Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Sterrenwacht Almere organiseert College sterrenkunde, mei-juni 2018

Samenvouwen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Sterrenwacht Almere organiseert College sterrenkunde, mei-juni 2018

  Voor de tweede keer organiseert Sterrenwacht Almere een professioneel college sterrenkunde in vijf zaterdagochtenden Ó drie uur. Docenten zijn de astronomen dr Rien Dijkstra en dr Ralph Snel.

  Beginnend met de geschiedenis van de astronomie over de afgelopen paar duizend jaar maken we eerst een reis naar het heden en onze thuisplaneet. We maken daarbij o.a. kennis met spectroscopie, de studie van de interactie tussen materie en straling. Spectroscopie stelt astronomen in staat om zogenaamde spectra van hemellichamen te maken, grafieken waarin voor ieder type straling afkomstig van hemellichamen wordt bijgehouden hoeveel straling er uit wordt gezonden. Spectroscopie vormt het krachtigste instrument van astronomen om hemellichamen te bestuderen en daarmee het universum beter te leren begrijpen, en is daarom een rode draad door het college. Gewapend met spectroscopie en andere methodieken duiken we dan verder de diepten van het heelal in. We bestuderen ons zonnestelsel en planeetvorming, leren over de levensloop van sterren (sterevolutie) en spectraaltypes van sterren (een systeem waarmee sterren o.b.v. hun spectra geclassificeerd kunnen worden). Vervolgens bekijken we onze omgeving op een steeds grotere schaal en reizen daarbij tot de uiteinden van het waarneembare heelal. We beschouwen daarbij o.a. kosmologie en de vorming van de chemische elementen uit het periodieke systeem. Uiteindelijk sluiten we af met de meest recente ontwikkelingen in de sterrenkunde: exoplaneten en zwaartekrachtsgolven.

  dr Rien Dijkstra heeft tussen 1995 en 2000 sterrenkunde gestudeerd in Groningen, waar hij afstudeerde op het onderzoek naar de mineralogie van astero´den. Hij is daarna naar Amsterdam gegaan voor een promotie-onderzoek aan rode reuzen sterren. Het doel van dit onderzoek was om te begrijpen hoe zonachtige sterren hun laatste levensstadia doorlopen. Hij promoveerde in 2004 en is vervolgens twee jaar naar de Verenigde Staten gegaan om verder te werken aan het onderzoek naar rode reuzen sterren. Bij terugkeer in Nederland heeft hij eerst een tijd in de IT gewerkt en vervolgens een tijd bij SRON Netherlands Institute for Space Research, waar hij onderzoek deed naar koolmonoxide in de aardatmosfeer. Tegenwoordig is hij wederom werkzaam in de IT. Daarnaast houdt hij zichzelf nog altijd bezig met het onderzoek naar rode reuzen sterren.


  dr Ralph Snel heeft sterrenkunde gestudeerd in Utrecht waarna hij zijn promotieonderzoek aan de universiteit van Lund (Zweden) heeft gedaan met waarnemingen met de Hubble Space Telescope. Hij heeft onder andere gewerkt bij SRON Netherlands Institute for Space Research in Utrecht, Lund Observatory in Zweden, European Southern Observatory in Garching in Duitsland, National Radio Astronomy Observatory in de Verenigde Staten, EUMETSAT in Darmstadt in Duitsland, en werkt thans bij TNO in Delft aan de ontwikkeling van nieuwe satellietinstrumenten.

  De colleges worden gehouden op zaterdag ochtend van 10 tot 13 uur, en omvatten zowel hoorcollege als enkele opgaven. Collegedata zijn:
  * 12 mei
  * 19 mei
  * 2 juni
  * 9 juni
  * 16 juni 2018


  De kosten voor de volledige set van 5 dagen bedragen 80,00 euro voor donateurs/100,00 euro voor niet-donateurs, inclusief koffie/thee.

