Announcement

Collapse
No announcement yet.

Powertank.

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Powertank.

  Beste allemaal,
  Voor mijn nieuwe EQ6-R zoek ik een goede accu/ powertank voor in het veld. Welke kunnen jullie me adviseren?.
  Ik hoor het graag.
  Mvg Peter

  #2
  Hangt er sterk van af wat je nog meer allemaal wilt voeden: dauwverwarming, camera, ed.

  Een goed begin is om alle stroomverbruik eens op een rijtje te zetten, ook onder slechte (koude) omstandigheden en rekening te houden met de toekomstige wensen/uitbreidingen.

  Als je dit goed in beeld hebt, weet je de benodigde capaciteit en kun je verder kijken. Hulp hierbij en verduidelijking van de voor- en nadelen van verschillende accu's en powerbanks staat hier:
  https://www.dropbox.com/s/3bxy15dhsx...scoop.pdf?dl=0

  Robert.
  10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F6 Newton (wordt nog aan geslepen), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Pro Synscan.

  Comment


   #3
   Indien het budget toelaat, zijn de LiFePO4 erg aangenaam om in het veld te staan. Compact en draagbaar. Zeer lange levensduur.
   Ik heb er eentje van Tracer (24Ah) voor mn CGEM montering met daarbij een groot dauwlint voor C11 en nog eentje voor het oculair. Die setup houdt het een hele nacht vol.

   Tip: in de winter de accu isoleren, dat scheelt je vele uren waarneemtijd.

   Verder: dat artikel vaan Robert is een echte aanrader. Neem de tijd om goed te begrijpen en de juiste keuze maken.
   Alkaid 16" f/4.2 Nichol optics - Celestron SCT CGEM1100 - Doublet ED80CF f/7 - Pentax ED 10x50 DCF

   Comment


    #4
    Is zelfbouw geen optie? Ik ben beslist geen electrotechnicus maar zelfs mij is het gelukt. Ik heb in een gereedschapskist twee afzonderlijke powertanks gemaakt, een 20Ah voor de montering en een 40Ah voor accessoires. Het heeft me ca. 100 euro en twee middagen gekost.

    Jarno

    Comment


     #5
     Dank je wel TomC,
     ​​​​​​
     Lithiumijzerfosfaat accu's zijn een hele goede keus, zo niet de beste, 2,5 tot 3x lichter dan loodaccu's, erg lange levensduur (mits niet meer dan 40% vol opgeladen weggelegd). Ik heb een cyclische AGM loodaccu van 26Ah, gaat ook de hele nacht prima met een NEQ6 en een 10" CT Newton, inclusief dauwverwarming.

     Robert.
     Last edited by rweust; 29-08-17, 10:24.
     10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F6 Newton (wordt nog aan geslepen), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Pro Synscan.

     Comment


      #6
      Ik gebruik al 10 jaar een 35Ah lood auto-accu (gekocht bij de autohandel voor een paar tientjes). Als ie niet in gebruik is staat ie op de druppellader om ontladen te voorkomen. Daarnaast nog een aparte 63Ah voor de dauwlinten, er kan ook nog een laptop bij als het moet.
      Nog nooit problemen met deze accu's gehad.
      200mmF5 Carbon, 150mmF12 Intes MK67, 90mmF10, ED80mmF6, Towa 60/700, Coronado 40mmF10 PST, EF 70-200mmF2.8L, 50mmF1.4, 20mmF2.8, Fujinon 10x50, Kamakura 10x50 Atik4000 mono, Eos70d, SXV-Lodestar, Basler ACA1280-60gm, ASH mount, NEQ5, HEQ5pro en L-200 spectrograaf

      Comment


       #7
       Als je goedkoop aan een start- of autoaccu kunt komen, dan kun je deze prima gebruiken voor een telescoop. Alleen even in de gaten houden dat je niet verder dan 40% DOD (depth of discharge) ontlaadt, bij een 35Ah accu dus niet verder dan 14Ah ontladen, ofwel hooguit 14Ah x 12V = 168Wh aan energie verbruiken. Ga je regelmatig dieper dan gaat deze autoaccu geen jaren meer mee.

       Een cyclische loodaccu heeft het voordeel dat je deze dus wel vaker dieper kunt ontladen, meestal wel tot 80% DOD, het dubbele van de auto- of startaccu, Een 18Ah cyclische loodaccu zal in dit geval dus ook 168Wh aan energie leveren. Je zeult dan met een veel kleinere, lichtere accu rond, die ook nog langer mee gaat en minder zelfontlading kent. Voor het prijsverschil tussen een 35Ah autoaccu en een kleinere 18Ah cyclische AGM accu hoef je het niet te laten.

