Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Eerste indruk Russische БПЦ 7x50 verrekijker

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Eerste indruk Russische БПЦ 7x50 verrekijker

  Vandaag kwam mijn eerste Russisch verrekijker binnen: een БПЦ 7x50. Na alle lovende verhalen over Russische optiek was ik zo nieuwsgierig geworden dat ik dit exemplaar (die zeer goedkoop werd aangeboden op Marktplaats) niet kon laten liggen. Hij werd netjes inclusief leren koffertje, lensdopjes en leren koordje geleverd.

  Mijn eerste indruk nadat ik hem uitpakte: getverdemme, wat een oerlelijk ding. Een soort hoogglans zwarte skink. Zo'n goedkope plastic Godzilla van de Intertoys. Her en der wat beschadigingen op de behuizing. Mechanisch ook niet de beste kijker: de focuser heeft een stukje "vrije slag", zoals een montering waarbij de tandwielen niet nauw genoeg op elkaar staan. Oh oh...

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: BPC-1.jpg views: 1 grootte: 129,3 KB id: 1100802

  Gelukkig zijn de lenzen en de coating in uitstekende staat: eigenlijk als nieuw.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: BPC-3.jpg views: 1 grootte: 80,6 KB id: 1100803

  En dan de eerste blik.
  Sodeju! Die zag ik niet aankomen. Op de as haar- en haarscherp. Ik heb niet zo heel veel ervaring met verrekijkers, maar dit is toch wel de scherpste waar ik ooit doorheen keek. Geen kleurfout, ook niet bij takjes tegen de witte wolken-achtergrond. Collimatie dik in orde. Ook de speling bij het scherpstellen blijkt in de praktijk helemaal niet hinderlijk te zijn. Het voelt wat gek, maar je hebt wel echt het gevoel dat de kijker in focus 'snapt'. Wel ligt er een lichte geelgroene waas over het beeld, goed te zien bij witte oppervlakken.

  De randscherpte is erg goed, maar toch niet perfect. Het beeldveld is ongeveer 50 graden en vanaf 40 graden begint het wat onscherp te worden. Overigens nog steeds prima, veel beter dan de kijkers die ik hiervoor had. De scherpte op de as is echter fenomenaal, en dat maakt eigenlijk alles goed.

  Vanavond heb ik tussen de wolken door even naar de Pleiaden, Jupiter en de Orionnevel gekeken: helemaal prima. Vooral Jupiter liet zien dat dit echt een goede kijker kijker is: een mooi piepklein schijfje met maantjes, zonder een enkel veegje. De Maan met asgrauw schijnsel moet echt indrukwekkend zijn door dit dingetje.

  Kortom: een opmerkelijk goede verrekijker. Het is even wennen aan het wat brakke scherpstelmechanisme, maar zoals gezegd vind ik dit in de praktijk eigenlijk geen enkel probleem. Ongelofelijk dat ze voor een appel en een ei te koop zijn, ze zijn duidelijk beter dan alle Japanse jaren '70 'porro's die ik heb gehad; aan de rand, maar vooral op de as. De ultieme test (grote stervelden in het pikkedonker) moet nog komen, maar volgens mij zit dat wel goed.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: BPC-3.jpg views: 1 grootte: 80,6 KB id: 1100803

  Hersenspinseltje: misschien werkt dat groenige zweempje wel een heel klein beetje tegen lichtvervuiling...
  "Truss me, I'm solid." - Bouwe Dob

  #2
  Ah kijk, eindelijk erkenning voor de Russische verrekijker. Ik heb een Tento 7 x 50 en exact dezelfde 7 x 50 verrekijker als die van jou Roel. Het zijn geweldige verrekijkers en ik deel jou mening dan ook volledig.

  Ik heb het al zo vaak geroepen op dit forum. Als voor een paar tientjes een goede verrekijker wilt hebben, koop dan een Russische kijker. En het scherpstel mechanisme, ach het moet even wennen. En die speling valt bij mij wel mee.

  Als laatste ze zijn echt stukken beter dan de Japanse verrekijkers uit die tijd (zoals Splend). En ook stukken beter dan de Bynolyts, Bressers in de prijsklasse tot ca. 150 euro!
  Celestron 102 mm ED en gemodificeerde Celestron C8, Orion 90mm refractor, Steiner (3x), Carl Zeiss Jena(8 x), Carl Zeis Octarem 8 x 50, Tento (6x) en 40 andere verrekijkers.

  Commentaar


   #3
   En, al een tweede indruk gehad? Is het nog steeds de verrekijker met het scherpste beeld waar je ooit doorheen hebt gekeken?

   De kijker is inderdaad oerlelijk. Zo aan de oculairzijde valt het wel mee en straalt die degelijkheid uit. Maar die foto van bovenaf,... dat is degelijkheid "over the top". Aan de andere kant, z'n lelijkheid heeft ook wel weer iets.
   viruswaanzin.nl

   Commentaar


    #4
    Gelukkig verschillen smaken, want ik vind ze juist prachtig om te zien.

