Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Officiėle oprichting VVS Werkgroep Spectroscopie

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Officiėle oprichting VVS Werkgroep Spectroscopie

  Beste iedereen,

  De afgelopen weken heel intensief gebrainstormd over deze op te richten werkgroep binnen de VVS. Wat we kunnen/willen en ook wat we vooral niet willen.
  We kunnen deze werkgroep perfect oprichten met Guy Wauters als werkgroepleider. Kwestie om de juiste man op de juiste plaats te hebben. Guy is professioneel (en zeer gedreven) met spectroscopie bezig.
  Echter wordt dit geen 'traditionele' werkgroep. De reden is evident... Wij stelden ons gewoon de vraag : som eens tien mensen op binnen de BENELUX die ernstig met spectroscopie bezig zijn. We zijn niet aan dit getal toegekomen.

  Wat we nu van plan zijn:
  • er is de groep binnen de VSRUG en vooral binnen de UGent. Daar kan en zal wetenschappelijk werk worden gedaan. Ook eindwerken voor scholen (via proposals) kunnen en worden nu al gedaan remote met Guy als toezichter thuis achter zijn pc. En ook als 'depanneur' waar nodig.
  • Dataverwerking met hulp van oa Hugo Van den Broeck. Bij uitstek ook de juiste man op de juiste plaats.
  • de vakgroep (UGent) beschikt al over een databank met meer dan 90 spectra. Deze wordt op dit moment door Hugo en Guy op punt gezet.En komt dan ook ter beschikking van iedereen.

  De werkgroep binnen de VVS dan. Kunnen we 'ASPALL' (Astronomische Spectroscopie Associatie der Lage Landen) noemen. Die groepsnaam verkast dan officieel van VSRUG naar de VVS.
  • We laten de mensen op een eenvoudige manier proeven van wat spectroscopie is.
  • we helpen de mensen op weg met materiaal dat we liggen hebben hier in Gent (SA100 en telescopen of hun eigen materiaal.)
  • VVS leden (werkgroepleden) kunnen zich ook in Gent aansluiten bij schoolprojecten en andere projecten op afspraak
  • Prof. Waelkens (KUL) gaf aan hier graag aan mee te werken als 'wetenschappelijk consulent'. Dit is een heel mooi gegeven !
  • jaarlijkse vergadering onder VVS noemer met een belangrijke spreker.


  BOVEN ALLES: Dit wordt slapende werkgroep, maar een groep die enkele doelen nastreeft: Mensen laten kennismaken met spectroscopie enerzijds en mensen die reeds interesse hebben verder op weg helpen. En mensen die echt willen meewerken aan semi-wetenschappelijk en/of wetenschappelijk werk daar de kans toe geven die kennis te ontwikkelen.

  De bijeenkomsten die ikzelf voor amateurs elk jaar organiseer (Sterrenwacht Tivoli) blijven ook bestaan. Dit om mensen die mogelijk interesse hebben in spectroscopie warm te maken en warm te houden enerzijds en het onderhouden van de vriendschapsbanden anderzijds.. We moeten putten uit elke mogelijkheid. Spectroscopie is duur en niet spectaculair op zich. Toch niet als je het vergelijkt met astrofotografie. Daar heb je 'direct' resultaat... We moeten ervoor zorgen dat we wat spectroscopie betreft NU op de kar springen. Deze vorm van sterrenkunde bedrijven is zeker erg boeiend!

  We bekijken ook hoe we het spectroscopieforum van de VSRUG kunnen integreren. Uiteraard kan en zal ook de VVS website hierbij worden betrokken.
  En we hopen ook op een samenwerking binnen de KNVWS.
  Er zijn toekomstperspectieven! Alle neuzen constructief in dezelfde richting is de sleutel tot succes...
  Meer hierover tijdens de Opticadag in Gent op 18 maart en uiteraard op de Algemene Ledenvergadering van de VVS op 22 april.
  Ziezo mensen, dat was het.

  Ik denk dat we hier mooie dingen kunnen doen...
  Beste groeten,
  jp
  Ga de weg die jou het beste lijkt.

  #2
  Even ter info: de oprichting van deze VVS werkgroep spectroscopie staat officieel gepland op de agenda van de vergadering volgende week 22 april in Brussel.
  Ga de weg die jou het beste lijkt.

  Commentaar


   #3
   Tijdens de ledenvergadering gisteren in Brussel werd de oprichting bekendgemaakt van de VVS werkgroep spectroscopie.
   Een kleine introductie vind je al op de VVS website: http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgr...-spectroscopie

   Meer info volgt de komende weken !
   Ga de weg die jou het beste lijkt.

   Commentaar


    #4
    Hoe zit het ondertussen met deze werkgroep? We zijn enkele maanden verder.
    http://www.vvscapella.be/hubert-hautecler/

    Commentaar


     #5
     Origineel geplaatst door Huubke Bekijk bericht
     Hoe zit het ondertussen met deze werkgroep? We zijn enkele maanden verder.
     Er verscheen al een artikel van Hugo op de vvs website en Guy geeft een les op de zomerschool sterrenkunde.
     op 18 november is er op sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch een spectroscopiedag waar vvs leden welkom zijn. Prof. Walter Van Rensbergen is er gastspreker.
     Ga de weg die jou het beste lijkt.

     Commentaar

     Werken...
     X