Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Budgetvriendelijke 10x50 verrekijker

Samenvouwen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Budgetvriendelijke 10x50 verrekijker

  Sinds afgelopen zomer ben ik begonnen met waarnemen door een oude Primax 7x50 verrekijker, die ik gratis heb gekregen en in deze staat ook niet meer waard zal zijn. Zo kan hij bijvoorbeeld niet echt goed scherpstellen en hij is met ongeveer 1400 gram een beetje aan de zware kant. Om te navigeren door de sterrenhemel is het overigens nog steeds een handig hulpmiddel bij de Dobson, dus weggooien zal ik niet doen. Altijd handig om een kijkertje achter de hand te hebben, die je wel eens per ongeluk om kunt stoten.

  Desondanks ben ik me aan het oriŽnteren om een verrekijker aan te schaffen waarmee ik wat serieuzer kan waarnemen en die ook wat makkelijker te vervoeren is bijvoorbeeld op (vlieg)vakantie. Ik neig nu naar een 10x50, want ik wil 'm nog wel zonder statief kunnen gebruiken. Gebruik overdag zal zeer gering zijn.
  Ik wil er ongeveer 150 euro aan uitgeven. Minder is altijd goed. Uiteraard snap ik dat ik dan geen Swarovski-kwaliteit kan verwachten, maar ik verwacht al flinke verbetering ten opzichte van mijn huidig kijkertje. Zelf heb ik een aantal modellen op de korrel:

  - Pentax SP 10x50
  - Barr & Stroud Sahara 10x50

  Hebben jullie nog tips voor merken/types waarnaar ik zou kunnen kijken? En zijn er verder nog zaken die ik ter overweging moet nemen?

  #2
  Op te les koop staat momenteel een Helios Naturesport 10x50 te koop. Als die niet is gevallen of scheel staat is dat een erg goede verrekijker met ruim beeldveld en BAK-4 prisma's.
  12.5"f/5 - 8"f/5.5 - 4.5" f/4.5 - TS Marine 15x70 - Swift Audubon 10x50 - Vixen SG 2.1x42

  Commentaar


   #3
   Zoek op ebay.de naar een Tento 10x50, voor een paar tientjes een Russische verrekijker met optiek die kwa kwaliteit vergelijkbaar is met een Zeiss Jenoptem die meestal zo'n 200 euro doet tweedehands.
   200mmF5 Carbon, 150mmF12 Intes MK67, ED80mmF6, Towa 60/700, Coronado 40mmF10 PST, Fujinon 10x50, ZWO ASI174MM cooled, ASH mount, NEQ5, HEQ5pro en L-200 spectrograaf. Radio callsign PA3SKY

   Commentaar


    #4
    Moet je je bril ophouden bij het kijken door de verrekijker (i.v.m. eventueel astigmatisme (cilinderafwijking) van je ogen)?
    Zo ja, dan is de laatste aanbeveling niet aan te raden. De oogafstand is slechts 11 mm, te weinig voor gebruik met bril. Die moet dan minimaal 18 mm, of liever nog 20 mm zijn.
    Zo nee, prima aanbeveling!

    Commentaar


     #5
     Ik ben geen brildrager, dus dat zal het probleem niet zijn. Wat zou zo'n Tento 10x50 ongeveer wegen? Dag kan ik zo 1-2-3 nergens vinden. Ik zou graag ruim onder de 1kg willen blijven met de verrekijker om gewicht tijdens vliegreizen te besparen en het waarneemgemak te verbeteren.

     Commentaar


      #6
      Origineel geplaatst door ener Bekijk bericht
      Wat zou zo'n Tento 10x50 ongeveer wegen?
      Hier noemt men een gewicht van 887gr.

      Edit: en hier 886gr. voor de Tento 7x50 ter vergelijking, praktisch hetzelfde.
      Last bewerkt door Rudy; 16-05-19, 13:04. Reden: toevoeging

      Commentaar


       #7
       De oudere Tento's zijn zwaarder dan de nieuwere.
       Hier de nieuwere https://www.ebay.de/itm/BINOCOLO-EX-...oAAOSwxNBcayrG
       Hier de oudere https://www.ebay.de/itm/Russisches-F...kAAOSwztBc1nH0
       200mmF5 Carbon, 150mmF12 Intes MK67, ED80mmF6, Towa 60/700, Coronado 40mmF10 PST, Fujinon 10x50, ZWO ASI174MM cooled, ASH mount, NEQ5, HEQ5pro en L-200 spectrograaf. Radio callsign PA3SKY

       Commentaar


        #8
        Mocht je toch een nieuwe willen, hier een recente review van enkele verrekijkers uit Sky at Night waar je misschien wat aan hebt.

