Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Alles parfocal op een coma corrector

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • rweust
  antwoordde :
  Best goede oculairs en nog steeds te koop als "Ausstellungsware" bij Bresser: Maxvision 68° 28 mm voor EUR 70,-, de 34 mm voor EUR 80,- en de 40 mm voor EUR 95,-. Officieel zijn dit prijzen voor vitrine modellen, maar de 40 mm, die ik hier een jaar geleden gekocht heb, bleek in werkelijkheid gewoon nieuw, in een dichtgeplakte doos. Er zit ook garantie op.

  https://www.bresser.de/Sale/Ausstell...ular-28mm.html

  Click image for larger version Name:	72a81538368860b9b602e94318442845_0215240.jpg Views:	1 Size:	10.3 KB ID:	1390220

  Dit kun je er dus "decloaked" van maken, waarbij ik gekozen heb voor verwijderbare oogrubbers (zie link in vorige post):

  Click image for larger version Name:	image_90213.png Views:	2 Size:	1.04 MB ID:	1390221

  Click image for larger version Name:	image_90211.png Views:	3 Size:	1.10 MB ID:	1390222

  Optisch goed en de 28 en 40 mm hebben een ruime ooglens en heerlijke eye relief. De 16 mm vind ik al minder comfortabel worden, weinig ER, volgens spec minder dan 12 mm en in de praktijk blijft hier weinig oogruimte over door de dikke en concave ooglens, al is deze optisch ook iets beter dan een 17 mm Hyperion op mijn f/5 Newton. Op CN wordt in oudere posts regelmatig beschreven hoe dicht de 28 mm en 40 mm Maxvisions optisch de 27 mm en 41 mm Panoptics benaderden, ook op snellere systemen.

  Bresser heeft deze oculairs al meer dan een jaar in de "uitverkoop". Kennelijk was er een behoorlijke voorraad. In 2014 was het prijsverschil met een Panoptic al groot, maar nu is dit dus opgelopen tot minder dan 1/4 voor de 28 mm en zelfs minder dan 1/5 van de prijs voor de 40 mm. Ook met de optisch identieke ES 68° gasgevulde reeks is dit prijsverschil aanzienlijk, minder dan de helft voor de 28 mm en minder dan 1/3 van de prijs voor de 40 mm.

  Nu ik over ben gegaan van de Hyperions naar de Delos, vullen deze 28 mm en 40 mm 68° Maxvisions mijn oculairkoffer dus mooi aan, maar wel "decloaked" en voorzien van een fatsoenlijk oogrubber, anders vind ik ze te groot, te zwaar en niet comfortabel genoeg. Origineel wegen ze 510 g en 1232 g. Eenmaal uitgekleed en aangepast vallen ze zelfs zo'n 100 g lichter uit dan de Panoptic of optisch vergelijkbare ES 68° oculairs. Met 386 g en 902 g blijven het echter geen lichte jongens.

  Robert.
  Last bewerkt door rweust; 16-08-18, 14:00.

  Laat een reactie achter ::


 • rweust
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door ido.oosterveld Bekijk bericht
  Robert, dit ziet er heel mooi uit, vakwerk!!
  Even een vraagje, wat is een decloaked Maxvision?
  Zo noemen ze op CN en in Engeland de uitgeklede Maxvision 68° oculairs. Deze Maxvision oculairs zijn vrij goedkoop, hebben goede optische kwaliteit en een bruikbare range van 16 tot 40 mm brandpuntsafstand. Optisch zijn ze identiek aan de Meade 5000 SWA en de ES 68° gasgevulde reeks, maar wel een stuk goedkoper en dus erg populair, ware het niet dat deze oculairs door de dikke, verschuifbare bol die op deze oculairs als oogkap zit, erg zwaar zijn en ook niet erg comfortabel, vind ik.

