Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Spectroscopie met de Star Analyser 200

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Spectroscopie met de Star Analyser 200

  Verleden week is Josch Hamsch druk in de weer geweest met het inbouwen en testen van zijn Star Analyser 200 in het filterwiel van zijn (remote) opstelling in San Pedro de Atacama in Chili.
  Josch stuurde mij een aantal spectroscopische opnamen door en ik mocht deze verwerken in Bass.
  Bijgevoegd een "bijprodukt" uit één van de opnamen.
  Het is de ster GSC 5992-4439 in het sterrenbeeld Puppis met magnitude 6.16.
  Het resultaat is een lage resolutie spectroscopie reductie.
  Het aantonen van de Titanium Oxide banden en het berekenen van de temperatuur van de ster waren aan de orde.
  Voor alle duidelijkheid werd de referentie curve van een M 1 III ster bijgevoegd. De curve van het opgenomen spectrum volgt goed deze van de referentie curve, weliswaar in veel lagere resolutie.
  Het bijgevoegde beeld (2de pagina van de .pdf) is een stack van 3 opnamen van 5 seconden elk. Door het grote beeldveld van camera en telescoop zijn er vele spectra te zien.
  Het hoofdoel van de opstelling is niet spectroscopie op zichzelf maar staat als een aanvulling op het fotometrisch waarnemen van CV variabelen.
  Groeten
  Hugo
  GSC 5992-4439 in Puppis.pdf

  #2
  Interessant.
  Ik ben benieuwd welke informatie uit deze grafiek te halen is.
  Origineel geplaatst door Hugo Bekijk bericht
  Het aantonen van de Titanium Oxide banden en het berekenen van de temperatuur van de ster waren aan de orde.
  Blijkbaar is TiO hiermee aangetoond, maar hoe is de temperatuur te berekenen uit de grafiek?

  Ik associeer titanium(di)oxide met mira-sterren, maar dit is geen mira-ster (even gespiekt in de Variable Star Index: het is een suspected variable met kleine amplitude en spectrum M0/1III).
  Of is de aanwezigheid van TiO normaal voor rode sterren? Zo ja, voldoet de uitkomst van deze spectroscopie dan aan de verwachtingen of is er iets bijzonders waargenomen?
  Astronomy's much more fun when you're not an astronomer - Brian May

  Commentaar


   #3
   Beste Fabricius,
   De oppervlaktetemperatuur van een ster kan gemakkelijk uit een laag resolutie spectrum afgeleid worden, op voorwaarde dat dit spectrum gekalibreerd is (qua golflengte) en dat het gecorrigeerd is voor instrument response (voornamelijk het wegwerken van de niet lineariteit qua intensiteit van de opnamecamera). Beide functies werden uitgevoerd voor dit spectrum in "BASS Project". Dit kan eveneens gedaan worden met VSpec, ISIS ...
   Er is een tool beschikbaar in BASS Project waarmee men een Planck Curve Fitting kan doen. Deze tool maakt gebruik van de verschuivingswet van Wien, die zegt dat de temperatuur (T in Kelvin) van een lichaam (Zwarte Straler) overeen komt met de constante van Wien gedeeld door de golflengte waar de grafiek van het spectrum zijn maximum bereikt. Er is een aanpassing nodig voor sterren met een veel hogere temperatuur, waar men dan eerder inspeelt op het fitten van de dalende flank van het spectrum (naar het rode toe). Het fitten van zo een curve gebeurt in Bass Project veel sneller dan dat ik het hier kan neerschrijven.

   TiO vorming is normaal bij rode sterren (vanaf de vroege type M sterren). Dit hoeven geen Mira sterren te zijn.
   Er is hoegenaamd niets bijzonder waargenomen in dit spectrum. De enige bedoeling van het posten van dit spectrum was dat er op deze lijst nog nooit een spectrum verscheen dat opgenomen werd met een Star Analyser 200 (SA200).
   En, alhoewel de opname goed is, is de fysische plaatsing van de SA200 in een filterwiel niet ideaal. De SA200 staat veel te dicht bij de opnamesensor van de CCD camera, zodat het spectrum te klein wordt afgebeeld en aan resolutie inboet. Ook zou bij een kleinere f verhouding van de telescoop, de sterren meer als puntbronnen gezien worden en dus fijnere afgelijnde spectra tonen.
   Deze laatste 2 gegevens zijn nu eenmaal inherent aan een opstelling die bedoeld is en geoptimaliseerd voor CV waarnemingen, en waar er in het filterwiel nog een plaatsje over was om een SA200 in te stoppen.
   Groeten
   Hugo

   Commentaar


    #4
    Hugo,
    Bedankt voor de uitleg.
    Astronomy's much more fun when you're not an astronomer - Brian May

    Commentaar


     #5
     Mooi werk Hugo!

     (hmm, heb 'm ook nog in een doosje liggen.... ;-)
     Losmandy G11, EdgeHD8, L-200 spectrograaf, LowSpec, SA100, SA200

     Commentaar

     Werken...
     X