Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Stroomregelaar voor flatpanel

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Stroomregelaar voor flatpanel

  Ik doe hierbij een beroep op de elektropineuten op Astroforum.
  Zoals velen heb ik een LED flatpanel. En zoals bij velen is dit ding veel te fel.
  Iedereen is in de weer met T-shirts en tafellakens om het licht te temperen.
  Ik heb een plexiglas schijf aan beide zijden beplakt met wit plakplastic. Die leg ik ervoor.
  Daar kom ik redelijk mee weg. Maar het blijft behelpen.
  Wat ik zoek is een dimmer/regelaar waarmee ik het LED paneel heel precies kan regelen en dan met name in het eerste stukje waar het belangrijk is.
  De regelaars die ik heb zijn PWM en voor dauwlinten. Die springen in een keer aan in hun laagste stand en geven daarna met horten en stoten meer licht.
  Er moet toch een goede betrouwbare en reproduceerbare potmeter o.i.d. te koop zijn waarmee dit netjes kan?
  Zo wel voor narrow band filters als de LRGB's. Je zet die dingen immers nooit vol open. Dan gaan de buren klagen over lichtvervuiling...
  De draaiknop staat (bij mij althans) bijna altijd in de minimale stand. En het minste of geringste dat je er aan draait wordt je paneel een zoeklicht.

  Arie
  Lacerta 10" f/4 (GPU corr) + SW Esprit 100 + 10MicronGM1000hps + Rayox Saddle + Atik16200 + ASI1600MM-C + ASI071CPro + Canon7D Mod + Scopedome2M

  #2
  Google even op dimmen led en er komt een heleboel te voorschijn.
  Zit vast wel iets bij

  Commentaar


   #3
   Dat is dus allemaal Chinese spul van een paar euro. Daar heb ik er al enkele van geprobeerd. Vandaar mijn vraag om iets degelijks.
   Lacerta 10" f/4 (GPU corr) + SW Esprit 100 + 10MicronGM1000hps + Rayox Saddle + Atik16200 + ASI1600MM-C + ASI071CPro + Canon7D Mod + Scopedome2M

   Commentaar


    #4
    Veel verstand heb ik er niet van, dus als ik onzin praat lees ik dat graag, maar is dat aanspringen niet inherent aan hoe een led werkt?

    Een gloeilamp kan simpel gedimd worden door minder stroom door de gloeidraad te leiden. Hierdoor wordt de gloeidraad minder warm en straalt minder licht uit. Dit gebeurt met iedere spanningswaarde.

    Een led is een diode en wat ik nog van electriciteitsleer weet is dat deze een minimale drempelspanning heeft om zijn werk te doen. Is het dan niet zo dat vanaf deze drempelwaarde voor ons te veel licht gegenereerd wordt door de led, maar deze niet verder electrisch te dimmen is doordat je onder de drempelwaarde komt.

    Blijft over dat er dan mechanische oplossingen verzonnen moeten worden om het te veel aan licht weg te werken.

    Zoals gezegd ben ik geen electriciteitsgoeroe, maar lees graag mee als ik het fout heb

    edit: maw, je kan een ledlamp niet onbeperkt verder dimmen als een gloeilamp.
    Skywatcher 72ED F420 op HEQ 5 PRO / 60mm/700mm refractor / 10x50 bino/ 7x50 bino Canon 700d DAW mod/ 130mm/650mm newton als reserve

    Commentaar


     #5
     Misschien dat je hier wat meer kan opsteken, blijkbaar is de ťne led de andere niet.

     Commentaar


      #6
      Een 230V~ LED paneel of lamp (met uitzondering van de filament LED lamp) heeft een ingebouwde voeding die er snel schakelend (hoogfrequent) een soort gelijkstroom van maakt. De LED's worden dan met vaste spanning en (nog belangrijker) vaste stroom aangestuurd. Als je voor deze schakelende voeding met wisselstroom dimmers werkt (die werken met fase-afsnijding, zoek maar op) dan werkt dit dus niet, tenzij de schakelende voeding van de lamp hier speciaal voor gebouwd is. Heb je geen dimbaar LED paneel of lamp gekocht, dan wordt dimmen in de 230V~ voeding dus niets.

