Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Even voorstellen en een hulpvraag

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • Bert Bogchelman
  antwoordde :
  Ik zie hier een vraag opkomen wat goto betekent: een goto telescoop werkt met een kleine computer en een database. Na het opstellen van de telescoop en het aanzetten van de elektronica zul je je locatie (in graden Noorderbreedte en graden Oosterlengte) en de juiste datum&tijd (let op zomertijd) moeten invoeren. Vervolgens gaat de telescoop je vragen om twee referentie sterren in beeld te zetten, na elkaar uiteraard. De computer stuurt de telescoop ongeveer in de goede richting. Nadat je de referentiesterren goed in beeld hebt gezet "weet" de computer dan waar hij is, hoe laat het is en hoe de telescoop precies staat. Nu kun je een object invoeren, bijvoorbeeld de maan. De goto motoren bewegen de telescoop (bij een ETX met wat herrie) naar de maan en houdt deze in beeld. De draaiing van de aarde wordt gecompenseerd. Je moet dus de hemel wel een beetje kennen om die referentie sterren op te zoeken/herkennen. Er zijn telescopen die het helemaal automatisch doen, maar die zijn aan de prijs.

  De goto zoekt dus objecten voor je op. Dat kan heel handig zijn. Voor mij persoonlijk is het zelf opzoeken met een sterrenatlas echter een groot deel van het plezier. Het nadeel van de ETX database is dat er heel erg veel objecten instaan die niet de moeite waard zijn of niet eens te zien zijn met een 127mm telescoop. Het zelf vinden is dan juist de fun. Maar ja, dat doet de telescoop voor je.

  De planeten die de moeite waard zijn om vaker te bekijken zijn Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Die zijn zo helder dat je ze met gemak met het blote oog kunt zien. Daarvoor is een goto telescoop dus niet nodig. Het is wel makkelijk dat het object in beeld blijft en de draaiing van de aarde compenseert. Daarvoor moet je een parallactische montering hebben, met motor. Maar dat is wat anders dan een goto. Een parallactische (of te wel EQ) montering zoekt niks voor je op. Voor de andere planeten: Mercurius, Uranus en Neptunus is de goto wel handig. Dwergplaneet Pluto is niet te zien met de ETX-125.

  Veel mensen op dit forum kiezen voor een Dobson. Maar die zijn vaak behoorlijk groot (vakantie...) en volgen niet. Ook daar zijn oplossingen voor, de koffer Dobson en een volg platform.
  Last bewerkt door Bert Bogchelman; 27-03-20, 12:38.

  Laat een reactie achter ::


 • Erik H
  antwoordde :
  Hi Bert,

  Dank voor je reactie! Zou je dan toch een 'niet GoTo' adviseren voor planeten en de maan? Winnen we daarmee veel in kwaliteit van de waarnemingen?

  Groet, Erik

  Laat een reactie achter ::


 • Bert Bogchelman
  antwoordde :
  Dag Erik, Welkom op dit forum.

  Je schrijft dat je voornamelijk maan en planeten wilt gaan bekijken. Daarvoor heb je overigens geen goto nodig. Je zoekt wel een telescoop die mee kan op vakantie. Op Te-les-koop.nl staat momenteel een Meade ETX-125 te koop voor net iets meer dan E 400,- Dit zou een heel geschikte telescoop voor jou kunnen zijn. Compact, met goto en qua optiek een goede keus.

  Laat een reactie achter ::


 • Erik H
  started a topic Even voorstellen en een hulpvraag

  Even voorstellen en een hulpvraag

  Edit: Aangevuld met de vragelijst

  Goedemorgen!

  Allereerst zal ik mijzelf voorstellen als nieuw lid :-)

  Mijn naam is Erik en ik woon in het midden van het land, vlakbij de prachtige veluwe. Al geruime tijd houd ik me af en aan bezig met het 'sterrenkijken', maar verder dan een Bresser Skylux ben ik nooit gekomen. Recent zijn wij echter verhuisd en hebben nu een heerlijke tuin waarvanuit wij de lucht goed kunnen bekijken. Daarbij zijn mijn dochters (4 en 6 jaar oud) super geÔnteresseerd en wil ik samen met hen de planeten en maan gaan bekijken.

  Nu de hulpvraag!

  Ik ben inmiddels een tijdje op zoek naar een goed passende telescoop, maar raak door de bomen een beetje het bos kwijt. Onze wensen:
  - We gebruiken de telescoop vooral voor het bekijken van planeten en de maan. Deepsky is een nice to have, maar waarschijnlijk niet reŽel om een 'allrounder' te hebben?
  - Om samen met de kids te kunnen observeren lijkt een GoTo (achtig) systeem me zeer praktisch. Dan kunnen we snel en makkelijk gaan observeren.
  - Bij voorkeur een oplossing die enige vorm van draagbaar is, wij gaan ieder jaar naar midden Frankrijk op vakantie, waar het nog lekker donker is. Het zou leuk zijn als we hem daar ook kinnen gebruiken.
  - De prijs: Hopelijk is ergens tussen de 0 - 400 euro reŽel ? Tweedehands is daarbij uitsteken.

  Kunnen jullie me een beetje uit het bos helpen door een paar goede opties aan te raden? Heel veel van de hulpgidsen hebben namelijk de focus op systemen zonder 'GoTo' terwijl dat eigenlijk wel een must have voor ons is.

  Alvast bedankt!

  De vragenlijst:

  1. Welke beelden verwacht je te kunnen zien?
  De planeten binnen ons zonnestelstel en de maan. Optioneel ook een beetje deepsky als dat haalbaar is.

  2. Wat wil je met de telescoop doen?
  Samen met mijn dochters (4 en 6 jaar oud) planeten en sterrenkijken vanuit de tuin. En eens per jaar meenemen op vakantie.

  3. Hoe wil je objecten zoeken en volgen? (manueel, auto, GoTo,...)
  Automatisch door de telescoop (GoTo en vergelijkbaar)

  4. Wat is je budget?
  Als het binnen de 400 euro kan blijven zou dat top zijn :-)

  5. Hoe belangrijk vind je maan en planeten?
  Heel erg belangrijk

  6. Hoe belangrijk vind je Deepsky?
  Ook leuk maar niet het belangrijkste. Zou mijn vrouw erg gaaf vinden, maar lijkt minder haalbaar gezien locatie/budget/focus op planeten en de maan voor mijn dochters)

  7. Waar ga je kijken?
  Wij wonen in Ede, een stadje aan de rand van de Veluwe. We gaan kijken vanuit onze tuin die grenst aan een (relatief donker) parkje

  8. Hoe lang ga je per sessie waarnemen?
  30-90 minuten zal de max zijn voor de kids. Met mijn vrouw mogelijk wat langer.

  9. Wat kun je dragen?
  Redelijk wat, dus het gewicht is geen probleem.

  10. Is 2e hands een optie?
  Jazeker!

  11. Later interesse in fotografie?
  Vooralsnog niet.
  Last bewerkt door Erik H; 27-03-20, 10:36.
Werken...
X