Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

50cm f4 naar f3?

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  50cm f4 naar f3?

  Beste,

  Ik Ben in het bezit van een 50cm f4 Spiegel en ik twijfel over de toekomst van deze optiek.

  Of ik laat hem herslijpen tot f3 en ER een Newton van maken voor op montering.
  Of ik verkoop hem zodat iemand er een lichte Dobson rond Kan bouwen.

  Maar hoe realistisch is het herslijpen naar een F3 system. Ik zal het moeten laten doen, want zelf totaal geen ervaring. Een Newton er achteraf rond bouwen is niet moeilijk en doe ik zelf.

  Alle ideeen zijn welkom

  Met vriendelijke groeten,

  Pieter-Jan Dekekver
  www.astronomie.be/pieterjan.dekelver 0.20m f5.14 Newtonian Telescope. Paracorr Corrected. 10 Micron GM2000 HPS GEM. CCD: SBIG ST-10XME, ST-402ME, STi Mono

  #2
  Er zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden in het beslissingsproces.

  - Wat is de kwaliteit van de huidige spiegel? Gaat de koper zeker vragen. Als hij écht goed is, dan is verkoop mogelijks een betere keuze.

  - Technisch is herslijpen tot f3 geen hoogstandje. Er zijn genoeg mensen die deze kunst onder de knie hebben. Inschatting van complexiteit (en kost) hangt af van o.a. dikte glasschijf en eventuele spanningen in het glas. Welke eindkwaliteit wil je bereiken? Hoeveel wil je eraan uitgeven... v.b. bij Jan van Gastel kan je hier een realistische inschatting krijgen via optische meting van de spiegel.

  Belangrijkste vraag: welk plan of project zou je er zelf mee hebben? Hij mag nadien niet ergens in een hoekje liggen, daarvoor is ie veel te leuk. Geef hem/haar een toekomst!

  edit: is een 50cm f3 newton op montering wel realistisch? Is dat niet té zwaar?
  -- Objects on sketch are fainter than they appear --

  Commentaar


   #3
   Die schijf is 40 mm 'dik' en weegt 14 kilo. Herslijpen tot een F3 is inderdaad geen hoogstandje. Een kind kan de was doen. Die 50cm afwerken tot een prima F3 is een ander verhaal vrees ik. Er zijn er die dat kunnen. (er is hier iemand die een 60cmF3 maakte bvb). Maar dat is héél veel werk. Ook om na te meten.
   Ga de weg die jou het beste lijkt.

   Commentaar


    #4
    Geheel eens met Jean-Pierre. En veel werk betekent ook een aardig prijskaartje. Ik zou hem verkopen als f/4 en dan een nieuwe 50 cm f/3 kopen. Ik denk dat je dan een vergelijkbare prijs kwijt bent als je verkoop f/4 en aanschaf f/3 verrekent. Er een f/3 van maken betekent gewoon er een nieuwe spiegel van maken. Je spaart alleen de kosten van de blank en een deel van het voorfrezen uit.
    http://www.janvangastel.nl/Astronomy/

    Commentaar


     #5
     En bij deze volledig eens met Jan. Zo zou ik het ook voorstellen. Een 50 cm F3 laten maken zou een meniscusspiegel misschien een optie kunnen zijn. Even dik aan de rand dan in het midden. Reken daar nog bij dat je die schijf nog moet laten coaten ook. Als het goed moet kan dat prijzig wezen. Maar dat maken van zo'n grote diepe spiegel zal met zekerheid een pak geld kosten. We spreken over een veelvoud van tientallen uren werk...
     Met een commerciële spiegel kan je een pak goedkoper uit zijn denk ik.
     Last bewerkt door jeanpierre; 08-12-19, 14:07. Reden: opties toegevoegd
     Ga de weg die jou het beste lijkt.

     Commentaar


      #6
      Beste,

      Dan denk ik dat de beste optie is om hem idd te verkopen als een set ( heb de vangspiegel ook nog ).

      Bedankt voor de tips!

      www.astronomie.be/pieterjan.dekelver 0.20m f5.14 Newtonian Telescope. Paracorr Corrected. 10 Micron GM2000 HPS GEM. CCD: SBIG ST-10XME, ST-402ME, STi Mono

      Commentaar

      Werken...
      X