    Ook ik ben benieuwd naar de verdere ervaringen met deze Russische kanjer.
    Celestron 102 mm ED en gemodificeerde Celestron C8, Orion 90mm refractor, Steiner (3x), Carl Zeiss Jena(8 x), Carl Zeis Octarem 8 x 50, Tento (6x) en 40 andere verrekijkers.

    Commentaar


     #5
     Hij is inderdaad afgrijselijk lelijk. Maar dat geldt ook voor de gemiddelde fabriekdobson (zijn er lelijkere kijkers dan GSO Dobs?). Het is de minst belangrijke eigenschap van een verrekijker, vind ik. Maar misschien ook één van de redenen dat ze zo goedkoop zijn.

     Ik ben nog steeds erg verrast door de scherpte op de as. Ook omdat de collimatie zo perfect is kijkt hij heel ontspannen. Vanaf een muurtje o.i.d. zie je helemaal hoe scherp het beeld is. Aan de rand is hij vrij goed, maar vanwege het kleine beeldveld vind ik dat eerlijk gezegd niet zo'n enorme prestatie. Gezien alle lovende woorden had ik stiekem verwacht dat alles aan de kijker perfect zou zijn, maar dat is natuurlijk niet zo. De scherpte op de as en de perfecte uitlijning: dat is echt waar deze kijker het van moet hebben. De rest is prima, maar ook weer niet echt spectaculair. De mechaniek voelt goedkoop met die speling, ook iets wat je (ondanks dat het prima werkt in de praktijk) een beetje door de vingers moet zien. Het wel de scherpste kijker waar ik ooit doorheen heb gekeken, maar ik heb dan ook nog nooit door Swarovski's of Zeiss kijkers gekeken. En de Melkwegtest moet nog komen...

     Of het trouwens allemaal opweegt tegen het enorme beeldveld van die 7x50 Carton; daar ben ik nog niet helemaal over uit...
     "Truss me, I'm solid." - Bouwe Dob

     Commentaar


      #6
      Ik vond net in het koffertje nog twee filtersetjes in een verborgen vakje: oranje en donkergroen. Geen idee waar ze voor dienen.

      Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: filters.jpg views: 1 grootte: 123,2 KB id: 1057521

      EDIT: ik zie nu pas dat ik in de eerste post twee keer dezelfde foto heb geplaatst. Hier dus nog een foto van de objectieven:

      Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: BPC-2.jpg views: 1 grootte: 101,7 KB id: 1057522
      Last bewerkt door Roel; 10-02-13, 10:38.
      "Truss me, I'm solid." - Bouwe Dob

      Commentaar


       #7
       Ja, die filtersetjes zitten ook bij mijn beide Russische 7 x 50 verrekijkers. Heb ze nog nooit gebruikt.

       Verder heb ik mijn Tento 7 x 50 en de naamloze Russische 7 x 50 verrekijker (die jij dus ook hebt) nog eens goed vergeleken. De Tento is mechanisch beter. Geen speling op het scherpstel mechanisme en het voelt allemaal wat degelijker aan. De "naamloze Rus" daarentegen heeft een breder beeldveld dan de Tento. Ook is de geelachtige tint in de Tento meer aanwezig dan in zijn naamloze broertje. Daarnaast vind ik het beeld van de "naamloze Rus" iets scherper dan dat van de Tento.

       Ik heb wel het genoegen gehad (mijn Swarovski 10 x 50 EL heb ik noodgedwongen weer van de hand moeten doen) om door een Swarovski en Leica te kijken. Qua scherpte staan de Russische verrekijkers vrijwel op hetzelfde niveau als de Swarovski en Leica. Dat geldt trouwens ook voor mijn Carl Zeis Jena Jenoptem verrekijker.
       Celestron 102 mm ED en gemodificeerde Celestron C8, Orion 90mm refractor, Steiner (3x), Carl Zeiss Jena(8 x), Carl Zeis Octarem 8 x 50, Tento (6x) en 40 andere verrekijkers.

       Commentaar


        #8
        Ook ik herken je verhaal. De oude Rus 7x50 van mijn vader doet het qua scherpte veel beter dan m'n moderne Eden XP 8x42. Maar als ik alle factoren in rekening breng (zoals grootte beeldveld, ergonomie, gewicht,...) dan gaat hij toch niet mee naar buiten om waar te nemen. Al was het maar omdat ik van de Rus irritatie krijg aan m'n oogkassen...
        Libra 4x22, Lunt LS35THa B400 (Anorexia), Eden XP 8x42 (Salsa), Omegon Argus 16x70 (Maxima), WO Zenithstar 80 FD (Natasja), Sumerian Alkaid 30 cm (Bertha), OOUK 30 cm Dobson (Irma)

        Commentaar


         #9
         Origineel geplaatst door Jef De Wit Bekijk bericht
         Al was het maar omdat ik van de Rus irritatie krijg aan m'n oogkassen...
         Volgens mij heeft 'Dr. Bino Baars' daar het ultieme recept voor. Zijn zgn. turbo aanpassing. Op het centrum van de brugas, zit dan een klein stukje vilt geplakt.
         Op die manier kan je voorhoofd niet vastplakken aan de kijker in koude omstandigheden, en worden je oogkassen ook nog eens ontzien.
         EQ6, C8, 100mm/F5, russenton, en wat verrekijkers

         Commentaar


          #10
          Gisteren nog even getest onder een kraakheldere, donkere hemel. De randonscherpte valt meer op dan overdag, vermoedelijk door de kleine oogpupil die ik overdag heb(?). In het donker is het nog steeds een prima verrekijker, maar ik val niet meer van mijn stoel. Het kleine beeldveld helpt niet mee.

