Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Astigmatisme bij Newtons door de positie van de "aperture stop"

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • dreistein
  antwoordde :
  Met stop bij de hoofdspiegel zijn de diameters van beide ook gelijk, met stop op F voor een parabolische hoofdspiegel moet de diameter van de stop ook kleiner zijn dan de diameter van de hoofdspiegel. Zoals bij een Schmidt camera de stop op R ligt en de hoofdspiegel sferisch is. Is het opheffen van astigmatisme het lichtverlies door een kleinere stop waard?

  Laat een reactie achter ::


 • John Baars
  antwoordde :
  Ik vat hem niet helemaal. Dat een veel te lange buis gaat vignetteren begrijp ik. Truss Dobsons hebben meestal niet een te lange buis, ivm gewichtsbesparing. Astigmatisme als gevolg van de lengte van de buis snap ik niet.

  Laat een reactie achter ::


 • GuusGilein
  antwoordde :
  Ik neem aan dat de diameter van de telescoopbuis er ook mee te maken heeft? Des te meer extra ruimte t.o.v. de spiegelgrootte, des te minder zal het effect zijn waar Sander het over heeft.

  Op de tekening in dat artikel lijkt de doorsnee van de telescoopbuis gelijk aan de spiegeldiameter te zijn. In dat geval treedt onvermijdelijk vignettering (en dus helderheidsverlies aan de randen van het beeldveld) op, zoals ook in het artikel wordt beschreven. Dus de ene kwaal los je dan op door een andere te introduceren ....

  Laat een reactie achter ::


 • janvangastel
  antwoordde :
  Ik heb het nooit uitgerekend en ook nooit gezien dat iemand het heeft uitgerekend voor een bepaalde telescoop. Omdat er in boeken/artikelen over telescoopbouw en telescooptests nooit over geschreven wordt (voor zover mij bekend), denk ik dat het wel mee zal vallen in de praktijk. Maar het is inderdaad wel leuk om het precies te weten.

  Laat een reactie achter ::


 • Astigmatisme bij Newtons door de positie van de "aperture stop"

  Ik kwam er een paar dagen geleden achter (door een opmerking hier: http://www.handprint.com/ASTRO/ae2.html#newtdesign), dat bij een Newton-telescoop astigmatisme afwezig is als de buis voor de hoofdspiegel precies even lang is als de brandpuntslengte. In vaktaal staat dat ook hier: http://www.telescope-optics.net/asti...The_transverse, in het stukje "aperture stop displaced": "Thus, astigmatism is canceled for σ=0.5 with a paraboloid ", waar σ zo gedefinieerd is dat een halve σ de brandpuntslengte is.

  Er zijn nogal wat Newtons waarbij de stop niet op de brandpuntslengte ligt, zelfbouw Dobsons met een enkele ring bijvoorbeeld, en ik vraag me dus af hoe erg deze vorm van astigmatisme is tov de andere afbeeldingsfouten die je ook standaard hebt bij een Newton, met name de coma. De formules zijn te ingewikkeld om dit even snel uit te rekenen, daar moet ik wel even de tijd voor nemen. Ik vroeg me dus af of iemand dit al een keer heeft uitgezocht, voordat ik zelf ga zitten rekenen.
  Last bewerkt door svdwal; 24-10-12, 10:51.
Werken...
X