Announcement

Collapse
No announcement yet.

Kapotte powertank, repareren of nieuwe zelf bouwen?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  #16
  Het is een 'slimme' 3traps lader, met een laadstroom van 0,75A. Schijnt volgens de verpakking te beschermen bij gasvorming en overladen. Toch ga ik hem gebruiken, en als hij vol is ff afkoppelen. Ik laat het zondag weten hoe het gegaan is.
  Skywatcher 150-750 EQ6, canon 1100d

  Comment


   #17
   Dat gaat wel goed met deze accu. Alleen is dit niet echt een lader voor straks nog grotere accu's, Deze 17Ah loodaccu laden zal al zo'n 24 uur duren bij een 80% DOD ontladen accu.

   Veel langer laden dan 24 uur gaat bij gel en AGM loodaccu's wel, maar bij gewone natte loodaccu's wat minder goed, door uitzakken van het bij het laden ontstane, zware zwavelzuur in de accu en de slechte menging van het elektrolyt.

   Als onderhoudslader (dus periodiek bijladen van niet ver leeggelopen, ook wat grotere accu's) is dit wel een prima lader. Dit soort laders worden daarom vaak ook als motorfietslader verkocht. Ze schakelen na het laden (eerste twee trappen) om naar een derde trap, de zg. float charge, ofwel ze houden met een constante spanning van 13.4 tot 13.6 V de accu vol. Deze spanning is te laag om elektrodecorrosie of gasvorming te veroorzaken binnenin de accu en kan er best wel een tijdje op blijven staan. Ik zou dit echter zelf ook geen weken achter elkaar doen. Ik koppel daarom een accu die een aantal uren vol aangeeft op de lader ook gewoon los.

   Deze derde float trap wordt door sommige fabrikanten ook wel eens druppelladen genoemd. Een druppellader is echter van oorsprong een laadapparaat wat de spanning er niet continu op laat staan maar juist even een laadpuls (ook van zo'n 13.5V) geeft om de zoveel tijd. De accuspanning wordt dan vlak voor de puls even gemeten dit bepaalt de tijd van de puls (bij een volle accu dus niet of heel kort laden). Deze frequent de accustatus metende druppelladers kun je wel de hele winter aan een accu laten hangen, hier zijn ze voor gemaakt.

   Deze metende functie zit echter niet altijd in de 3-traps lader, vaak hebben deze alleen een float fase met een continue spanning. Dit wordt dan soms wel weer een druppellader genoemd, wat toch verwarrend is. Bij twijfel, gewoon de accu volladen. De accu mag dan echt wel een paar uur of zelfs dagen "vol" aangeven, voor je deze loskoppelt. Als de accu in opslag gaat, gewoon om de 2 maanden (natte loodaccu) of 3 maanden (AGM en gel loodaccu's) weer even aankoppelen en bijladen.

   Loodaccu's trouwens niet boven de 25 C opslaan of opladen (levensduurverlies en je kunt ze overladen). 80% DOD ontladen accu's ook nooit ver beneden het vriespunt laten komen (er zit dan weinig zwavelzuur meer in het elektrolyt en het kan dan bevriezen). Een gebruikte loodaccu altijd zo snel mogelijk weer volladen en vol houden tijdens opslag. Bij koud weer moet de laadspanning aangepast worden (accu wordt anders niet vol genoeg geladen), hiervoor hebben sommige laders een koudweer stand of zelfs temperatuursensor.

   Ben wel benieuwd hoe lang deze 17Ah accu het nog doet, laat je het even weten?
   Last edited by rweust; 07-07-18, 20:52.
   10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F5.7 Newton (in aanbouw), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Synscan.

   Comment


    #18
    rweust Vorig weekend zaterdag opgeladen, en alles ging zoals het moest. Lader ging vanzelf naar 12 volt, en deed netjes opladen. Na een kleine 2 uur al vol, met een groen lampje. Wel snel, maar we zien het wel. Rond 12 uur de boel opgezet, uitgelijnd, de hele reutemeteut. Montering gewoon nog ff op de accu van de auto, en na anderhalf uur toch de laptop maar eens aangesloten op de powerbox. Alles ging supergoed! HAd ik ook wel verwacht dat het zou werken, maar accu van de laptop deed goed en snel bijladen, zonder ook maar een knipperende of snel leegzijnde powerbox. Rond 3 uur maar eens huiswaarts gegaan vanwege lichte bewolking, maar deze test was qua accu dus zeker geslaagd. Nadoen weer aan de druppellader, maar die deed er toch zeker een uur of 6 over voordat deze weer vol was. de daaropvolgende nacht wilde ik weer, maar was het helaas bewolkt. Komend weekend 2de kans, dus we houden jullie op de hoogte!
    Skywatcher 150-750 EQ6, canon 1100d

    Comment


     #19
     Bijladen werkt dus nu wel goed. Alleen met 6 uur laden met 0,75A heb je minder dan 4Ah in je accu geladen. Deze is dus nog niet echt ver ontladen geweest, iets van 20 tot 25% DOD. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over de restcapaciteit en SoH (State of Health) van deze accu. Maar hij doet het nog een aantal uur en dat is prettig nieuws.
     10" F5 GSO CT Newton, 11 cm F25 Kutter, 8" F5.7 Newton (in aanbouw), NEQ6 Pro Synscan en EQ5 Synscan.

     Comment

     Working...
     X