Announcement

Collapse
No announcement yet.

Regal Horizon 7 x 50. En van de beste Japanse kijkers?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  #31
  zo'n 6x30 is een mooi kijkertje bij popconcerten en/of musicals
  Objectieven in huis met de maten: 22,30,35,44,50,56,65,70,80,88,100,127,150,200,250, 315 en 400mm

  Comment


   #32
   Zo'n 6X30-je ( ander merk) heb/had ik in gebruik op mijn fiets/ zwerftochten door de polders alhier. Als je dan puffend tot stilstand komt/kwam ( altijd tegenwind in die open polders) is 6X vergroten ideaal: minder getril en last van je eigen gepuf als je dat torenvalkje spot. Het kijkertje is inmiddels in gebruik bij een bejaarde dame van 90, die hem dankbaar inzet voor hetzelfde doel en plotseling veel minder last heeft om hem goed stil te houden.

   Niet voor niets dat kijkers met dezelfde specificaties vaak militaire doeleinden hadden.
   Last edited by John Baars; 29-05-13, 21:28.
   Schiedam: Evostar 120ED, Vixen ED102 (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Mak 102 (g&g) op Alt/Az. Jena 10X50, Gucky.
   Sterrenwacht Rijswijk : 130mm Astro-Physics Starfire op EQ6, 14 inch Meade Schmidt Cassegrain op EQ8, Lunt.

   Comment


    #33
    Ja, inderdaad. Met een vergroting van slechts 6 x en het lage gewicht is de de verrekijker zeer "steady".

    Maar goed, mocht iemand een leuke Horizon kijker zoeken. Zorg dat er Regal op staat. Kwaliteit verzekerd. Mits de kijker in een redelijke staat is natuurlijk. De afgelopen maand ben ik er drie tegengekomen. Twee op Marktplaats en n op Ebay. Ze duiken zo nu en dan wel op.

    Comment


     #34
     Even een ouder topic naar boven halen. Gewoon omdat het Regal Horizon verhaal nog niet af is.


     Gisteren had ik de Regal Horizon 6 x 30 buiten laten liggen. Stom, want juist vannacht regende het nogal,... hard en veel. Resultaat, vocht aan de binnenkant. Niet zo heel erg want nu had ik een goede reden om het kijkertje eens op te maken en, zover dat nodig was, goed schoon te maken aan de binnenkant. Er zat toch een heel klein beetje aanslag op sommige prisma's. Terugbouwen en collimeren ging zeer gemakkelijk bij de Regal Horizon.


     Daarna naar buiten gelopen en eens een blik geworpen door het weer schone kijkertje. Helderheid van het beeld was al goed maar nu,... ongelooflijk. Zo'n klein kijkertje met zo'n helder en contrastrijk beeld. Kleurfout is minimaal bij de Regal en ook de randonscherpte.

     Om het iets duidelijker te maken heb ik de Regal vergeleken met de wat meer bekende 8 x 30 kijkers. De Komz 8 x 30 en de Steiner 8 x 30 Bayreuth. Geen van deze twee kijkers haalt de helderheid en beeldscherpte van de Regal. De Komz komt met de beeldscherpte nog wel in de buurt maar kwa helderheid niet eens een beetje. Evenals de kleurechtheid. De Steiner legt het op alles af. Alleen de kleurechtheid is wel redelijk. Verder een matig kijkertje die ik niemand aanraad om te kopen want voor het geld waarvoor die kijkers worden verkocht zijn er wel (veel) betere te vinden. Bijvoorbeeld de Regal Horizon 6 x 30. Die ook 's nachts de betere kijker is en nu helemaal nadat die schoon is gemaakt.


     Dus nogmaals (noteer het ergens). Neem maar gewoon aan dat de Regal Horizon kijkers zeer goed zijn. Kom je er n tegen en zoek je een leuke kijker, kopen!


