Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Zonnekijker(s) demonstratie gevraagd

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • Peetver69
  antwoordde :
  Oja, trouwens, dit is geen computerscherm maar een televisie.
  Deze hebben meer ingangen zodat zelfs mijn ouwe Canon 40D met S-video er op kan.
  En ze kosten minder

  Super ding

  Laat een reactie achter ::


 • Peetver69
  antwoordde :
  Twente is me iets te ver voor een demonstratie, dus laat ik zo maar even een optie zien.
  Omdat ik het wat makkelijker voor mezelf wilde maken met scherpstellen en observeren heb ik dit ervan gemaakt.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: IMG_20190418_122833.jpg views: 89 grootte: 127,0 KB id: 1424114

  Door er een DSRL of Systeem camera vatting op te maken, krijg je de mogelijkheid van HDMI.
  Tegenwoordig hebben ze bijna allemaal Liveview namelijk.
  Zelf heb ik alles op 12V gemaakt waardoor ik beperkt was met de grootte van het beeldscherm.
  Maar als je de beschikking hebt van netstroom kun je het beeldscherm zo groot kopen als je wilt natuurlijk.
  En een mooi LED scherm heeft ook een groot contrast voor als je kijkt op een zonnige plek. Onderschat dit niet trouwens.
  Beeldschermen in de zon verliezen het nog steeds,...zelfs in mijn setup hieronder moet ik er soms met de neus bovenop gaan zitten om het goed te zien.
  Dus een donkere kijkkast (of binnen) is zeker geen overbodige luxe.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: IMG_20190227_130754.jpg views: 87 grootte: 81,1 KB id: 1424115

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: IMG-20190227-WA0000.jpg views: 90 grootte: 106,7 KB id: 1424116

  Inmiddels heb ik een nogal kostbare Lunt100,....een prachtig apparaat, maar eigenlijk heb ik nogal spijt van een 140 APO die ik ooit heb verkocht.
  Want met een ERF ervoor en een Daystar Narrowfilter erachter, is het nog steeds redelijk geld, maar een stuk minder, en misschien wel een betere kijker door de opening van een redelijk snelle 140mm.
  Hierdoor hou je ook meer licht over, wanneer je met een hele kleine bandbreedte kijkt, zodat je met een minder gevoelige camera uit de voeten kan.

  Dus mijn raad zou zijn als jullie nog een mooie APO hebben liggen (of een kijker die in het rood goed gecorrigeerd is) en maak daar een mooie zonnekijker van, want hierdoor krijg je ook de mogelijkheid om hem te upgraden naar iets mooiers als de portemonnee het weer toelaat.

  Veel Succes
  Voeg bestanden toe

  Laat een reactie achter ::


 • Avatar van de gast
  Gast antwoordde
  schoenmaker : kijk even op te-les-koop, publiekssterrenwacht Phoenix heeft nu wat Daystar dingetjes te koop, wellicht interessant.

  Laat een reactie achter ::


 • Avatar van de gast
  Gast antwoordde
  Een first surface spiegel kan wel wat kosten. Goedkoper is een solar funnel: telescoopje, een diagonaal zodat je evenmin niet tegen de zon in kijkt, eventueel met een filtertje om het contrast wat te verhogen. Kijk 'ns hier en ook hier voor een voorbeeld met een Newton. Maar die uit het filmpje is wel fraai en heeft voordelen die handig zijn om met een groepje mensen de zon te bekijken.

  Kijk ook even hier.

  Laat een reactie achter ::


 • Neo
  antwoordde :
  Zoals ik het begrepen heb is het feitelijk een telescoop die naar de grond gericht staat met in de vierkante 'box' aan het uiteinde een first surface mirror. Het geheel is met rubberen seals weather proof gemaakt.

  Laat een reactie achter ::


 • patrickduis
  antwoordde :
  Neem anders eens contact op met Emiel Veldhuis van solarlive uit Zwolle. Hij organiseert ook vaak op campings op waddeneilanden waarneem middagen. Je vindt 'm ook op FB.

  Laat een reactie achter ::


 • schoenmaker
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door Neo Bekijk bericht
  Voor zonnekijken met publiek is dit misschien ook een leuk alternatief voor peperdure H-alpha kijkers. klik
  Het is een stuk interactiever en je staat niet omhoog tegen de zon in de kijken.
  Ook kinderen kunnen het ding makkelijk vastpakken en richten.
  Dit ziet er perfect uit. Enig idee hoe het ding in elkaar steekt? Het lijkt dat de maker radiostilte houdt de laatste 5 jaar. Er zijn meer mensen die vragen stellen onder het Youtube filmpje zag ik.