      Zelfs al heb je een dimbaar LED paneel, dan kun je je voorstellen wat al dit afsnijden van de 50 Hz lichtnet fase door de dimmers en het hoogfrequent schakelen van de voeding in het paneel voor een problemen en storingen kan geven. Vaak werkt dit dimmen niet optimaal en slecht ontkoppelde LED panelen en slecht ontstoorde dimmers is het elektriciteitsbedrijf al niet blij mee, laat staan hieruit gevoede, gevoelige 12V apparatuur als bv. camera's (laptops kunnen vanwege hun accu vaak weer meer storing verdragen).

      Nee, goed dimmen van LED's doe je dus na de voeding aan de gelijkstroom kant. Hier kun je niet klakkeloos de spanning verlagen (en hiermee de stroom) dit werkt weer niet goed bij LED's, ze gedragen zich dan slecht (inderdaad kniespanning, maar ook beslist geen lineair gedrag) en witte LED's gaan ook nog ander licht geven.

      Wat wel kan is ze zeer snel aan en uit schakelen en de lengte van de aan-puls variŽren t.o.v. de uit-puls (de duty genoemd). Dit wordt pulse-width-modulation genoemd, ofwel PWM (zoek ook maar op). Boven de 100-200 Hz zien je ogen al zeker geen geknipper meer, laat staan camera's met langere sluitertijden.

      Het beste werkt dus een gelijkstroom (DC) paneel te kopen voor 12V of 24VDC, de eventueel ingebouwde DC voedingscomponenten er uit halen (stroombegrenzing moet blijven zitten), hier een voeding bij te kopen (of bouwen) en tussen de LED's van het het paneel en de voeding een PWM vermogensregelaar te zetten (kopen of zelf bouwen). Let op, dat ook een externe DC voeding en PWM dus schakelt en storingen kan veroorzaken, al zijn voor verlichting de frequenties aanmerkelijk lager dan voor klein ingebouwde voedingen. Neem dus goed ontstoorde en ontkoppelde componenten.

      Robert.

      Overigens geen elektropineut, maar werktuigbouwer, zo specialistisch is dit allemaal ook weer niet.
      Last bewerkt door rweust; 17-09-19, 22:50.
      10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F5.7 Newton (in aanbouw), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Synscan.

      Commentaar


       #7
       Er zijn wel vrij eenvoudig, voor enkele Euro's en met een handje onderdelen, 12V PWM-regelaars te maken die 5 tot 95% duty kunnen regelen. Hier een schemaatje wat ik ooit gebouwd heb voor een paar dauwlintjes, maximale belasting echter beperkt tot 1,5A met deze simpele BD135 transistor (goed gekoeld), maar er zijn zwaardere transistor typen mogelijk. Frequentie is rond de 200Hz.
       Het betreft hier overigens een oer- timer IC die gebruikt wordt. Deze NE555 wordt sinds 1972 al gemaakt en nog steeds in tientallen miljoenen aantallen per jaar geproduceerd.

       Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: PWM heating - Schematic.jpg views: 0 grootte: 85,0 KB id: 1428871

       Er zijn ook echt wel regelaars die nog nauwkeuriger PWM kunnen regelen, mijn huidige dauwregeling doet 4 kanalen via een microprocessor en regelt via PID.

       Maar ik denk dat het probleem bij jouw LED paneel is dat hier nog DC voedingscomponenten en stroombegrenzing (moet ook voor LED's) inzit die je niet zomaar met PWM aan kunt sturen. De volgorde is:

       DC-voeding met de goede LED spanning => PWM-regelaar => alleen stroombegrenzing => kale LED's

       Robert.
       Voeg bestanden toe
       Last bewerkt door rweust; 18-09-19, 11:34.
       10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F5.7 Newton (in aanbouw), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Synscan.

