Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

H-alpha door eigen telescoop.

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  H-alpha door eigen telescoop.

  Je kan natuurlijk een Personal Solar Telescope kopen, maar als je al een telescoop hebt, kan je natuurlijk denken om dat ding om te gaan bouwen tot een H-alpha-kijker..

  Zelf heb ik een Meade ETX-125 met een oranje Seymoursolar zonnefilter (1% lichtdoorlaatbaar), na wat denken en zoeken ben ik op een site beland waar ze uitlegden hoe je zelf een H-alpha filter in kan bouwen.
  Daar werd genoemd dat je een oculairfilter nodig hebt die alleen 656 nM door laat. Ook werd de site van een bedrijf (Edmund Optics) genoemd die zulke filters bouwen, dus ik zoeken op de site van Edmund, en gevonden... Stonden een aantal maten bij, maar niet de maat van de 1,25" oculairfilters.. dus ik ben ze gaan mailen... Krijg een mail terug met de vraag:"We begrijpen niet zo heel goed wat je bedoelt, kan je, je vraag nader verklaren?" Dus ik foto's nemen van een Meade Series 4000filtertje, tekeningetje gemaakt met de maten erbij, etc.

  Nou is mijn vraag dus... heb ik genoeg aan een zonnefilter op de buis en een H-alpha filter met mogelijk een IR/UV filter op mijn oculair?
  Of heb ik nog meer nodig om op een goedkope wijze te kunnen genieten van oa. protuberansen op de zon... met een ETX-125


  http://www.astrosurf.com/buil/us/sun/sun.htm info site over
  H-alpha

  http://www.edmundoptics.com/WE/ Edmund Optics
  - Sidus Ludoviciana -

  #2
  1% is nog altijd te veel doorlaat voor de zon, zon is dan nog altijd veel helderder dan de volle maan. Je kan het misschien gebruiken voor een refractor met kegelprojectie protuberansensysteem. Zie hiervoor bijv. http://home.versatel.nl/tspaninks/protuberans.htm
  Dit is geen undersign.

  Commentaar


   #3
   Fixxxer, wat ik er van weet:

   H-alpha filters zijn onbetaalbaar (>1000 euro, daar koop je een leuke telescoop voor). Niet zonder reden: om maar n nM door te laten kost een berg aan nauwkeurig vakmanschap. Daarbuiten geldt die bandbreedte ook alleen bij een vaste temperatuur van bijvoorbeeld 40 graden zodat koeling/verwarming nodig is. Iets daarnaast betekent meteen verschuiving van de frequentie (en dus buiten het H-alpha gebied). Volgens mij is het ook een samenwerking tussen een speciaal objectief- en oculairfilter.

   De optie van de "protuberansenkijker" heb ik ook al eens overwogen: Bij een zonsverduistering zie je namelijk de protuberansen wl dus waarom niet je eigen zonsverduistering creren? Het probleem is het overvloedige zonlicht. Alleen: hoe plaats je je kartonnetje?

   Nog niet zo makkelijk dus maar ik hou me ook graag aanbevolen voor opties.
   Full WMN-member.

   Commentaar

   Werken...
   X