van kinds af aan mijn interesse maar is pas echt serieus opgepakt in de laatste 5-10 jaar. Inmiddels ben ik vrijwilliger bij sterrenwacht Mercurius in Dordrecht waar ik regelmatig lezingen mag geven. Recentelijk ben ik lid/vrijwilliger geworden bij sterrenwacht Tweelingen in Spijkenisse. Inmiddels heb ik enkele uitnodigingen voor een lezing buiten de sterrenwacht mogen invullen.

   Wat betreft de lezing, deze heb ik vorig jaar samengesteld voor een avondvullend programma, waar ik nu ook een verkorte versie van heb samengesteld en in 20 minuten het volgende kan vertellen:

   De lezing “Deep Space Communicatie” gaat over radiocommunicatie, maar dan net een beetje anders. Zo komt bijvoorbeeld aan bod hoe New Horizons zijn foto’s van Pluto naar Aarde heeft kunnen sturen. Maar ook hoe we nog steeds wat van de Voyagers horen. Wat is dit allemaal en hoe kan dat nu? Om dat te begrijpen worden de basisbegrippen van radio-communicatie kort toegelicht, samen met een stukje digitale communicatie.


   Er komt wat techniek aan bod, we gaan ook nog een beetje rekenen. En er wordt een uitstapje naar Wi-Fi gemaakt, wat iedereen natuurlijk kent. Waarom? Tja, dat is nog even afwachten.

   Ik sluit af met een 2 minuten durend NASA filmpje van Cassini rond Saturnus. "   Last bewerkt door jeanpierre; 26-04-19, 16:00. Reden: extra info spreker en lezing toegevoegd.
   Ga de weg die jou het beste lijkt.

   Commentaar


    #4
    Derde spreker : Ralph Snel (RCS) : Van amateurastronoom via sterrenkundige terug naar amateurastronoom

    "
    Als kind was Ralph Snel al geïnteresseerd in techniek en wetenschap. Ergens in de jaren '80 begon het allemaal met een tweedehands JWG-kijker, een echte oranje 60 mm refractor van PVC-buis met zelfbouw houtwerk. Tijdens zijn studie natuurkunde volgde hij ook het keuzevak sterrenkunde, studeerde uiteindelijk eerst af in de sterrenkunde en kort daarna in de natuurkunde. Voor zijn promotieonderzoek heeft hij onder andere waargenomen met de Hubble Space Telescope, en inmiddels waren de amateurtelescoopjes flink in de schaduw geraakt. Vanuit het waarnemen van de sterren vanaf de aarde rolde Ralph vervolgens in wat hij zelf "omgekeerde sterrenkunde" noemt, aardobservatie vanuit de ruimte. Toen hij in 2010 toevallig tegen een laat 19e-eeuwse messing refractor van de Hamburgse instrumentmaker Hugo Schröder aanliep op een tweede hands spullen website sloeg het astrovirus weer toe. Nu is de cirkel rond en houdt Ralph zich weer druk bezig met astrofotografie, zelfbouw van telescopen, het zelf slijpen van optiek, en is hij bestuurslid van de Stichting Sterrenwacht Almere.''

    Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: rcs.jpg views: 678 grootte: 129,9 KB id: 1414794
    Ga de weg die jou het beste lijkt.

    Commentaar


     #5
     Vierde spreker :Leo Aerts( aerts leo op het forum)

     We kennen Leo hier allemaal van zijn maanfoto's, maar neem het van mij aan: de man is een allrounder! Op het einde van zijn verhaal schrijft hij:'In het 20 minuten tijdsbestek dat iedereen zal toegemeten worden kan er natuurlijk maar heel summier ingegaan worden op eender welk onderwerp'. Maar we bekijken het toch even of hier wat meer tijd kan worden gegeven...een bijkomende kwaliteit van de man: een heel boeiend verteller!

     Dit is zijn verhaal:
     "- Interesse van kindsbeen af in wetenschappen met een geleidelijke toespitsing op de vooral theoretische sterrenkunde vanaf begin zestiger jaren.
     - Praktijkgerichte astronomie vanaf begin 1973. Direct het grote Polarex kanon van weleer : een 10 cm f/15 Polarex op azimuthale montering. Er bleven niet genoeg centen over om een parallactische montering te kopen. Jàààren azimuthaal waargenomen én gefotografeerd. De laatste Apollo vlucht, december 1972, was achter de rug en daags nadien bestelde ik mijn eerste telescoop : ik wilde het allemaal eens met eigen ogen aanschouwen. De aanzet voor vier decennia ononderbroken praktijkgerichte sterrenkunde was een feit.

