Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

10x42?

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  10x42?

  Hallo,

  Ik ben op zoek naar een nieuwe verrekijker naast mijn gewone 7x50 verrekijker voor astronomische doeleinden. Ik ga binnenkort op vakantie (canarische eilanden) en dan lijkt het me wel fijn om een iets betere te hebben. De huidige die ik heb kostte me tweede-hands slechts 15 euro. Wel in zeer goede staat moet ik zeggen.

  Ik zou toch graag bijv. sterrenhopen mooier willen kunnen zien ermee (iets groter). Zoals M44, die is in mijn kleine 60mm telescoop al heel mooi, maar in de verrekijker is het net te klein vind ik.

  Hoe dan ook, daarom zit ik te denken aan de aanschaf van een nieuwe extra verrekijker. Die moet niet al te zwaar of groot zijn, nog wel draagbaar dus. En het liefst ook nog net bruikbaar vanuit de hand (ik ben echter wel in bezit van een statief). Zodoende zat ik te denken aan een 9x63, bijvoorbeeld de Vixen Ultima 9x63.

  Wanneer ik echter op internet zoek zie ik ook bij best goede optiek-winkels peperdure 10x42 kijkers staan... welke ze ook nog aanprijzen als geschikt voor astronomie. Ik begrijp dit niet, want ik heb altijd vernomen dat voor astronomie je toch een zo groot mogelijk objectief moet hebben? Is de kwaliteit van dat glas dan dusdanig goed dat een grotere doorsnede niet hoeft?

  Wat kan ik eigenlijk verwachten van een goede verrekijker ten op zichte van mijn standaard 7x50 porro kijker? Het beeld is al behoorlijk helder. Stel dat ik zo'n dure kijker aanschaf... in hoeverre is dat echt beter? Ik kan me voorstellen dat ze betere lichtdoorlating hebben, scherper beeld, betere kleuren en dergelijke... maar in hoeverre weegt dat mee bij het goed kunnen waarnemen van objecten? Is het de moeite waard? Mijn vraag is dus eigenlijk, waar zit telkens dat grote prijsverschil in, en is dat ook zichtbaar?
  Swingen op Buena Vista Social Club

  #2
  Ik ben zelf erg tevreden met de Orion Ultraview 10x50. Goede combinatie van vergroting, lichtsterkte, oogpuntsafstand, gewicht, kwaliteit optiek, prijs, etc.. Zoek op internet maar eens naar een paar reviews. Te koop bij Aquarius Optics voor 205,-. Ik heb geen commerciele banden met dat bedrijf. Alleen een tevreden gebruiker.

  Commentaar


   #3
   Hoi, ik heb dezelfde en ben er op zich ook zeer tevreden over. Kwalitatief althans. Wel is een vergroting van 10 keer voor mij net iets teveel om het beeld lang trillingsvrij te houden.
   Maar dat zijn dingen die voor ieder persoonlijk zullen zijn. Een ander houdt hem misschien wl weer makkelijk stabiel. Maar het is wel op het randje, denk ik.

   Commentaar


    #4
    10x50 is volgens velen de ideale verrekijker. Niet te groot en geeft meer contrast dan een 7x50. Helaas is ie wat moeilijker stil te houden maar een statief doet wonderen.

    Commentaar


     #5
     Je kan natuurlijk ook met je ellebogen ergens op steunen, minder goed dan een statief, maar scheelt ook een hoop. Ik heb de 10x50 van Bresser, de verrekijker die toen voor 25,- te koop was bij de Lidl. Een prima ding vind ik zelf, zeker voor dat geld.
     "Wir sind Sternguckers und auch Fossil. Du?"
     - Roel & Steem, 2019

     Commentaar


      #6
      Bedankt voor de antwoorden. Maar het is toch niet helemaal mijn vraag wat jullie favoriete verrekijkers zijn. Ik lees bijv. mensen hier die tevreden zijn met een verrekijker van 25 euro, en een ander een van 200 euro..
      Ongetwijfeld is de dure gemaakt met veel betere materialen, lichtdoorlating is beter, kleuren zijn beter, etc.
      Maar mijn vraag is dus, hoeveel maakt dit uit? Als ik lees over verrekijkers die ook 10x50 zijn, maar die bijv. meer dan 1000 euro kosten, dan vraag ik mij of dit ook zichtbaar is. Tenslotte is de vergroting gelijk... er zal ongetwijfeld een verschil zijn in de helderheid en contrast en dergelijke..

