Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Kapotte gietijzeren montering

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Kapotte gietijzeren montering

  Hoi sterrenvolk,

  Ik heb vandaag mijn 'nieuwe' ongeveer 100 jaar oude Fraunhofer achromaat binnen gekregen uit de USA.Het is een 90/1350mm C.P.Goerz
  Berlin op een azimuthale montering op driepoot waarvan een poot van het statief is afgebroken. Het aanhechtingspunt aan de montering is van gietijzer.

  Mijn vraag is of gietijzer is te lassen o.i.d of dat ik een andere oplossing moet vinden zodat de Goerz weer op drie benen kan staan,op twee lukt helaas niet..............
  WO FLT110 prototype - Oude klassiekers

  #2
  2-komponentenlijm werkt altijd goed... als je maar goed schoonmaakt en goed aandrukt voor langere tijd. En natuurlijk de gebruiksaanwijzing goed lezen
  150mm F5 Newton op MON-2 Synscan
  Hyperion Zoom met Hyperion 2.25x Barlow, thats it!

  Commentaar


   #3
   Gietijzer is in principe wel electronisch te lassen, alhoewel daar speciale laselectroden voor nodig zijn (ik heb er zelf geen ervaring mee) Omdat gietijzer veel minder buigzaam is dan normaal ijzer, blijft het altijd lastig om een goeie lasverbinding te krijgen. Ik zelf zou het aan een gespecialiseerd lasbedrijf overlaten.

   Een andere optie is lijmen met bv. Bison Kombi Metaal. Het is de beste ijzerlijm die ik ken. Zeer goed ontvetten is dan het allerbelangrijkste.
   "Truss me, I'm solid." - Bouwe Dob

   Commentaar


    #4
    Patrick en Roel bedankt voor de snelle reaktie! Ik voel het meest voor het opnieuw laten lassen.Ik weet niet of zo'n lijmverbinding stevig genoeg is om het gewicht van de telescoop en montering tekunnen dragen.Het gaat om plusminus 20 kilo totaal. Als de verbinding het begeeft dan is het waarschijnlijk gedaan met de kijker/lens !
    Ik ga opzoek naar een gespecialiseerd lasbedrijf en laat nog weten of het gelukt is.
    WO FLT110 prototype - Oude klassiekers

    Commentaar


     #5
     Succes ermee. En laat even weten hoe het afloopt met deze klassieke scoop!
     150mm F5 Newton op MON-2 Synscan
     Hyperion Zoom met Hyperion 2.25x Barlow, thats it!

     Commentaar


      #6
      Weet een betere lijmsoort: Araldite. Heb daarmee twee stukken aluminium aan elkaar gehecht en daarna in de draaibank gedaan, geen problemen opgeleverd. Maar idd is lassen wel beter, maar zal nog flink lastig worden denk ik.
      Dit is geen undersign.

      Commentaar


       #7
       Is gewoon te lassen hoor, is wel een beetje lastiger dan normaal ijzer....

       Zou er even mee bij een smid (lasbedrijf) langsgaan, weet je zeker dat het goed komt.

       Zoals Roel ook al aangaf.....
       Als je nergens in kunt geloven, heb je een leven vol onzekerheid.

       Commentaar


        #8
        Gietijzer is niet zo gemakkelijk te lassen, dat komt omdat gietijzer een hoog gehalte koolstof bevat en bros is (dat komt door het koolstof gehalte) als het wel gelast is zal het de nodige warmte behandelingen moeten hebben om de koolstof weer homogeen te maken met het metaal, dit is nodig omdat je anders zeer zwakke plekken gaat krijgen, dit wat ik schrijf is zeker van toepassing op een montering van 100 jaar oud toen men nog niet zo nauwkeurig kon mengen.

        Het araldite verhaal van Yigal is een mogelijkheid echter araldite is een lijm soort die week word als het vochtig word in de luchtvaart word araldite regelmatig gebruikt als tijdelijke reparatie, ik weet niet wat je probleem precies is probeer er eens foto's van te maken en deze op het forum te zetten ik zelf denk bijvoorbeeld aan een pen verbinding of iets dergelijks.

        Kijk even op: http://www.nil.nl/fris3.htm

        Commentaar

        Werken...
        X