Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Even voorstellen en een hulpvraag

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  #16
  Het is gelukt! We waren er inderdaad vrij vroeg bij (gelukkig, want het begint hier nu al bewolkt te raken).

  Het vinden van objecten met de zoeker blijkt wat lastiger dan ik dacht (je moet precies onder de juiste hoek in de zoeker kijken), maar zowel de maan als venus goed in beeld gekregen.

  Allereerst de maan: Die kwam mooi scherp in beeld en met mijn telefoon een paar foto's gemaakt (zie bijlage). Het bekijken ging perfect en ook de kleine meiden hebben genoten.

  Dan venus: Die was erg goed zichtbaar met het blote oog, maar met de telescoop erg fel (zie foto's in de bijlage). Bij verder inzoomen werd venus erg wazig en zag ik de secundaire spiegel en de bevestiging daarvan terug in het object (soort van kruisje met een rondje er in). Is dat normaal of heb ik iets verkeerd gedaan?
  Venus was minder interessant voor de dames.Willekeurige plekken met veel sterren in beeld werden veel beter ontvangen (maar niet zo leuk als de maan).

  Al met al een goede ervaring en nu verder experimenteren bij heldere luchten! Hopelijk kunnen we dan andere planeten beter zien :-)

  PS: de foto's zijn niet de beste maar daar ging het ook niet om.
  Voeg bestanden toe
  Telescopen: Bresser Messier 150/750 en Bresser Skylux 70/700

  Commentaar


   #17
   Mooi dat je gelijk kon kijken en dat het gelukt is het eea te vinden!

   "Zoomen" is geen zoomen, maar scherpstellen. En het klopt dat een onscherpe ster er in jou kijker uitziet als een donut, dat is normaal.

   Als je meer wilt vergroten gebruik je andere oculairen, met korter brandpuntafstand. Vergroting bereken je door brandpuntafstand vd kijker te delen door de brandpuntafstand van het oculair. Dus bijvoorbeeld 750mm/10mm=75x vergroting.
   Last bewerkt door markleeman; 29-03-20, 05:42. Reden: typo
   Explore Scientific UL 12" dobson, Meade Lightbridge 8" dobson, Zelfbouw 8" f/5 kofferdob, Skywatcher 72mm ED, Lunt LS50THa/B400P zonnekijker

   Commentaar


    #18
    Gefeliciteerd met jullie First Light!

    Die "spookafbeelding" is een valse reflectie van een ongecoat glasoppervlak ergens in het oculair. In de camera zou ook nog kunnen, maar veel minder waarschijnlijk want die lensjes zijn meestal goed gecoat. Venus is immers een wel heel felle bijna puntvormige lichtbron en dan krijg je dit. Zeker als de camera en object niet strikt in het midden op één lijn stonden en de camera wellicht ook een beetje schuin werd gehouden.

    ​​​​​​​Leuk!!
    Schiedam
    Telescopen: Skywatcher Widefield 150mm Achro, Evostar APO 120ED, Vixen 102ED (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Maksutov 102 (g&g) op Alt/Az of Star Adventurer.
    Astrobino's: Swift 20X80, Skymaster 15X70, Jena 10X50, Habicht 7X42, s' Gucky 2.3X40.

    Sterrenwacht Rijswijk
    Telescopen: 130 mm Astrophysics Starfire op NEQ6, 150 mm Newton op GP, C8 op NEQ6, Meade 14" op NEQ8, Lunt.

    In het heelal aan het speuren sinds 1970

    Commentaar


     #19
     Dank voor de opheldering (no pun intended:-) ). We gaan ons nu richten op de wat meer heldere Messier objecten!

     We posten onze avonturen in de juiste categorie zodra we weer stappen verder zijn (of weer vragen hebben natuurlijk)
     Telescopen: Bresser Messier 150/750 en Bresser Skylux 70/700

     Commentaar

     Werken...
     X