       Commentaar


        #8
        Voor een led paneel kan je gewoon een weerstand of potentiometer in serie opnemen zonder enige andere electronica. Wel even opletten op de warmte ontwikkeling. Een weerstand in serie met een potentimeter lijkt me het handigste. Stel het paneel neemt 100 mA op bij 12 volt. Dat is vergelijkbaar met 120 ohm belasting. Het is geen ohmse belasting want de spannigsval over de led's is redelijk constant. Nietemin bij deze getallen zou ik een weerstand een 470 ohm of 2x 1 kohm parallel in serie met het paneel proberen. Warmte dissipatie is (u*u)/r is 12*12/500 = 0,288 watt maximaal als er geen spanning over het paneel valt wat niet zo is, dus makkelijk haalbaar met een standaard weerstand van 1/4 watt maximaal. Dan nog een 2,2 kohm potentiometer in serie voor regelbaarheid.

        Getallen aanpassen bij andere stromen.

        Weerstanden heb ik hier nog in de bak liggen.

        Han

        Commentaar


         #9
         Ik kijk bij http://spike-a.com/flatfielders/.
         Daar zie ik een led dimmer bij voor $19,95
         Ik heb dus exact diezelfde uit China voor €3,95. (incl. verzendkosten)
         En dan zit er ook nog een remote-dingetje bij (die het overigens niet doet)
         Dat is er dus zo een die op de laagste stand nog voldoende licht geeft om de laatste editie van Zenith te kunnen lezen.

         Dit is natuurlijk wel hartstikke mooi. Maar duur!
         http://spike-a.com/USBDimmer/

         Han.K
         Als je dit leest, ik heb je een emailtje gestuurd met wat vragen.
         Lacerta 10" f/4 (GPU corr) + SW Esprit 100 + 10MicronGM1000hps + Rayox Saddle + Atik16200 + ASI1600MM-C + ASI071CPro + Canon7D Mod + Scopedome2M

         Commentaar


          #10
          Origineel geplaatst door Han.K Bekijk bericht
          Voor een led paneel kan je gewoon een weerstand of potentiometer in serie opnemen zonder enige andere electronica....
          Han
          Dit werkt dus niet bij 230V~ LED panelen en ook niet bij 12V of 24VDC LED panelen die inwendig nog actieve voedingscomponenten (spanning verder omlaag of omhoog brengen voor de LED's, drivers voor de stroombegrenzing) bezitten ! Het enige waarbij dit werkt is bij LED panelen die simpele weerstanden hebben als voorschakeling voor de stroombegrenzing (net als bij de 12V LED lichtslang die goedkoop verkocht wordt). Dit is niet de meest energiezuinige manier om stroom te begrenzen voor de LED's, vandaar dat dit soort LED panelen alleen als low-quality/low-cost misschien nog uit China komen, dan kun je echter net zo goed zelf stroken LED lichtslang van enkele Euro's plakken in het paneel. Misschien is dit wel de beste optie om het geheel goed regelbaar te maken.

          De reden dat bij ABakx de PWM regeling ook niet goed werkt, is zeer waarschijnlijk dat hij deze actieve LED voedingscomponenten in zijn panel heeft zitten. Dit in tegenstelling tot kennelijk het flatpanel voor astronomie wat in de link bij de PWM regelaar verkocht wordt. Zijn PWM regelaar doet niets op het panel tot hij deze ver genoeg opengedraaid heeft. Er staat over de voedingsbuffer / ontkoppelcondensator in het panel dan net voldoende spanning, waar de elektronica van de interne voeding van het paneel wat mee kan en dan gaat ie dus branden, maar helaas wel al te fel. Een weerstand ipv een PWM regeling ervoor gaat dit probleem dan ook niet oplossen, een nauwkeurigere PWM regeling helaas ook niet.

          De tegenwoordig betere, en gelukkig meer gangbare LED panelen op de markt hebben allemaal elektronisch spannings- en stroomregeling voor de LED's intern. Maar probeer het rustig eens uit met een weerstand ervoor, misschien heb je wel een low-cost/low-quality panel.

