Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Groene laserpointers gevaarlijk of niet?

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • Ossi
  started a topic Groene laserpointers gevaarlijk of niet?

  Groene laserpointers gevaarlijk of niet?

  Ik heb 2 groene laserpointers gekocht via Ebay bij de volgende verkoper: auction288 (mocht er interesse zijn, er zijn er velen die ze verkopen hoor!)
  De een is een 10mW en de andere een 20mW ter vergelijking bij Orion verkopen ze een 1-3mW en een 3-5mW.

  Ik heb ze zonet ff getest buiten. Alhoewel het erg bewolkt is, is het wel leuk om ff te kijken hoe ver die komt (nadeel is dat ze het straaltje kunnen volgens :P)
  Je merkt wel verschil tussen de 10 en 20 mW, de 20mW is een stuk helderder. Ze zijn allebij wel duidelijk, maar ben blij dat ik geen 1-3mW heb gekocht!
  Ben wel benieuwd hoe die presteerd tijdens een compleet heldere nacht.

  Ik heb ze gekocht zodat ik anderen een keer wat kan aanwijzen aan de nachthemel. Het is altijd zo'n gekloot om mijn vriendin of me ouders ofzo wat aan te wijzen en ze zien het maar niet.
  Dacht ik laat het jullie even weten.
  Edit Nop- Meer dan 20mW is voor de hobby niet nodig!

 • Ruben
  antwoordde :
  Lijkt me zo langzaamaan wel duidelijk dat lasers gevaarlijk kunnen zijn. Gewoon verstandig en volwassen mee omgaan. Als je je eigen ogen of die van een ander vernield, mag je dat probleem fijn zelf op gaan lossen. Die stickertjes zitten er niet voor niks op. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

  Case closed!

  Laat een reactie achter ::


 • Roland.V
  antwoordde :
  in een laserpointer moet je niet gaan kijken, kan schade aan je ogen veroorzaken

  Laat een reactie achter ::


 • 15% obstructie
  antwoordde :
  Gaap...
  Ja, natuurlijk kan een laserpointer gevaarlijk zijn.
  Met de nadruk op "kan".
  Maar dat geldt ook voor een potlood.
  Steek die maar eens in je ogen.

  Laat een reactie achter ::


 • FredVN
  antwoordde :
  Gekopieerd uit de wekelijkse nieuwsbrief van Elektor (zie www.elektor.nl)

  Groene laser eigenlijk rood

  Onderzoek laat zien dat sommige groene laserpointers meer infraroodstraling uitzenden dan groen licht


  Publicatiedatum: 12 augustus 2010


  Onderzoekers van het Amerikaanse Institute of Standards and Technology (NIST) hebben ontdekt dat sommige goedkope groene laserpointers meer infrarood licht produceren dan groen licht. Bij een van de geteste exemplaren werd twee maal zoveel infrarode straling gemeten dan de gespecificeerde maximum hoeveelheid groen licht. Deze hoeveelheid (onzichtbare) infraroodstraling kan ongemerkt oogletsel veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in ruimten met energiezuinige ramen, die zijn bedekt met een infrarood-reflecterende coating. De onderzoekers laten op hun website zien dat met een simpele test kan worden aangetoond of een laserpointer infraroodstraling uitzendt.

  In een groene laserpointer valt infrarood licht van een halfgeleiderlaser met een golflengte van 808 nm op een transparant kristal, dat op zijn beurt straling met een grotere golflengte (1064 nm) uitzendt. Deze golflengte wordt met behulp van een ander kristal gehalveerd tot 532 nm, de golflengte van het groene licht van de laserpointer. Als dit laatste kristal bij het productieproces niet goed wordt uitgelijnd, wordt er meer infrarood dan groen licht uitgestraald. Duurdere laserpointers hebben een ingebouwd infraroodfilter om te voorkomen dat dit soort ongewenste straling naar buiten komt.

  Op de website van het NIST (zie onderstaande link) is het complete onderzoeksrapport te downloaden.

  Meer info

  Laat een reactie achter ::


 • Ruben
  antwoordde :
  Aantal topic samengevoegd...

  Laat een reactie achter ::


 • Gomez
  antwoordde :
  Groene laserpointers gevaarlijk of niet?

  Nu las ik net een online artikel in Sky and Telescope dat deze dingetjes wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn, vooral de goedkopere varianten.
  Het probleem is dat een groene laser van een ir laser is gemaakt en door een bepaald kristal groen wordt. Maar er blijft wel ir licht door schijnen, daarom zit er ook een ir filter in de laser. Alleen de goedkope versies verzuimen nog wel eens er eentje te plaatsen. Met alle gevaren van dien.
  Last bewerkt door MoreLinux; 05-08-10, 16:37. Reden: verplaatst naar originele discussie.