     - De jaren zeventig waren een uitgebreid leerproces om de sterrenhemel beter te leren kennen, zowel visueel als fotografisch. De jaren tachtig en negentig waren een meer gespecialiseerde voortzetting ervan via deelname aan diverse werkgroepen van de VVS, samen met deelname aan jarenlange administratieve taken bij deze Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde. Het begin van de 21ste eeuw was ook voor mij het begin van het digitale tijdperk met alle voordelen er aan verbonden.

     - In de loop der jaren werd met een batterij telescopen waargenomen. Een proces dat nog steeds aan de gang is.

     - Diversiteit in het waarnemen van de sterrenhemel is voor mij de sleutel tot blijvende gedrevenheid in deze tak van de wetenschap.

     - In het 20 minuten tijdsbestek dat iedereen zal toegemeten worden kan er natuurlijk maar heel summier ingegaan worden op eender welk onderwerp. Ik had gedacht om via enkele opnamen (meegeleverd op USB stick) wat te laten zien van de vroegere manier van waarnemen tov de huidige manier van observeren, met wat meer nadruk op maanfotografie, terwijl de rest van het waarneemgamma ook heel even summier zal getoond worden."

     De foto's:
     *de 10cmF15 Polarex
     *30cmF8 Newton
     *Lichtenknecker 15cmF15. foto febr 2018


     Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Polarex 3.jpg views: 642 grootte: 161,6 KB id: 1414829Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: AA 30 cm Newton f8.jpg views: 628 grootte: 544,4 KB id: 1414830Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Lichtenknecker refractor Fraunhofer 15 f 15 februari 2018.JPG views: 652 grootte: 1,09 MB id: 1414831
     Ga de weg die jou het beste lijkt.

     Commentaar


      #6
      Ziet er veelbelovend uit, Jean Pierre! Aangemeld!
      Meade 8" SCT, Robtics 80/560 apo, 70/420 apo, SkyWatcher Mak 127/1500, Polarex 60/900, Royal Tokyo 76/1200, Fujinon 10x70 FMT-SX, Tento 20x60

      Commentaar


       #7
       Origineel geplaatst door Genie Hendriks Bekijk bericht
       Ziet er veelbelovend uit, Jean Pierre! Aangemeld!
       Dankjewel Genie! Dank voor de inschrijving en de waardering. We maken er een bijzondere dag van, wees daarvan overtuigd :-)
       Ga de weg die jou het beste lijkt.

       Commentaar


        #8
        Vijfde spreker: Tonny Vanmunster heeft officieel bevestigd. Zijn verhaal volgt volgende week. Maar hij zal het hebben over pro-am samenwerking.

        Hier vind je meer info over Tonny.

        Click image for larger version Name:	Tonny_P1010013_.jpg Views:	0 Size:	146.8 KB ID:	1414870
        Ga de weg die jou het beste lijkt.

        Commentaar


         #9
         Zesde spreker: Victor Land. Sinds kort aktief op het forum als 'Sterren kijken in de stad'.


         Titel lezing: Doelloze inspiratie met Sterren kijken in de stad

         Korte beschrijving verhaal: Victor vertelt

         ''Heel veel mensen hebben onbewust wel iets met de ruimte en de ruimtevaart. Voor sommigen is het misschien de schoonheid van nevels en sterrenstelsels in de diepe ruimte, voor anderen de fascinatie voor de grensverleggende technologie waarmee sondes verre planeten onderzoeken, voor weer anderen is het bijna filosofisch - de ongrijpbaarheid van het heelal.
         Deze fascinatie trekt jaarlijks duizenden mensen naar musea en sterrenwachten in Nederland en België. Als vrijwilliger bij Museum en Sterrenwacht de Sonnenborgh in Utrecht mag ik jaarlijks honderden mensen rondleiden en begeleiden tijdens kijkavonden en duizenden vragen beantwoorden van nieuwsgierige mensen, oud maar vooral jong!

