Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

(Ver)bouw van een 27cm F15 Cassegrain

Samenvouwen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  (Ver)bouw van een 27cm F15 Cassegrain

  In afwachting van een groot restauratieproject werd ik benaderd door een vriend die een hele oude Cassegrain telescoop heeft overgenomen van een meneer van hoge leeftijd.
  Alles in losse onderdelen en behoorlijk oud.
  Het geheel heeft 40 jaar in kranten verpakt (kranten van 1969) op een zolder gestaan, met het idee om daar eens mee te gaan waarnemen.Dit is er nooit van gekomen.

  De optiek is van Oude Delft, de spider ,vangspiegel- en hoofdspiegelbehuizing is zelfbouw, De buis is van 1 cm dik PVC met daaronder een constructie voor de montage van de telescoop.
  Alles loeizwaar, bijna niet te tillen.

  De vraag van die vriend: kan jij hier een lichtere en weer mooie Cassegrain van maken?
  Ja hoor dat kan ik wel...........maar het is wel veel werk.
  Na accoord over wat financiele zaken wilde ik eerst weten of die optiek wel goed was, m.a.w. of het wel de moeite waard is om aan zo'n klus te beginnen.

  Dit is de telescoop zoals die in de werkplaats binnen kwam met aan de onderkant de deels loszittende montage unit:

  Ik heb de optiek teruggezet en heb de optiek ruwweg gecollimeerd en op een boomtop verderop gericht. Na enige moeite met in focus komen (object stond om circa 100 meter. afstand) en na het aanbrengen van een primitieve baffle ivm de dagblindheid van de telescoop) kreeg ik bladeren in focus..........
  Nou dat zit wel goed dus met die optiek.. Ik zag een vlieg op circa 100 meter afstand z'n pootjes wassen. En dat met een verweerde hoofdspiegel en vangspiegel...

  Dus dat ik verder ga met de bouw/verbouw van deze kijker was wel zeker. Maar wat doe ik met die veel te zware buis. Bovendien is de vangspiegel houder veel te zwaar en werkt ook slecht. alles zwaar metaal en lomp, dat kan eenvoudiger en veel lichter.

  Die vriend stuurde me een foto van een 20cm Cassegrain waarvan de massieve buis opengewerkt was en daardoor stukken lichter.
  Zo gaat die worden!! (zie laatste foto)
  Voeg bestanden toe
  Classic C11 1979 2.0 in wording, Polarex 60/900 parallactisch. Zwengelmontering parallactisch.

  #2
  Dit is eentje om te volgen
  Avalon Linear - CFF Newton 200 F5

  Commentaar

  Werken...
  X