  Locatie: Sterrenwacht Almere, Markt 29, Almere-Haven

  Aanmelden bij Adrienne van Vreden (a.vanvreden@kpnmail.nl). Voldoening van het collegegeld graag voor aanvang van het college (bankrek. NL71 RABO 0102546207 tnv Sterrenwacht Almere)
  Voeg bestanden toe

  #2
  Aanstaande zaterdag gaat het eerste college beginnen over Sterrenkunde. Ik heb vorig jaar deelgenomen en ik heb er enorm veel van opgestoken. De eerste les gaat over de geschiedenis van de sterrenkunde. Door te luisteren naar de verhalen die al voor het begin van de jaartelling over de sterren werden verteld, krijg je een hele andere kijk op die wonderlijke wereld boven ons hoofd. Sirius de ster die in de kroon van de farao's van Egypte is opgenomen. Maar ook de eerste sterrenatlas in China uitgegeven in 1092! In het volgende college krijg je inzicht in spectroscopie. Een leuke start om later de workshop Spectroscopie te volgen. Verder komen het zonnestelsel met de manen, gasreuzen en astro´den aan bod. Heel interessant om te leren hoe ons zonnestelsel is ontstaan. Van een chemisch papje tot de prachtige planeten. Ook het ontstaan van de sterren komt aan bod. De waterstof-fusie wordt uitgelegd en ook hier komt een stukje spectroscopie om de hoek kijken aan de hand van de absorptielijnen. De sterevolutie is indrukwekkend. Van geboren worden tot het sterven. Het college eindigt met de exoplaneten. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de quantummechanische verstrengeling en de wetten van de thermodynamica. Kortom vijf interessante zaterdagen. Ralph en Rien leggen het allemaal met veel passie en gedrevenheid uit. Ik heb enorm genoten en raad de colleges zeker aan. Meld je aan!!!
  Voeg bestanden toe

  Commentaar


   #3
   Aanstaande zaterdag gaat de eerste les van het College Sterrenkunde van start. De Geschiedenis van de sterrenkunde. Mis het niet en meld je aan! Leerzaam, uitdagend, soms met hersenkraken. De opgaven dagen je uit en je krijgt een hele andere kijk op sterrenkunde.
   Dus kom zaterdag 12 mei om 10 uur naar Almere Haven.

   Commentaar


    #4
    Afgelopen zaterdag hebben Ralph Snel en Rien Dijkstra het eerste college gegeven. De Geschiedenis van de sterrenkunde vanaf de prehistorie met de schilderingen uit de grotten van Lascaux. Langs Egypte en de zonnekalender naar Stonehenge en BabyloniŰ. Zoveel kennis was er al aanwezig en toen kwam Aristoteles met zijn theorie van hemelse sferen. Gelukkig bedacht Aristarchus van Samos het heliocentrisch model, die bewezen werd door Galilei met de fasen van Venus. Via Isaac Newton kwamen we uit bij het tweede deel van het college: introductie spectroscopie. Wat zijn absorptielijnen en emissielijnen. Wat is een zwarte straler? Onderwerpen die worden besproken en ondersteund met proefjes. EÚn van die proefjes is gedaan met spekjes en een magnetron. Hoe kun je golflengte zien en hoe bereken je de lichtsnelheid. Nou gewoon... door spekjes in een magnetron te stoppen, de golflengte te meten en de lichtsnelheid op je telefoon te bereken.

    Ben je nieuwsgierig geworden naar het volgende college? Kom dan aanstaande zaterdag om 10 uur naar Sterrenwacht Almere, Markt 29, Almere Haven.

    Onderwerp: Het Zonnestelstel

    Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: DSC03280.JPG views: 0 grootte: 2,94 MB id: 1379632Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: DSC03286.JPG views: 0 grootte: 2,90 MB id: 1379633Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: DSC03288.JPG views: 0 grootte: 2,96 MB id: 1379634Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: DSC03283.JPG views: 0 grootte: 4,32 MB id: 1379635Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: DSC03285.JPG views: 0 grootte: 3,87 MB id: 1379636Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: DSC03289.JPG views: 0 grootte: 2,65 MB id: 1379637Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: DSC03282.JPG views: 0 grootte: 4,64 MB id: 1379638Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: DSC03290.JPG views: 0 grootte: 2,90 MB id: 1379639

    Commentaar

    Werken...
    X