     Click image for larger version

Name:	IMG_4071.jpg
Views:	1
Size:	176.5 KB
ID:	1062155


     Click image for larger version

Name:	IMG_4072.jpg
Views:	1
Size:	180.1 KB
ID:	1062156

     Comment


      #35
      Ik zat met interesse dit topic te lezen. Als kind kreeg ik van mijn ouders en verrekijker. Nu zie ik ineens het merk primoc in dit topic vallen en dat is het merk van die verrekijker. Heb er nooit iets over kunnen vinden maar hij lijkt heel veel op de regal qua uitvoering en de gebruikte letters. Kent iemand hier deze kijker? Is dit een andere uitvoering van de regal? Ik gebruik hem altijd met plezier maar heb niet de juiste ervaring om hem goed te kunnen beoordelen.

      Click image for larger version

Name:	20130728_154907.jpg
Views:	2
Size:	411.0 KB
ID:	1062159
      Astro-homepage: http://www.astro-photo.nl
      TMB92 - QSI583ws - C11 - Nikon D800 - ASI174mm + DMK21 - NEQ6 - Lunt 60/BF1200

      Comment


       #36
       Een google zoektocht naar de Regal Horizon 6x30 levert alleen deze draad als nuttig resultaat op. Misschien is het een zeldzaam exemplaar dat nauwelijks nog voorkomt.
       Alle Messiers zijn zichtbaar in een 38mm telescoop.

       Comment


        #37
        Primoc?
        Ja,uit mijn studentenjaren heb ik nog een folder: 1976
        Daar prijkt de Primoc in.
        Click image for larger version

Name:	IMG_0044 (480x640) - kopie.jpg
Views:	1
Size:	130.4 KB
ID:	1062160

        Verder hier en hier
        Last edited by John Baars; 28-07-13, 16:01.
        Schiedam: Evostar 120ED, Vixen ED102 (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Mak 102 (g&g) op Alt/Az. Jena 10X50, Gucky.
        Sterrenwacht Rijswijk : 130mm Astro-Physics Starfire op EQ6, 14 inch Meade Schmidt Cassegrain op EQ8, Lunt.

        Comment


         #38
         Grappig. Ik heb hem inderdaad rond1979 gekregen en ben er nog steeds heel vaak blij mee. Geeft haarscherp beeld zonder voor mij herkenbare kleurschifting. Zuinig op zijn begrijp ik
         Astro-homepage: http://www.astro-photo.nl
         TMB92 - QSI583ws - C11 - Nikon D800 - ASI174mm + DMK21 - NEQ6 - Lunt 60/BF1200

         Comment


          #39
          @ andrevdhoeven, de Primoc heeft inderdaad erg veel weg van de Regal Horizon. Hoewel dit niets hoeft te zeggen over de vergelijkbare beeldkwaliteit. Uiteraard kon ik het niet laten om te reageren op de 7 x 35 Primoc,... en ja hoor het kijkertje was nog te koop. Heel benieuwd hoe die zich verhoudt met de Regal. Grappig genoeg is die toch weer net even anders. Het beeldveld is 6.5 en geen 7. Alleen komt het schijnbare beeldveld van 6.5 dan wel weer sterk overeen met dat van de 6 x 30 Regal Horizon.


          Originally posted by EdwardB View Post
          Een google zoektocht naar de Regal Horizon 6x30 levert alleen deze draad als nuttig resultaat op. Misschien is het een zeldzaam exemplaar dat nauwelijks nog voorkomt.
          Op internet is er over het algemeen zeer weinig informatie te vinden wat betreft de oudere Japanse verrekijkers. Dat is soms best frustrerend wanneer je bedenkt dat er Japanse kijkers zijn die echt stukken beter zijn dan diverse Duitse, Oosterrijkse en Amerikaanse verrekijkers. Alleen over deze kijkers is wel veel te vinden op internet.

          Aan de andere kant. Onbekend maakt onbemind, en dat houdt de prijs lekker laag van die oude Japanse kijkers.

          Comment


           #40
           Ik heb het 7 x 35 Primoc kijkertje vandaag binnen gekregen. De verrekijker is in een zeer goede staat. Bijna niet gebruikt. Maareh,... deze haalt niet de beeldkwaliteit van de Regal Horizon. Beeld is helder maar niet zo helder als de Regal. Beeldscherpte is minder dan de Regal en waar de Regal bijna geen randonscherte heeft is dat in de Primoc wel het geval. De Primoc heeft weinig kleurfout. De Regal bijna niet. Daarnaast zijn de gebruikte materialen net even anders en van een iets mindere kwaliteit.

