Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

bevraging: ook eind 2020 aan Spectroscopie - radio astronomie - 'whatever'dag?

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  bevraging: ook eind 2020 aan Spectroscopie - radio astronomie - 'whatever'dag?

  Beste mensen,

  Ik organiseer op een jaar nogal wat. Dat is best wel heftig om doen, temeer daar ikzelf steeds opteer voor diverse onderwerpen en bijgevolg diverse sprekers. Bijkomend criterium: gratis (op de catering na dan).
  Maar dergelijk concept is niet zo eenvoudig, al lukt het totnogtoe nog wel.
  Nu: de vijfde spectroscopiedag (dit keer onder de noemer 'spectroscopie-radioastronomiedag') was zowel wat opkomst betrof als 'verwachting van de mensen' (toch als ik mij beroep op de commentaren achteraf) een topper.
  Edoch: Organiseer ik volgend jaar weer dergelijke dag of niet? Ik laat het een beetje afhangen van de reacties dat ik hier (en elders) bijeensprokkel.
  De eerlijkheid gebiedt mij te stellen dat ik op astroforum niet zoveel feedback verwacht. Reden; zo erg leeft spectroscopie in de Lage Landen helemaal niet, in tegenstelling tot Fankrijk, Engeland, Zwitserland niet.

  Ik bijt hier even de spits af met een voorstel die werd gemaild. Citaat:
  - De professionele spectroscopen (met uitzondering van de Hermes op de Mercator telescoop) kwamen nog niet aan bod. Er zijn er zeer zeer vele. De profs "kijken" nooit door hun telescopen. De pretty pictures komen slechts voor een heel klein percentage aan bod. Aan de 4 - 8 meter VLT telescopen hangen, elk in hun 2 Nashmyth brandpunten, in totaal 8 hoogwaardige spectroscopen. Ik denk dat er bij de ESO wel sprekers kunnen gevonden worden. Ook voor de E-ELT zij spectroscopen in aanbouw, Iets waar KU-Leuven aan meewerkt (Wim De Meester). De PEPSI spectroscoop , ontwikkeld door de unief van Potsdam, is een unicum en hangt aan de Large Binocular telescope (2x 8,40 meter spiegels) in de USA. Er is de
  ASIAGO spectrocoop in Italie. ...

  - Spectroscopie draait op een laag pitje (als je kijkt naar astroforum.nl


  Ziezo, en bij deze even mijn comentaar:
  Ik kan er mij tot op zekere hoogte in vinden. MAAR: dan moeten we bekijken of we het Nederlandstalig dan Engelstalig houden. (Hoeveel deelnemers heb dan nog?) En buitenlandse sprekers vragen kost geld... En dan stel ik mij de vraag: als zo'n dagen al in andere landen worden georganiseerd (waar de gedreven spectroscopisten ook naartoe trekken) of het zinvol is dit hier ook te doen.
  Ik bedoel:ik durf te stellen: in de Lage Landen vind ik geen tien mensen die interesse hebben hierin. Voor minder dan 40 deelnemers begin ikzelf er niet aan. Niet vergeten: deze organisatie dit jaar kostte mij meer dan 50 uur voorbereidingswerk en iets meer dan 200 mails. Onderschat dit niet....
  dus overtuig me graag :-)
  Discussiemoment organiseren: idem: dat is 'for the few five' vrees ik. Of je moet een pannelgesprek aangaan (wat ikzelf oersaai vind).
  Ik persoonlijk wil het breed houden: spectroscopie- radio astronomie lijkt me leuk om het weer te doen in 2020.

  Om te besluiten: hoe meer feedback, hoe mooier en beter het wordt voor iedereen. Hopelijk komt hier wat reactie op, want een eventueel zesde editie laat ik afhangen van de feedback van deelnemers van de vorige edities.
  jp
  Ga de weg die jou het beste lijkt.

  #2
  What where the skies like when you were young?

  Commentaar


   #3
   svdwal : al vijf jaarlijkse bijeenkomsten met gemiddeld 50 mensen (dit jaar meer). We hebben een werkgroep die internationaal werkt. Buitenlandse sprekers: ook al twee jaar gehad. Werkt dus niet echt.
   Wat we voorstelden: het materiaal in Gent mocht gratis worden gebruikt (fysiek en/of remote). Werd door mij tientallen keren gepromoot. Op drie jaar tijd kregen we 0 (in letters: NUL) mensen over de vloer. En toe ik de KNVWS voorstelde om een gezamenlijke werkgroep op te richten kreeg ik nul op het request.
   Maar opgeven doen we vooralsnog niet :-)
   Ga de weg die jou het beste lijkt.

