Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Help met Oculair...

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Help met Oculair...

  Hallo mensen,

  Ben ik weer met alleen maar vragen en nog eens vragen...

  Ik heb een Dobson 8" samen met een 25mm, 17mm, 12mm,5mm en een 2/1.5 barlow.

  Wat ik zou willen????? is met mijn 8" dobson een zo wijd mogelijk (lees mogelijk:goedkoop cq niet te duur , moet nog meer bestellen ) kijk veld hebben.

  Nou zat ik op de ts site te kijken en ja hoor het doet gewoon zeer, weet niet wat ik moet doen....help??? alweer???

  Oculair:
  http://www.teleskop-express.de/shop/...elescopes.html,
  http://www.teleskop-express.de/shop/...70--Field.html,
  http://www.teleskop-express.de/shop/...70--Field.html,
  http://www.teleskop-express.de/shop/...r-Coating.html,
  http://www.teleskop-express.de/shop/...---60--WA.html,
  http://www.teleskop-express.de/shop/...---60--WA.html
  en deze http://www.teleskop-express.de/shop/...er-thread.html

  Ik zie het niet meer.....heeelp.

  Rado

  #2
  Je bestookt ons met een heel groot aantal oculairen die allemaal heel verschillend zijn ('groothoek', zoom, planetenoculair); daarmee kunnen we niet veel.

  Geef eerst eens aan hoeveel geld je uit wilt geven, en wat 'kwaliteit' voor je betekent. Heb je dit oculair nodig als 'opzoekoculair', of wil je er ook mee waarnemen? Welk beeldveld wil je bereiken?
  Je hebt al een 25mm oculair; waarom is dit niet goed? Wat voor oculair is dat, welk beeldveld heeft het?
  Kan je focusser 2" oculairen aan?

  Commentaar


   #3
   Origineel geplaatst door raduen Bekijk bericht
   Wat ik zou willen????? is met mijn 8" dobson een zo wijd mogelijk (lees mogelijk:goedkoop cq niet te duur , moet nog meer bestellen ) kijk veld hebben.
   Even er vanuit gaan dat je 8" f-6 Dobson hebt, waar je gewoon 2" oculairs in kunt gebruiken, en een zo groot mogelijk beeldveld wil hebben dan lijkt me het volgende oculair het meest geschikt:

   www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p957_TS-WA38-ERFLE-Weitwinkel-Okular---38mm---2----70--Gesichtsfeld.html

   In een f-6 kijker geeft dit oculair heel aardige beelden en is redelijk betaalbaar. Alleen niet op voorraad, dus even geduld hebben of anders voor de 32mm versie gaan.
   Last bewerkt door scorpio; 22-10-12, 16:57.
   viruswaanzin.nl

   Commentaar


    #4
    Meade SWA 40mm
    Hyperion 36mm
    TMB/TS Paragon 40mm
    Pentax XL 40mm
    Panoptic 41mm

    Om er een aantal op te noemen, ook uitgaande van 200mm F6

    Ik heb de TS Paracor (oude benaming) 40mm. Ik heb 'm 2e hands gekocht nadat ik op het internet deze oculairs heb vergeleken. Ik denk dat deze de beste prijs/kwaliteitsverhouding heeft, hoewel de Meade SWA ook z'n voordelen heeft en 2e hands rond of onder de 100 euro aangeboden wordt. De Meade is wel lomp en zwaar. Ik zou niet gaan voor het oculair dat Scorpio aanraadt, want wat ik destijds heb gelezen op het internet is dat het Erfle ontwerp inferieur is t.o.v. de meervoudige lenzen van de andere oculairs. Ik kan ze echter niet vergelijken.
    Last bewerkt door Joepie; 22-10-12, 17:36.

    Commentaar


     #5
     Een XL/XW, Panoptic en TMB liggen in een hoge prijsklasse, ook gebruikt. Een 40mm heeft een uittredepupil die bij een F6 erg groot is; dan is de hemelachtergrond erg licht.