           Tja, de Primoc is geen Regal Horizon. De Primoc is een leuke kijker met een redelijke (goede) beeldkwaliteit maar de Regal heeft een uitstekende beeldkwaliteit en zit toch echt een paar klasse hoger. De Horizon heeft dus niet voor niets de "koninklijke" titel gekregen. :smile:


           @ Edit Als ik naar de prijslijst kijk hierboven heb ik de PR 3 7 x 35 (Primoc). Dat is de goedkoopste versie met een 6,5 beeldveld. Een stapje hoger is de 7 HO kijker (Horizon), gevolgd door de HG (Horizon) en dan de HL (Horizon de Luxe). Naar die Horizon de Luxe ben ik wel benieuwd want is die misschien wel te vergelijken met de Horizon "Regal" ? Overigens zijn de Regals wel iets oudere kijkers die hoogstwaarschijnlijk uit de jaren '60 komen.
           Last edited by scorpio; 03-08-13, 19:57.

           Comment


            #41
            Kleine correctie ten aanzien van de Primoc 7 x 35. Na een betere collimatie ging de beeldkwaliteit (scherpte) ook flink omhoog. Het is weliswaar geen Regal Horizon maar het verschil is een stuk kleiner geworden. Best een leuk kijkertje.

            Zojuist even in de tuin gezeten met de Primoc en de sterbeeldjes zijn helemaal niet verkeerd. Randonscherpte is gering en lijkt niet meer te zijn dan overdag. Het verbaaste me ook hoe ver je nog kon gaan met de zwakste sterren. Natuurlijk is het beeld iets donkerder dan bijvoorbeeld een goede 7 x 50. Toch, de Primoc is een leuke kijker die heel bruikbaar is 's nachts. Eigenlijk valt er maar weinig aan te merken op deze kleine en vooral ook lichte verrekijker. Al met al zeker een aanrader wanneer je een kleine verrekijker zoekt voor weinig geld.

            Comment


             #42
             Horizon of Regal?
             Ik vond laatst op Marktplaats een kijker, waar op het eerste gezicht de mechanische kwaliteit van afspatte. Een voor mij onbekende Horizon 8x32. De behuizing leek wel van gietijzer, zo massief zag het er uit. Over de prijs werden we het snel eens. De kijker was niet alleen zo massief als hij er op de foto's uitzag, maar optisch bleek het een openbaring: helder kleurecht beeld, scherp tot bijna aan de rand van het comfortabele 8' beeldveld. Voldoende aanleiding om op internet te zoeken naar de achtergrond van deze kijker. Zo belandde ik op deze bijdrage van Scorpio over de kwaliteiten van oude Regal/Horizon kijkers. Deze 8x30 was nog niet gesignaleerd, dus bij deze. Ik voeg voor de belangstellenden enkele foto's bij.
             Attached Files
             Meade ETX125PE Mak, AP 66/400 ED APO, Bino's: Helios 20x88, TS15x70, Tento 20x60, SOTEM15x50, SARD 7x50, Carton 7x50 (11 graden), Horizon 8x30 + 8x40, Meopta 8x32

             Comment


              #43
              Leuk, leuk, leuk dat dit topic weer boven komt!
              Ik herkende hem meteen! Wist niet dat er ook een 8X30 versie was. Leuk!

              Ik kan samen met Scorpio en Foef bevestigen dat de optische kwaliteiten van die oude Regal/ Horizons gewoonweg ongehoord goed voor hun tijd waren. Ze kunnen zelfs de vergelijking met veel duurdere en moderne kijkers probleemloos aan.

              Voorbeeld 1
              Toen ik mijn 7X42 Swarovski Habicht aanschafte had ik als voorwaarde aan de gespecialiseerde winkelier in Voorburg gesteld dat ik hem zou kopen als hij beter zou zijn dan mijn 7X35 Horizon/ Regal. Tot zijn en mijn verbazing won die Habicht het maar nipt op beeldhelderheid en kleurrandjes rond tegenlichtonderwerpen. Beeldscherpte, contrast waren gelijk. De oculairenbrug van de Habicht is iets sterker.

