Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

BCO 10mm versus Fujiyama 9mm, twee orthoscopische oculairen. Een vergelijking.

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  BCO 10mm versus Fujiyama 9mm, twee orthoscopische oculairen. Een vergelijking.

  Orthoscopische oculairen
  Het orthoscopische oculair mag zich weer in een stijgende belangstelling verheugen. Het oorspronkelijke ontwerp van Abbe met drie gekitte veldlenzen en één ooglens is inmiddels meer dan 130 jaar oud. Na een tanende belangstelling aan het begin van deze eeuw, iedereen moest immers aan de Plössl en /of aan de breedste breedvelder, viel bijna het doek nadat Kasai ( T-circle) met de productie stopte. Baader Genuine Orthoscopics bleef nog overeind, maar ook daar stopte de productie van. Baader begon opnieuw met Baader Classic Ortho's. Inmiddels zijn ook andere merken weer voorzichtig met de productie begonnen, waaronder Fujiyama.

  De naam ortho-scopisch betekent niet meer of minder dan “juist, recht of correct” zien. Een kenmerk waar de allereerste orthoscopen toen al zeker aan voldeden. Voor moderne waarnemers staat de naam vrijwel gelijk aan: klein beeldveld, een gering eyelief en oncomfortabel kijken. Spartaans dus. Vooral lekker comfortabel met een grootbeeldveld en zeeën aan eyerelief waarnemen is er niet bij. Dat maakte hem minder geschikt voor die doelgroep.

  Gelukkig voor de orthoscoop zijn er meerdere doelgroepen. Door zijn razendscherpe, contrastrijke afbeelding en hoge transmissie is hij goed geschikt voor planeetwaarnemingen en..het vangen van de laatste fotonen. Zijn prijs ligt meestal drie tot vier keer lager dan een high-end 70, 80 of 100 graden oculair. De eerste eigenschappen trekken specialisten aan die niet malen om comfort, de laatste eigenschap is aantrekkelijk voor de smallere beurs, met behoud van hoogste beeldkwaliteit.

  De kandidaten
  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Fujiyama en BCO.jpg views: 1 grootte: 109,0 KB id: 1104930
  Fujiyama 9mm en BCO 10mm

  De 1.25 inch Baader Classic Ortho (BCO) is goed afgewerkt en komt met een rubber eyeshield en twee kapjes in een plastic zakje bij de consument aan. De eyeshield is bovendien nog voorzien van een rubber zij-flapje om strooilicht tegen te gaan. De ooglens ligt verhoogd, waardoor oogwimpers het oculair niet hoeven te raken. In de praktijk is de rubber rand erg comfortabel, maar kriebelde de zij-flap mijn ooghoek. Reden voor mij om dit flapje te verwijderen. Je kunt hem ook gewoon omklappen. Het eyerelief is hooguit 7 millimeters, maar genoeg om met de wenkbrauw nog net de rand te voelen, onderwijl het volle beeld te kunnen overzien en tegelijkertijd controle te hebben over het recht houden van het oog achter het oculair. Bedauwen door de warmte van het oog is er zo nauwelijks bij. Op de foto is een bij iedere handelaar los verkrijgbare tweede oogkap zichtbaar, voor mensen die de zij-flap ( zoals ik) verwijderd hebben. ( voor de goede orde: ik ben geen spijtoptant). De binnenkant is zwart, maar kan toch nog glimmen onder een bepaalde hoek. De veldlens is niet gezwart aan de rand. De coatings zijn blauw, er is sprake van multi-coatings. 56 Euro.
  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Inwendige BCO.jpg views: 1 grootte: 116,4 KB id: 1104931
  Inwendige BCO

  De 1,25” Fujiyama wordt afgeleverd met twee stofkapjes en een doosje. Hij lijkt door een enkel pieprandje iets "slordig" afgewerkt, want zag ik daar nog een klein “glimmertje’? Overigens zonder merkbaar effect in het beeld. Het inwendige van de Fujiyama is daarentegen als geheel beduidend minder glimmend en dus beter afgewerkt dan de BCO. Gewoon dofzwart, zoals het hoort. De veldlens is gezwart aan de rand. De ooglens ligt juist lager dan de rand, maar dit heeft merkwaardig genoeg geen gevolgen voor het over het algemeen als bijzonder onplezierig ervaren “oogwimpercontact” met het oculair. Het oog blijft net op voldoende afstand om het volledige beeldveld te overzien, zonder het irritante oogwimpercontact. Eyerelief 7,6mm volgens fabrieksopgave. Wellicht is het iets geringer. Het inmiddels bekende wenkbrauwcontact met de rand van het oculair zorgt voor handhaving van de juiste uitlijning van het oog achter het oculair. Zonder bedauwen en zonder kleiner worden van het beeldveld. Op het oculair staat dat multi-coatings zijn toegepast, de bekende groenige kleur is te zien. 89 Euro. Made in Japan.
  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Inwendige Fujiyama.jpg views: 1 grootte: 103,7 KB id: 1104932
  Inwendige Fujiyama