       Het is vaker aangegeven, beslist niet alleen door mij, autoaccu's kunnen werken, maar er zijn betere alternatieven. Een autoaccu is daarom geen echte aanrader voor iemand die iets nieuws wil kopen, sorry Patrick.

       Robert.
       Last edited by rweust; 21-08-17, 18:44.
       10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F6 Newton (wordt nog aan geslepen), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Pro Synscan.

       Comment


        #8
        Tja, de bekende jumpstarters. Ze kunnen werken, maar goede reviews zijn vaak van mensen die ze slechts kort in gebruik hebben (vaak niet langer dan 1, 5 jaar), de jumpstarter zeker niet iedere week gebruiken en meestal ook niet te diep ontladen (max 40% DOD). Mensen die hier langer mee doen hebben meestal de ingebouwde lader met netadapter al vervangen door een fatsoenlijke IUoU loodacculader (ookwel 3- of meertraps lader genoemd). De laders in dit soort jumpstarters zijn meestal van zeer matige kwaliteit. Een motorfietslader van Lidl, Aldi of Action doet het al snel veel beter en kost ook niet de wereld.

        Je kunt geluk hebben met de accu in dit soort jumpstarters, maar meestal is de accu ontworpen op hoge ontlaadstroom (je wilt immers een auto meehelpen met starten) en niet op veel ontlaadcycli met diepe ontlading. De vraag is dan ook of dit wel een cyclische accu betreft die vaker dieper ontladen kan worden. Sommigen vervangen de accu dan ook door een 17Ah cyclische AGM loodaccu of een cyclische loodgelaccu. Helaas is dit soms al binnen één jaar nodig, maar goed, dit is vaak ook wel mogelijk.

        Als laatste de kwaliteit. Als je de kwaliteit van de (voor ons zo noodzakelijke) componenten, zoals schijnwerper, radio, flitslamp, maar ook schakelaars, contacten, ed, bekijkt, dan mag je er vaak wel van uit gaan dat accu en lader niet veel hoogstaander zullen zijn. Veel mensen gebruiken deze jumpsaterters echter ondeugdelijk: slaan ze te koud op, ontladen de accu helemaal tot het gaatje en/of vergeten ze tijdig in de opslag weer op te laden. Hierdoor zijn ze soms al defect voor de kwaliteitproblemen en levensduurperikelen echt op gaan vallen.

        Wil je iets simpels en goedkoop, wat direct te gebruiken is, dan werken ze meestal wel een tijdje. Ombouwen met een betere lader en accu kan ook en doet veel. Dus echt ontraden doe ik ze niet, maar persoonlijk vind ik ze beduidend minder goed en betrouwbaar als een goede cyclische AGM loodaccu met meertrapslader of een LiFePO4 powertank, zoals Tracer ze inderdaad maakt.

        Robert.
        Last edited by rweust; 27-08-17, 17:57.
        10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F6 Newton (wordt nog aan geslepen), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Pro Synscan.

        Comment


         #9
         Die van Celestron is waarschijnlijk wat te klein, maar Tracer levert grotere:

         https://www.tracerpower.com/tracer-l...ery-packs.html
         10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F6 Newton (wordt nog aan geslepen), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Pro Synscan.

         Comment


          #10
          Loodaccu's zijn inderdaad veel goedkoper, maar zwaarder en groter. Er moet ook nog een (goede) lader, kist en voltmeter bij. Maar dan valt dit nog wel veel goedkoper uit dan LiFePO4. Levensduur is voor ons soort toepassingen bij cyclische loodaccu's ook voldoende.
          10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F6 Newton (wordt nog aan geslepen), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Pro Synscan.

          Comment


           #11
           Gelaccu 12v 30 Ah voor 99,-
           ik heb hem al een jaar. Perfect!
           http://accuweb.nl/motor-accus/motor-...t-30-ah-53030/

           Comment


            #12
            Motorfietsaccu's zijn eveneens gemaakt op het leveren van hoge startstroom, Net als autoaccu's zijn dit startaccu's. Bovenstaande gelaccu kan maar liefst 300A CCA (cold cranking amps) startstroom leveren, wat overigens niet normaal is voor een cyclische gel accu. Dit betekent dat hier een speciale constructie is toegepast in de accu met heel veel parallel geschakelde, dunne loodplaten en roosters (groot anode en kathode oppervlak) om deze hoge startstromen te kunnen leveren.