              Voorbeeld 2
              Toen mijn broer, een fervent vogelaar en in bezit van een goede Audubon Swift, door de Horizon keek riep hij uit: "Wat zul je je nog bekommeren om een groot en helder beeldveld van een dure kijker als je dit contrastrijke en scherpe beeld hebt?"

              Mechanisch zijn ze gebouwd als tanks, hebben een zeiss-collimatie ( excentrische objectiefringen). Bij het schoonmaken ( ik had hem ook tweedehands) was hij helemaal uit elkaar geweest. Nadat ik hem weer in elkaar had gezet bleek de collimatie nog onveranderd. Ik gebruik hem voornamelijk aan het strand, waar door hinderlijke schitteringen bij laagstaande zon veel dure kijkers sneuvelen.

              Ooit heb ik hem eens genoemd in een vergelijkingstopic. Voor de volledigheid toch maar even wat plaatjes:

              Click image for larger version Name:	IMG_0244 (640x479).jpg Views:	1 Size:	118.3 KB ID:	1365888
              Click image for larger version Name:	IMG_0245 (640x480).jpg Views:	1 Size:	70.5 KB ID:	1365889
              Click image for larger version Name:	IMG_0239 (640x480).jpg Views:	1 Size:	79.3 KB ID:	1365890
              Click image for larger version Name:	IMG_0242 (640x478).jpg Views:	1 Size:	52.6 KB ID:	1365891
              Click image for larger version Name:	IMG_0243 (640x450).jpg Views:	1 Size:	56.3 KB ID:	1365892

              Ongelofelijk leuk dat je een 8X30 exemplaar op de kop hebt getikt. Er zijn volgens mij niet veel van deze kijkers in de Benelux.
              Buitenkant/ bekleding kun je reinigen met zo'n moderne ontvetter. Onder de gele aanslag zit een grijs jasje.
              Last edited by John Baars; 12-01-18, 11:35.
              Schiedam: Evostar 120ED, Vixen ED102 (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Mak 102 (g&g) op Alt/Az. Jena 10X50, Gucky.
              Sterrenwacht Rijswijk : 130mm Astro-Physics Starfire op EQ6, 14 inch Meade Schmidt Cassegrain op EQ8, Lunt.

              Comment


               #44
               En ook mijn Horizon gaat niet de deur uit ! punt
               EQ6, C8, 100mm/F5, russenton, en wat verrekijkers

               Comment


                #45
                En tot mijn grote verrassing gaat het verhaal over de Horizon verrekijkers verder. Bij toeval trof ik vorige week op MP een verrekijker met de bekende karakteristieke vorm. Weer een Horizon verrekijker. En dit keer geen 8x30, zoals de vorige keer. En ook geen 7x50 (Scorpio) of 7x35 (John Baars), maar een puntgave 8x40. Click image for larger version

Name:	P1080867.jpg
Views:	1
Size:	167.2 KB
ID:	1370048
                Optisch behoorlijk scheel, maar dat was in een kwartiertje gefikst. Wederom helder, scherp, vlak en bijna geen rand onscherpte. Een iets kleiner beeldveld dan dat van mijn Horizon 8x30 (6,5* t.o.v. 8*), maar in z'n geheel een minstens zo aantrekkelijke kijker.Hieronder nog een paar foto's van broer en zus. De body van de kleine 8x30 blijkt ten opzichte van de nieuwe 8x40 verkleurd. Het lijkt wel of deze jaren in een etalage heeft gestaan. Click image for larger version

Name:	P1080865.jpg
Views:	1
Size:	205.0 KB
ID:	1370049Click image for larger version

Name:	P1080860.jpg
Views:	1
Size:	141.9 KB
ID:	1370050Click image for larger version

Name:	P1080857.jpg
Views:	1
Size:	161.0 KB
ID:	1370051
                Verder opvallend verschil is het verschil in diameter van de oculairs: die van de 8x30 zijn substantieel groter dan die van de 8x40.
                Click image for larger version

Name:	P1080866.jpg
Views:	1
Size:	177.2 KB
ID:	1370052
                Meade ETX125PE Mak, AP 66/400 ED APO, Bino's: Helios 20x88, TS15x70, Tento 20x60, SOTEM15x50, SARD 7x50, Carton 7x50 (11 graden), Horizon 8x30 + 8x40, Meopta 8x32

                Comment

                Working...
                X