  Beide oculairen ogen klein, doch voelen compact en zwaar aan. ( 70 gram voor de Fujiyama en 45 gram voor de BCO, schoon aan de haak.) Het BCO oogkapje weegt 3 gram. De Fujiyama heeft een los opschroefbare insteekhuls van traditioneel materiaal, de BCO lijkt uit één stuk gedraaid te zijn, de insteekhuls is echter toch los opschroefbaar. Op beide passen 1,25" filters. Hoewel de BCO lichter in gewicht is, meet de ooglens ruim 11 mm. De ooglens van de Fujiyama meet een krappe 7 mm. In beide oculairen ligt de fieldstop en tegelijkertijd eerste diafragma-ring ( baffle) millimeters voor de veldlens. Heel ruim dus.


  Gedachten bij de test

  Er werd getest met diverse instrumenten om het gedrag in verschillende telescopen te beoordelen. Zie de onderstaande vergelijking. Met de refractors werden geen kleurfouten beoordeeld, dat is meer een klus voor de spiegeltelescopen. Wegens de mistige omstandigheden tijdens de vijf testavonden lijken deepsky-objecten voor de liefhebbers een tikkeltje onderbelicht. Patrick Duis wees me erop. Gezien de uitkomsten leek een en ander niet zo noodzakelijk. Hij bleek echter gelijk te hebben. Daartoe werd M37 alsnog uitgenodigd. Er is een verschil, dat duidelijker wordt in een kleiner instrument.

  Skyheerlen vroeg zich bovendien af hoe deze Fujiyama zich zal houden tegenover een klassieke Baader Genuine Ortho of zelfs een Pentax XO, Supermono of ZAOII. Gezien de conclusies van een waarnemer/ verzamelaar van ortho’s uit voormalig Joegoslavië, welke Jimmy Oostvogels mij toestuurde, blijken die verschillen op neuslengte-niveau te liggen. Helaas kon ik niet voluit testen tegenover een Pentax XO, want de 5mm die ik heb is de langste brandpuntsafstand die er op XO gebied bestaat.

  Gebarlowd lijken de Fujiyama zowel als de BCO toch net onder, respectievelijk echt onder het niveau van de XO te liggen, de eerste buigingsring is bijvoorbeeld al iets dikker. Ik heb verzuimd te testen tegenover mijn 6mm BGO; was ook niet het hoofddoel. Maar wordt wel gevraagd. Een kort verslagje van die bevindingen zal ik later hier nog toevoegen.

