Announcement

Collapse
No announcement yet.

'Verjaardag' Ruimtevluchten Dirk Frimout en Frank De Winne

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • 'Verjaardag' Ruimtevluchten Dirk Frimout en Frank De Winne

  Evenement in wording : DIRK FRIMOUT'S eerste ruimtevlucht dateert van 25 jaar geleden.De eerste rumtevlucht van FRANK DE WINNE is alweer 15 jaar achter de rug. Voor ons land een dubbele verjaardag. Uniek detail: Beide satronauten zijn ook Peter van de projecten 'sterren schitteren voor iedereen' :http://www.armandpien.be/page/sterrenschitteren en 'an astronomers project for all people': http://www.armandpien.be/page/science4girls . Samen met de Volkssterrenwacht Armand Pienen Thomas Goethals (Jongeren Werkgroep Ruimtevaart) en Euro Space Society plan ik een evenement rond dit gegeven in Gent tijdens de World Space Week op woensdag 4 oktober. Meer info volgt de komende dagen/weken. Wat info:

  Op 24 maart 1992, dit jaar dus 25 jaar geleden, werd Dirk Frimout aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis de eerste Belg in de ruimte. Hij wentelde 143 keer rond onze planeet, goed voor een missie van 8 dagen 22 uur 9 minuten 28 seconden. Waarnemers hadden het over een "Amerikaans-Belgische vlucht", want nagenoeg de helft van het wetenschappelijk lab Atlas-1 in de vrachtruimte van de shuttle was (co-)Belgisch. Onder de instrumenten was er onder meer een rasterspectrometer die Frimout als wetenschapper van het Belgisch Instituut voor Ruimte-AŽronomie mee had ontwikkeld. Overigens kreeg de West-Vlaamse burggraaf het instrument na een panne tijdens de missie weer aan de praat.

  Frank De Winne:Op 30 oktober 2002 start zijn eerste ruimteavontuur: hij zal acht dagen lang, als boordwerktuigkundige, verblijven aan boord van het Internationaal ruimtestation ISS. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de aankoppeling van de nieuwe Sojoez TMA-capsule, deze capsule zal vanaf dan dienst doen als reddingssloep voor de ISS-bemanning. Op 10 november landt hij veilig terug op aarde. Vanaf dan is hij officieel de tweede astronaut in de vaderlandse geschiedenis.
  Click image for larger version Name:	Frimout.jpg Views:	1 Size:	53.4 KB ID:	1344250Click image for larger version Name:	Frank_De_Winne_(2013).jpg Views:	1 Size:	18.6 KB ID:	1344251
  Bewaren
  Bewaren
  Ga de weg die jou het beste lijkt.

 • #2
  Ook op de gebruikelijke ESA-ESTEC open deur dag 2017: http://www.esa.int/About_Us/ESTEC/As...ESTEC_Open_Day
  Observatoria Wereldwijd (tot dusver bezocht): 165 sterrenwachten in 33 landen op 5 continenten...

  Comment


  • #3
   RefractorPhill Op Estec zal ik er vermoedelijk ook bij zijn. Alleen : dat zijn allemaal astronauten die allang niet meer actief zijn. Ik wil er (en heel zeker bij beide projecten) de 'jonge veulens' bij betrekken. De aktieve astronauten. Die zijn (of worden) ook bij de jeugd bekend. In opleiding momenteel; Alexander Gerst (D), Luca Parmitano (I) en Paolo Nespoli (I) Hoewel we deze laatste geen 'jong veulen' meer kunnen noemen. Maar de aktieve astronauten hebben meer inpact. Ook daar zijn Dirk en Frank het roerend over eens. Volgende week overleggen we sowieso in Keulen op EAC.
   Ga de weg die jou het beste lijkt.

   Comment

   Working...
   X