Announcement

Collapse
No announcement yet.

Zaterdag 4 november 2017; lezing (en meer) Kees de Jager op VSW Gent

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Zaterdag 4 november 2017; lezing (en meer) Kees de Jager op VSW Gent

  Dit staat gecatalogeerd als 'lezing', maar het wordt iets zeer bijzonder. Alle Vlaamse Volkssterrenwachten steunen dit uitdrukkelijk, de medewerking komt er van de VVS en ook de KNVWS wordt gevraagd om betrokken partij te zijn. Aanwezig is ook prof. Walter Van Rensbergen. Hij is de facto de opvolger van Kees de Jager bij het Astrofysisch instituut van de Vrije Universiteit Brussel.

  Kees de Jager; KOMETEN; GRIEZELS OF WATERBRENGERS?


  Inhoud:Kometen werden vroeger veel gezien als griezelige brengers van onheil, voorspellers van velerlei soorten van ellende. Sinds Halley weten we beter: het zijn objecten die vanaf grote afstand uit het heelal naar de aarde komen en een loopbaan hebben onder invloed van de aantrekking door de zon. We bespreken de Oortwolk en hoe doe ontstaan is. Brachten kometen de kiem van het leven hierheen – zoals wel eens wordt gedacht? Zijn ze verantwoordelijk voor het water van onze oceanen? We weten daar nu meer van, mede dank zij recent onderzoek door ruimtevoertuigen aan kometen. Daar zal uitvoerig op ingegaan worden.

  Bijkomende lezing :Kees de Jager- Hetty Van Dijk en Jean-Pierre Gootaerd:
  MEISJES VOOR DE WETENSCHAP
  Inhoud: Meisjes voor de wetenschap. Dit is een van zaken die ons alledrieheel erg aan het hart gaan: Wij vinden onderdrukking van vrouwen, zoals in sommige landen voorvalt verschrikkelijk. Maar het is even erg dat in heel veel landen niet alleen jongens, maar in het bijzonder meisjes verstoken blijven van studies. En al zeker van hogere studies in wetenschappelijke richtingen. Ook bij ons is het zo dat bvb in sterrenkunde nog steeds meer dames mogen vertegenwoordigd zijn. Kan daar iets aan gedaan worden? Zoja : hoe pak je dit het best aan ? Prof. de Jager en Jean-Pierre Grootaerd trachten daar in een korte uiteenzetting een antwoord op te geven.
  Ga de weg die jou het beste lijkt.

 • #2
  Zopas overlegd met een heel gedreven jongedame. Lara Delbroek uit Limburg.16 jaar jong en straks naar de Universiteit Hasselt. Zij zwemt, zeilt, beklimt bergen, vaart met een catamaran,is gek op wetenschap. In een ESO- kamp kwam zij er uit als beste Belg. (zij verblijft nu enkele dagen in Nederland en moet daar voor een werk op school de oren van een aantal Nederlanders nameten...) EN zij wil astronaut worden. MET ALLE GEWELD. Ne neen, dat is geen bevlieging, ik weet wat ze er voor over heeft... En gezien ik jong en oud wil samenbrengen komt zij op die dag ook naar Gent om daar voor (hopelijk een massa) publiek en een aantal professoren haar droom uit te leggen. Ook dat geeft vast en zeker een meerwaarde aan die dag !
  Click image for larger version

Name:	lara.jpg
Views:	1
Size:	133.8 KB
ID:	1333805
  Ga de weg die jou het beste lijkt.

  Comment


  • #3
   Beste iedereen,

   Inschrijven kan vanaf begin oktober op onze website Armand Pien, maar bij deze al de 'vooraankondiging'. Programma staat zo ongeveer op punt. Gaat door in een auditorium dat 413 mensen kan herbergen. Moet volstaan denk ik zo :-)
   Mensen die interesse hebben : laat even weten, dan verwittig ik wel wanneer de officiële inschrijvingen starten.

