Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

HEQ5 mount tuning: welke bearings?

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • jbrosens
  antwoordde :
  Daniel,
  mooi hoor.
  Je vele werk op dit punt heeft dus wel zijn rendement opgeleverd.

  Laat een reactie achter ::


 • Rik_J
  antwoordde :
  Netjes!

  Laat een reactie achter ::


 • Daniel Beetsma
  antwoordde :
  Ik dacht ik geef een maandje later nog eens een update. Loopt zeer goed momenteel, en 3600s subs zijn geen enkel probleem. De mount wordt gewoon aangezet aan het begin van de avond en doet wat hij moet doen, ik heb er geen omkijken meer naar en tweak nooit meer wat. Als het echt een mooie rustige nacht is gooi ik de MinMo's wat omlaag, en is het erg vochtig enzo, of ik zit laag aan de horizon, dan gooi ik ze weer wat omhoog. Richgevend daarbij is de DEC: ik stel de boel zo af dat de mount daar in principe vanaf blijft.

  En op mooie momenten zoals nu draait hij gewoon echt goed; 0.50 arcsec RMS, en dat is dan nog relatief laag aan de horizon.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Heq5 beetsmatuned.png views: 36 grootte: 100,7 KB id: 1452363

  Voeg bestanden toe

  Laat een reactie achter ::


 • Rik_J
  antwoordde :
  Ik ben blij dat het allemaal geen verloren moeite is geweest. Veel plezier met je montering!

  Laat een reactie achter ::


 • patrickduis
  antwoordde :
  Vergeet ook niet, dat het nieuw PPEC algoritme in PHD ook heel veel werk m.b.t. PE reductie uit je handen neemt.

  Laat een reactie achter ::


 • Daniel Beetsma
  antwoordde :
  Ha succes ermee! en aarzel niet contact op te nemen als je denkt dat wat meedenken zou kunnen helpen.
  ​​​​

  Laat een reactie achter ::


 • Genie Hendriks
  antwoordde :
  Daniel Beetsma Zo zeg, dat is niet gek! Erg nuttig dus wat je hebt gedaan. Officieel jaloers. Bij mij is het prut vanavond met een RMS van 1,25”. Morgen verder met het afstellen van mijn montering (met een nieuwe kegellager op de RA-as en twee nieuwe lagers op de RA-worm.

  Laat een reactie achter ::


 • Daniel Beetsma
  antwoordde :
  Nu draait hij wel helemaal belachelijk goed zeg...

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Good guiding.png views: 114 grootte: 153,9 KB id: 1448562

  Laat een reactie achter ::


 • Daniel Beetsma
  antwoordde :
  toolmaker rweust MichelB jbrosens Rik_J Joepie patrickduis

  Allemaal ongelooflijk bedankt voor alle tips en input, de meeste lagers komen inderdaad van Lagerboer.nl, welke ik alleen maar kan aanraden. Met jullie feedback heb ik mijn mount tuning echt tot een succes gebracht. Het laatste stukje bleek, zoals in het andere topic ook vermeld, dat er een pulley van de belt-mod van Rowan Astronomy vervangen moest worden. Ik bleek net uit een bepaalde lichting mijn belt mod gekregen te hebben waar bij een fractie van de producties iets niet goed was gegaan, waardoor de RA-pulley niet goed aansloot op de belt. Dit probleem is inmiddels verlopen en de mount loopt nu zo fantastisch als het maar kan. Een teken dat de tuning, waar jullie allemaal aan bij hebben gedragen, echt heel erg goed is gegaan. Ik denk niet dat een HEQ5 veel beter kan presteren dan dit, ik beschouw wat ik hier zie als seeing limited, want ik heb de mount ook al enkele tientallen seconden lang op 0.25'' rms zien lopen, maar dat kan natuurlijk alleen in uitzonderlijke omstandigheden en bij een toevallig heel clean gedeelte van de mechanica. Maar de mount loopt nu al enkele uren betrouwbaar op de 0.50'' total rms. Als je bedenkt dat dit gerealiseerd wordt met een Orion SSAG (een oude en niet zo gevoelige guidesensor die overal wordt afgeraden voor OAG) op behoorlijk banaan-vormige 'sterretjes' (mijn 2'' reducer+flattener heeft moeite om nog flink buiten de grote KAF8300 sensor goed te corrigeren), dan is dit wel een uitmuntend resultaat denk ik. Dank allemaal!