      Mijn vraag is: hoeveel betekenis heeft dit verschil? Als ik 200 euro meer neertel kan ik dan merkbaar meer kleine sterren onderscheiden bijv.? Want, ten slotte als mijn huidige verrekijker (7x50) die ik voor 15.- heb gekocht nauwelijks onderdoet qua prestaties voor een 10x50 van 250.-, dan heb ik een miskoop gedaan.

      Dus: het kan wel zo zijn dat een verrekijker is gemaakt met de beste materialen, van mij part diamanten en weet ik wat. Het gaat uiteindelijk om de prestaties ervan..
      Swingen op Buena Vista Social Club

      Commentaar


       #7
       In principe krijg je waar voor je geld. Een duurdere verrekijker zal een beter contrast en zwakkere sterren laten zien dan een goedkopere. Overdag zal het misschien nog wel meevallen, maar 's nachts vormen sterren de ultieme puntvormige bronnen, en als je dan beide verrekijkers naast elkaar vergelijkt, dan springt eentje van 200,00 euro er zeker uit. Anders heb je een slecht exemplaar.
       Je kan het beste een verrekijker kopen bij een gespecialiseerde zaak zoals Ganymedes, Aquarius Optics ed, waar ze ook meerdere modellen van dezelfde vergroting hebben. Dan kan je wat vergelijken.
       Gewicht is namelijk ook belangrijk, een 10x50 kan lichter zijn dan een 8x40, afhankelijk van het merk.
       Verder kun je liever een 10x50 dan een 7x50 hebben: kleinere uittreepupil, waardoor de hemelachtergrond (in Nederland meestal toch aan de lichte kant) donkerder wordt. En als je 30+ bent, dan heb je een goede kans dat je zelf toch geen uittreepupil van 7 mm meer hebt. En heb je die nog wel, dan zal een uittreepupil van 5 mm comfortabeler in je eigen 7mm pupil vallen, en vermijd je de buitenste rand van je eigen pupil, die ook voor extra beeldfouten kan zorgen.

       Hopelijk heb je hier wat aan.
       Guus

       Commentaar


        #8
        Origineel geplaatst door robklg
        Mijn vraag is: hoeveel betekenis heeft dit verschil? Als ik 200 euro meer neertel kan ik dan merkbaar meer kleine sterren onderscheiden bijv.? Want, ten slotte als mijn huidige verrekijker (7x50) die ik voor 15.- heb gekocht nauwelijks onderdoet qua prestaties voor een 10x50 van 250.-, dan heb ik een miskoop gedaan.
        Duurder betekend niet altijd beter, maar met een prijsverschil van een paar honderd euro mag je er van uit gaan dat je wat meer sterren ziet. Dit hangt af van de lichtdoorlatendheid en het scheidend vermogen van de verrekijker. Ik weet niet hoe erg dat verschil is. Ook zal je op planeten misschien meer contrast zien, en heb je minder last van kleurfouten. Zoals je zelf al zegt, voor meer geld krijg je beter beeld (er zijn natuurlijk helaas uitzonderingen op die regel).

        Maar de reden dat wij onze voorkeur geven is misschien om te laten zien dat het per persoon verschilt. Ik kan tevreden zijn met een kijker van 25 euro, en een ander met een van 200 euro. Welke beter is kan ik je niet zeggen, en welke aan jouw voorkeur voldoet ook niet.

        Het antwoord op je vraag is dus dat je wel verschil zult zien (maar bij sommige zijn de prijzen echt t asociaal), maar dat het ook grotendeels bij jou ligt wat je fijn vind. Misschien een half antwoord, maar het is toch weer een kwestie van de praktijk zal het leren.
        "Wir sind Sternguckers und auch Fossil. Du?"
        - Roel & Steem, 2019

        Commentaar


         #9
         Ok, bedankt Steem voor je antwoord.