  Testresultaten BCO 10mm versus Fujiyama 9mm orthoscopisch oculair

  Onderwerp BCO 10mm Fujiyama 9mm
  Beeldveld 50 graden 42 graden
  Eyerelief Vrijwel gelijk aan Fujiyama, niet echt Spartaans Vrijwel gelijk aan BCO, niet echt Spartaans.
  Kijkgemak/ genot Groter, ivm beeldveld en rubber rand Kleiner ivm beeldveld en metalen rand
  PRONTO F6.7 70mm refractor 28-10-2013 V 48X en 96X V 53X en 106X
  Randonscherpte Randastigmatisme, geen airyschijf meer zichtbaar Randastigmatisme, airyschijf moeizaam zichtbaar
  Zwakste sterren Geen verschil gezien Geen verschil gezien
  Gloed om heldere ster Merkbaar Iets minder merkbaar
  Kidneybeaning geen geen
  Kleurfouten Niet beoordeeld ivm refractie Niet beoordeeld ivm refractie
  Inwendige reflecties/ reflecties vanaf het oog --> ooglens --> oog Nee Nee
  OMC140 F14.3 Maksutov reflector 30-10-2013 V 200X V 222X
  Randonscherpte Randastigmatisme, airyschijf zichtbaar, vier piepkleine “spikes” te zien Airyschijf en buigingsring zichtbaar
  Zwakste sterren onder de gegeven omstandigheden Mv12 Mv12,0 – 12,1 maar doken eerder op. Ligt aan verschil in vergroting?
  Gloed om heldere ster Merkbaar, tenminste 12 airydiameters. Minder geprononceerd, ongeveer ½ van de BCO
  Kleurfout op as nee nee
  Kleurfouten op rand Ja, in de “spikes” op de rand, goed zichtbaar Minimaal, in de buigingsring, minder goed zichtbaar
  Kleur Alpheratz Leek iets witter Leek iets geler
  Hemelachtergrond Donker Donker, leek iets melkachtiger? Dit viel niet op bij andere instrumenten.
  Kidneybeaning nee nee
  Inwendige reflecties/ reflecties vanaf het oog--> ooglens--> oog Nee, niet waargenomen Nee, niet waargenomen
  Vixen ED 102 ED Refractor 10-11-2013 V 90X V 100X
  Randonscherpte Nauwelijks waarneembaar door lage vergroting Niet waarneembaar.
  Zwakste sterren onder de gegeven omstandigheden Geen verschil gezien Mv 11.7 dook echter eerder op
  Gloed om heldere ster Merkbaar Fractie kleiner
  Kleurfout op as Niet beoordeeld ivm refractie Niet beoordeeld ivm refractie
  Kleurfout op rand Niet beoordeeld ivm refractie Niet beoordeeld ivm refractie
  Kleur Alpheratz Heel licht gelig Heel licht gelig, een begeleider van Mv 11 dook hier als eerste op.
  Deep M37 Mooi zachtlichte achtergrond met tientallen naaldenprikjes. Idem, maar met enkele naaldenprikjes meer. De heldere ster van M37 leek iets geprononceerder.
  Hemelachtergrond Niet beoordeeld ivm Maan Niet beoordeeld ivm Maan
  Kidneybeaning geen geen
  Inwendige reflecties/ reflecties vanaf het oog--> ooglens --> oog Nee, niet waargenomen Nee, niet waargenomen
  Maankraters Zelfde maandetails gezien. Algehele indruk leek iets melkachtiger/ fletser Zelfde maandetails gezien.
  Algehele indruk leek iets meer crispy.
  Eyerelief Wenkbrauw kan los van oculairrand, zonder beeldveld in te leveren Wenkbrauw kan los van oculairrand, zonder beeldveld in te leveren
  C8 F10 Schnidt Cassegrain reflector 13-11-2013 Mistig, maan V 203X V 226X
  Randonscherpte Eerste buigingsring iets rafeliger Niet waarneembaar, eerste buigingsring leek schoon.
  Zwakste sterren onder de gegeven omstandigheden Een begeleider van Alpheratz Mv.11 perifeer waarneembaar. Een begeleider van Alpheratz Mv. 11 dook in de mist als eerste op. Bleef direct waarnemend constant zichtbaar
  Gloed om heldere ster Kleiner en zwakker dan in de eerdere drie instrumenten. Kleinst en zwakste van de eerste vier testinstrumenten
  Kleurfout op as nee nee
  Kleurfout op rand Zichtbaar, rood en blauw, in de eerste buigingsring Niet zichtbaar
  Kleur Alpheratz wit Wit, een naburige ster van Mv11 dook in mist en nabij de Maan als eerste op
  Deep M37, M31, M32 Geen in het oog springend verschil Geen in het oog springend verschil
  Hemelachtergrond Mistig, door de maan/hoge bewolking Mistig, door de maan/hoge bewolking
  Kidneybeaning nee nee
  Inwendige reflecties/ reflecties vanaf het oog --> ooglens --> oog Nee, niet waargenomen Nee, niet waargenomen
  Maandetails onder de gegeven omstandigheden Als uitgangspunt genomen Heel zwakke structuren een fractie beter zichtbaar, maar kan ook aan verschil in vergroting liggen
  Eyerelief Wenkbrauw kan los van oculairrand, zonder beeldveld in te leveren. Wenkbrauw kan los van oculairrand, zonder beeldveld in te leveren
  Meade 12 “ F10 Schmidt Cassegrain reflector van St. Stw. Rijswijk
  15-11-2013
  V 300X V 333X
  Jupiter 23.00-23.30u. Matige seeïng. Rondom dat tijdstip bleek in Rijswijk de ideale vergroting rondom de 200+ te liggen. Beide oculairen vergrootten dus eigenlijk te veel. Bij vlagen een gedetailleerd beeld. Vier banden, met af en toe details daarin. Een enkele festoon, met een hint naar een zwakke tweede, afzwakking aan de polen Beeld een fractie groter en donkerder door vergroting, geen verlies aan details gezien, ook geen winst.
  Gloed om helder object Viel in eerste instantie niet op, klein Viel in eerste instantie niet op, kleiner.
  Reflecties Geen Geen
  Andere kenmerken Niet beoordeeld Niet meer beoordeeld door bewolking