        Commentaar


         #9
         Dank voor jullie aanbevelingen. Ik neig wat meer naar een nieuwe, dus ik ga me daar wat meer in verdiepen.

         Commentaar


          #10
          Hou ons in ieder geval op de hoogte van je bevindingen en schrijf een testrapportje over de scherpte (tot aan de rand), evt. kleurenfouten, vertekening, collimatie etc. Dat zijn belangrijke zaken.
          Snuffel ook een zaterdagmiddagje rond in de winkel van Jan in Maarssen, daar kan je ook goede tweedehandse verrekijkers kopen. Ik koop liever een excellente geteste tweedehandse dan een nieuwe die ik niet kan testen of vertrouw.
          Ieders ogen zijn anders, daarom moet je eerst eigenlijk -zelf- door een verrekijker kijken voordat je 'm koopt.
          Overdag kijk je met een 2mm uittredepupil dus dan valt slechte optiek niet door de mand, tijdens de nacht als je pupil 5 tot 7 mm opent wel. Dat is de ultieme test. Als je dan nog mooie sterrenpuntjes kan zien, in het hele beeldveld tot aan de rand, zonder kleurenfouten, is hij ok.
          200mmF5 Carbon, 150mmF12 Intes MK67, ED80mmF6, Towa 60/700, Coronado 40mmF10 PST, Fujinon 10x50, ZWO ASI174MM cooled, ASH mount, NEQ5, HEQ5pro en L-200 spectrograaf. Radio callsign PA3SKY

          Commentaar


           #11
           Ja, wat de keuze ook is, graag horen we jouw ervaringen.

           Alweer wat jaren geleden was hier op het forum een leuke discussie over 10x50 verrekijkers. Lang draadje, maar wel interessant. Hier te vinden.

           Commentaar


            #12
            Gisteren en vandaag ben ik op pad gegaan om wat verrekijkers te bekijken en uit te proberen. Gisteren geen 10x50 gespot, maar het leek me niet onverstandig om ook andere formaten te proberen. Zo bleek 12x50van de Pentax voor mij wat te fors om uit de hand te gebruiken. 8x42 leek me ook geen al te beste optie, zeker de modellen die ik probeerde, die waren erg onscherp aan de randen en daarbinnen. 10x bleek dus, niet geheel onverwacht, een prima middenweg.

            Uiteindelijk ben ik bij de lokale verrekijkerspecialist in het zuiden des lands gaan kijken, die wel wat 10x50's op voorraad had. Ik had uiteindelijk twee modellen in handen; de Vortex Diamondback (dakkant) en de Bushnell legacy (porro). Het is de laatste geworden. De eerstgenoemde had wat meer chromatische aberratie en leek ook sneller onscherp te worden aan de randen. De Bushnell was ook een stuk goedkoper, dus het werd me niet lastig gemaakt.

            Helaas ziet het ernaar uit dat de wolken vanavond roet in het eten gooien, dus een nachtelijk verslag zal nog even uitblijven. Ik ben erg benieuwd wat er allemaal te zien is vanuit mijn buitengewoon lichtvervuilde tuin, zeker in vergelijking met mijn oude barreltje. Nog benieuwder ben ik natuurlijk naar wat het komende zomer laat zien op zonniger oorden met sqm-waarden van 21 of hoger!

            Commentaar


             #13
             Gefeliciteerd met je aankoop! Ik lees dat dit model ook een aardig groot beeldveld heeft, dat is mooi. We horen graag hoe deze kijker het doet.

             Commentaar


              #14
              Gefeliciteerd met je verrekijker!
              Schiedam: Evostar APO 120ED, Vixen ED102 (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Maksutov 102 (g&g) op Alt/Az. Jena 10X50, Gucky. In het heelal aan het speuren sinds 1970.

              Sterrenwacht Rijswijk : 130mm Astro-Physics Starfire op NEQ6, C8 op NEQ6, 14 inch Meade Schmidt Cassegrain op EQ8, Lunt.

              Commentaar


               #15
               Ik heb hem natuurlijk bewust rond volle maan aangeschaft, zodat de wolken met nieuwe maan weer wegtrekken! Tzt zal ik hier een uiteenzetting van mijn bevindingen plaatsen. Dank voor jullie hulp!

               Commentaar

               Werken...
               X