  Laat een reactie achter ::


 • _Maurice_
  antwoordde :
  Re: Groene laser als finder scoop

  Hysterisch? Ik? Lezen jullie een andere post soms?

  Origineel geplaatst door sixela
  Je zou met een 5mW-laser iemand twee minuten moeten bestralen op hetzelfde punt op de retina voor er zelfs maar gevaar op schade is.
  Er rees hier al reeds het verlangen naar meer dan 5mW. Trouwens ligt dat in de aard van het beestje. Of waarom die bredere banden en grotere uitlaten?

  Groene lasers zenden licht uit tussen 490 en 575 nm. Rode lasers liggen tussen 650 en 750 nm. Jammer genoeg is het menselijk oog nou juist in het bereik tussen 520 en 570 nm bijzonder gevoelig. Als je dan ook nog weet dat groen circa 300x feller waargenomen wordt dan rood ...
  Kinderen kunnen de reflex voor de ooglidsluiting blokkeren. Een klasse 2 laser kan bij een kind dan reeds tot oogbeschadingen voeren. En klasse 2 lasers zijn volgens de norm EN60825-1 lasers tot 1mW! En we spraken hier over 5mW (klasse 3R)!

  Mag ik erop wijzen dat die laser, tenzij je een speciale training gevolgd hebt en de laser alleen voor bepaalde doeleinden gebruikt, volgens de in Nederland geldende richtlijn NEN-EN-60825 die van de Europese richtlijn IEC825 is afgeleid perfect illegaal is?
  Dat mag je zeker en dat is ook bekend.

  Je bent dus niet echt de persoon die goed geplaatst is om hysterisch te gaan doen over onze (perfect legale en ongevaarlijke) lasers.
  Ik zie niks hysterisch in mijn posting, slechts een waarschwuing. Maar okay. Vanwege deze redenering mag ik ook niet zeggen dat een cirkelzaag gevaarlijk kan zijn, alleen omdat ik er een heb. Ik snap hem.

  Trouwens, *jouw* laser is als zoeker volstrekt onbruikbaar omdat die veel te helder is, dus rijst de vraag waarom je dat ding überhaupt gekocht hebt? Zo'n laser is alleen goed om een grote groep mensen zaken aan te wijzen, en dan moet je er inderdaad verdomd goed mee opletten.
  Ik heb duidelijk geschreven waarvoor ik de laser gebruik.

  Dat is ook je reinste hysterie. 5mW is 5mW. Éen enkele onbeschermde spaarlamp in een tuin straalt duizendmaal meer vermogen (okee, alleen de helft gaat naar de hemel ).
  In één straal gebundelt? Met een bereik van 800 tot 1000 meter (5mW)? Rare lampen hebben jullie daar. (En ja licht gaat oneindig ver. De term "bereik" moet je hier dan ook anders invullen.)

  Natuurlijk gaan we niet nét naast een astrofotograaf minutenlang staan stralen naar het voorwerp dat hij fotografeert, dat spreekt voor zich. Maar dat is in de praktijk nauwelijks een probleem, omdat astrofotografen om vele andere redenen de gewoonte hebben om zich wat af te scheiden.
  Als je afgelegen woont zal dit zeker kunnen. Maar ik betwijfel het dat een stadsmens alle astrofotografen in zijn omgeving kennt, en bovendien precies weet wanneer ze aan het fotograferen slaan. En voordat je het zegt, ook vanuit de stad kun je wel degelijk astrofotografie bedrijven. Kijk maar naar Stefan Seip, Stuttgart. Die maakt nog steeds af en toe onwaarschijnlijke fotos vanuit de stad.
  trouwens, een fotograaf vermoord je al als je maar 1 sek. met een laser door zijn te fotograferen gebied schijnt.

  Ik heb op starparties niet de minste problemen met mijn laserzoeker. Ik vraag altijd of iemand er iets tegen heeft, en de meeste mensen zien hem gewoon niet (en vragen me achteraf waarom ik toestemming vroeg).
  Waarschijnlijk ook de reden waarom deze laserpointers op ALLE duitse, oostenrijkse, zwitserse en franse starpartys verboden zijn. Waarschijnlijk ook in andere landen, alleen was ik daar nog nooit op een starparty.

  De <5mW lasers mogen dan welliswaar legaal zijn, het gebruik ervan als gevaarloos te beschrijven is toch op zijn minst naiv te noemen. En nogmaals, ik ben niet hysterisch of heb iets tegen hun gebruik. Ze blijven echter gevaarlijk. En meer wilde ik niet zeggen.