   Commentaar


    #4
    Full WMN-member.
    GSO 8" f/8 Ritchey-Chrétien, AT66ED, EQ6 Pro + EQMOD, NEQ3+SynScan, Atik 314L, Atik 314E, SXV-MC8, DSI PRO, Orion autoguider, LodeStar autoguider, Baader DADOS spectrograaf.

    Commentaar


     #5
     Paul Gerlach daar zeg je zoiets...een discussie uurtje na de lunch is een prima idee. Misschien ook een 'werkmoment'? Minder sprekers en meer practica. En Robin Leadbeater uitnodigen: daar kijk ik even voor. Ik snap de verzuchtingen van jullie (Arnold, jijzelf en Hugo) heel goed, maar we moeten uitkijken dat het nog steeds mensen aantrekt. En op die manier kan dat wel!
     Jouw voorstel ik zeker prima!
     zelfde locatie behouden? goed te bereiken voor iedereen en prima service... Een stuk radio astronomie behouden? Kan misschien ook met workshop of demo voor dezen die interesse hebben
     Ga de weg die jou het beste lijkt.

     Commentaar


      #6
      Celestron C11, 280mm, f/10 on CGEM | Skywatcher Heritage 130P f/5 | Samyang 135mm f/2 | Skywatcher AZ/EQ-GTi | ASI1600MM-Cool | ASI290MM | SA100

      Commentaar


       #7
       Ik help graag mee om een eventuele spectroscopiedag te vullen. Het moet wel een beetje in balans blijven met andere activiteiten (bv. opticadag), dus als het organiseren gelijktijdig gaat lopen dan van mijn kant een wat kleinere inzet.

       Wat mij betreft is Gent om de hoek, of ik nu een uurtje verder rijd maakt me weinig uit.

       Ook denk ik dat in Gent meer jong bloed zal komen dan op Tivoli.

       De taal maakt voor mij helemaal niets uit, ik schakel zonder nadenken tussen Engels en Nederlands. Dus als we daar een breder publiek mee aanspreken is Engels wat mij betreft prima.

       Waar het misschien in de Lage Landen nog wat aan ontbreekt is het gewoon doen, spectra opnemen, analyseren, lekker laagdrempelig ontdekken van de spectrale component van sterrenkunde. Dit is wat moeilijk te vangen in een enkele dag, daar heb je denk ik een wat bredere aanpak voor nodig, met duwers en trekkers. Daar help ik graag mee, zolang dat in grotere context door anderen getrokken wordt.

       Commentaar


        #8
        SereN RCS Frank Tamsin vraagt Guy voor de zomercursus. En er zijn al mensen van KU Leuven die lezingen kwamen geven de afgelopen jaren op de spectroscopiedag hoor. En inderdaad: discussiemomenten zal voor enkelingen zijn denk ik, workshops en 'leren omgaan met' moet er de volgende keer ook bijkomen.
        Dat in Gent meer 'jong bloed' te vinden is...dat durf ik betwijfelen. Momenteel gaat een spectroscopiecursus door op de sterrenwacht hier. 7 cursisten waarvan twee die er vorig jaar ook bij waren. Mooi uiteraard, maar toch weer erg weinig. Maar elkeen die blijft 'plakken' is mooi meegenomen!
        Gent als locatie zie ikzelf niet zo erg zitten...maar het kan wel natuurlijk. Dank Ralph voor het voorstel! Hiermee en met de suggesties van Paul kan ik al wat verder...
        Ga de weg die jou het beste lijkt.

        Commentaar


         #9
         Beste Jean-Pierre,

         ik heb afgelopen jaar al contact gehad met Guy en Hugo om ook hier (InFINNity Deck

         Commentaar


          #10
          Beste Jean-Pierre,

          ik heb deze vraag niet op Starry-Night voorbij zen komen en vraag me af of dit draadje ook alle leden van dat forum bereikt heeft (ik zal zo een verwijzing naar dit draadje op dat forum

          Commentaar


           #11
           InFINNity Deck
           Ga de weg die jou het beste lijkt.