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: after rowan fix.png views: 129 grootte: 220,0 KB id: 1448392

  Een flinke tijd later (guidestep is 3s dus dit zijn echt lange grafieken):


  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: after rowan fix 2.png views: 115 grootte: 232,5 KB id: 1448393

  Mijn stiekeme hoop / doel was om min of meer betrouwbaar in de buurt van de 0.60'' rms te komen, en dat heeft de mount nu ruimschoots bewezen. Ik ben zo blij als een kind hehe ;-)

  Laat een reactie achter ::


 • jbrosens
  antwoordde :
  Ik heb niet paraat wat de pitch is van de belts die hier toegepast zijn maar er is een beperkte mogelijkheid daar in iets te doen. De overbrenging moet 9 op 47 blijven en dat betekent dat je alleen maar voor 2 x meer tanden kunt kiezen. Het aantal beschikbare pitsch is naar groter ruim maar kleine pitch wordt veel moeilijker. Hier is dat al een keer aan de orde gekomen; https://www.astroforum.nl/forum/inst...909#post864909
  Als het gemakkelijk haalbaar zou zijn ga ik er van uit het al lang gerealiseerd zou zijn want ik neem aan dat die leveranciers ook enige fijnmechanisch inzicht hebben of ben ik te optimistische in deze ?
  Als de pitch 2 of 2,03 blijkt te zijn zou overstappen op 1 mm moeten kunnen. Maar kleine pitch zijn gevoeliger voor vervuiling en de juiste spanning, dat zal de reden zijn dat er geen kleinere zijn als 1mm.

  Laat een reactie achter ::


 • Daniel Beetsma
  antwoordde :
  En dit lijkt me ook zinnige feedback voor Rowan astronomy, de suggestie om en belt met kleinere tandjes en dito tandwielen te overwegen.
  ​​
  En Genie Hendriks, bedankt, en heel graag gedaan!

  Laat een reactie achter ::


 • Joepie
  antwoordde :
  Heren, bedankt voor het hardop denken. Dit maakt het erg duidelijk voor anderen die overwegen om hun montering af te stellen.

  Laat een reactie achter ::


 • jbrosens
  antwoordde :
  Bij een tandriem kun je eigenlijk spreken van een neutrale lijn die de uiteindelijke lengte van de riem bepaald. Die lijn ligt even boven de tandhoogte van het ronsel en daar zijn dan de vezels die de riem zijn sterkte en vaste lengte geven verwerkt.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: tandrien-1.jpg views: 0 grootte: 11,6 KB id: 1446372

  Neem je een overbrenging van 2x in gedachte dan moet de diameter van de ronsels zo zijn dat de diameters van die neutrale lijn precies een factor 2 is en dus niet de diameter van de ronsels op zich. Omdat de buitenkant van de riem een constante afstand tot de neutrale lijn heeft geeft de tussenwiel zoals hier toegepast geen invloed op de juiste werking.
  De problemen die toolmaker hier beschrijft zullen dan ook niet spelen op een manier die de werking nadelig zullen beÔnvloeden.
  Zou je deze overbrenging kunnen realiseren met rondsels met meer tanden ( dus een riem met kleinere pitch) zou de zaak duidelijk beter lopen want het kleine aantal tanden op het motorronsel is hier de zwakke schakel.
  Last bewerkt door jbrosens; 13-04-20, 14:35.

  Laat een reactie achter ::


 • toolmaker
  antwoordde :
  jbrosens, natuurlijk is het helemaal waar dat je op deze manier meer contact maakt met het motorrondsel. ( de manier van DaniŽl)

  Tegelijkertijd moet je dan wel rekening houden met het feit dat als je de riem dusdanig gaat vervormen, dat je aan de binnenkant van de riem een soort van "stuik" kan
  gaan introduceren.
  Vorm van de riem komt dan niet meer helemaal overeen met het profiel van het rondsel, wat dan weer een heel scala aan andere problemen kan veroorzaken.
  Hoe kijk jij daar tegenaan?

  Laat een reactie achter ::


 • Genie Hendriks
  antwoordde :
  Hoi DaniŽl, Compliment voor hoe je dit topic door je prettig leesbare taalgebruik toegankelijk maakt (geldt overigens ook voor je andere topics!). Voor mij is het de aanleiding om de kegellager (weet dus nu pas dat hij zo heet) van mijn Neq6 Pro te vervangen. Deze liet ik laatst vallen en dat leverde een kleine misvorming op. Hij loopt nog wel, maar ik had daarna verhitting met een fŲhn nodig om hem weer om zijn as te krijgen. Dat is volgens mij niet de bedoeling. Ik schaf dus een nieuwe aan. Dankzij jouw topic weet ik waar ik op moet letten en waar ik terecht kan.

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X