  CS,

  Maurice

  Laat een reactie achter ::


 • sixela
  antwoordde :
  Re: Groene laser als finder scoop

  Blijkbaar niet - *zucht*. Maar als er pertinente onwaarheden verteld worden moet er toch (helaas weer) op gereageerd worden?

  Laat een reactie achter ::


 • Jurgen
  antwoordde :
  Re: Groene laser als finder scoop

  Hier gaan we weer

  Is hier nog niet genoeg over 'gedebatteerd' in deze post?

  Laat een reactie achter ::


 • sixela
  antwoordde :
  Re: Groene laser als finder scoop

  Origineel geplaatst door _Maurice_
  Willen jullie er wel even aan denken, dat die laserpointers echt wel verdommt gevaarlijk zijn?
  Dat zijn ze niet. Je zou met een 5mW-laser iemand twee minuten moeten bestralen op hetzelfde punt op de retina voor er zelfs maar gevaar op schade is.

  Ze zijn gevaarlijk voor piloten (en voor autorijders) - niet omdat ze blind maken, maar omdat ze verstrooien (en in het geval van piloten eventueel de nachtadaptatie schaden, maar dan moet ja al vrij dichtbij zijn).

  Er hoeft maar iets te gebeuren of je ziet nooit meer sterren. Als die straal iemand in het oog raakt, dan veroorzaakt dat blijvend letsel, vaak blindheid. Ook reflexies kunnen al dit effekt hebben.
  We hebben het wel over perfect legale 5mW-lasers, *met* iR filter. Er is een reden waarom ze legaal zijn.

  Ik zie het voordeel van een groene laserpointer over een red-dot-finder niet. Je moet toch van achteren over de buis van het teleskoop kijken om te zien waar je precies op richt. Dan kun je net zo goed (en zelfs nog beter qua donkeradaptatie) door de red-dot-finder kijken.
  Neen, dat moet je niet.

  Ik ben geen laserpointer-hater.
  Waarom dan die hysterie?

  Ik heb er zelf een van 30mW.
  Mag ik erop wijzen dat die laser, tenzij je een speciale training gevolgd hebt en de laser alleen voor bepaalde doeleinden gebruikt, volgens de in Nederland geldende richtlijn NEN-EN-60825 die van de Europese richtlijn IEC825 is afgeleid perfect illegaal is?

  Je bent dus niet echt de persoon die goed geplaatst is om hysterisch te gaan doen over onze (perfect legale en ongevaarlijke) lasers. Trouwens, *jouw* laser is als zoeker volstrekt onbruikbaar omdat die veel te helder is, dus rijst de vraag waarom je dat ding überhaupt gekocht hebt? Zo'n laser is alleen goed om een grote groep mensen zaken aan te wijzen, en dan moet je er inderdaad verdomd goed mee opletten.

  Wat betekent het wel als iedereen zo'n groene laser als finderscope gaat gebruiken?
  Dat is ook je reinste hysterie. 5mW is 5mW. Éen enkele onbeschermde spaarlamp in een tuin straalt duizendmaal meer vermogen (okee, alleen de helft gaat naar de hemel ). Natuurlijk gaan we niet nét naast een astrofotograaf minutenlang staan stralen naar het voorwerp dat hij fotografeert, dat spreekt voor zich. Maar dat is in de praktijk nauwelijks een probleem, omdat astrofotografen om vele andere redenen de gewoonte hebben om zich wat af te scheiden.

  En op starpartys hoef je dan ook niet meer te gaan.
  Ik heb op starparties niet de minste problemen met mijn laserzoeker. Ik vraag altijd of iemand er iets tegen heeft, en de meeste mensen zien hem gewoon niet (en vragen me achteraf waarom ik toestemming vroeg).

  Laat een reactie achter ::


 • svdr
  antwoordde :
  Re: Groene laser als finder scoop

  Willen jullie er wel even aan denken, dat die laserpointers echt wel verdommt gevaarlijk zijn?

  Er hoeft maar iets te gebeuren of je ziet nooit meer sterren. Als die straal iemand in het oog raakt, dan veroorzaakt dat blijvend letsel, vaak blindheid. Ook reflexies kunnen al dit effekt hebben.
  We gaan hier toch echt niet met dezelfde idiootheden als in de US beginnen hé? Een 5mW moet minstens 1 volle minuut continu op dezelfde plek op een netvlies gericht blijven om blijvend letsel (nog niet eens blindheid) te veroorzaken. Geen mens is in staat om zijn oog zolang stil te houden.