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: Fujiyama en BCO2.jpg views: 1 grootte: 109,6 KB id: 1104933


  Conclusies:
  -Transmissie en contrast van de 9 mm Fujiyama liggen op een hoger niveau hoger dan een 10mm BCO.
  -“Eigen gloed” van het glas in het oculair is in de Fujiyama kleiner dan in de BCO, dit is het duidelijkst in een relatief groot instrument.
  -Inwendige reflecties zijn in beide oculairen niet of nauwelijks waarneembaar.
  -Randonscherpte/ astigmatisme in de BCO is zichtbaar bij hogere vergrotingen, als er buigingsschijfjes verlangd worden. In de Fujiyama is geen randastigmatisme zichtbaar. Deze Fujiyama is beduidend beter in staat om in een F6.7 systeem te functioneren dan deze BCO.
  -Kleurfouten in deze BCO aan de rand zichtbaar bij hogere vergrotingen, ook in spiegeltelescopen. In de Fujiyama niet waarneembaar.
  -Het beruchte Spartaanse waarnemen ivm het eyerelief blijft op afstand in beide oculairen.
  -Waarneemcomfort in de BCO is groter door de aangenamere rubber rand en de beeldveldgrootte.

  -De Fujiyama mag tot overall-winnaar uitgeroepen worden. Het prijsverschil van 33 euro is hij dubbel en dwars waard. Heel hoog niveau voor relatief lage prijs.

  Bedankt voor het lezen, een ieder die mij adviseerde/ kritische vragen stelde, extra bedankt!
  Last bewerkt door John Baars; 17-11-13, 10:05. Reden: spelling
  Schiedam
  Telescopen: Skywatcher Widefield 150mm Achro, Evostar APO 120ED, Vixen 102ED (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Maksutov 102 (g&g) op Alt/Az of Star Adventurer.
  Astrobino's: Swift 20X80, Skymaster 15X70, Jena 10X50, Habicht 7X42, Gucky 2.3X40.

  Sterrenwacht Rijswijk
  Telescopen: 130 mm Astrophysics Starfire op NEQ6, 150 mm Newton op GP, C8 op NEQ6, Meade 14" op NEQ8, Lunt.

  In het heelal aan het speuren sinds 1970

  #2
  Bedankt voor je verslag. Ik kan nu met een gerust hart een Fujiyama kopen, tenminste als ik er van uit mag gaan dat de 12,5mm vergelijkbaar goed is als de 9mm.
  *
  Jammer dat het weer en maanlicht niet toelieten om op een grote diversiteit aan objecten te testen.
  *
  Gelukkig dat de Ortho's weer enigszins populairder worden. Ze leken bijna uitgestorven.
  Alle Messiers zijn zichtbaar in een 38mm telescoop.

  Commentaar


   #3
   Mooie review. Ik vraag me echter wel af of het verschil tussen beide oculairen niet puur en alleen veroorzaakt wordt doordat de BCO een groter beeldveld heeft. Wie een groter beeldveld heeft zal ook eerder te maken krijgen met beeldwelving en andere artefacten in het beeld. Houd je het beeld klein en smal zoals de Fujiyama dan is corrigeren minder nodig.

   De BCO een mooie vervanger van de gewone plössl?

   Als je wilt John, kan ik je de Baader Genuine Ortho ook opsturen. Misschien niet relevant aangezien ze niet echt meer te koop zijn. Ik heb helaas geen 9 of 10mm Kasai Ortho, anders kon daar een direct vergelijk mee gedaan worden.