   ZATERDAG 4 NOVEMBER, UGent Auditorium OEHOE, coupure links 653 in Gent vanaf 14 tot 17 uur: Lezing door en eerbetoon aan prof. Cornelis de Jager, met zijn 96 levensjaren misschien de oudste nog aktieve astronoom op onze aardbol. Prof. De Jager heeft een levensloop achter de rug dat op zijn minst zeer uitzonderlijk mag worden genoemd.
   Tijdens deze namiddag staan drie lezingen op het programma. Hijzelf heeft het over kometen, daarna volgt een gezamenlijke lezing met Jean-Pierre Grootaerd (werkgroep Kijkerbouw) over vrouwen in de wetenschap en we sluiten af met een lezing met Dr. Hetty Van Dijk over het belang van educatie voor meisjes op het Afrikaans continent. De twee laatste lezingen gaan door in het kader van Science4Girls, een initiatief dat werd opgestart door de Volkssterrenwacht Armand Pien met steun van onze beide astronauten Frank De Winne en Dirk Frimout.

   Deze namiddag wordt bijgewoond (zoals het er op dit moment uitziet) door een aantal prominenten zoals prof. Walter Van Rensbergen(VUB), dr. Alex Lobel (Koninklijke Sterrenwacht van België), prof Jean-Pierre DeGreve (VUB) en prof. George Miley (UNAWE Leiden). Anecdotes komen aan bod van Gerard Bodifée, prof Ewine van Dishoeck (IAU) en anderen.
   Cornelis (Kees) de Jager woonde tijdens zijn schooltijd in Nederlands-Indië. In 1939 ging hij aan de Universiteit van Utrecht wis-, natuur- en sterrenkunde studeren. Eind 1942 behaalde hij het Kandidaatsexamen. Tijdens de oorlog (we schrijven 1943) moest de Jager zich schuilhouden onder in de gewelven van de Utrechtse 's Nachts deed De Jager voor zijn doctoraalonderzoek waarnemingen van het oppervlak van de maantjes van Jupiter. Na zijn doctoraalexamen week Kees de Jager voor een half jaar uit naar de theoretische natuurkunde en schreef hij een artikel over de massa van het zojuist ontdekte meson.

   De Jager keerde terug naar de sterrenkunde en promoveerde in 1952 bij Marcel Minnaert cum laude op een proefschrift met de titel ‘The Hydrogen Spectrum of the Sun’. Vervolgens is hij decennialang voornamelijk betrokken geweest bij zonneonderzoek.
   Hij heeft diverse ruimte-experimenten geleid ten behoeve van onderzoek naar zonnevlammen en sterrenvlammen. Vanaf 1980 ging zijn aandacht vooral uit naar de studie van superreuzen en in het bijzonder de grootschalige stromingen aan hun oppervlak. In 2003 verhuisde Kees de Jager van Utrecht (waar hij op de sterrenwacht Sonnenborgh woonde) naar Texel. Daar werd hij vrijwillig medewerker bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek Der Zee (NIOZ) voor de bestudering van zon-klimaat relaties. Ook houdt hij zich bezig met het voorspellen van toekomstige zonneactiviteit. In 2006 werd Kees de Jager ereburger van Texel.
   Een greep uit zijn levensloop:
   • Directeur van Sterrenwacht 'Sonnenborgh' te Utrecht
   • Oprichter en eerste directeur van de Utrechtse Laboratorium voor Ruimteonderzoek.
   • Oprichter van het Astrofysisch Instituut van de Vrije Universiteit Brussel
   • Secretaris-generaal van de Internationale Astronomische Unie (IAU)
   • President van COSPAR (Internationale organisatie voor samenwerking in ruimteonderzoek)
   • President van ICSU (Internationale Raad voor Wetenschappen)
   • Oprichter en eerste hoofdredacteur van de tijdschriften `Space Science Reviews’ en ‘Solar Physics’