  Misschien moeten we maar ook dringend en met een betweterig vingertje beginnen waarschuwen dat telescoopspiegels gevaarlijk zijn. Die grote absoluut! Als ik m'n 5cm dikke 32cm spiegel uit de kijker haal en ermee op iemand z'n kop sla, kan dat blijvend letsel veroorzaken. En als ik 'm overdag in de zon hou en het brandpunt op voorbijgangers richt, dan steek ik ze zomaar in de fik! Levensgevaarlijk! stoppen met heel die hobby! Het is niet langer verantwoord!

  Je moet toch van achteren over de buis van het teleskoop kijken om te zien waar je precies op richt
  Ik denk dat jij zelfs nog nooit met een 5mW groene laser op je scoop gewerkt hebt?


  Bovendien zijn jullie allemaal zo beducht om de lichtvervuiling. Wat betekent het wel als iedereen zo'n groene laser als finderscope gaat gebruiken? Langtijdbelichtingen zijn dan in sommige regios ook niet meer mogelijk. En op starpartys hoef je dan ook niet meer te gaan.
  Een 5mW lasertje zie je al bijna niet meer als je er meer dan een paar meter vandaan staat. Als wij met z'n allen gaan sterrenkijken -een groep van dikwijls meer dan 10personen, kun je dat al als een kleine starparty beschouwen?- dan gebruiken de meesten daarvan een groene 5mW laser, en toch zien we elkaars stralen bijna niet. We staan gemiddeld 8m van elkaar. En als iemand op zo'n avond ook astrofoto's wil maken, dan zijn we hoffelijk, en gaan de lasers uit. Zie ook Sixela's post hierboven.

  Het is goed om mensen op eventuele gevaren te wijzen, en om hoffelijkheidsregels bij lasergebruik te hanteren, maar onrust stoken door pertinente onwaarheden te verspreiden doet eender welk aspect van onze hobby t.o.v. het grote publiek -die ons toch al weirdo's vinden- meer kwaad dan goed. En het laat jezelf ook zo'n mal figuur staan als je onzin vertelt over dingen waar je duidelijk niet op de hoogte van bent.

  Laat een reactie achter ::


 • _Maurice_
  antwoordde :
  Re: Groene laser als finder scoop

  Willen jullie er wel even aan denken, dat die laserpointers echt wel verdommt gevaarlijk zijn?

  Er hoeft maar iets te gebeuren of je ziet nooit meer sterren. Als die straal iemand in het oog raakt, dan veroorzaakt dat blijvend letsel, vaak blindheid. Ook reflexies kunnen al dit effekt hebben.
  Zo'n ding op een Goto en een eigenaar die niet weet waar welke objekten staan, en er ontstaan gehaaid ongelukken bij het zwenken, bijvoorbeeld.

  Ik zie het voordeel van een groene laserpointer over een red-dot-finder niet. Je moet toch van achteren over de buis van het teleskoop kijken om te zien waar je precies op richt. Dan kun je net zo goed (en zelfs nog beter qua donkeradaptatie) door de red-dot-finder kijken.

  Ik ben geen laserpointer-hater. Ik heb er zelf een van 30mW. Echter gebruik ik die hoogst zelden en ook alleen maar om in een groep objekten aan de hemel te laten zien. Hij is verdommt helder en ik heb er een heilig respect voor.

  Bovendien zijn jullie allemaal zo beducht om de lichtvervuiling. Wat betekent het wel als iedereen zo'n groene laser als finderscope gaat gebruiken? Langtijdbelichtingen zijn dan in sommige regios ook niet meer mogelijk. En op starpartys hoef je dan ook niet meer te gaan.

  CS,

  Maurice

  Laat een reactie achter ::


 • Toomzz
  antwoordde :
  Re: Groene laserpointers

  Ik hoop niet dat bepaalde mensen in deze thread de beschikking of bevoegdheid tot het gebruik van vuurwapens hebben.

  Laat een reactie achter ::


 • Roel
  antwoordde :
  Re:

  Origineel geplaatst door Roel
  Ik vraag me altijd ernstig af of die lasers wel zo verschrikkelijk gevaarlijk zijn. Als je niet in iemands ogen schijnt is er niet zo veel aan de hand. Irritant kunnen ze 's nachts wel zijn, maar dat is een heel andere discussie.

  Wel eens in een grote discotheek geweest? Daar schijnen de groene lasers soms ook met tientallen tegelijk door de zaal en tussen het publiek. Ik vermoed ook dat ze wat krachtiger zijn dan onze laserpennetjes.

  Aha, dus toch niet zo onschuldig als ik dacht...
  Lasershow verblindt toeschouwers

  EDIT: Haha! Vincent, je was me voor!

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X