Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Even voorstellen en een hulpvraag

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • Erik H
  antwoordde :
  Dank voor de opheldering (no pun intended:-) ). We gaan ons nu richten op de wat meer heldere Messier objecten!

  We posten onze avonturen in de juiste categorie zodra we weer stappen verder zijn (of weer vragen hebben natuurlijk)

  Laat een reactie achter ::


 • John Baars
  antwoordde :

  Laat een reactie achter ::


 • markleeman
  antwoordde :
  Mooi dat je gelijk kon kijken en dat het gelukt is het eea te vinden!

  "Zoomen" is geen zoomen, maar scherpstellen. En het klopt dat een onscherpe ster er in jou kijker uitziet als een donut, dat is normaal.

  Als je meer wilt vergroten gebruik je andere oculairen, met korter brandpuntafstand. Vergroting bereken je door brandpuntafstand vd kijker te delen door de brandpuntafstand van het oculair. Dus bijvoorbeeld 750mm/10mm=75x vergroting.
  Last bewerkt door markleeman; 29-03-20, 05:42. Reden: typo

  Laat een reactie achter ::


 • Erik H
  antwoordde :
  Het is gelukt! We waren er inderdaad vrij vroeg bij (gelukkig, want het begint hier nu al bewolkt te raken).

  Het vinden van objecten met de zoeker blijkt wat lastiger dan ik dacht (je moet precies onder de juiste hoek in de zoeker kijken), maar zowel de maan als venus goed in beeld gekregen.

  Allereerst de maan: Die kwam mooi scherp in beeld en met mijn telefoon een paar foto's gemaakt (zie bijlage). Het bekijken ging perfect en ook de kleine meiden hebben genoten.

  Dan venus: Die was erg goed zichtbaar met het blote oog, maar met de telescoop erg fel (zie foto's in de bijlage). Bij verder inzoomen werd venus erg wazig en zag ik de secundaire spiegel en de bevestiging daarvan terug in het object (soort van kruisje met een rondje er in). Is dat normaal of heb ik iets verkeerd gedaan?
  Venus was minder interessant voor de dames.Willekeurige plekken met veel sterren in beeld werden veel beter ontvangen (maar niet zo leuk als de maan).

  Al met al een goede ervaring en nu verder experimenteren bij heldere luchten! Hopelijk kunnen we dan andere planeten beter zien :-)

  PS: de foto's zijn niet de beste maar daar ging het ook niet om.
  Voeg bestanden toe

  Laat een reactie achter ::


 • Fabricius
  antwoordde :
  Er staat nu al een leuk maansikkeltje aan de hemel, dus het is niet eens nodig te wachten tot het donker is. Veel plezier met deze kijker!

  Laat een reactie achter ::


 • markleeman
  antwoordde :
  Gefeliciteerd hoor, 15cm is een mooie kijker om mee te beginnen. Heel benieuwd naar je (jullie!) ervaringen!

  Laat een reactie achter ::


 • Erik H
  antwoordde :
  Dank voor de tip. Ons oog is echter gevallen op een tweedehandsje: een Bresser Messier 15 cm met een Barlow X-cel LX en Celestron Omnu Plossle 15 mm als extra accessoires. We hebben hem net netjes gecollimeerd (er zat ook een laser collimator bij waarmee het eigenlijk super simpel bleek om hem netjes uit te lijnen).

  Hopelijk kunnen we vanavond al de eerste dingen waarnemen. Ik probeer een fotootje te maken met mijn telefoon en zal die delen!

  Laat een reactie achter ::


 • markleeman
  antwoordde :
  Zo kun je het ook prima aanvliegen denk ik

  Hier op het forum zijn een aantal mensen niet enorm te spreken over de Bresser 13cm dobson, je zou wat dat betreft misschien beter de skywatcher heritage variant kunnen overwegen. Die wordt beter beoordeeld en bovendien is deze inschuifbaar waardoor je hem gemakkelijker meeneemt op vakantie.

