Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Test ToUcam Pro II

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  #16
  De ruis die je krijgt door hoge gain middelt inderdaad uit bij het stacken van (veel) frames. Kwalijker is de toename van de helderheid van de achtergrond. Een zwarte achtergrond wordt bij hoge gain grijs, wat je dynamisch bereik laat afnemen.

  Op zich heb je eigenlijk nooit last van die helderder kolommen, tenzij je object exact stil staat, waardoor ieder frame bij het stacken precies over het vorige valt. Nu zal een object altijd wat bewegen, dus bij het stacken middelen die kolommen ook uit. Je kunt dit gewoon als ruis beschouwen (ruis is niks anders dan een wat sterker of minder sterk signaal).

  Flatframes zouden kunnen helpen, al heb ik persoonlijk nog nooit meegemaakt dat de verticale strepen door verschillen in kolomgevoeligheid storend waren in het eindresultaat, omdat het object toch altijd wat beweging heeft over de CCD.

  Voor uitleg van flatframes en darkframes verwijs ik je naar de site van Jan Timmermans http://www.firmament.tk daar staat het allemaal piekfijn uitgelegd met voorbeelden.
  Heel kort: darkframes voor thermische ruis ontstaan tijdens (langere) belichting, flatframes voor fouten in de optische weg (stof, vignettering, etc).

  Groeten,

  Matthias
  10" LX200GPS UHTC
  William Optics ZS-80FD
  LXD75 montering

  [url="http://www.home.zonnet.nl/m.m.j.meijer/astronomy.htm"]http://www.home.zonnet.nl/m.m.j.meijer/astronomy.htm[/url]

  Commentaar


   #17
   Juist. Mijn object in de beeldjes stond stil. Dus de gevoelligheids verschillen in de CCD zijn versterkt doordat ze over elkaar zijn gestacked... pfief.. dat is een opluchting!

   Ik ga die site eens goed doorspitten, dank!
   150mm F5 Newton op MON-2 Synscan
   Hyperion Zoom met Hyperion 2.25x Barlow, thats it!

   Commentaar


    #18
    Die strepen vormen een vast patroon, dus ze zijn simpel weg te filteren met dark frames.

    ,xtG
    .tsooJ
    Ich bin ein Kollaser.
    http://www.kollaser-sternbeobachter.de/

    Commentaar

    Werken...
    X