          Eindoordeel: mwah.
          "Truss me, I'm solid." - Bouwe Dob

          Commentaar


           #11
           De beste test voor een verrekijker (en andere optiek ook trouwens) is onder de sterren bij een heldere hemel. Daar valt of staat alles mee.
           200mmF5 Carbon, 150mmF12 Intes MK67, ED80mmF6, Towa 60/700, Coronado 40mmF10 PST, Fujinon 10x50, ZWO ASI174MM cooled, ASH mount, NEQ5, HEQ5pro en L-200 spectrograaf. Radio callsign PA3SKY

           Commentaar


            #12
            Neem ook je eigen ogen mee in de beoordeling! Een donkere hemel geeft een grote pupil, met alle eigen ooglensfouten van dien. En als je wat ouder wordt, zoals ik, verminderd het accomodatie vermogen van je ogen. Omdat vrijwel alle verrekijkers onder de E 1.000,-- geen extra lens bevatten die de veldkromming opheft, zien jonge mensen de sterren vaak wel scherp tot aan de rand, maar ouderen niet (meer). M.u.v. dat bekende perperdure Oostenrijkse verrekijker merk hebben bij mij alle verrekijkers enige mate van randonscherpte. Bij de betere kijkers moet ik dan opnieuw scherpstellen (maar dan is het centrum voor mij onscherp); bij de slechtere kijkers blijf ik astigmatisme houden.
            Objectieven in huis met de maten: 22,30,35,44,50,56,65,70,80,88,100,127,150,200,250, 315 en 400mm

            Commentaar


             #13
             "De beste test voor een verrekijker (en andere optiek ook trouwens) is onder de sterren bij een heldere hemel. Daar valt of staat alles mee". Dit stelt Patrick Duis. Daar ben ik het, met alle respect overigens, niet mee eens. De beste test voor een verrekijker is naar mijn mening het gebruik overdag (zowel bij helder/zonnig weer als bij bewolkt weer) én 's nachts. Maar goed onze testen van verrekijkers zijn dan ook op een verschillende basis gedaan. Bij Patrick staat astronomisch gebruik voorop. Bij mij het alledaagse gebruik.

             De Russische verrekijker zijn geen verrekijkers bij uitstek voor astronomisch gebruik. De lichttransmissie is lager dan die van bijvoorbeeld een Meopta, Eden, Steiner, Carl Zeiss jena, etc. Kan dat komen door die geelachtige tint?. Daarnaast is het beeldveld wat te klein voor een mooi beeld van bijvoorbeeld sterrenhopen of nevels. Voor maan en planeten speelt dit "probleem" wat minder.

             Ik heb de Tento 7 x 50 en een Meopta Meostar 7 x 50 eens overdag en 's nachts kunnen vergelijken. Qua scherpte en beeld vervorming doen de verrekijkers niet voor elkaar onder. Ook is de geelachtige tint bij de Meopta minder (maar nog wel aanwezig). De Meopta heeft echter een veel groter beeldveld en kijkt daardoor ook veel gemakkelijker. Ook is de lichttransmissie van de Meopta beter, waardoor deze wel erg geschikt is voor astronomisch gebruik.

             Ik gebruik de Russische verrekijkers het meest bij zonnig en helder weer. De ietwat geelachtige tint is dan, zeker op een wit strand, een weldaad voor je ogen. Maar altijd blijven relativeren. Voor soms twee tientjes heb je een prima verrekijker, maar zeker geen Meopta of Fujinon.
             Last bewerkt door cjboer; 11-02-13, 17:02.
             Celestron 102 mm ED en gemodificeerde Celestron C8, Orion 90mm refractor, Steiner (3x), Carl Zeiss Jena(8 x), Carl Zeis Octarem 8 x 50, Tento (6x) en 40 andere verrekijkers.

             Commentaar


              #14
              Origineel geplaatst door Bert Bogchelman Bekijk bericht
              Neem ook je eigen ogen mee in de beoordeling!
              Dat deed ik ook:
              Origineel geplaatst door Roel
              De randonscherpte valt meer op dan overdag, vermoedelijk door de kleine oogpupil die ik overdag heb
              "Truss me, I'm solid." - Bouwe Dob

              Commentaar


               #15
               Ik ben het trouwens wel met Patrick eens dat de ultieme test voor een verrekijker de sterrenhemel is. Daar komen beeldfouten naar voren die overdag niet of minder opvallen. Een verrekijker die 's nacht uitstekend presteert, doe dat overdag ook. Andersom is dat nog maar de vraag.
               "Truss me, I'm solid." - Bouwe Dob

               Commentaar

               Werken...
               X