Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Nieuwe oculairs Bresser Galaxia.

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Nieuwe oculairs Bresser Galaxia.

  Wie kan mij advies geven over oculairs?

  Bij mijn Bresser Galaxia 114/900 heb ik vier oculairs gekregen. 4, 10, 12,5 en 25 mm (1,25”). Allen merkloos op die van 10 mm na (Plössl). Alleen met 10 en 12,5 mm krijg ik mooie beelden. Ik gebruik dus tot nu toe alleen deze. Met name 4 mm geeft een erg slecht beeld (voorbeelden; Jupiter ziet erg wazig uit. Details op de maan zijn slecht te zien). 25 mm is redelijk. Mijn set is dus uitbreiding toe.

  Ik vraag mij af of het qua montering/compatibiliteit wat uitmaakt welk merk ik aanschaf. In dat geval zou ik gewoon voor deze kunnen gaan: http://www.telescoop-expert.nl/bresser-super-plossl

  In de praktijk merk ik dat voor mijn telescoop mijn tuin astronoomonvriendelijker is dan gedacht (lantaarnpalen). Moet ik daar ook nog rekening mee houden?

  Alvast bedankt!

  #2
  Je 4 mm oculair vergroot 900/4 = 225x. Dat is flink veel voor een 110 mm kijker, dat lukt alleen als de seeing heel erg goed is, de kijker helemaal is afgekoeld, en je collimatie op z'n minst redelijk is. Als het oculair zelf goed is zal een ander oculair dus geen beter beeld geven. Ik zou daarom nog even wachten met een vervangend oculair te kopen.

  Het beeld in de 25 mm zou wel vrij goed moeten zijn omdat je minder last hebt van de seeing bij lagere vergrotingen, maar het kan goed dat dit een van zichzelf vrij slecht oculair is. Er staat behalve 25 mm helemaal niets op?

  Wat betreft vervangende oculairen, je moet daarvoor de diameter van de huls weten. Waarschijnlijk is de diameter 31.5 mm (1.25 inch), maar dat meet je best even na.
  What where the skies like when you were young?

  Commentaar


   #3
   Volgens de Bresser website worden er Kellner oculairen geleverd. Die zijn beter voor langere kijkers of voor lagere vergrotingen. Kellner oculairen hebben wat last van interne reflecties (the 'haunted' eyepiece)

   Kijken naar maan en planeten met lantaarnpalen in de buurt moet nog wel kunnen. Die objecten zijn helder. Als het licht maar niet te dicht in de buurt van het beeldveld is of in je oog schijnt.
   Alle Messiers zijn zichtbaar in een 38mm telescoop.

   Commentaar


    #4
    Heren, dank voor jullie reactie.

    Sander: je suggestie om nog even te wachten om er zeker van te zijn dat het geen slechte oculairs zijn (zeker die 4 mm) neem ik ter harte. Overigens heb ik de 25 mm nog niet echt gebruikt. Met de 10 mm kan ik me goed redden voor de heldere objecten. Omdat ik nog redelijk moeite heb om zwakkere objecten te vinden besef ik me dat ik me meer op die 25 mm moet gaan richten.

    EdwardB: Of het Kellner oculairs zijn waag ik te betwijfelen. Moet er dan immers niet “Kellner” op staan?

    Commentaar


     #5
     Ik moet zeggen dat het slechts een vermoeden van me was. Op de Bresser website stond dat hier:

     http://www.bresser-online.nl/Webwink...00-EQ-SKY.html

     De maten 4 en 25 staan er ook bij. Precies de maten van de oculairen waar je de mindere beelden mee had.
     Op zich staat er dan wel meestal K4 en K25 op, maar of iedere fabrikant dat netjes doet weet ik niet zeker. Als er vergrotingen opstaan zoals 5x 10x, dan zijn het vaak microscoopoculairen (meestal Huygens), maar daarvan is hier geen sprake geloof ik.
     Alle Messiers zijn zichtbaar in een 38mm telescoop.

     Commentaar


      #6
      Ik neem aan dat het budget niet enorm groot is. Als "breedveld" oculair zou je dan kunnen denken aan een TS Super Plössl van 32mm (39 euro):

      http://www.teleskop-express.de/shop/...25----FMC.html

      Dan hou je de 10/12,5 voor de middenvergrotingen en dan zou ik iets van een 6mm erbij zoeken voor hogere vergrotingen. Die liefst niet van het type Plössl, want dan moet je er heel dicht op met je oog. Een TS HR Planetary van 59 euro is een optie:

      http://www.teleskop-express.de/shop/...--WW-Feld.html

      Of deze:

      http://www.teleskop-express.de/shop/...erguetung.html

      zal het in een F/8 telescoop ook wel goed doen denk ik.

      Commentaar

      Werken...
      X