          Ik ben er echter bang voor dat je, om dit 12VDC LED paneel te dimmen, echt met de interne actieve voeding voor de LED's aan de gang moet. Spanningsregeling er uit en een externe DC voeding met de juiste LED's spanning maken/kopen, PWM regeling er tussen en stroombegrenzing voor de LED's zelf (misschien ook met weerstanden) zetten. Of dan misschien toch direkt goedkope 12V LED lichtslang (met weerstanden) er in plakken en het geheel aansturen met de PWM regelaar die je al hebt.

          Robert.
          Last bewerkt door rweust; 18-09-19, 18:21.
          10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F5.7 Newton (in aanbouw), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Synscan.

          Commentaar


           #11
           Als de led's gevoed worden met een constante stroomschakeling of pulsen, dan zal de stroom toch afnemen als de voeding begrenst word met een weerstand, dus ik geef het nog steeds een goede kans dat dit gaat werken. De praktijk zal het moeten aantonen.

           Bij mijn electroluminescent paneel met een DC-->AC omvormer werkt een weerstand in het DC circuit prima.

           Commentaar


            #12
            Gisteren het paneel van Arie getest met een regelbare DC voeding en weerstanden . Zijn paneel trekt bij 12 volt DC een stroom van 0.55 amp. Wordt de voedingsspanning verminderd dan neemt het licht redelijk linear af en verdwijnt bij 7.5 volt voedingsspanning. Met een 1kohm weerstand en 10 kohm potentiometer in serie werd het paneel goed regelbaar. Het paneel bleef goed werken tot circa 0.4 mA (4.5volt/11kohm). Wordt de serie weerstand verhoogt tot 20 kohm dan wordt het licht ongelijk, waarschijnlijk door de verschillen in drempelspanning van de leds.

            Voor zijn paneel werkt het verzwakken door een weerstand in serie met de voedingspanning dus goed.

            Commentaar


             #13
             Mooi dat dit nu resultaat levert, maar het is natuurlijk geen echt dimmen of stroom regelen over een redelijk bereik wat je doet. Je zet bij 12V een regelbare weerstand van 1 tot 11K voor het paneel waardoor je stroom zowieso beperkt wordt tot maximaal 0,012 A. Dit voor een een paneel wat normaal 0,55A trekt (dus 46x meer).

             Je stuurt nu zo'n lage stroom dat er bijna geen spanning op de elektronica komt en kennelijk een klein beetje stroom doorgelaten wordt naar de LED's die daarop reageren (lichtjes gaan branden). Mooi dat dit voldoende is voor de camera en flat panel, maar eigenlijk doet de elektronica in het paneel nu niets meer bij deze lage stroom en spanning en kun je het er net zo goed uithalen. Je stuurt de LED's nu direct met je weerstand en potmeter van 1 tot 11K.

             De LED's branden kennelijk goed genoeg bij een stroom die 46 tot 504 keer lager is dan waar ze eigenlijk voor gemaakt zijn. Dit is de eerste meevaller, de juiste kleur bij dit soort lage stromen is misschien minder belangrijk voor een flat panel. Dat de interne elektronica in het panel dit soort kleine zwerfstromen bij lage spanning doorlaat en de LED's zwak en egaal gaan branden is de tweede meevaller, echter beslist geen garantie voor ieder 12V paneel.

             Maar goed, het resultaat is bij dit paneel kennelijk naar tevredenheid, dat is wat telt. Dat dit wel eens voldoende zou kunnen werken had ik eerlijk gezegd niet verwacht en het is gezien de eenvoud natuurlijk altijd het proberen waard. De elektronica er uit slopen, vaste weerstanden als stroombegrenzing terug plaatsen en je al aangeschafte PWM dimmer gebruiken, zoals ik ook al aangegeven had, maakt de boel nog wel wat beter regelbaar.

             Robert.
             ​​​​​
             Last bewerkt door rweust; 27-09-19, 11:17.
             10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F5.7 Newton (in aanbouw), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Synscan.

             Commentaar


              #14
              Origineel geplaatst door Han.K Bekijk bericht
              Als de led's gevoed worden met een constante stroomschakeling of pulsen, dan zal de stroom toch afnemen als de voeding begrenst word met een weerstand, dus ik geef het nog steeds een goede kans dat dit gaat werken. De praktijk zal het moeten aantonen.

