Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Pimp my GSO

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • patrickduis
  antwoordde :
  Ja, dozenschuiver he. Op astronomie.de wordt je gebanned, als je openlijk een bod plaatst bij een advertentie van het marktplatz/biete gedeelte, dat is mij ook overkomen. En ze doen het zonder waarschuwing. Als je een bod doet, altijd een pm naar de verkopende partij sturen.

  Laat een reactie achter ::


 • oetie
  antwoordde :
  Nou, net antwoord van TS: Het is alleen een vervangingsservice, ik kan alleen een nieuwe focuser kopen.

  Dikke vinger.

  Laat een reactie achter ::


 • oetie
  antwoordde :
  skyfan da's wel een vlag op een modderschuit zetten

  patrickduis ik heb me maar eens geregistreerd op dat forum, maar ik las allerlei dingen over dat je er makkelijk geband wordt toch? Ik kijk het even aan. Ik heb ondertussen ook een mail gestuurd aan TS of ze ECHT alleen die 1:10 reducer van GSO verkopen met nieuwe telescopen.

  Laat een reactie achter ::


 • patrickduis
  antwoordde :
  Op astronomie.de staat een GSO Crayford te koop met 1:10 vertraging, al vind ik 100 euro wel aan de prijs. Misschien even wachten en dan een pm sturen met een bod. Je mag niet in de topics zelf bieden want dan wordt je gebanned, altijd bieden via pm.
  Zie: https://forum.astronomie.de/threads/...etzung.275783/
  Deze zou dus zo moeten passen en de schroefjes heb je al, dus iemand met wat linkerhanden kan dit zo fixen.
  De Crayford die van je GSO afkomt verkoop je weer om deze voor een deel te financieren. Er is altijd wel weer een Atm'er die die wil hebben voor zijn/haar project.

  Laat een reactie achter ::


 • skyfan
  antwoordde :
  Ik ga nu niet al die links bekijken van de anderen, maar heb je hier al naar gekeken http://www.scopestuff.com/ss_fnc2.htm ?
  En met deze Fine Focus Knob wordt ie nog beter. http://www.scopestuff.com/ss_focf.htm
  Die heb ik ook op mijn Mewlon gezet, werkt prima.

  Laat een reactie achter ::


 • patrickduis
  antwoordde :
  Ach, zo nauw komt dat niet met een Bahtinov hoor, en ik meen dat ie er niet veel aan heeft verdiend, die Pawel Bahtinov.

  Stuur anders de link van wat je zoekt naar astroboot, hij heeft enorm veel slooponderdelen en vaak veel meer dan wat er op de site staat https://www.astroboot.eu/AstroBoot
  Je kan ook de hele Crayford vervangen door een nieuw type incl. motor. Soms komen ze te koop op marktplatz/biete van astronomie.de te koop, complete TS crayford focusers met focusmotor.
  Zelf kocht ik er een keertje een voor zo'n 70 euro.
  Het is deze: https://www.astromarket.org/focusers...eductie/p,1471
  Die schroef je er zo op, misschien dat je een paar gaatjes moet verboren.
  Of misschien heeft iemand er nog een rondslingeren in zijn Atm rommelkist.

  Misschien even bij Ganymedes langsgaan, is bij je in de buurt, die hebben ook altijd wel wat liggen: https://www.ganymedes.nl/
  Of berichtje naar Jim Oostvogels of Hugo Ruland in Hasselt https://www.astromarket.org/over-ons/c,5450 (zie verderop de pagina die heeft ook enorm veel onderdelen liggen. Ik heb je via pm zijn email adres gestuurd.
  Of een berichtje naar Teleskop-express Duitsland https://www.teleskop-express.de/shop/

  Laat een reactie achter ::


 • oetie
  antwoordde :
  Dank je voor de tips, Patrick! Ik had die 1:10 knop voor GSO wel gezien maar ik haal uit dat verhaal dat hij alleen te koop is in combinatie met een GSO dob.
  Overigens weet ik niet zeker of ik een nieuwe heb. Want er zit wel een schroefgat maar geen schroef tussen de focus lock en adjustment...

  Zelf een bahtinov masker maken heb ik nooit aangedurfd want dat moet een beetje netjes gebeuren toch? *kijkt naar linkerhanden*.

  Even door browsend vind ik het trouwens echt ontzettend gaaf dat dit een ontdekking is uit 2008! Net 11 jaar geleden man! Ik word dan altijd een beetje benieuwd dus ik heb een beetje gegoegeld naar meneer Bahtinov. Hier is een interview (po-russki op jijbuis: https://www.youtube.com/watch?v=japrPm7LxVo). Ik hoop dat die man er een beetje rijk van is geworden...

  Laat een reactie achter ::


 • markleeman
  antwoordde :
  Met die wasknijper bedoel ik zoiets: https://remotevideoastronomy.com/blo...s-simple-works
  Of zoiets kan ook: https://forum.luminous-landscape.com...topic=86661.20
  Of met wat geknutsel: https://www.cloudynights.com/topic/1.../#entry1801995

  Door het uiteinde van de wasknijper te te bewegen ipv direct aan de knop heb je veel meer controle en bovendien hoef je maar heel licht de knijper aan te raken om de focuser te verstellen. Snap je hem? (Als het nog niet helemaal duidelijk is kan ik vanavond wel wat foto's maken.)