         Zo'n 10% (mijn inschatting) van deze mensen stapt ondanks alles met enige teleurstelling naar buiten; dit zijn de mensen die hadden gehoopt zelf met kijkers aan de slag te gaan, om zelf de fascinerende zaken in de ruimte op te sporen en te kunnen bekijken. Vaak gaat dat niet zomaar, want apparatuur is veelal óf oud (en daardoor kwa historie kostbaar), of van zichzelf te duur om zomaar door gasten te laten gebruiken. Of er is niet de mogelijkheid om het te kunnen doen met de aanwezige begeleiding in de tijd die beschikbaar is.

         Zelf kijk ik al 30 jaar door telescopen en zit ook nu regelmatig in Leidsche Rijn (Utrecht) buiten te turen. Daarom bedacht ik me "Waarom mensen niet de kans geven bij mij thuis met mijn hulp zelf met kijkers aan te slag te gaan?" En op die manier is Sterren kijken in de stad begonnen. Met hulp van de media (o.a. een artikel in Trouw) is dit aardig gegroeid en ga ik ook steeds vaker bij mensen thuis langs. Daarnaast sta ik af en toe met mede-enthousiastelingen op pleinen en stoepen om mensen bij helder weer een blik door de kijker te gunnen.


         In deze presentatie wil ik mijn ervaringen laten zien en delen wat ik geleerd heb om mensen te inspireren door ze zelf de het sterren kijken te laten doen. Het belangrijkste daarbij voor mij is om mee te geven hoe mooi het is om doelloos geïnspireerd te worden door al het moois in de ruimte. Wellicht weet ik met dit verhaal anderen te stimuleren om ook zoiets te ondernemen.

         Wie is Victor Land:

         Victor Land begon op zijn 9e met een rood Tasco-kijkertje en het boek "Welke ster is dat?" aan een hobby waarmee hij nooit meer is gestopt. De kraters op de maan, de ringen van Saturnus en komeet Hyakutake horen daarbij tot zijn levendigste herinneringen. Na een studie Natuur- en Sterrenkunde in Utrecht en een promotieonderzoek in de plasmafysica in Nieuwegein, deed hij 4 jaar onderzoek naar de vroegste stadia van planeetvorming aan Baylor University in Waco, Texas, in de Verenigde Staten.

         Na terugkomst in Nederland werkte hij vier jaar als programmacoördinator voor FOM, de financier van natuurkundeonderzoek in Nederland en onderdeel van NWO, waar hij een portfolio van publiek-private onderzoekprogramma's op gebied van materialen en instrumentatie met een omvang van 25 miljoen Euro beheerde. Hij was drie jaar de Project Officer van de faculteit Technische Natuurkunde, waar hij onder andere betrokken was bij de oprichting van het Center for Quantum Materials and Technology Eindhoven. Sinds juni 2019 werkt hij als instituutscoördinator van het Research Center for Quantum Software, QuSoft, op het Science Park in Amsterdam.

         Victor is vrijwilliger bij Museum en Sterrenwacht de Sonnenborgh in Utrecht en oprichter van Sterren kijken in de stad, waarmee hij mensen de mogelijkheid bied zelf met sterrenkijken en astrofotografie aan de gang te gaan.
         Sterren kijken in de stad - www.sterrenkijkenindestad.com

         Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: hoofdpagina_image.jpg views: 0 grootte: 1,77 MB id: 1414910Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Buitenmens_VictoLand-3542.jpg views: 0 grootte: 5,07 MB id: 1414911foto:Jörgen Caris

         Ga de weg die jou het beste lijkt.

         Commentaar


          #10
          Zevende spreker: Jan van Gastel: 'Bruno Ernst, vogels en astronomie.'

          Jan aan het woord:
          'Wat Bruno Ernst met astronomie te maken heeft zal iedereen weten (anders gauw je huiswerk gaan overdoen). Voor vogels en astronomie zit dat wat lastiger. Het zit zo.