  Laat een reactie achter ::


 • Erik H
  antwoordde :
  Hallo allen,

  Wederom dank voor de uitgebreide antwoorden. Ik denk dat ons plan het volgende wordt: We beginnen met een 13 cm dobson (Bresser Messier: https://www.robtics.nl/product_info....oducts_id=6616https://www.robtics.nl/product_info....oducts_id=6616

  Laat een reactie achter ::


 • Rudy
  antwoordde :
  Een lastige afweging. Ik zou het advies van markleeman ter harte nemen, wat betreft het gebruik van de telescoop door jonge kinderen. Dan is de genoemde ETX-125 of een 127mm Mak geen gek idee. Maar je moet ook wat rekening houden met de objecten die je kunt zien. De maan is natuurlijk vaak zichtbaar en die is mooi in bijna elke telescoop. Wat betreft de planeten, op Jupiter en Saturnus moeten we nog een tijd wachten voordat die weer goed zijn te bekijken. Mars komt dit najaar langs en is dan (relatief) mooi groot. Punt is dat je niet altijd de planeten goed kunt zien.

  Maar er is veel meer te zien, dan kom je uit op deepsky. Ik denk dat je in de buurt van je woonplaats, dichtbij de Veluwe, niet ver hoeft voor een redelijk donkere plek. Misschien ga je op vakantie naar een plaats met weinig lichtvervuiling. In die situaties is een ETX-125 of Mak wat minder geschikt. Het stukje hemel dat deze kijkers laten zien is krap. Als je op vakantie de zomermelkweg wil bekijken op een donkere plek, dan wil je naast opening het liefst ook de mogelijkheid om (anders dan het geval is bij het waarnemen van planeten) juist wat minder sterk te kunnen vergroten zodat je een wat breder stuk van de hemel kunt bekijken. Dan is zo'n tafeldob van 130/150mm die redelijk gemakkelijk is te vervoeren een mooi instrument.


  Laat een reactie achter ::


 • markleeman
  antwoordde :
  Allereerst welkom hier! En wat leuk dat jij en je dochters enthousiast zijn om de maan en plantenen te gaan zien!

  Mijn eerste advies voor een allround telescoop voor kijken (en niet fotograferen) zou normaal zijn: een dobson. Plain and simple omdat je dan de grootste opening (spiegel/lens diameter) voor je geld krijgt. En meer opening=meer zien, geld grofweg voor alle objecten, ook planeten.

  Maar... met kids in die leeftijd weet ik niet of dat de beste keuze is. Ik heb zelf 3 kids van 3 tot 6 jaar oud, en er zijn twee lastige eigenschappen bij een dobson die niet erg goed samen gaan met jonge kids:
  • een dobson volgt niet
  • een dobson beweegt gelijk in een andere richting als je er tegenaan duwt of trekt
  Dir maakt dat een dobson toch niet ideaal is icm met kids. Planeten vergroot je meestal wat meer en deze schuiven als gevolg van de aard rotatie snel je beeld uit. En kinderen hebben nogal eens de neiging om het oculair vast te pakken en een ruk aan de kijker te geven. Vooral mn jongste doet dat nogal. Maar de andere twee stoten ook er ook snel tegenaan en dan staat een dobson al vlug naast het doel.

  Een goto heb je inderdaad niet nodig om planeten in beeld te krijgen ze zijn zo helder dat je ze zo met het blote oog ziet. Het goed uitlijnen en slewen van de kijker naar het object kost meer tijd dan zelf handmatig de kijker op een planeet te krijgen. Maar een kijker met goto heeft wel als voordeel dat hij de hemel volgt en dus het onderwerp niet uit beeld loopt. Als ik mij niet vergis hoef je daarvoor niet eens de goto helemaal uit te lijnen, zolang je de kijker maar op het noorden en waterpas zet en de juiste hoogte graad insteld, wellicht kan iemand met ervaring met goto dat bevestigen. Dus het advies van de tweedehands EXT 125 is echt helemaal zo gek niet. De kijker is ook nog eens redelijk compact, dus wellicht krijg je hem mee op vakantie (hoewel bij ons de auto altijd maximaal gevuld is en je hem er echt met de schoenlepel bij moet persen, als het al zou passen ;-) ) Deze dus bijvoorbeeld: http://link.marktplaats.nl/m15274212...l&utm_content= vip&utm_medium=android_social&utm_campaign=socialb uttons