  Op CN en Stargazers zijn dus een aantal posts te vinden over mensen die deze Maxvision en Meade oculairs deels demonteren en uitkleden, "decloaken" dus. Je maakt ze kleiner, lichter en, door ze te voorzien van een oogrubber, ook comfortabeler. ES heeft dit voor hun 68° gasgevulde reeks met het oogrubber al gedaan, hier hoeft dit dus niet meer. Ik heb over dit "decloaken" ook een topic aangemaakt, vorig jaar:

  https://www.astroforum.nl/forum/inst...field-oculairs

  Robert.
  Last bewerkt door rweust; 15-08-18, 08:28.

  Laat een reactie achter ::


 • ido.oosterveld
  antwoordde :
  Robert, dit ziet er heel mooi uit, vakwerk!!
  Even een vraagje, wat is een decloaked Maxvision?

  Laat een reactie achter ::


 • rweust
  antwoordde :
  En klaar....

  Alle Delos oculairs (6, 10 en 17.3 mm) en de twee decloaked Maxvisions (28 en 40 mm) parfocaal en op de juiste afstand van 75 mm voor de GSO coma corrector. De nieuw gemaakte koffer gebruikt om alles in één keer mee te kunnen nemen.

  https://www.astroforum.nl/forum/inst...9%C3%A9n-avond

  In het grote vak nog net voldoende ruimte voor 2" filters (grijsfilters voor de felle maan, een UHC, een CLS en een OIII), een 2" 30mm focuser extension, een lange Cheshire met kruisdraad, een collimatiekapje, een zaklampje met wit / rood licht, een lenspen, een blaasbalgje, een lensdoekje en een 9V reserve batterij. Nog een klein schroevendtraaiertje voor de zaklamp mee en een inbussleuteltje voor de Delos adapters, maar dan is ie ook echt vol !

  Click image for larger version Name:	IMG_20180809_174336193.jpg Views:	1 Size:	1.39 MB ID:	1389502

  Click image for larger version Name:	IMG_20180809_174316271.jpg Views:	1 Size:	1.78 MB ID:	1389503

  Alles klaar om zo mee te nemen bij mijn 10" f/5 Newton.

  Robert.
  Last bewerkt door rweust; 09-08-18, 18:43.

  Laat een reactie achter ::


 • rweust
  antwoordde :
  Oef, of er een simpel rekensommetje is weet ik eerlijk gezegd niet. Ik denk dat dit erg van de optische constructie van het oculair zelf afhangt. Ik weet wel dat Hyperions op lagere waarden dan f/6 in een Newton wel wat randastigmatisme gaan vertonen. Dit kruipt steeds meer op naar het centrum van het beeld hoe korter de brandpuntsafstand. Bij een f/5 is dit op zo'n 25% van de rand het beeld zichtbaar, bij nog kortere brandpuntsafstanden wordt dit echt meer storend.

  Ik weet niet of andere Long Eye Relief Super Wide Angle oculairs dit hebben. De 68° Maxvision / ES heeft hier veel minder last van, maar deze oculair range gaat niet lager dan 16 mm. Bij 16 mm is de ER van de 68° ES nog minder dan 12 mm en niet meer vergelijkbaar met de 20 mm van een Hyperion. Onder de 28 mm zijn dit eigenlijk geen LER oculairs meer. Ik heb een 16 mm Meade die vergelijkbaar is met de ES 68°, deze helemaal aangepast (decloaked) en van een heel kort oogrubber voorzien. Optisch wat beter, maar op comfort winnen de Hyperions het met glans, zelfs op mijn f/5 Newton.

  Voor een f/7 of meer refractor of een C8 schijnt een Hyperion wel goed te presteren en vertoont geen randastigmatisme meer, maar het beste blijft: gewoon even zelf een paar nachten uitproberen. Het zijn geen dure oculairs, ze zijn comfortabel en ze doen het goed, maar dit geldt voor meer merken.

  Stuur me maar een PM na de vakantieperiode. Koffie staat klaar.

  Robert.

  Laat een reactie achter ::


 • schoenmaker
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door rweust Bekijk bericht
  f/6.9 en nog langere brandpuntsafstand, dan gaan Hyperions al vrij goed, denk ik. Nieuw nu iets van EUR 119,- , maar gebruikt vaak voor rond de EUR 70,- of minder te verkrijgen. 68 Graden AFOV, maar flinke eye relief en grote ooglens, lekker comfortabele oculairs om langer door te turen.

