Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Peepshow in Almere

Samenvouwen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Peepshow in Almere

  Na de oerknal is het heelal plotseling uitgedijt. Protonen zijn gevormd. Kernfusie is begonnen. Kernfusie is gestopt. Dit hele proces is voor ons tot op de dag van vandaag onzichtbaar. We kunnen wel de kosmische achtergrondstraling zien. Maar hoe weet je nou wat er voor het meetpunt van 380.000 jaar, het begin van het zichtbare licht, is gebeurd? Dat was mijn vraag tijdens het college sterrenkunde afgelopen zaterdag. En als antwoord kreeg ik een peepshow.... maar dan wel heel anders dan je zou verwachten. Het gordijn werd om een telescoop heen gelegd en ik zag alleen de benen van het statief. Dus ik kon een goede waarneming doen: een telescoop heeft dus blijkbaar benen. Rien voelde aan de bovenkant en merkt dat er een buis aanwezig is. Ralph klopt op de buis en dat geeft een bepaald geluid. Op deze manier kun je door verschillende waarnemingen tot een aanname komen hoe een telescoop er uit ziet. Op een andere manier, met natuurkunde proeven, kun je een aanname maken wat er na de oerknal allemaal is gebeurd. Zo wordt iets dat best wel ingewikkeld is heel visueel en makkelijk te begrijpen.

  Click image for larger version Name:	DSC03595.JPG Views:	1 Size:	4.38 MB ID:	1382436Click image for larger version Name:	DSC03596.JPG Views:	1 Size:	4.11 MB ID:	1382437Click image for larger version Name:	Oerknal.png Views:	1 Size:	271.2 KB ID:	1382438

  En hoe leg je paralax uit? Nou zet je cursisten neer als de zon en de aarde. Ga als cursusleider als ster en achtergrondster staan en laat de aarde om de zon draaien. De achtergrondster verspringt schijnbaar van plek!

  Jammer dat je dit allemaal gemist hebt? Kom dan naar het laatste college sterrenkunde met als onderwerp: Exoplaneten.

  Zaterdag 16 juni 2018
  Aanvang: 10 uur
  Locatie: Sterrenwacht Almere, Markt 29, Almere-Haven
Werken...
X