  Laat een reactie achter ::


 • patrickduis
  antwoordde :
  Kom maar een keer kijken bij sterrenwacht Tivoli Oudenbosch, daar hebben we een setup met daarop:
  300mmF16 Popp Maksutov met full aperture filter (witlicht)
  75/1200 Polarex met full aperture filter (witlicht)
  102mm Bresser achromaat met Lunt CaK filter insert er achterin (calcium-kalium)
  60mm double stacked Lunt halfa (halpha)
  En nog een extra 60mm Lunt halpha die we beneden kunnen zetten voor mensen die slechter te been zijn.

  Iedere zondagmiddag geopend, als het helder is wordt de zon geobserveerd.

  Als ik jullie was, en het is jullie eerste zonnekijker: hou het compact, simpel en mobiel. Met een 60mm single stack Lunt ga je al veel mooie protuberansen tonen aan de bezoekers.

  Laat een reactie achter ::


 • Neo
  antwoordde :
  Voor zonnekijken met publiek is dit misschien ook een leuk alternatief voor peperdure H-alpha kijkers. klik
  Het is een stuk interactiever en je staat niet omhoog tegen de zon in de kijken.
  Ook kinderen kunnen het ding makkelijk vastpakken en richten.

  Laat een reactie achter ::


 • Manudroid
  antwoordde :
  Ik ben op de hoogte van de kwaliteit van jullie PST, die is inderdaad niet geweldig. Je hebt vorig jaar bij ons door een echt goede PST gekeken en je was behoorlijk onder de indruk weet je nog? Heel veel makkelijker kijken dan door een goede PST en dan met voorkeur een zwart doek over je hoofd, wordt het niet zo snel. Ja, je kunt niet veel vergroten met een PST...klopt, maar wanneer jullie 's middags op de sterrenwacht de Zon willen gaan bekijken is de seeing meestal dusdanig dat hoge vergrotingen er toch niet echt inzitten. De vraag is of een (grote) dedicated zonnetelescoop momenteel voor jullie de beste optie is. Aangezien we momenteel in het zonne-minimum zitten en er nauwelijks grote protuberansen en zonnevlekken te zien zijn, zal het lastig worden om het publiek de 'WOW' factor te bezorgen, kleine zonnevlammen zijn vrijwel altijd wel zichtbaar, maar vaak toch een stuk minder indrukwekkend. Voordeel van het zonneminimum is wel dat de H-alpha kijkers nu flink afgeprijsd zijn. Zo kocht ik enkele weken geleden een 50 mm Lunt met pressure tuner en dat scheelde me toch vlot 325 Euro. Het beeld hiervan is vergelijkbaar met een goede PST, voor zover ik dit tot nu toe onder sub-optimale omstandigheden heb kunnen testen. Mocht er behoefte aan zijn, dan wil ik deze wel een keertje komen laten zien bij jullie op de sterrenwacht.
  Mocht je kiezen om voor een grotere maat dan 50 mm te gaan dan stijgt de prijs ongehoord snel en dan kom je tot serieuze bedragen voor een kijker die enkel en alleen voor de Zon te gebruiken is. In dat geval zou ik persoonlijk inderdaad opteren voor de Quark; betaalbaar en op diverse telescopen te gebruiken, die op hun beurt ook voor andere waarnemingen gebruikt kunnen worden.

  Laat een reactie achter ::


 • schoenmaker
  started a topic Zonnekijker(s) demonstratie gevraagd

  Zonnekijker(s) demonstratie gevraagd

  Hallo,

  Bij de Cosmos sterrenwacht willen we graag ons arsenaal uitbreiden met een H-alpha zonnekijker. Er is zoveel te kiezen en te combineren waardoor we een beetje de draad aan het kwijtraken zijn. Daarom zoek ik iemand (of meerdere mensen) die verschillende H-alpha oplossingen wil komen demonstreren bij ons op de sterrenwacht in Lattrop (tegen de Duitse grens) in Twente.

  Daystar Quark heb ik voorgesteld als een ideale oplossing aangezien we daarmee verschillende, reeds in ons bezit zijnde, telescopen zouden kunnen gebruiken. Maar is dat wel de meest geschikte oplossing voor een publieks-sterrenwacht? Uiteraard moet het ook nog allemaal te bekostigen zijn terwijl het tegelijkertijd niet te klein is want de bezoekers zullen uiteraard met het WOW-gevoel het pand weer moeten verlaten.

  Kortom, wie heeft er ervaring met zonnekijken met publiek. Welke apparatuur raad jij aan? En bovenal, zou je het kunnen komen demonstreren bij ons op de sterrenwacht (of desnoods komen we naar jou toe met een delegatie).

  Een Coronado PST hebben we, maar deze hebben we eigenlijk zelden succesvol kunnen inzetten bij publiek. Meerdere reden zijn hiervoor aan te voeren, maar de belangrijkste is wel dat de kleine lensopening en de moeilijkheidsgraad om ook daadwerkelijk iets te zien door het oculair veel mensen niet in staat stelt iets van betekenis te zien.

  https://www.cosmossterrenwacht.nl/

  Alvast bedankt!
Werken...
X