   Lezing Kees de Jager; KOMETEN; GRIEZELS OF WATERBRENGERS?
   Kometen werden vroeger veel gezien als griezelige brengers van onheil, voorspellers van velerlei soorten van ellende. Sinds Halley weten we beter: het zijn objecten die vanaf grote afstand uit het heelal naar de aarde komen en een loopbaan hebben onder invloed van de aantrekking door de zon. We bespreken de Oortwolk en hoe doe ontstaan is. Brachten kometen de kiem van het leven hierheen – zoals wel eens wordt gedacht? Zijn ze verantwoordelijk voor het water van onze oceanen? We weten daar nu meer van, mede dank zij recent onderzoek door ruimtevoertuigen aan kometen. Daar zal uitvoerig op ingegaan worden.

   Lezing Kees de Jager en Jean-Pierre Grootaerd (werkgroep Kijkerbouw VSRUG, projecten 'sterren schitteren voor iedereen' en 'Science4Girls):
   MEISJES VOOR DE WETENSCHAP
   Inhoud: Meisjes voor de wetenschap. Dit is een van zaken die ons beiden heel erg aan het hart gaan: Wij vinden onderdrukking van vrouwen, zoals in sommige landen voorvalt verschrikkelijk. Maar het is even erg dat in heel veel landen niet alleen jongens, maar in het bijzonder meisjes verstoken blijven van studies. En al zeker van hogere studies in wetenschappelijke richtingen. Ook bij ons is het zo dat bvb in sterrenkunde nog steeds meer dames mogen vertegenwoordigd zijn. Kan daar iets aan gedaan worden? Zoja : hoe pak je dit het best aan ? Prof. de Jager en Jean-Pierre Grootaerd trachten daar in een korte uiteenzetting een antwoord op te geven.

   Lezing Dr. Hetty van Dijk via Skype: BELANG VAN EDUCATIE IN AFRIKA
   Dr Hetty van Dijk was huisarts in haar geboortedorp Bussum, maar haar hart trok naar een eiland, Texel. Daar streek ze in 1989 neer en zo werd er een echte ‘dorpsdokter’.
   In 2003 kreeg Hetty van Dijk de kans om als waarnemend huisarts een aantal weken in Malawi te werken. Daar werd zij besmet met het ‘Afrikavirus’ en ontmoette ik een vrouw, Grace, Hiv-positief, die ik aan aidsremmers kon helpen. Doordat deze geschiedenis in een grote Britse krant verscheen, kwam er een respectabel aantal donateurs op haar pad en heeft samen met een aantal vrienden de Stichting Saving Grace opgericht. Daardoor bleek het mogelijk om jarenlang maandelijks 1000 GBP naar Malawi over te maken, waardoor nog meer mensen aidsremmers konden krijgen.

   In 2015 ging onze stichting op in de grotere Britse organisatie Theatre for a Change www.tfacafrica.com. Het laatste cadeau aan hen was een bescheiden mobiele kliniek, waarin getest kan worden op hiv en waarin medische en psychosociale hulp verleend wordt.
   Inmiddels met pensioen bereist ook andere werelddelen en door haar vriendschap met Prof. Kees de Jager en Jean Pierre Grootaerd verkeert dr Van Dijk in de hogere sferen van de astronomie en de lucht- en ruimtevaartgeneeskunde.

   Haar lezing gaat over de dringende noodzaak om onderwijs onder meisjes op het Afrikaans continent aktief te promoten. Het helpt deze meisjes om een zelfstandig bestaan op te bouwen en zo te onstnappen aan een uitzichtloos bestaan. Deze lezing gaat via een Skypeverbinding vanuit Lesbos (Griekenland) waar Dr. van Dijk tot december 2017 werkt in een vluchtelingenkamp
   Ga de weg die jou het beste lijkt.

   Comment

   Working...
   X