           Commentaar


            #12
            Stap voor stap raak ik vooruit. Dit is hoe het zou kunnen:
            1. er komt een dag ergens voorjaar 2020 voor een 'beperkte groep'. Daarmee bedoel ik: de bouwers, ontwerpers en de waarnemers. Eigenlijk is dit 'back to base' hoe het startte bij de allereerste editie in Halley. Alleen moet er nu enige structuur in zitten. Vijf jaar geleden was het een eerste kennismaking, vandaag de dag zijn er toch al enkelen gedreven bezig. Deze dag dient dus om ervaringen uit te wisselen, te vergelijken, brainstormen...vul zelf maar aan. Een dag voor mensen die al een tijd bezig zijn, de praktische kant zeg maar. Zelf schat ik dit in op tussen de 10 en 15 mensen.
            2. ergens diep in november 2020 organiseer ik opnieuw een spectroscopie- radioastronomiedag. Maar ook hier wat tijd om ervaringen te delen en vragen te stellen aan mensen die van wanten weten. Daar zal de beginnende amateur mee gebaat zijn. Een dag met lezingen, maar ook met tijd om zelf met een aantal zaken bezig te zijn, vragen te stellen, de meer praktische kant te bekijken, zowel wat spectroscopie als radio astronomie aangaat. Dan komt ook het voorstel van Paul Gerlach om het hoekje kijken (post 4). Modaliteiten hiervoor moeten nog wel worden bekeken. Prachtig voorstel, maar er moet toch iets tegenover staan meen ik....waarborg bvb, voldoende feedback... maar dat zijn zorgen voor de komende weken en maanden :-)
            Belangrijkste is dat er een zesde editie komt, met een 'uitbreiding'. Voor de dag in november: 60 mensen maximaal. Locatie als vanouds: Sterrenwacht Tivoli Oudenbosch.
            Ga de weg die jou het beste lijkt.

            Commentaar


             #13
             jeanpierre , ik moest het even opzoeken 'Modaliteiten'... VolgensTaaluniversum.org:

             "
             Full WMN-member.
             GSO 8" f/8 Ritchey-Chrétien, AT66ED, EQ6 Pro + EQMOD, NEQ3+SynScan, Atik 314L, Atik 314E, SXV-MC8, DSI PRO, Orion autoguider, LodeStar autoguider, Baader DADOS spectrograaf.

             Commentaar


              #14
              Origineel geplaatst door Paul Gerlach Bekijk bericht
              jeanpierre ,

              Trouwens, post 4 betreft natuurlijk wat hardop nadenken. Instrumenten uitlenen is makkelijker gezegd dan gedaan.
              DAT bedoel ik nou net :-) de haalbaarheid van zoiets...maar de mensen warm maken om iets te bouwen, om om een ontwerp te begrijpen op zich is al een goede zaak vind ik .
              en touwens blij dat ik jou nog wat kan leren :-)

              Ga de weg die jou het beste lijkt.

              Commentaar


               #15

               Lieverdjes altegader,

               Deze spectroscopiedag 'special' gaat door op zaterdag 25 april 2020 op sterrenwacht Tivoli.
               Bedoeling is dus een beperkte groep mensen samen te brengen. Ik dacht aan maximaal 15 mensen. Let wel; dit is een dag specifiek voor gevorderden.

               Hoe de dag er kan uitzien, even het voorstel van Arnold:
               - iets over verschillende ontwerpen (theorie)
               - bouwers vertellen over hun project
               - nog eens iets over datareductie (Hugo/Arnold?)
               - iets over lopende pro/am campaigns of
               - dankbare objecten zoals Be of WR sterren bv
               - iets over astrofysica, theoretische achtergrond van meetbare fenomenen (Ralph/Rien?)
               etc.;-)
               aanvulling van mij: even bekijken wat 'grote' spectroscopie-- radio astronomiedag in november aan bod kan komen.

               En uiteraard nog dit:: de zesde Spectroscopiedag-Radio Astronomiedag gaat door op zaterdag 7 november 2020 op Tivoli. Maximaal 60 mensen. Daar open ik wel een topic apart voor.
               Ga de weg die jou het beste lijkt.

               Commentaar

               Werken...
               X