  Ik heb een koffer vol, doe ze niet weg, maar je mag ze wel een keer lenen om te proberen.

  Robert.
  Ik ben erg benieuwd hoe het verschilt van mijn Plossls, en orthos, dus ik neem je aanbod graag aan.

  Ik ga maandag op vakantie en de Pronto gaat weer mee. Na mijn vakantie zal ik je eens een PM sturen. Kom ik een keer op de koffie Ok?

  Is er een simpel rekensommetje om te weten dat f6.9 en hoger bepaalde oculairs beter kan hebben? Of is het juist andersom, dat lagere f-waarden steeds oculair-kritischer worden.

  Ik heb al een heel aantal keren bij anderen door hun telescoop gekeken en vond eigenlijk altijd het beeld zoveel mooier dan door mijn eigen kijkers, dus wellicht moet ik er toch eens aan... Komt die loonsverhoging toch goed van pas...

  Laat een reactie achter ::


 • rweust
  antwoordde :
  f/6.9 en nog langere brandpuntsafstand, dan gaan Hyperions al vrij goed, denk ik. Nieuw nu iets van EUR 119,- , maar gebruikt vaak voor rond de EUR 70,- of minder te verkrijgen. 68 Graden AFOV, maar flinke eye relief en grote ooglens, lekker comfortabele oculairs om langer door te turen.

  Ik heb een koffer vol, doe ze niet weg, maar je mag ze wel een keer lenen om te proberen.

  Robert.

  Laat een reactie achter ::


 • schoenmaker
  antwoordde :
  Vond het ook heel duur, maar ik had ook geen idee wat ze nieuw kostten. Ik denk dat mijn complete oculair verzameling (incl alle 0.965") de 300 niet haalt...

  geen idee ook wat voor een Televue Pronto en een C8 zinvolle oculairen zijn. Maar dat is wellicht eens een nieuw draadje waard op het forum (als het niet al bestaat)

  Laat een reactie achter ::


 • rweust
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door schoenmaker Bekijk bericht
  Dank je wel schoenmaker , maar EUR 300,- vraagprijs is me toch echt te veel voor een tweedehands. Bij Jimmy zijn ze ook in de aanbieding, krijg je nog 5% astroforum korting en een korting als je direct via Ideal betaald. Om één of andere reden zijn deze Delos oculairs tweedehands erg duur. Ze hoeven van mij gebruikt, in goede staat, niet de helft van de nieuwwaarde te kosten, maar bijna 90% van de huidige nieuwprijs vragen is me toch echt te gortig. Contact opnemen heeft dan vaak niet eens zin.

  Onlangs nog zo'n discussie gehad met een Duitse amateur astronoom die EUR 290,- voor zijn gebruikte 17.3mm Delos bleef verlangen terwijl Teleskop-Express, Astroshop en Robtics ze allemaal voor een netto bedrag rond de EUR 360,- verkochten en bij Jimmy (Astromarket) deze dus EUR 337,- nieuw, inclusief verzending koste. Hij heeft nog een paar weken tweedehands te koop gestaan, maar is op een gegeven moment kennelijk toch verkocht via Ebay. Ik ben uiteraard voor de nieuwe van Jimmy gegaan.

  Natuurlijk hartelijk bedankt voor het melden, Dit waardeer ik echt, voel je zeker niet aangesproken door mijn reactie. Het probleem bij deze Delos oculairs blijft echter vaak dat mensen er tweedehands de hoofdprijs voor willen hebben en er dus kennelijk ook nog mensen zijn dit er dan toch voor over hebben.

  Robert.
  Last bewerkt door rweust; 09-08-18, 20:40.