              Bij mijn electroluminescent paneel met een DC-->AC omvormer werkt een weerstand in het DC circuit prima.
              Han,

              Misschien toch even interessant, als toelichting. Een DC LED driver kan op verschillende manieren werken, maar een voorbeeld betreft onderstaande, gebaseerd op het buck-converter principe wat de spanning omlaag brengt. Er zijn echter ook drivers die met step-up converters werken en juist een hogere LED spanning uit de voedingspanning maken, maar dit even terzijde.              Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: LED driver.jpg views: 0 grootte: 34,9 KB id: 1430140

              Het principe bestaat uit de power mosfet die snel in en uitgeschakeld wordt met een frequentie en pulswijdte geleverd door het driver IC. Bij inschakelen van deze mosfet wordt de spoel opgeladen, na uitschakelen wordt de spoel via de diode ontladen en blijft er dus stroom door de LED's lopen, de condensator vlakt hier af. Hoe hoger de schakelfrequentie van de mosfet, vaak 10-tallen tot 100-tallen Khz, hoe kleiner de spoel en condensator kunnen worden.

              Het driver IC meet via een laagohmige weerstand de stoom door de LED's en stuurt de pulsen naar de mosfet. Wordt de stroom te hoog, dan maakt het driver IC de pulslengte korter, wordt de spoel minder ver opgeladen en daalt dus de spanning over de condensator en de LED's. De stroom door de LED's neemt dan ook af. Wordt de stroom te laag, dan zal het driver IC de pulslengte verlengen en wordt de spoel meer opgeladen.

              Zolang bij dit buck-converter principe de voedingspanning hoger is dan de LED's spanning, is dit een erg efficiŽnte manier om stroom door LED's te sturen met heel weinig vermogensverlies. De enige spanningsval betreft de hele laagohmige meetweerstand en de mosfet, bij elkaar misschien net een paar tienden V, maar zeker niet zo hoog als met transistoren of weerstanden als stroombegrenzing. De driverschakeling wordt nauwelijks warm, bijna alle energie gaat naar de LED's om te branden. Of er 12V of 24V DC voedingsspanning op de schakeling gezet wordt, maakt vaak niets uit voor het energieverlies of de lichtintensiteit van de LED's, de opgenomen stroom door de schakeling halveert gewoon bij verdubbeling van de voedingspanning.

              Dit soort LED drivers zijn in veel soorten en uitvoeringen te koop en ze kosten weinig. Ze zijn in SMD klein en simpel op te bouwen, vaak zit de mosfet en de diode ook al in het driver IC.Ook Chinezen passen dit steeds meer toe in goedkope LED lampen of panelen. De LED lampen of panelen werken dan gewoon op verschillende voedingsspanningen zonder onnodige, extra warmteontwikkeling.

              Dit soort elektronica valt normaal echter niet goed te dimmen, tenzij het driver IC een extra ingang krijgt die bijvoorbeeld de hoogte van de voedingspanning meet of kijkt of hier pulsen van bv een PWM regeling aanwezig zijn en hier zijn signaal naar de mosfet op aanpast.

              Robert.
              Last bewerkt door rweust; 06-10-19, 23:10.
              10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F5.7 Newton (in aanbouw), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Synscan.

              Commentaar


               #15
               Robert,

               Ik neem aan dat in Aries' paneel geen electronische schakeling zat. Nietemin de test met mijn eigen electroluminescent paneel die een omvormer heeft van 5 volt DC naar 120 volt AC is een factor 40x te temmen/verzwakken met een 100 ohm weerstand in het 5 volt circuit. Blijkbaar blijft de oscillator circuit schakelen bij een begrenste voeding. Ik heb de oscilloscoop er niet op aangesloten want dat is niet zo interessant zolang het werkt. Er is geen garantie maar blijft het proberen waard. Ik ben er mee eens dat bij buck schakeling er een punt komt waar het ding gewoon stopt met werken maar met wat geluk verzwakt het eerst. Het alternatief is niks doen of een ander paneel te kopen.

               Han

               Commentaar

               Werken...
               X