     Commentaar


      #6
      Ik weet dat ze duur zijn, maar de TS Paragon 40mm heeft zover ik weet hetzelfde ontwerp als de TMB. Daarnaast vraagt raduen om een zo wijd mogelijk beeldveld. In een 2" focuser is dat zo'n 46mm. Dan zit je gewoon vast aan 65-70 graden FOV, want betere lenzen (82-100 graden FOV) hebben een kleinere fieldstop dus niet meer het maximale beeldveld. Daarnaast zijn zulke oculairs veel duurder.

      Ik heb de TS Paragon 40mm gekocht omdat het een goedkoop en licht oculair is met een redelijk ontwerp en maximaal beeldveld. Daarnaast is de uittrede pupil iets kleiner dan 7mm en het beeldveld op 1200mm brandpunt iets van 2,25 graden. Past dus net M44-45 in en M31 ook goed genoeg en je hebt geen comacorrector nodig. Ideale combo als je het mij vraagt, vooral voor een beginner. Achtergrond mag dan misschien wel wat licht zijn, maar ik werk nu met 150mm F8 en 1,25" en 1,20 graden beeldveld is echt niet fijn om even vlug mee te zoeken. Ik begrijp waarom raduen dit vraagt.

      Commentaar


       #7
       Inderdaad, goede prijs/kwaliteit in dalende prijsvolgorde voor het grootste beeldveld (namen tussen haakjes zijn andere benamingen voor hetzelfde oculair):

       -40mm Pentax XW
       -40mm TeleVue Panoptic
       -42mm Vixen LVW
       -Meade 5000 SWA (of Explore Scientific 68°)
       -40mm TMB of TS Paragon (of Skywatcher Aero, Astro-Tech Titan II ED)
       -Antares MER30
       -38mm Kunming United Optics SWA (TS WA, Orion Q70, Astro-Tech Titan)
       -42mm GSO Superview (een aantal van de TS WA oculairs uit jouw eerste lijstje zijn kortere Superviews)

       De SuperView vind ik niet te pruimen (en door het geringe _absolute_ prijsverschil met de volgende zou ik die niet nemen), de TS WA al iets meer, en de Paragon nog meer.

       Anderzijds, het is een oculairgrootte die je minder gebruikt op een f/6 dan bijvoorbeeld een 24-25mm oculair; het is eerder voor de enorm grote nevels maar je ziet minder details dan met wat meer vergroting, zeker als er veel lichtvervuiling is. En die kortere oculairs kosten ook minder...

       Dus aan dit oculair heb je eigenlijk wat meer:

       http://www.teleskop-express.de/shop/...otothread.html

       en dat zit ondanks de scherpe prijs qua beeldkwaliteit iets boven de Meade SWA.

       Je kunt ook naar 82° oculairs gaan en meer vergroting combineren met een groot beeldveld, en dan is de kampioen qua prijs/prestatie:
       http://www.teleskop-express.de/shop/...-Eyepiece.html

       Ja, het lijkt veel, maar dat is een oculair die erg lang meegaat en je steeds zal gebruiken.

       Als je het geld niet hebt voor een Expanse, koop dan misschien een TS NED. Wat minder veld, maar kwalitatief beter dan die wat té goedkope oculairs met toch wel al wat verouderd ontwerp in je eerste bericht.
       Last bewerkt door sixela; 22-10-12, 19:52.
       Alexis Cousein -- "Number Six is feeling unmutual today". Zelfgemaakte 400mm f/4.46 op Tom O. platform; 250mm f/4.8 Alkaid; Skywatcher 130mm f/5 reflector; 60mm Lunt.

       Commentaar


        #8
        Help wat voor hobby heb ik gekozen....
        Ik heb nog een lange weg te gaan, is dit puur ervaring en/of is dit allemaal ergens te lezen (berekenen etc).
        Dus ik kan/moet tussen http://www.teleskop-express.de/shop/...ichtsfeld.html
        of http://www.teleskop-express.de/shop/...otothread.html

        De anderen gaan een beetje over het budget heen.