          Begin 60-er jaren zat ik op 'De Kweekschool', bij de broeders in Oudenbosch. Ik kreeg daar schrijfles van broeder Erich. Deze man bleek ook nog een aantal pseudoniemen te hebben, waarvan de voor ons bekendste Bruno Ernst is. Op het kloosterterrein bevond zich de door hem opgerichte volkssterrenwacht Simon Stevin. In in de avonduren gaf de broeder aan wie dat wilde astronomieles. Ik heb die lessen een tijdje gevolgd, maar uiteindelijk kregen andere zaken de overhand. Halverwege de 90-er jaren was ik (al) een fervent vogelaar. Op een avond was ik in de duinen op de terugweg naar een vakantiehuisje en zag een heldere 'ster'. De lessen van Bruno Ernst kwamen weer uit mijn onderbewustzijn naar boven en ik wist dat het Jupiter moest zijn. Met mijn C90 'vogeltelescoop'. had ik hem snel in beeld en ik zag aan de vier maantjes dat het inderdaad Jupiter was. Het astronomievirus en de aperture fever hadden mij al snel te pakken en al na een maand of twee bouwde ik mijn eerste 30 cm Dobson. Twee jaar later mijn 50 cm, waarmee ik nog steeds waarneem
          .'

          Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Pradines.jpg views: 616 grootte: 64,8 KB id: 1414952Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: janvangastel_brunoernst1-514x409.jpg views: 597 grootte: 131,2 KB id: 1414953 (op bezoek samen met mij bij Bruno Ernst 9/8/2014)
          Ga de weg die jou het beste lijkt.

          Commentaar


           #11
           Jean Pierre, het belooft inderdaad een zeer interessante dag te worden, maar met alle respect voor de sprekers, spreek je met de keuze jezelf niet een beetje tegen?

           maar ook hier weer; niet enkel de ‘top’ maar duidelijk diegenen die heel bescheiden maar enthousiast bezig zijn met hun tak van de hobby.
           Sprekers 3, 4, 5 en 7 zijn duidelijk wel de top. Nummer 5 kan zelfs wedijveren met menig beroepsastronoom.

           bvb: over kijkerbouw even NIET Gent of Almere.
           De twee sprekers die hier affiniteit mee hebben (nummers 3 en 7) zijn nu juist wel Almere!

           Nummers 1 en 2 zijn niet echt 'amateur-astronomen' zoals het grote publiek zich voorstelt: iemand die met zijn kijker het heelal bestudeert.

           Blijft over nummer 6....


           Commentaar


            #12
            GuusGilein tja...je moet alles lezen hee, niet enkel de top betekent niet dat die 'top' er niet mag zijn. Kijk: je start met iets te organiseren en dan kijk je wie er op afkomt natuurlijk. Als je met amateur astronoom iemand ziet die 'met zijn kijker het heelal afspeurt', dan ben ik duidelijk helemaal géén amateur astronoom :-) Het is jaren geleden dat ik nog door een telescoop keek, en ik denk niet dat ik dat ooit nog zal doen. (en dat heeft dan te maken met onmacht)
            Ik beschouw spreker 1 en 2 zelfs zeer interessant voor de amateur. Artist impressions...dat zien we allemaal wel eens, maar hoe het tot stand komt is zeker interessant. Ook hoe met sattelieten wordt gecommuniceerd; dat vragen ook velen zich af. Komt ook zelden of nooit aan bod. En gezien de locatie van het evenement is dat relevant volgens mij.

            En dat mensen in van SSA zijn betekent niet dat zij het over telescoopbouw zullen hebben. Integendeel zelfs: lees de intro's even.
            En nummer vijf is iemand die is gegroeid van amateur tot iemand die pro-am samenwerking heeft. Grensverleggend...
            Waar ik naartoe wil: iets anders brengen dan wat ze dagdagelijks op een volkssterrenwacht brengen. En met deze sprekers heb je dit.
            Ga de weg die jou het beste lijkt.

            Commentaar


             #13
             Achtste spreker; Guus Gilein: "waarnemen vanuit de achtertuin met (kleine) kijkers"

             'Waarom ik als spreker?' Guus vertelt:
             - ik ben geloof ik de 7e Nederlandse amateur die sinds 1956 (jaar van oprichting werkgroep) de 10.000 visuele AAVSO-schattingen barrière heeft geslecht, en de eerste die dat vanuit de lichtvervuilde Randstad heeft gedaan.

