Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Reiner Vogel over donkeradaptie.

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Reiner Vogel over donkeradaptie.

  Reiner Vogel is behalve een bekende Deep Sky waarnemer en Dobsonbouwer ook natuurkundige, en hij heeft onderzoek gedaan naar hoe de donkeradaptie van het oog werkt. Een redelijk technische, maar goed leesbare beschrijving van zijn werk staat hier: http://www.reinervogel.net/index.htm...vision1_e.html

  Zijn conclusie over het gebruik van rood licht zijn belangrijk genoeg om apart te melden:

  1) het rode licht dat je gebruikt moet een golflengte hebben van 630 nm, of langer.
  2) dat licht moet zo zwak mogelijk zijn.

  Waarom dat zo is wordt uitgelegd op pagina 3 van het verhaal.

  Via www.deepskyforum.com
  What where the skies like when you were young?

  #2
  Bedankt, dat is mooie informatie - Reiner Vogel blijft verrassen.
  .
  Het was me al eerder opgevallen dat zo'n redbeam ook 'nagloeit' als je je ogen dicht doet, zelfs als het behoorlijk gedimd is. Dit verklaart wel iets daarover... Heeft iemand al eens het spectrum van zo'n redbeam nagemeten? Als ik de datasheet van de Philips Luxeon bekijk dan zit er toch een behoorlijk deel van het spectrum van de rode led onder de 630nm.
  .
  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: led spectra.png views: 2 grootte: 50,9 KB id: 1056201

  Commentaar


   #3
   Een goede vuistregel is, dat het rode licht zwak genoeg is als je niet ziet dat het rood is. Zorg wel dat je,als je letters moet lezen, en wat groter lettertype kiest als gebruikelijk, want de resolutie van je oog is in het donker niet zo groot. Ik heb ooit zelf eens een onderzoekje gedaan (bij twee personen) naar rood en wit licht en het bleek dat de her-adaptatie na kaartlezen bij zwak wit licht twee keer zo lang duurde als met zwak rood licht. Zie tabelletje.
   Voeg bestanden toe
   http://www.janvangastel.nl/Astronomy/

   Commentaar


    #4
    Als ik met een rode LED in mijn atlas schijn kan ik echt wel zien dat het rood licht is. Als ik de LED zo zwak zou zetten dat ik geen kleur meer zou zien, kan ik echt niets meer lezen, ik zou dan niet eens meer herkennen dat ik uberhaupt in een sterrenatlas zit te kijken. Als de sterren ingetekend zouden zijn met een doorsnede van 1cm of meer, misschien wel, maar die atlassen zijn er niet en zouden ook zinloos zijn.
    Objectieven in huis met de maten: 22,30,35,44,50,56,65,70,80,88,100,127,150,200,250, 315 en 400mm

    Commentaar


     #5
     Ik maak mijn kaarten vrij groot. Ik kan dan wel de sterren (zwart op wit) zien en het object - dat ik met een vette lijn laat afdrukken -, maar de namen van de objecten kan ik niet lezen. Op een atlas zie ik ook zo goed als niets, maar die gebruik ik ook niet.
     http://www.janvangastel.nl/Astronomy/

     Commentaar


      #6
      Dat is ook de grote frustratie bij het schetsen. Als je een nauwkeurige schets wil maken heb je nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid licht nodig. Zelfs als mijn lampje zo zwak staat dat ik nog net kan zie wat ik doe moet ik iedere keer toch zeker 10 seconden wachten tot mijn nachtzicht voor mijn gevoel weer op peil is.

      Dat geldt ook als ik een atlas gebruik. Het licht kan dan veel zwakker, maar toch moet je oog na het kijken weer een paar seconden herstellen. Dat vind ik trouwens niet zo'n probleem, mijn geheugen is gelukkig wat langer dan 3 seconden. Uiteindelijk gebruik ik dus toch liever een gewone atlas i.c.m. een paar seconden van het licht herstellen, dan dat ik voor ieder object een grote zoekkaart moet maken/meenemen.

      Overigens verbaas ik me heel vaak over de felheid van de rode lampjes van andere waarnemers! Maar ik ben dan ook echt een enorme piepert wat licht betreft... Ik merk vaak dat ik gewoon niet zo'n goed nachtzicht heb in vergelijking met sommige anderen (Harro of Reflector bijvoorbeeld), dus ik ben er extra zuinig op.
      Last bewerkt door Roel; 05-11-12, 19:03.
      "Truss me, I'm solid." - Bouwe Dob

      Commentaar


       #7
       @janvangastal: Jan, gebruik je nog steeds die grote e-reader waar je een jaar of wat geleden zo enthousiast over was? En de combinatie met (zeer) zwak rrod licht werkt goed?
       Ik loop er ook nog steeds aan te denken, maar momenteel zijn er bijna enkel 6" e-readers te koop, en die vind ik toch vrij klein.

       @roel: helemaal mee eens met die felle rode lampen van andere waarnemers! Bijna zonder uitzondering wordt er teveel licht gebruikt.

       Commentaar


        #8
        Ik gebruik nog steeds die e-reader en ik ben er erg tevreden over. Ik ken wel iemand die een grotere e-reader heeft dan 6 inch. Ik zal hem eens vragen naar het merk. Hij gebruikt hem ook voor het waarnemen.
        http://www.janvangastel.nl/Astronomy/

        Commentaar


         #9
         Het is een Asus Eee reader, DR-900, met een 9 inch scherm. Hij is er zeer tevreden over. Hoe het eruit ziet: zie http://nl.hardware.info/reviews/2321/asus-eee-reader-dr900-review.
         http://www.janvangastel.nl/Astronomy/

         Commentaar


          #10
          Een mooi apparaat, en voor gebruik met zoekkaarten denk ik zeker te prefereren boven een 6-inch scherm. Het valt alleen niet mee om een winkel te vinden die hem daadwerkelijk verkoopt!

          Commentaar


           #11
           Ik ga de proef op de som nemen en heb 2 kleine 630nm longpass filtertjes gekocht.

           Commentaar


            #12
            Wat leest makkelijker in het donker bij rood licht, afgedrukt op papier of een e-reader? Het lijkt me wel handig zo'n vederlichte e-reader waar alles op staat ipv een paar zware atlassen of grote klappers of steeds uitprinten op papier. Maar wat zijn eigenlijk nou de nadelen van een (grote) e-reader?
            .
            Origineel geplaatst door GuusGilein Bekijk bericht
            Een mooi apparaat, en voor gebruik met zoekkaarten denk ik zeker te prefereren boven een 6-inch scherm. Het valt alleen niet mee om een winkel te vinden die hem daadwerkelijk verkoopt!
            Ik kwam ook nog deze tegen https://www.onyx-boox.com/onyx-boox-m92, ook wel ge-rebrand als http://www.icarusreader.com/excel. De prijs is ook wel iets anders dan een 6" reader. Het scherm is E-ink, iemand daar ervaring mee..?

            Commentaar


             #13
             Mijn e-reader maakt ook gebruik van e-Ink. Ik merk geen verschil tussen het lezen op de e-reader vergeleken met papier. Voordeel van de e-reader (naast de al eerder genoemde) vind ik, dat je als het nodig is wat kunt inzoomen, zodat letters en andere tekens iets groter zijn en daardoor wat beter te zien bij zwak licht.
             http://www.janvangastel.nl/Astronomy/

             Commentaar


              #14
              Bedankt, weinig nadelen dus. Heel interessant. Zo'n grote reader past vast niet in mijn schoen, maar onder de kerstboom misschien wel

              Commentaar

              Werken...
              X