  Alternatief is een kijker op EQ montering met motortje. Wel lastig voor dat budget om iets redelijke te krijgen. Wellicht is een 90mm refractor op EQ3-2 dan wat, of een 13cm newton op EQ3-2. Meestal worden dat soort kijkers echter op een minder stabiele montering als de EQ2 geleverd dat zou ik juist wat minder adviseren aangezien die dingen bij aanraking snel gaan trillen. Een 127mm maksutov op EQ3-2 is ook een prachtige oplossing (een stuk compacter dan een lange newton of refractor buis, dus wat makkelijker op vakantie), maar dat gaat bij een nieuwe kijker niet lukken voor dat budget. Wellicht komt zoiets een keer tweede hands op de markt, losse eq3-2 mounts en 127mm maksutov kijkers zie je wel langskomen op Te-les-koop.nl (ken je die al?) of marktplaats.

  Laat een reactie achter ::


 • John Baars
  antwoordde :
  Dat verschil is veel minder dan je denkt. Een 150mm verzamelt 33% meer licht dan een 130mm. Dat lijkt veel, maar is het niet. Slechts 0,3 magnitude. Knappe starter die dat verschil op die zwakste grensmagnitude-sterretjes kan zien. Op heldere sterren zie je het verschil als beginner sowieso niet.

  Een verschil van 100% ga je pas echt opmerken, maar je zult er zeer zeker niet steil van achterover slaan.

  Op een heldere avond zie je met een 130mm meer dan op een standaard avond met een 150mm. En op een donkerder locatie ( Veluwe) met een 130mm meer dan met een 150mm in de Randstad. De locatie legt meer gewicht in de schaal dan die twee centimeter. In die orde van grootte.
  Last bewerkt door John Baars; 27-03-20, 23:33.

  Laat een reactie achter ::


 • Erik H
  antwoordde :
  Ik heb vanmiddag al even gesnuffeld (ook dieper op het forum) en had de zoektocht beperkt tot:
  Bresser Messier 130/650
  Bresser Messier 150/750
  Skywatcher Heritage 130/650

  Voegt de 15cm veel toe ten opzicht van de 13cm?

  Met name de heritage leek mij namelijk veel makkelijker vervoerbaar. Maar had niet nagedacht over het kunnen overstappen van montering waarvoor de bresser's beter geschikt lijken (of eigenlijk wel geschikt, maar de skywatcher daar voor zover ik kan zien/vinden/lezen niet geschikt voor is).

  Laat een reactie achter ::


 • Bert Bogchelman
  antwoordde :
  Wellicht is een 15cm tafel dobson iets voor je. Die zit meestal met ringen vast aan een eenvoudig op-neer en ronddraai mechanisme. Dan kun je later zonder problemen overstappen op een EQ montering met een motor. Dat zal dan een EQ3-2 of een EQ5 kunnen zijn.
  Zoiets: https://www.robtics.nl/product_info....oducts_id=6617
  Robtics is een betrouwbare Nederlandse leverancier. Ik zou er zelf eens gaan kijken. Of bij Ganymedes, ook prima.

  Even een andere tip: koop nooit een Bresser Polux 150/1400. Het ontwerp en uitvoering klopt niet.

  Laat een reactie achter ::


 • Erik H
  antwoordde :
  Bedankt voor de uitgebreide reactie! Dan lijkt een goto inderdaad minder noodzakelijk. Ik ga me eerst even wat verdiepen in een Dobson (daar staat volgens mij veel informatie over op het forum), om die wellicht dan in de toekomst uit te breiden met een EQ montering!

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X