Announcement

Collapse
No announcement yet.

'Verjaardag' Ruimtevluchten Dirk Frimout en Frank De Winne

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • 'Verjaardag' Ruimtevluchten Dirk Frimout en Frank De Winne

  Evenement in wording : DIRK FRIMOUT'S eerste ruimtevlucht dateert van 25 jaar geleden.De eerste rumtevlucht van FRANK DE WINNE is alweer 15 jaar achter de rug. Voor ons land een dubbele verjaardag. Uniek detail: Beide satronauten zijn ook Peter van de projecten 'sterren schitteren voor iedereen' :http://www.armandpien.be/page/sterrenschitteren en 'an astronomers project for all people': http://www.armandpien.be/page/science4girls . Samen met de Volkssterrenwacht Armand Pienen Thomas Goethals (Jongeren Werkgroep Ruimtevaart) en Euro Space Society plan ik een evenement rond dit gegeven in Gent tijdens de World Space Week op woensdag 4 oktober. Meer info volgt de komende dagen/weken. Wat info:

  Op 24 maart 1992, dit jaar dus 25 jaar geleden, werd Dirk Frimout aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis de eerste Belg in de ruimte. Hij wentelde 143 keer rond onze planeet, goed voor een missie van 8 dagen 22 uur 9 minuten 28 seconden. Waarnemers hadden het over een "Amerikaans-Belgische vlucht", want nagenoeg de helft van het wetenschappelijk lab Atlas-1 in de vrachtruimte van de shuttle was (co-)Belgisch. Onder de instrumenten was er onder meer een rasterspectrometer die Frimout als wetenschapper van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie mee had ontwikkeld. Overigens kreeg de West-Vlaamse burggraaf het instrument na een panne tijdens de missie weer aan de praat.

  Frank De Winne:Op 30 oktober 2002 start zijn eerste ruimteavontuur: hij zal acht dagen lang, als boordwerktuigkundige, verblijven aan boord van het Internationaal ruimtestation ISS. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de aankoppeling van de nieuwe Sojoez TMA-capsule, deze capsule zal vanaf dan dienst doen als reddingssloep voor de ISS-bemanning. Op 10 november landt hij veilig terug op aarde. Vanaf dan is hij officieel de tweede astronaut in de vaderlandse geschiedenis.
  Click image for larger version Name:	Frimout.jpg Views:	1 Size:	53.4 KB ID:	1344250Click image for larger version Name:	Frank_De_Winne_(2013).jpg Views:	1 Size:	18.6 KB ID:	1344251
  Bewaren
  Bewaren
  Ga de weg die jou het beste lijkt.

 • #2
  Ook op de gebruikelijke ESA-ESTEC open deur dag 2017: http://www.esa.int/About_Us/ESTEC/As...ESTEC_Open_Day
  Observatoria Wereldwijd (tot dusver bezocht): 165 sterrenwachten in 33 landen op 5 continenten...

  Comment


  • #3
   RefractorPhill Op Estec zal ik er vermoedelijk ook bij zijn. Alleen : dat zijn allemaal astronauten die allang niet meer actief zijn. Ik wil er (en heel zeker bij beide projecten) de 'jonge veulens' bij betrekken. De aktieve astronauten. Die zijn (of worden) ook bij de jeugd bekend. In opleiding momenteel; Alexander Gerst (D), Luca Parmitano (I) en Paolo Nespoli (I) Hoewel we deze laatste geen 'jong veulen' meer kunnen noemen. Maar de aktieve astronauten hebben meer inpact. Ook daar zijn Dirk en Frank het roerend over eens. Volgende week overleggen we sowieso in Keulen op EAC.
   Ga de weg die jou het beste lijkt.

   Comment


   • #4
    En we konden eindelijk een zaal vastleggen die voldeed aan mijn persoonlijke normen. Goed voor 413 mensen PLUS een grote tentoonstellingsruimte. Zaal OEHOE binnen de Universiteit Gent.
    Is ook vastgelegd voor de lezing door en evenement met Kees de Jager op 4 november.

    Click image for larger version

Name:	agora1.jpg
Views:	1
Size:	35.8 KB
ID:	1349001Click image for larger version

Name:	agora2.jpg
Views:	1
Size:	85.1 KB
ID:	1349002

    Ga de weg die jou het beste lijkt.

    Comment


    • #5
     Programma begint zo stilaan vorm te krijgen. Op een recordtijd...
     Als 'special guests' hebben we naast onze astronauten oud-VRT journalist Herman Henderickx, VTM journalist (goede bekende van de astronauten) Boudewijn Van Spilbeeck, Eva Clockaerts (VTM weervrouw) en KUL prof. Christoffel Waelkens. Mogelijk komt nog een andere journalist, maar dit hangt af van beschikbaarheid.

