Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

De blauwe Weltblick 75/1200mm telescopen.

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  De blauwe Weltblick 75/1200mm telescopen.

  Een aantal jaren geleden was er een interessante discussie over de blauwe 75/1200mm Weltblick telescopen die ooit door het postorderbedrijf Neckermann zijn verkocht, maar uiteindelijk
  gewoon door Nihon Seiko in Japan waren gemaakt. Dezelfde kijkers als een Polarex/Unitron dus met een ander label en in dit geval ook nog een ander kleurtje.
  De vraag die leefde was wanneer deze telescopen nou precies werden verkocht, jaren ’70 of midden jaren ’80 en hoeveel dat er dan wel geweest zouden zijn.
  Ook was de vraag hoe Neckermann hier nou bij betrokken geweest is en het verhaal achter de blauwe kleur van de OTA en zoeker.

  Hieronder nog de links naar deze topics:

  https://www.astroforum.nl/forum/inst...elescoop/page2
  https://www.astroforum.nl/forum/inst...elescoop/page3
  https://www.astroforum.nl/forum/inst...kt-en-verkocht

  Eén van de manieren om antwoord te vinden op - in ieder geval een aantal vragen - zou een oude Neckermann catalogus kunnen zijn. Maar ja, kom die nog maar eens tegen…..

  Nu kwam ik onlangs bij groot toeval een site tegen met een gescande Neckermann catalogus uit 1971.
  Neckermann had een hoofdcatalogus, meestal voor de algemenere producten, kleding, schoenen en dergelijke, maar voor sommige categorieën waren er aparte catalogi.
  Zoals voor “Radio & TV” maar ook voor “Foto-Kino-Optik”.


  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Neckermann Foto-Kino-Optik 1971-038.jpg views: 0 grootte: 1,33 MB id: 1463072

  En jawel, hierin een bijzonder interessante pagina gevonden met de aanbieding van de bewuste Weltblick 75/1200mm telescoop op parallactische montering
  en bijbehorende bekende driepoot met oculair plank.
  Ook de bekende zonneprojectie set hoorde erbij. Alle onderdelen met de daarbij horende houten kisten en vervaardigd in Japan.
  Als je de losse prijzen bij elkaar optelt, kom je aardig rond de prijs die je er in Nederland ook voor moest betalen bij Polaris / Ganymedes destijds, wisselkoers DM/Gulden in aanmerking nemende.
  Het kan dus niet anders zijn dan dat deze Nihon Seiko kijkers al begin jaren ’70 werden aangeboden, dus niet pas ergens midden jaren ’80 voor het eerst.

  Helaas is de foto zwart/wit, dus het is niet eensluidend vast te stellen of de OTA toen al de bekende pastelblauwe kleur had of nog gewoon wit was zoals de Polarexen / Unitrons.
  Hoewel ik overigens wel degelijk wat ‘grijstint verschil’ zie tussen de op de pagina getoonde kijkers.


  Er werd ook een 76/1200mm telescoop aangeboden (die waren wel blauw, net iets anders van tint, maar wel blauw), van fabrikant Yamamoto met een ook duidelijk andere montering eronder.
  Mogelijk (maar dus lang niet zeker) heeft Neckermann wellicht, om ‘in kleur te blijven’ de Nihon Seiko kijkers ook in blauw besteld? Wie zal het zeggen.

  Maar het kan ook zijn dat dit inderdaad pas later is gebeurd met de verkoop van de laatste exemplaren, midden jaren ’80.

  Ik ben ook ooit foto’s tegengekomen van een Weltblick 60/900mm telescoop (duidelijk óók van Nihon Seiko) en daar was de OTA gewoon wit.

  Het kan dus best zijn dat de blauwe kleur inderdaad pas later is gekomen.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: weltblickFokussierer.jpg views: 0 grootte: 149,8 KB id: 1463075 Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: weltblickObjektiv.jpg views: 0 grootte: 117,5 KB id: 1463077

  De blauwkleurige 75/1200mm Weltblicks die ik in Nederland / Duitsland heb gezien, hadden allemaal de gegraveerde inscripties op de focusers. Dus merknaam en de D/F getallen.
  Ergens eind jaren ’70, begin jaren ’80 werden er al Polarexen/Unitrons geleverd met de merknaam in de vorm van een sticker en alleen nog de D/F getallen gegraveerd.
  Later is ook dat verdwenen en werden er voor alle gegevens stickers gebruikt.

  Hoewel dit soort zaken kan helpen bij de datering van kijkers, is het ook weer niet 100% betrouwbaar. Immers, het kan best zijn dat er voor bepaalde markten nog bakken met onderdelen van eerdere series lagen en dat die gemonteerd werden en van een andere merknaam werden voorzien. M.a.w. het zou misschien best kunnen dat ook in de jaren ’80 er nog volledig gegraveerde Weltblick focusers zijn gemaakt, wie zal het zeggen.

  De eerder getoonde Weltblick 60/900mm kijker had overigens al wel de stickers i.p.v. gravering op de focuser. Deze kijker is dus, vermoed ik, van begin jaren ’80.

  Hoewel we dus zeker nog niet alle vragen hebben kunnen beantwoorden, zijn er met dit alles toch wel weer aardige wetenswaardigheden naar boven gekomen.
  In ieder geval werden de telescopen al begin jaren ’70 verkocht en niet pas vanaf midden jaren ’80.
  Dat is iets wat we nu wel weten. Er zijn in totaliteit door de jaren heen dus ook vast wel wat meer kijkers verkocht dan slechts een gering aantal in alleen midden jaren ’80.

  Daarbij opmerkend dat je ze tweedehands maar zeer, zeer zelden tegenkomt op de bekende internet marktplaatsen en ebay. Het lijkt er dus op dat ze wel een stuk zeldzamer zijn dan de Polarex/Unitron familieleden.

  Nu maar eens verder speuren naar wat latere Neckermann ‘Foto-Kino-Optik’ catalogi, waarbij er misschien ook wel plaatjes in kleur zijn afgedrukt van de Weltblicks…..
  Voeg bestanden toe
  Last bewerkt door C8 Ronald; 10-09-20, 20:37.
  Orange C8 (Sandcast) 1975 | Takahashi TSA120 | Polarex 102/1500mm EQ | Polarex 75/1200mm EQ | Carton 10cm Newton | Lunt LS60THa/B1200 | WO Zenithstar 61
Werken...
X