  Laat een reactie achter ::


 • schoenmaker
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door rweust Bekijk bericht
  De 6 mm Delos heb ik nog niet, mocht iemand er één weten, ik ben geïntersseerd. Deze krijgt dezelfde adapter als de 10 mm.
  Zag toevallig net deze: http://te-les-koop.nl/BekijkAdvertentie.php?key=27583

  Laat een reactie achter ::


 • rweust
  antwoordde :
  Dank jullie wel voor de complimenten,

  Voordeel van gekochte adaptertjes is dat deze dus al mooi matzwart geanodiseerd zijn van binnen. De 30 mm afstandbus van de coma corrector is ook al netjes zwart van binnen. Geen enkele reden tot angst voor reflecties dus. Alleen de door mij bewerkte vlakken zijn nog aluminiumkleurig. Dit zijn buitenvlakken en gaat dus geklemd worden in de focuser of 2" oculairhouder. Je kunt ze een kleurtje geven voor het oog, functioneel is dit echter niet. Ik laat ze zo, Patrick.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: IMG_20180718_223904646.jpg views: 37 grootte: 1,26 MB id: 1386910

  Robert.
  Voeg bestanden toe

  Laat een reactie achter ::


 • patrickduis
  antwoordde :
  Kijk zo hoort dat! Goed gedaan. Nog een keer naar een anodiseerboer sturen en ze zwart laten anodiseren, dan zijn ze -echt- helemaal af!

  Laat een reactie achter ::


 • toolmaker
  antwoordde :
  Netjes gedaan

  Laat een reactie achter ::


 • rweust
  antwoordde :
  En hier het hele steje compleet met de GSO coma corrector. Alle oculairs (10 mm Delos, 17.3 mm Delos, 28 mm decloaked Maxvision en 40 mm decloaked Maxvision) zijn dus met deze twee adapters parfocaal in een 2" oculairhouder en hebben de juiste 75 mm afstand van hun field stop tot de front lens van de coma corrector. De 6 mm Delos heb ik nog niet, mocht iemand er één weten, ik ben geïntersseerd. Deze krijgt dezelfde adapter als de 10 mm. Dit is een eenvoudig in één opspanning aan te passen adaptertje.

  Click image for larger version Name:	IMG_20180719_183334930.jpg Views:	1 Size:	1.38 MB ID:	1386832

  Nog een keer de oculairs in de coma corrector, gewoon omdat ik het wel aardig gelukt vind allemaal.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: IMG_20180719_183445315.jpg views: 38 grootte: 1,34 MB id: 1386835

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: IMG_20180719_183416919.jpg views: 40 grootte: 1,33 MB id: 1386836

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: IMG_20180719_183510031.jpg views: 38 grootte: 1,31 MB id: 1386837

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: IMG_20180719_183536019.jpg views: 42 grootte: 1,39 MB id: 1386838

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: IMG_20180719_190914497.jpg views: 39 grootte: 2,00 MB id: 1386839

  Robert.

  Laat een reactie achter ::


 • rweust
  antwoordde :
  En vanavond even deze adapter afgemaakt. Er nog een veiligheidsgroef ingestoken en twee M4 draadgaten voor het klemmen van het oculair met behulp van 2 stuks inbus M4x8mm stelboutjes (ik gebruik overigens altijd RVS of messing in aluminium).

  Click image for larger version Name:	IMG_20180719_183112244.jpg Views:	1 Size:	1.29 MB ID:	1386828

  Toch wel een paar uur werk, deze kleine adapter. Alleen de aluminium ring maken betekent al twee keer opspannen in de draaibank, daarna nog een derde keer om de gekochte adapter af te draaien, vervolgens de twee delen aan elkaar lijmen om daarna nog een keer op te spannen om de veiligheidsgroef te kunnen steken en als laatste de gaten te boren en draad te tappen. Maar het is dankbaar en leuk werk.

  Click image for larger version Name:	IMG_20180719_183044085.jpg Views:	1 Size:	1.32 MB ID:	1386829

  De 17.3 mm Delos past er mooi in en deze positioneert dus 8,8 mm lager in een 2" oculair houder. De adapter blijft aan het oculair.

  Robert.
  Last bewerkt door rweust; 23-07-18, 18:21.

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X