     Als extra; er worden door Dirk Frimout , mede uit naam van Frank De Winne op het eind van de dag twee telescopen uit het project 'Sterren Schitteren Voor Iedereen' verloot onder twee scholen. Deze telescopen worden gesigneerd door alle panelleden én de astronauten uiteraard. Voorwaarde voor de scholen: aanwezig zijn uiteraard...

     een eerste blik op het programma:
     RUIMTEVAARTFESTIVAL: JUBILEE
     60 jaar Sputnik 1
     25 jaar Dirk Frimout
     15 jaar Frank De Winne


     Ruimtevaartliefhebbers houden maar best een plekje vrij in hun agenda op 4 oktober 2017 want dan vindt in Gent een heus Ruimtevaartfestival plaats! Dit Ruimtevaartfestival is een organisatie van de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien in samenwerking met de Eurospace Society


     Het festival wordt niet toevallig georganiseerd op de 60ste verjaardag van de start van het ruimtevaarttijdperk met de lancering van Sputnik 1 en kan nu reeds een spectaculaire affiche voorleggen:

     Doorlopend vindt er een tentoonstelling plaats met onder meer uniek materiaal uitgeleend door BIRA (Belgisch Instituut voor Ruimte Aeronomie) en nooit eerder vertoond beeldmateriaal ter beschikking gesteld door Danny Vanhoecke- (Eurospace Society) en Frank De Winne waaronder beelden van de Apollo maanmissies, de ruimtevlucht van Dirk Frimout met de Space Shuttle Atlantis en beide ruimtevluchten naar het ISS van onze tweede Belgische astronaut Frank de Winne. Er is eveneens een tentoonstelling voorzien door ESERO België.

     's Middags worden voor het jong en oud lezingen verzorgd door mensen die actief zijn op de grens tussen ruimtevaart en educatie. Onze gasten zijn:

     Nicky De Munster, doorwinterd Space Educator bij de Eurospace Society, oud-deelnemer aan twee marssimulaties in Utah en een paraboolvlucht in Frankrijk. Hij houdt een levendige lezing over zijn paraboolvluchten.

     Nancy Vermeulen is eveneneens Space Educator bij de Eurospace Society. Zij spreekt over haar ervaringen bij de marssimulaties in Utah ; “To Mars, or not to Mars… that’s the question”

     Erik De Schrijver, bezieler van het ASGARD-project dat leerlingen in staat stelt om hun eigen wetenschappelijke experiment naar de grens met de ruimte te lanceren met behulp van een weerballon, zal spreken over hoe dit uitzonderlijke project in z'n werk gaat.

     Koen Geukens, leider van de werkgroep Ruimtevaart bij de Vereniging voor Sterrenkunde en 'weetal' van de ruimtevaartindustrie.: hij vertelt over zijn reizen naar de cruciale plekken van het ruimtevaartwezen.
     Lara Delbroek, een jonge, enthousiaste duizendpoot met een passie voor alles wat wetenschap is, zij vertelt over haar grote droom: astronaut worden.
     Eva Clockaerts: één van de bekende weergezichten op VTM, zij heeft het over meisjes en wetenschap
     Prominent staan ook op verzoek van Dirk Frimout en Frank De Winne de projecten' Sterren schitteren voor iedereen' en 'Science4girls', projecten waarvan onze beide astronauten ook het Peterschap hebben opgenomen en actief promoten. Deze projecten genieten de steun van IAU en UNAWE en Space Awareness: projecten met wereldwijde verspreiding dus. Leerlingen uit Ensorinstituut Oostende stellen hun APP ‘planetarium4E’ voor, speciaal ontwikkeld voor het project.


     Eindigen doen we met twee absolute toppers tijdens ons avondprogramma: een exclusief interview met astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne door Herman Henderickx (oud-wetenschapsjournalist bij de VRT) gevolgd door een panelgesprek met als thema '60 Jaar Ruimtevaart: Verleden en Toekomst van de Mensheid in de Ruimte'

     Onze panelleden zijn:

     Herman Henderickx, oud-verslaggever bij de VRT van alle belangrijke ruimtevluchten van de Apollo maanmissies tot de ruimtevluchten van Frank De Winne en absolute expert op het gebied van ruimtevaart.

     Boudewijn Van Spilbeeck: VTM journalist en goede bekende van onze beide astronauten

     Prof. Christoffel Waelkens; (KUL): Sterrenkundige en fervent voorstander van onbemande ruimtevaart.

     Dirk Frimout, eerste Belgische astronaut en payload specialist van STS-45 met de Space Shuttle Atlantis, 'een missie naar de planeet Aarde'.

     Frank De Winne (via skype verbinding), tweede Belgische astronaut, boordingenieur aan boord van de Soyuz TMA-1 in 2002 en boordcommandant van het ISS tijdens zijn lange verblijf van 6 maanden in 2009.

     Multimedia en panelgesprek; Glenn Van Den Meersche
     Voorstelling sprekers en aankondigingen en Sterren Schitteren Voor Iedereen; Jean-Pierre Grootaerd


     Ga de weg die jou het beste lijkt.

     Comment


     • #6
      titel van het lezinggedeelte: 'Space Education: a message to the yougt'
      de sprekers; Erik de Schrijver
      Nancy Vermeulen
      Lara Delbroek
      Nicky De Munster
      Koen Geukens
      Ga de weg die jou het beste lijkt.