         Het lastige vind ik gewoon een keuze maken bij zo'n prijsverschil. Het is niet een gemakkelijke overweging vind ik... als zou blijken dat ik nauwelijks meer zie met een 300.- euro kijker dan mijn 15.- kijker ;-)

         Ik heb zojuist een verrekijker besteld, de Vixen Ultima 10x50. Maar 740 gram, met statief-aansluiting en volledig multicoated.
         Swingen op Buena Vista Social Club

         Commentaar


          #10
          Oh, had de reactie van Guus niet gezien.

          Ja zoiets had ik ook verwacht dat je dus simpelweg meer sterren zou zien. Maar aangezien ik zelf zo'n vergelijking niet heb kunnen doen, weet ik niet of dit echt zo is. Dus bedankt voor je antwoord. Ik ben nog maar 24 dus mij uittredepupil zou nog redelijk groot moeten zijn. Maar ik ben gegaan voor een 10x50 zoals ik al zei. Dit lijkt me een ideale kijker.

          Als ik 'm heb, zal ik mijn bevindingen hier plaatsen.
          Swingen op Buena Vista Social Club

          Commentaar


           #11
           Ik heb zojuist een verrekijker besteld, de Vixen Ultima 10x50. Maar 740 gram, met statief-aansluiting en volledig multicoated
           Goede keus!

           Het zou me verbazen als je geen verschil ziet. Ik heb zelf een Vixen Ascot 10x50, en het is een wereld van verschil met een 10x50 die ik voor 15,00 2e hands had gekocht.
           Zeker een magnitude verschil in grensmagnitude, een donkerder hemelachtergrond en een scherper beeld.
           Verschil komt o.a. door de betere coatings (FMC) en betere Bak4 prisma's. De Ultima is nog beter dan de mijne, dus je zult er zeker veel plezier aan beleven.

           Groeten,
           Guus

           Commentaar


            #12
            Ik heb een keer een vergelijking gedaan tussen de Lidl Bresser kijker en de Orion Ultraview. Beide dus 10x50. Bij elk testonderdeel staat het eerste cijfer voor de Orion, het tweede voor de Bresser.

            Beide groothoek (6,5 graden), BAK4 prisma's, Long-eye relief, twist-down eyecups, met tasje en draagriem.

            Beoordeling 1 tot 10

            Kenmerk
            Orion
            Bresser
            Constructie
            8
            8
            Scherpte
            8
            8 (Even scherp)
            Contrast
            9
            8 (Iets minder contrast)
            Helderheid
            9
            7 (Duidelijk minder helder)
            Kleurafwijking
            6
            8 (Duidelijk minder kleurafwijking!)
            Ghosting/reflecties
            8
            7 (meer last van sterke lichtbronnen net buiten beeld)
            Grootte/gewicht
            7
            8 (Gewicht niet voelbaar verschillend, Bresser is kleiner)
            Vertekening
            8
            6 (Redelijk sterke kussenvormige vertekening is voor astronomie niet zo hinderlijk)
            Grensmagnitudebeoordeling
            9
            7 (Hele beeld is iets zwakker. Lijkt op minder lichtvervuiling. Zwakste sterren zichtbaar zijn enkele tienden magnituden helderder. Dit is conform de helderheidsvergelijking bij daglicht. De Orion laat dus iets zwakkere sterren nog zien.)

            Conclusie: voor die prijs is de Bresser een prima verrekijker.

            Commentaar


             #13
             Hij is er

             Nou ik heb zojuist de kijker ontvangen.

             Nog niet kunnen testen bij ster-licht, dus dat hou ik nog te goed. Verder is het beeld super scherp bij daglicht...
             Toch zie ik soms een randje van paars-achtig of groen-achtig langs de randen van een fel voorwerp als ik er naar kijk. Niet hinderlijk, maar toch een kleurfout denk ik.
             Helemaal aan de randen is het vervormt...

             Gewicht is perfect (lekker licht), ligt fijn in de hand en hij is kleiner dan mijn andere verrekijker.. Scherpstelling werkt ook fijn... prima kijker denk ik.

             Zie foto's
             Swingen op Buena Vista Social Club

             Commentaar

             Werken...
             X