  Laat een reactie achter ::


 • patrickduis
  antwoordde :
  Je werkt op hoge resolutie, dus je wilt geen reflecties, wat me verder aan upgrades nog te binnen schiet:
  - randen van vangspiegel zwart maken
  - focusseer buis die soms grijs reflecterend is zwart maken
  - binnenkant telescoopbuis flocken met goed flocking paper (Herman ten Haaf van astrosystems.nl heeft nog heel veel mooi spul liggen) of op zijn minst met zwarte schoolbord verf beschilderen
  Kortom, als je van voren in de buis kijkt, moet je alleen de spiegel zien en voor de rest moet het pik pik zwart zijn. Haal de spiegel er anders uit, maar de achterkant dicht en kijk erin, je mag geen reflecties zien.

  Laat een reactie achter ::


 • patrickduis
  antwoordde :
  Bij TS kosten kunststof Bahtinov maskers (ik heb ze voor mijn Intes 150mmF12, 80EDF6 en 200mmF5) ook de hoofdprijs niet meer zie ik https://www.teleskop-express.de/shop...otography.html

  Laat een reactie achter ::


 • patrickduis
  antwoordde :
  Hier kan je zelf je Bahtinov masker genereren voor diverse diameters. Op stuk karton plakken en uitsnijden http://astrojargon.net/MaskGenerator.aspx

  Ik heb vroeger op mijn Skywatcher 200mmF5 Crayford een 1:8 vertragingsknop kunnen monteren, destijds besteld voor 20 euro of zo bij conrad.nl, kan deze knop echter nergens meer vinden, ook geen link er naartoe. Misschien dat iemand anders van de Atm'ers die nog heeft. Ik kan ook geen foto op astroforum meer vinden.

  Hier een instructie over de montage van een 1:10 knop op je GSO. Kan ook handig zijn voor fijnfocus tijdens visueel natuurlijk.Is wel een heel stuk duurder geworden https://www.teleskop-express.de/shop...-focusers.html
  instructie:
  https://agenaastro.com/converting-gs...ual-speed.html

  Je zou ook een helical focuser kunnen overwegen https://www.teleskop-express.de/shop...l-Focuser.html

  Laat een reactie achter ::


 • oetie
  antwoordde :
  Ok nevermind dat 3dhubs. Wtf, opstartkosten 13,33? Dat is wel ff veranderd in de loop der tijd...

  Laat een reactie achter ::


 • oetie
  antwoordde :
  Bedankt voor jullie reacties! Toevallig zat ik zelf ook al te spelen met de gedachte om een grotere focusknop te gebruiken, die pindakaasdop is een extragoed idee want ik ben van het credo "een dag geen pindakaas is een dag niet geleefd". Ik moet alleen even kijken hoe ik die dan bevestig op een manier dat ik hem er ooit nog af kan halen zonder de telescoop onverkoopbaar te maken XD

  Die wasknijper snap ik niet. Kun je daar eens een foto van posten als het niet teveel werk is?

  Een bahtinovmasker heb ik niet. Ik eyeball het meestal, het is vooral het trillen en de fijne motoriek (hehe) die het probleem zijn denk ik. Maar goed, better safe than sorry. Ik ga zo'n ding laten 3dprinten Hoera voor thingiverse en 3dhubs.

  Laat een reactie achter ::


 • markleeman
  antwoordde :
  Leuke creatieve oplossingen van Roel

  Voor die pindakaaspotdop moet dan wel ruimte zijn natuurlijk, mogelijk gaat hij tegen de buis van de kijker aanlopen.... Maar een grotere knop werkt zeker, alternatief kan je ook een hefboompje erop zetten. Bij mijn C6 zet ik vaak een wasknijper op de focus knop, het is verbazingwekkend hoe veel gemakkelijker je dan ineens nauwkeurig kan scherpstellen!

  Heb je trouwens al een bathinov masker voor op de dobson?

  Laat een reactie achter ::


 • Roel
  antwoordde :
  Het eerste probleem is makkelijk op te lossen. Vervang de standaard moer(en) door een borgmoer. Overal te krijgen. Neem even de oude mee naar de bouwmarkt voor de juiste maat.

  Het tweede probleem is ook makkelijk: een strip Formica om het hoogtelager, zodat het Teflon altijd langs Formica glijdt i.p.v. hard plastic. Bij de Gamma verkopen ze op de keukenafdeling strips voor keukenbladen. Neem de grijze met de hoogste ribbeltjes - die werkt het best. Eigenlijk zouden de hoogtelagers veel groter moeten zijn om de balansproblemen te verhelpen, maar da's een wat grotere verbouwing.

  Derde probleem: neem een dop van een pindakaaspot of iets dergelijks en bevestig die i.p.v. of tegen de huidige stelknop, zodat je simpelweg de diameter van de stelknop vergroot. Dit stelt veel nauwkeuriger scherp.

  Totale kosten van dit alles: 5 Euro.

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X