   Commentaar


    #4
    Bedankt voor de goede review. Smaakt naar meer.
    Meade LX200 10", Intes MK 67, Meade N6, TAL 100RS, TAL-2m150, 11cm Kutter, Lunt 35/B600,AZ-EQ6 GT,ASI 120 MM, G.O. 20 x 110

    Commentaar


     #5
     Zo, dat is een uitgebreide test. Interessant want de Fujiyama is duidelijk de betere ortho. Vooral de transmissie ligt hoger en dat is tenslotte waar je een ortho voor aanschaft. Ik kende de Fujiyama niet trouwens maar op de foto's deed die me gelijk denken aan de oude Baader Genuine waarvan ik zelf de 5 en 7 mm heb.


     Hier gekocht?

     http://www.astromarket.org/oculairs/ortho-125/-243

     Commentaar


      #6
      Bedankt voor deze uitgebreide vergelijkende test. Het is weer duidelijk dat de Japanners zeer goed zijn in het maken van optiek en dat de meerprijs het waard is.

      Zelf wil ik een oculair in deze klasse gaan aanschaffen voor de Lunt LS60 en volgens mij gaat de Fujiyama hier ook het beste presteren door de betere coating. Een betere coating zou, volgens mij, betekenen dat het contrast ook beter is.
      Celestron C9.25, Vixen 102m, ETX105 mak, TS 80mm F7 ED, TS Photoline 60mm f6, Leica Trinovid 8x42, Celestron CGEM, Losmandy AZ8, Vixen GP, Daystar Quark Chromosphere

      Commentaar


       #7
       Zeer interessante test; ik meen te constateren dat de BGOs nu een waardig opvolger gekregen hebben, al vind ik dat we een 1:1 vergelijkende test absoluut nog door moeten voeren. John, ik kan een BGO9 ter beschikking stellen, als dat helpt.
       Deze test is heel mooi gedaan John; zeker in het licht van de vele beoordeelde aspecten. Well done!
       .
       Toch is er iets wat me bezighoudt: waarom heeft Baader het zichzelf zo moeilijk gemaakt door de BCOs zo'n groot beeldveld te geven? ik heb een tijdje een BCO10 gehad, en me afgevraagd of ik het een voordeel vind dat het beeldveld zoveel groter is. Uiteindelijk heb ik geconcludeerd dat het voor het waarneemdoel (m.n. planeten, maar inderdaad ook de laatste fotonen) niet echt noodzakelijk is. Waarom dan?
       .
       Over het zwarten van lenskanten: in mijn TMB SuperMono 8 (geen goedkoop dingetje: heel kleine lenselementjes en toch de hoofdprijs) zijn de lenskanten ook niet zwart. Als je op afstand er schuin inkijkt, zie je het direct, maar bij het waarnemen lijkt het geen probleem te zijn. Bij kleine beeldhoeken kunnen de lenzen natural blijven.

       Commentaar


        #8
        Misschien om de concurrentie met de plossl aan te kunnen. Daarvan zijn er ook de nodige varianten met 50 graden beeldveld.
        What where the skies like when you were young?

        Commentaar


         #9
         Bedankt voor dit verslag John, ik ga er mijn aankoop op baseren.
         skystaring.wordpress.com

         Commentaar


          #10
          Wat ook wel fijn is aan de Fujiyama is dat er meer brandpuntsafstanden zijn dan alleen maar 6, 10 en 18mm.

          Commentaar


           #11
           Origineel geplaatst door Skyheerlen Bekijk bericht
           Toch is er iets wat me bezighoudt: waarom heeft Baader het zichzelf zo moeilijk gemaakt door de BCOs zo'n groot beeldveld te geven? ik heb een tijdje een BCO10 gehad, en me afgevraagd of ik het een voordeel vind dat het beeldveld zoveel groter is. Uiteindelijk heb ik geconcludeerd dat het voor het waarneemdoel (m.n. planeten, maar inderdaad ook de laatste fotonen) niet echt noodzakelijk is. Waarom dan?
           Waarschijnlijk waren ze bij Baader bang dat ze de oculairen dan aan de straatstenen nog niet kwijt kunnen. De tendens is immers om te denken dat een groter beeldveld ook een beter oculair inhoudt. Vandaar dat de Kasai Steinheil ook niet meer te krijgen is, 28° beeldveld. Ook omdat er Dobsons gebruikt worden zonder fijnregeling/volgsysteem wil men een oculair waarin de planeet lang in beeld blijft. Kennelijk ondanks de coma van de korte Newton. Maan en planeten zijn overigens wat meer op de achtergrond geraakt de afgelopen 20 à 30 jaar terwijl deepsky populairder is geworden.
           *
           Origineel geplaatst door Joepie Bekijk bericht
           Wat ook wel fijn is aan de Fujiyama is dat er meer brandpuntsafstanden zijn dan alleen maar 6, 10 en 18mm.
           De maten die Fujiyama levert zijn precies dezelfde als die van de Kasai oculairen. Eigenlijk zou er nog een 10,5mm en een 15mm Ortho moeten zijn om de stukken tussen 9 en 12,5mm respectievelijk 12,5 en 18mm te overbruggen.
           *
           Jammer dat de Fujiyama oculairen niet in Nederland te koop zijn.
           Alle Messiers zijn zichtbaar in een 38mm telescoop.