        Mensen nogmaals thanks
        Hoop dat ik over een tijde ook de nieuwkomers kan helpen...

        Rado

        Commentaar


         #9
         Die Expanse is op jouw telescoop zowel beter als over het algemeen nuttiger. Het is al een werkpaard voor grote nevels met een OIII-filter (en dient om te grasduinen in grote sterrenstelselclusters zoals de Virgo cluster, waar te weinig vergroting maakt dat je de objecten niet ziet), terwijl die TS-WA 38mm eerder een overzichtsoculair is.

         Welke oculairs heb je nu? Het is misschien beter nu een oculair net in te passen in hetgeen je mist dan zomaar lukraak een oculair te kiezen. Misschien doe je er zelfs beter aan ene nog korter oculair eerst te kiezen, bijvoorbeeld de 17mm die je nog met 1,25" (en dus goedkopere) filters kunt combineren en nog dichter bij de meest gebruikte vergrotingen ligt.

         Alles hangt ook af van je objectkeuzen, natuurlijk.
         Last bewerkt door sixela; 22-10-12, 21:00.
         Alexis Cousein -- "Number Six is feeling unmutual today". Zelfgemaakte 400mm f/4.46 op Tom O. platform; 250mm f/4.8 Alkaid; Skywatcher 130mm f/5 reflector; 60mm Lunt.

         Commentaar


          #10
          Ik heb nu een planetary H5 5mm, een GSO Super Plossl 25MM, Plossl 17mm en een Barlow 2x-1.5x.

          De 25 gebruik ik het meest omdat ik het mooi vind om heel veel tegelijk te zien, de 17mm gaat er meestal in als ik iets meer vergroting wil zien, deze doe ik ook soms met de 2x Barlow, de 5mm gebruik ik heel soms, meestal op planeten maar heel weinig.

          Wat ik wil is een kijkveld breder dan de 25mm , zo breed mogelijk maar me een beperkt buget.
          Het hoeft niet perse 2" te zijn kan toch ook met een 1.25". Maar zoals je hierbij uitlegde zo breed mogelijk maar wel met de nodige vergroting dat ik genoeg kan zien, dus dat de aantal objecten niet te kosten gaat van de breedveld.
          Leg ik dit wel goed uit? ik snap dat de objecten minder zullen worden maar wil het beperkt houden en dan nog met een beperkt buget...(pppfffffff wat ben ik mee bezig...?????)

          spijt me...

          rado

          Commentaar


           #11
           Als je enkel een bredere _kijkhoek_ wilt, en hetgeen je ziet in je 25mm Plössl wilt zien maar vergroot zoals in je 17mm Plössl, neem dan een 17mm Expanse.

           Als je iets meer veld wilt zien dan je 25mm Plössl (ongeveer 25%), neem dan een 22mm Expanse. Met een converter van 2" naar 1,25" filters (bijvoorbeeld deze of deze) kun je trouwens nog 1,25" filters gebruiken zonder al te veel vignettering, maar een oculair met nog meer veld niet meer (daar heb je duurdere 2" filters voor nodig).

           Als je echt nog grotere voorwerpen wilt zien die nu helemaal niet in je 25mm passen, neem dan een 32mm TS-WA. Die toont een veld dat in oppervlak 1,7x groter is dan dat van je 25mm Plössl.
           Alexis Cousein -- "Number Six is feeling unmutual today". Zelfgemaakte 400mm f/4.46 op Tom O. platform; 250mm f/4.8 Alkaid; Skywatcher 130mm f/5 reflector; 60mm Lunt.

           Commentaar


            #12
            Sixela thanks voor deze laatste uitleg.

            Ik zit nu tussen de 17mm Expanse of 32mm TS-WA te brainstormen. Is iets wat ik zelf uit moet zien te komen.

            Ben 5 dagen frankrijk (vandaar beperkt buget, nou niet alleen daardoor hoor hihihih ) kan even over nadenken.

            Rado

            Commentaar

            Werken...
            X