Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

filters het duizelt me even wie weet raad

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  filters het duizelt me even wie weet raad

  ik ben me als nieuweling aan het verdiepen in filters
  het zijn er nogal wat

  Maanfilters, Polarisatiefilters, IR en UV-filters, Kleurenfilters,Contrastfilters
  Nevelfilters, Zonnefilters

  het duizelt me nu even.

  mijn vraag
  =======
  binnen de beperkte mogelijkheden met mijn etx 70 en meade toucam III wil ik planeten bekijken en deze fotograferen. De maan, mars en de zon hebben mijn voorkeur op dit moment

  wat zijn nu voor mij als beginner belangrijke filters die ik als eerste aan zou moeten schaffen, met het oog op astrofoto's.

  een uitgebreide uitleg stel ik zeer op prijs

  alvast bedankt !!!

  groetjes

  Marcel
  Laten we een moord plannen, of een religie starten

  #2
  hoi marcel,

  er zijn inderdaad veel filter op de markt verkrijgbaar, maar laat je niet gek maken. een kort overzicht van wat je wel/niet kunt gebruiken:

  maanfiler: is alleen nuttig voor visueel gebruik. het verminderd simpelweg de hoeveelheid light die wordt doorgelaten. bij webcam opnames echter, stel je gewoon de gain en sluitertijd minder hoog in, daar heb je dus geen filter voor nodig.

  polarisatie-filter: eigenlijk hetzelfde als een maanfilter, alleen kun je bij dit filter de hoeveelheid licht die wordt doorgelaten veranderen. niet nodig dus.

  IR en UV filter: blokkeren licht in het uv danwel ir gebied. het meest nuttig is een gecombineert IR/UV filter. dit filter is sterk aan te raden en wel hierom: door breking in de atmosfeer en "foutjes" in je telescoop, komen de verschillende kleuren niet in het zelfde punt in focus. dit resulteerd in een blauwe rand aan 1 kant van de opname en een rode rand aan de andere kant. hoewel dit digitaal tot op zekere hoogte hersteld kan worden, is voorkomen beter dan genezen. een gecombineert IR/UV filter laat de uiterste blauwe en rode kleuren niet door. deze zijn voor het blote oog niet zichtbaar, maar wel meetbaar met je webcam (tot op zeker hoogte). door dit licht eruit te filteren, worden je opnames dus beter (ik zelf heb dit filter permanent voor mijn NexImage zitten, is ook nog eens een prima bescherming voor je sensor). een aanrader dus!

  kleurenfilters: meestal niet nodig omdat je al een kleurencamera hebt. echter, sommige details kunnen worden versterkt met een kleurenfilter. zo komen de wolkenbanen van saturnus beter uit door een geel filter. In het geval van mars zou ik een rood kleurenfilter aanraden, omdat dit het contrast verhoogt tussen de lichte en donkere "vlekken". voor de rest zou ik het gebruik van kleurenfilters minimaliseren.

  contrastfilters (of sky-glow, nevel, lightpulution, smalle band en breede band filters): zijn bedoeld om nevels meer contrast te geven tegen een licht vervuilde achtergrond. heb je niets aan als je planeten/maan/zon gaat fotograferen, aangezien deze objecten helder genoeg zijn om zich te onderscheiden van zelfs de meest licht vervuilde achtergrond. niet nodig, tenzij je deep-sky objecten (nevels ed) gaat fotograferen.

  zonnefilter: verschillende mogelijkheden: een baader filter (spot-goedkoop als je een folietje koopt en er zelf een filter voor je telescoop van maakt) houdt gewoon heel veel licht tegen. absoluut aanschaffen als je zonnevlekken wil fotograferen. echter: het geeft de zon een witte kleur. voor meer contrast en een realistischer effect zou ik het combineren met een simpel rood-filter, zodat de zon weer een oranje/rode kleur krijgt.
  andere mogelijkheid: een gespecialiseerd H-alpha filter: laat slecht een specifiek deel van het licht door. nodig om protuberansen ed te fotograferen. echter ontzettend duur en heel specifiek gebruik.

  mijn advies: koop een IR/UV filter (ik geloof ongeveer 50 euro voor een 1.25" filter) en haal deze nooit meer van je webcam af. maak daarnaast een baader-zonnefilter en koop nog een rood kleuren filter (of een setje van 4 kleuren, zijn helemaal niet duur) en ga lekker kijken welke kleuren effect hebben op de verschillende planeten. gebruik voor de maan alleen het (permanente) IR/UV filter.

  hoop dat het nu een beetje duidelijk is... mocht je meer vragen hebben dan hoor ik dat graag...
  groetjes
  maarten
  Celestron C8 - WO Megrez 90 APO - WO ZS 66 SD APO
  Vixen Great Polaris
  Canon 350D - NexImage

  Commentaar


   #3
   enorm bedankt voor deze info Maarten !!!!
   dit is precies wat ik wilde weten je hebt me heel goed geholpen

   groetjes

   Marcel
   Laten we een moord plannen, of een religie starten

   Commentaar


    #4
    Goede uitleg Schipluiden, maar ik vraag mij wel af of kleurenfilters om details op planeten beter zichtbaar te maken op een ETX-70 met zijn beperkte opening en brandpunt nu wel zo zinvol zijn, je kunt toch niet veel vergroten met deze telescoop Een IR/UV om je sensor te beschermen en de CA wat te beperken alsmede een baader-zonnefilter en een maanfilter zijn misschien nog wel goede accessoires voor een ETX-70.

    Commentaar

    Werken...
    X