           Commentaar


            #12
            Dit is een mooie review John. Daar is zeker heel wat tijd in gaan zitten.

            Als ik het zo lees lijken de Fujiyama’s dus een beter alternatief voor de niet meer verkrijgbare BGO’s dan de “classics” van Baader zelf.
            Het is in ieder geval prettig voor de liefhebbers om te weten dat er dat er weer goede ortho’s verkrijgbaar zijn.
            Equinox 120/900; Vixen 102/1500; Mizar 68/1000; Vixen 60/900
            Dobson OO-300/F5.3; OO-200/F6

            Commentaar


             #13
             Origineel geplaatst door EdwardB Bekijk bericht
             Jammer dat de Fujiyama oculairen niet in Nederland te koop zijn.
             .
             Toch wel.

             Commentaar


              #14
              Bedankt voor de link Skyheerlen
              Alle Messiers zijn zichtbaar in een 38mm telescoop.

              Commentaar


               #15
               @Redfish
               Ik vraag me echter wel af of het verschil tussen beide oculairen niet puur en alleen veroorzaakt wordt doordat de BCO een groter beeldveld heeft.
               Dat zou kunnen en dat zou ik normaliter ook verwachten.

               Vandaag las ik echter in Chris Lords' The evolution of the astronomical eyepiece, van Braybrook Observatory, blz 26, dat vanaf midden 30-er jaren al orthoscopische oculairen zonder beeldvervorming en astigmatisme gemaakt konden worden met beeldvelden tot 64°. Dat zet een Baader Classic Orthoscopic met een beeldveld van 50° wat mij betreft in een totaal ander daglicht: als ze dat toen al konden, waarom ligt er dan anno 2013 een oculair op de toonbank met randfouten en de naam "Classic"? Het antwoord weet ik al vrees ik: vraag en aanbod. Zo'n kwaliteitsoculair zal duur zijn en de vraag niet al te groot. Het Plössl-en/of Steinheil verhaal komt hier, denk ik, tevens om de hoek kijken. Het originele Abbe ontwerp anno 1880 had overigens beeldveld van 40°.

               Bedankt voor je aanbod. Ik houd het even in beraad.

               @Scorpio
               Ja, ik heb beide gekocht bij Astromarket.

               @EdwardB
               Deze heb ik inderdaad niet in Nederland gekocht. Gelukkig spreekt Jimmy Oostvogels van Astromarket vrijwel accentloos Vlaams

               @Skyheerlen
               Over de BGO9 heb ik een PM gestuurd.

               @Jans
               Ja, daar gingen een paar avondjes. Overigens met plezier hoor. Het spannendst wordt het als je na vele malen oculair wisselen plotsklaps niet meer zeker weet welke erin zit. ( ik gebruikte de BCO ook zonder rubber rand en ze lijken wel een beetje op elkaar) Dan komt het erop aan of je bevindingen ook echt kloppen.

               @ Een ieder: bedankt voor het lezen, de complimenten en aanvullingen.
               Last bewerkt door Skyheerlen; 18-11-13, 07:25. Reden: Quote-kleur aangepast.
               Schiedam
               Telescopen: Skywatcher Widefield 150mm Achro, Evostar APO 120ED, Vixen 102ED (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Maksutov 102 (g&g) op Alt/Az of Star Adventurer.
               Astrobino's: Swift 20X80, Skymaster 15X70, Jena 10X50, Habicht 7X42, Gucky 2.3X40.

               Sterrenwacht Rijswijk
               Telescopen: 130 mm Astrophysics Starfire op NEQ6, 150 mm Newton op GP, C8 op NEQ6, Meade 14" op NEQ8, Lunt.

               In het heelal aan het speuren sinds 1970

               Commentaar

               Werken...
               X