      Comment


      • #7
       Sinds gisteravond is de inschrijvingspagina online. Is gelanceerd om 22 uur en deze middag, dus 14 uur later, staat de teller op 136 aanwezigen....Er is plaats voor 413 mensen.
       Dit wordt ongetwijfeld een klapper van jewelste.
       Ikzelf zal er niet meer bij zijn. Het zat er een tijdje aan te komen, maar het wordt tijd dat ik het wat rustiger doe. Ruimtevaart stop ik per direct, dus ook het verder verloop van de organisatie volg ik enkel nog als 'raadgever'. De dag zelf ben ik er niet bij. Sterrenkunde stopt voor mij na Biberach (17 juni 2018) en 'Sterren schitteren voor iedereen' plus een (klein) aantal schoolprojecten stoppen uiterlijk op 31 december 2019. Dan word ik opnieuw zoals voor 2006 een 'grijze muis' :-)
       Lekker rustig mag ook wel eens.Maar uiteraard werk ik alles verder af waar ik aan begon. Maar na Biberach stoppen alle organisaties. Anderen mogen dit uiteraard (graag zelfs) overnemen.

       Wie er wil bij zijn op 4 oktober zal snel moeten wezen:

       dit ging online (citaat)
       Inschrijven kan vanaf nu! Heel binnenkort komt op deze pagina ook het volledige programma. Over parkeren: daar zijn we nog mee bezig. Maar je kan alvast al inschrijven.

       Beste groeten,

       Jean-Pierre, Mariuga en Glenn


       http://armandpien.be/r/VCZ

       Wegens de zeer mooie respons hebben we een extra tandje bijgestoken om de inschrijvingspagina tijdig online te krijgen!
       Bestel je tickets nu! Het Ruimtevaartfestival is gratis maar inschrijven is de beste manier om een plaats te garanderen.LET OP: een ticket voor het middagprogramma is niet geldig voor het avondprogramma. Voor beide programma's kan uiteraard apart ingeschreven worden. De expo is doorlopend toegankelijk.
       MIDDAGPROGRAMMA - 13.30u-18u "Space & Education: A Message To The Youth"
       - Nicky De Munster
       'Gewichtloos met de Airbus Zero-G'
       - Erik de Schrijver
       'Asgard", over schoolexperimenten aan de grens met de ruimte'
       - Koen Geukens
       'Op Reis door de Ruimtevaartgeschiedenis'
       - Nancy Vermeulen ft. Lara Delbroek
       'Your Sky is not Your Limit'
       AVONDPROGRAMMA - 19.30u-21.30u
       "60 Jaar Ruimtevaart"
       - Herman Henderickx (VRT) in gesprek met astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne
       - Panelgesprek over de toekomst van de Mens in de Ruimte
       Met: Dirk Frimout - Herman Henderickx - Boudewijn Van Spilbeeck - Christoffel Waelkens
       Click image for larger version

Name:	ruimtevaart.jpg
Views:	1
Size:	96.4 KB
ID:	1352082

       Ga de weg die jou het beste lijkt.

       Comment


       • #8
        Jean-Pierre, een dikke pluim voor al het geleverde werk en de bereidheid om jongeren te motiveren & op weg te helpen... echter opgelet... een oude wijsheid leert ons: Rust roest !
        Observatoria Wereldwijd (tot dusver bezocht): 165 sterrenwachten in 33 landen op 5 continenten...

        Comment


        • #9
         RefractorPhill : jij weet natuurlijk al meer :-)
         Op 31 augustus (eergisteren dus) bood ik officieel mijn 'ontslag' aan als vrijwilliger medewerker. Er wordt gewerkt aan een uitdoofscenario. Al is de druk groot om nog aanwezig te zijn op 4 oktober: antwoord is duidelijk negatief.Mijn tijd zal nog steeds goed worden opgevuld: evenementen blijf ik wel doen, contacten onderhouden en speciale zaken zoals slumpen en samenwerkingen. 'Sterren schitteren voor iedereen' en 'Science4Girls' gaan wél nog door. Daar steek ik een tandje bij. Vooral na het verschijnen van dit hier; http://www.unawe.org/updates/2017-ES...rank-de-Winne/
         Ik kreeg ook een uitnodiging voor een bezoek aan Kennedy Space Center, maar ik zie geen reden om daar op in te gaan. Mogen ze mij binnen 30 jaar nog eens aanbieden.
         Jonge mensen enthousiasmeren blijft vooralsnog mijn ding. Maar dan zonder druk van wie of wat dan ook. Ik krijg hierin de steun van mensen van oa ESA.
         Meer moet dat niet zijn, dus 'roesten en rusten' zit er nog niet direct aan te komen:-)
         Ga de weg die jou het beste lijkt.

         Comment


         • #10
          even melden dat op dit moment iets meer dan 330 mensen inschreven.
          op de website vind je alle info:http://www.armandpien.be/event/ruimt...estival-2017-1
          Ga de weg die jou het beste lijkt.

          Comment

          Working...
          X