Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Interessepeiling eendaagse curasus 'basisbeginselen spiegel slijpen'

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Interessepeiling eendaagse curasus 'basisbeginselen spiegel slijpen'

  In dit topic https://www.astroforum.nl/forum/inst...jpen-in-almere wordt geopperd dat er wellicht belangstelling is voor een eendaagse cursus waarin de basisbeginselen van het maken van een spiegel worden geoefend. Daarin zouden dan alle fasen van het maken van ene spiegel kort kunnen worden geoefend, behalve het testen met Ronchi- en Foucaulttester. Daar is een dag te kort voor. Daarvoor kan men wel terecht bij een workshop Ronchi/Foucaulttesten die ook in Almere wordt gegeven. De kosten zouden bestaan uit cursusgeld (tussen de 15 en 25 euro) voor de sterrenwacht en materiaal. Maximaal zal dat alles bij elkaar op 50-60 euro uitkomen, uitgezonderd de workshop Ronchi/Foucault. Die kost momenteel 12.50 euro. Voor het maken van een spiegel is weten hoe je moet testen wel noodzakelijk. Let wel: het gaat alleen om basis principes, om echt ervaring op te doen is de tijd te kort. Mocht er voldoende interesse voor zijn, wil ik zo'n cursus, eigenlijk meer een workshop, wel in Almere geven.
  http://www.janvangastel.nl/Astronomy/

  #2
  Ja!

  Ik zie er een beetje tegenop om 13x op en neer te rijden naar Almere, voor een volledige cursus. Maar dit is een uitgelezen kans om aan het spiegelslijpen te snuffelen en wie weet kan ik daarna de horde wellicht nemen om wel veel te rijden voor een vervolg. Schrijf me maar op.

  Commentaar


   #3
   Jan, ik help graag mee als er extra handen nodig zijn.
   Ik heb ook nog een stapeltje oude glasschijven van voor de verhuizing van de SSA liggen, kleine schijfjes met name (9 cm) en al voorgefreesd. Ook slijppoeder heb ik in fikse hoeveelheden.

   Commentaar


    #4
    Dag Jan: waarschijnlijk wel. Maar kom over een paar maanden nog eens hierop terug
    Sterren kijken in de stad | Bresser PN203 | SW 120/1000 refractor | Orion ED80 Refractor | 70/420 ED | Celestron 15x70 | Hanimex 10x50

    Commentaar


     #5
     @RCS: mooi. Ik denk dat Cees ook wel wil helpen, dan zijn we met z'n drieen.
     http://www.janvangastel.nl/Astronomy/

     Commentaar


      #6
      Zeker interesse !
      Maar hangt helemaal van de datum af; moet in mijn vaar/verlof schema passen.
      Meade LX200 10", Intes MK 67, Meade N6, TAL 100RS, TAL-2m150, 11cm Kutter, Lunt 35/B600,AZ-EQ6 GT,ASI 120 MM, G.O. 20 x 110

      Commentaar


       #7
       Origineel geplaatst door Sterren kijken in de stad Bekijk bericht
       Dag Jan: waarschijnlijk wel. Maar kom over een paar maanden nog eens hierop terug
       Lijkt me, gezien de gehele Corona situatie, een hele goede en slimme opmerking.

       #StayHome #StopCorona
       The Big Bang is fun

       Commentaar


        #8
        Origineel geplaatst door MoreLinux Bekijk bericht

        ... de gehele Corona situatie ...

        #StayHome #StopCorona
        Uiteraard, dat is nu belangrijk! Maar zo'n snuffelworkshop spiegelslijpen is iets om naar uit te kijken, om iets leuks doen als deze crisis is bezworen.

        Commentaar


         #9
         Dag Jan ik ben ook ge´nteresseerd in 1 dag en wil daarvoor wel 170 km rijden. Maar nu inderdaad #stay home .
         Obsession 18" - Pentax PCF 10x50 - Lunt 60mm Ha B600 met Pressure Tuner

         Commentaar


          #10
          Het is ook niet de bedoeling om dit op korte termijn te organiseren. Uiteraard zeker pas na de coronacrisis. Dit topic is bedoeld om na te gaan of er voor zoiets interesse is. Het concreet organiseren volgt dan later.
          http://www.janvangastel.nl/Astronomy/

          Commentaar


           #11
           janvangastel Top! Misschien een online versie?
           The Big Bang is fun

           Commentaar


            #12
            Online is volop te vinden over het maken van een spiegel, dus wie dat wil kan gelijk aan de slag. Zie bijvoorbeeld: https://stellafane.org/tm/atm/index.html en in het Nederlands http://www.mollet-cornelis.be/telescoopbouw/index.htm Verder hebben we het 'Slijpcursus Almere, spiegelblog' van rweust, op dit forum: https://www.astroforum.nl/forum/inst...re-spiegelblog met een schat aan informatie en rijkelijk met foto's geillustreerd. Misschien wel het beste dat er te vinden is hierover, omdat er ook in staat waar het niet goed ging en hoe dat dan weer gecorrigeerd werd. En er zijn er nog meer. Ik zeg niet dat het niet kan, met informatie van internet. Het probleem, reden waarom mensen toch stoppen, zit hem niet in het slijpen, dat lukt gewoonlijk wel. Bij het polijsten gaat het al minder goed en bij het paraboliseren stranden de meeste mensen als ze het van internet moeten hebben. En bij het testen.Voor die zaken is een begeleider die ziet wat je doet en je kan corrigeren heel belangrijk. Ook het slijpen en polijsten gaat sneller met een begeleider. In mijn eerste post vermeldde ik al dat ook begeleiding via email, een stuk intensiever qua begeleiding dan via internet, bijna nooit succes oplevert bij mensen zonder enige ervaring.
            http://www.janvangastel.nl/Astronomy/

            Commentaar

            Werken...
            X