             - ik neem enkel visueel waar;
             - ik ben vooral geïnteresseerd in waarnemingen waar de wetenschap mogelijk wat aan heeft. M.a.w.: vooral veranderlijke sterren. Je borduurt hier voort op reeksen die soms al 150 jaar geleden begonnen zijn en waar nog steeds veranderingen in opvallen. De profs hebben domweg te weinig tijd om dit allemaal in de gaten te houden, en sommige veranderingen in de periode treden pas op als ze allang weer op een ander onderzoeksproject zitten.
             - ik neem waar met kleine instrumenten: van blote oog naar een 6,5x32mm verrekijker naar 6 cm en 15 cm refractors.
             - ik ben eigenlijk de visueel simpele uitvoering van Tonny Vanmunster, die zijn zeer waardevolle waarnemingen nu volledig elektronisch uitvoert met een instrumentarium die ver boven dat van een gemiddelde amateur uitstijgt.
             - ik neem enkel vanuit de achtertuin waar.

             https://www.sterrenkunde.nl/deepsky/.../hobbyguus.pdf

             Click image for larger version Name:	guus gilein jpg.jpg Views:	16 Size:	7.8 KB ID:	1414970
             Last bewerkt door jeanpierre; 01-05-19, 11:27.
             Ga de weg die jou het beste lijkt.

             Commentaar


              #14
              Prachtig, al die intro's. En zeer motiverend!
              http://www.janvangastel.nl/Astronomy/

              Commentaar


               #15
               Negende spreker; Kurt Christaens: "Een boeiend verhaal van echte passie en aanpassingsvermogen"

               Kurt aan het woord:
               "
               Eénmaal de sterrenkundige microbe mij te pakken had, was er geen ontsnappen meer aan. Ik werd op mijn 12 jaar hopeloos verliefd op de sterrenhemel en wou het vooral allemaal zelf zien en beleven. Het observeren en het vastleggen van die observaties werd de rode draad doorheen decennia van observeren.
               In de jaren 80, zette ik vanuit de achtertuin bij mijn ouders mijn eerste stappen met een klassiek ‘Elfje’ (114mm Newton). Even proefde ikook van de ‘analoge’ fotografie. Maar mijn echte grote liefde vond ik in de Deep Sky én Dobson hype van de jaren 90. Ondertussen was ik verhuisd naar de stad en het ‘grab & go’ aspect van deze telescopen leende zich makkelijk voor observaties op verplaatsing. Zelf beschikte ik over een 30cm Dobson. In die periode stond ikaan de wieg van de ‘VVS Werkgroep Deep Sky’ en het magazine ‘Distant Targets’. Het verhaal enthousiast, en in die tijd fanatiek, brengen, ook dat ben ik ten voeten uit.
               Later was het, in een gezin met 3 dochtertjes, opnieuw even zoeken naar het juiste plekje voor de sterrenkunde. Die werd gevonden in een 40cm Dobson met voldoende Deep Sky lichtkracht. Daarnaast was - naar mijn grote inspirator, Leo Aerts - ondergetekende op verschillende fronten thuis en ook geboeid door het visueel observeren van de Zon, Maan, planeten en kometen.
               Het bleef aanpassen voor mij. Met een oprukkende lichtpollutie en de beperkte mogelijkheden om donkere plekjes op te zoeken, werd mijn interesse geprikkeld door de steeds gevoeliger wordende camera ‘s. Met een 15cm Newton werden vanuit de achtertuin Deep Sky objecten in een detail gefotografeerd waar geen grote Dobson meer tegenop kon.
               Ondertussen woon ik de helft van zijn tijd in Gent en de andere helft van mijn tijd in de Nederlandse provincie Zeeland. Tijd om opnieuw een plaatsje te zoeken voor mijn passie. En die heb ik gevonden! ik bouwde in Zeeland een sterrenwacht die nu reeds wordt inzet. Op korte termijn wil ikdie echter automatiseren zodanig dat deze ook vanuit Gent inzetbaar is.
               Wat sterrenkunde voor mij betekent? Zoals gezegd, ‘Het is er altijd. Soms ietsje verder, meestal heel dichtbij en intens. Maar het is er altijd en zal er altijd zijn.
               ’"

               Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: kurt2.png views: 564 grootte: 884,7 KB id: 1414989Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: kurt3.jpg views: 574 grootte: 213,6 KB id: 1414990Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: kurt1.jpg views: 570 grootte: 237,2 KB id: 1414991
               Ga de weg die jou het beste lijkt.

               Commentaar

               Werken...
               X