            Voor ons soort toepassingen heb je geen hoge stromen nodig. De accu's die wij nodig hebben moeten juist lang, vaak en diep ontladen kunnen worden. Dit zijn zg. deepcycle of cyclische accu's. Deze hebben minder loodoppervlak in de accu, kunnen dus minder hoge stromen leveren, maar de loodconstructie is wel veel robuster en zwaarder, waardoor ze veel langer mee gaat voor ze te veel aangetast wordt door mechanische werking en chemische processen, als corrosie en kristallisatie. Netto zit er in een cyclische loodaccu ook nog meer lood en is deze vaak nog wat zwaarder dan een startaccu. Doordat je echter dieper kunt ontladen en dit ook vaker kan bij een langere levensuur, kun je met een kleinere accu toe en bepaar je dus weer op omvang, gewicht en kosten.

            Sorry jongens, ik blijf het een beetje aangeven, maar startaccu's geven nergens enige garantie dat ze diep ontladen kunnen worden of dat dit vaak kan. Ook het feit dat op een accu "AGM" of "gel" staat betekent niet automatisch dat deze cyclisch is. Het omgekeerde is zelfs vaak het geval, meestal zijn ze niet cyclisch, omdat het leeuwendeel van de accu's nu eenmaal als startaccu wordt uitgevoerd en verkocht. Startaccu's kunnen bij een normale omvang en gewicht nu eenmaal niet vaak en diep ontladen worden vanwege hun beperkende loodpakket constructie. Vaak kun je ook geen goede gegevens vinden over dit soort startaccu's en hun cyclische eigenschappen, wat al genoeg zegt. Bij motorfietsaccu's wordt om een andere reden dan cyclische eigenschappen voor gelvulling gekozen, nl. vanwege de ongevoeligheid voor afwijkende standen, bestendigheid tegen trillingen/schokken, goede veiligheid bij breuk en lage zelfontlading.

            Bij een gebruik met een telescoop moet je toch wel een keer of 40 tot 100 echt diep ontladen hebben (tot 80% DOD) om er achter te komen of je een startaccu of een goede cyclische loodaccu hebt. Dit duurt bij ons soort toepassingen echt wel wat langer dan een jaar. Dus als je er echt goedkoop aan kan komen, het niet erg vindt dat je accu wat te groot is en je telescoop niet te vaak gebruikt, kun je een startaccu proberen, anders is het toch vaak verstandig om even verder te kijken naar opties die beter passen en langer mee gaan.

            Robert.
            Last edited by rweust; 28-08-17, 15:52.
            10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F6 Newton (wordt nog aan geslepen), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Pro Synscan.

            Comment


             #13
             Naast Reichelt, hier nog een site waar je veel verschillende typen en merken cyclische loodaccu's kunt bekijken, zowel AGM, als gel cell, ze hebben ook laders en bescherming tegen diepontlading Prijzen zijn redelijk van de cyclische accu's en zo te zien goede kwaliteit. Laders en diepteontlading is ook prima, al kun je hier waarschijnlijk nog wel wat goedkopere varianten vinden. In ieder geval een site die alles bij elkaar heeft staan, weet alleen niet of deze ook naar Nederland leveren, maar denk het wel (EU). Zoals je ziet kost een 12V agm cyclische loodaccu van 24 t/m 35 Ah, echt niet de hele wereld en valt deze toch wel goedkoper uit dan een auto- of startaccu met de dubbele capaciteit (die je dus minder diep kunt ontladen).

             https://www.bleiakku.info
             10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F6 Newton (wordt nog aan geslepen), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Pro Synscan.

             Comment


              #14
              Originally posted by rweust View Post
              Hulp hierbij en verduidelijking van de voor- en nadelen van verschillende accu's en powerbanks staat hier:
              https://www.dropbox.com/s/3bxy15dhsx...scoop.pdf?dl=0

              Robert.
              Interessant stuk leesvoer! Het bevestigde gelukkig wel wat ik de afgelopen jaren hier gelezen en geleerd heb op het forum. Maar mooi dat het zo in één artikel staat. Ik heb het gedeeld met wat mensen die ook op zoek zijn naar een stroomoplossing.

              Public Outreach @ Sterrenwacht Midden-Nederland | 210mm ~F5 DHZ dobson in de maak | verder: singlespeed MTB, SSCX & ouwe gamer

              Comment

              Working...
              X