Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

UHC filter

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  UHC filter

  Dag

  ik ben van plan een UHC filter te kopen voor mijn 8” Dobson, zodat ik vanuit mijn lichtvervuilde tuin ook al eens kan waarnemen (en niet altijd moet zoeken naar andere locatie). Ik ben op volgende twee gekomen:
  1. https://www.astromarket.org/uhc-filt...-1-25-/p,15626
  2. https://www.astromarket.org/uhc-filt...-1-25-/p,47288
  De ene heeft duidelijk een kleiner lichtvenster, wat is precies het verschil en welke is aan te raden?

  Bedankt!
  "Man must rise above the Earth — to the top of the atmosphere and beyond — for only thus will he fully understand the world in which he lives."

  #2
  Wat bedoel je precies met “kleiner lichtvenster”? Doel je hiermee op de transmissiecurves die bij de filters horen? Want deze lijken mij exact gelijk. De ene loopt verder door naar rechts maar dat zijn golflengtes die in de andere curve niet zichtbaar zijn. Verder vallen die extra golflengtes buiten het bereik van het menselijk oog want ze liggen in het infra-rood.

  En maak jezelf ajb geen illusies over de effectiviteit van UHC filters. Ze helpen inderdaad om lichtvervuiling te blokkeren. Maar het statement dat je dankzij deze filters niet naar de Atacama-woestijn hoeft te verhuizen klopt niet. Lichtvervuiling wordt nog steeds doorgelaten alhoewel in iets mindere mate. Maar de beste oplossing is en blijft naar donkere hemels reizen.
  50 cm Van Gastel dob - 30 cm Van Gastel dob - 15 cm zelfbouw Newton - ASI6200 met een Esprit 80 ED op een SW HEQ5-Pro, ASI1600MM-C met een 8" RC op een EQ6-R

  Commentaar


   #3
   Aah oei, dan zal ik de grafiekjes niet goed hebben bekeken, ze zijn inderdaad hetzelfde! Elke verbetering helpt!
   "Man must rise above the Earth — to the top of the atmosphere and beyond — for only thus will he fully understand the world in which he lives."

   Commentaar


    #4
    Niet hetzelfde. Als je de schalen zo goed mogelijk matched en over elkaar legt dan zijn er toch verschillen te zien in het bereik bij 515 - 530 nm. (groen)
    Visueel zal je vast wel verschil kunnen opmerken als je ze tegelijk kan testen. (Vooropgesteld dat de opgegeven curves betrouwbaar zijn.)

    UHC compare
    Mak 180 Pro - 150 mm Solar H-alpha, Losmandy GM-8.
    (https://www.neophoto.nl)

    Commentaar


     #5
     De "Pro" is een nieuwere en doorgaans betere reeks. Voor dezelfde prijs niet twijfelen. Al is er bij de Chinese filters ook wel een pak individuele variatie (als de pasband te breed is of verschoven op het testrapport kun je die natuurlijk nog terugsturen.


     Persoonlijk toch liever

     https://www.astromarket.org/uhc-filt...-1-25-/p,16765
     https://www.intercon-spacetec.de/zub...belfilter.html

     Minder individuele variatie tussen deze (Duitse, niet Chinese) filters en sinds ergens in 2014 algemeen uitstekend.

     Ook erg goed:
     https://okularum.eu/DGM_NPB_filter-125

     Lumicon is het neusje van de zalm, maar daar is de sticker-shock niet van de poes. Ditto voor de Thousand Oaks, maar er is een tweedehandse op een Duitse site die niet te duur is:
     https://www.intercon-spacetec.de/zub...ebraucht-.html
     Alexis Cousein -- "Number Six is feeling unmutual today". Zelfgemaakte 400mm f/4.46 op Tom O. platform; 250mm f/4.8 Alkaid; Skywatcher 130mm f/5 reflector; 60mm Lunt.

     Commentaar


      #6
      Weer wat nieuwe leveranciers, altijd goed om veel te lezen op het forum.. Hartelijk dank Alexis
      Sky-Watcher Explorer-150PDS (OTA) (f/5) 6" Parabolic Dual-Speed Newtonian Reflector op Star Seeker IV. + Sky-Watcher Skymax 127mm/1500 MAK (OTA) op Alt/AZ SynscanGoTo

      Commentaar

      Werken...
      X