Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

aankoop scoop

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • luc
  antwoordde :
  Op marktplaats wordt momenteel een C8 met alles erop en eraan aangeboden. Hoogste bod staat momenteel op 600 euro. Ik heb verkoper gecontacteerd via mail, blijkbaar wordt er niet onmiddellijk een (veel) hoger bod verwacht. Iemand ervaring met de C8?

  Laat een reactie achter ::


 • Yigal
  antwoordde :
  Clearskies: ik kan en zou een vergelijkbaar ding maken van aluminium.

  Laat een reactie achter ::


 • Clear Skies
  antwoordde :
  Absoluut: het is niet meer dan wat staal en wielen!

  Laat een reactie achter ::


 • luc
  antwoordde :
  Even op de site gekeken, blijkbaar niet erg goedkoop voor wat het is. Iemand die een beetje handig is in metaalbewerking (lassen,..) kan het wel een stuk goedkoper oplossen.

  Laat een reactie achter ::


 • Clear Skies
  antwoordde :
  Origineel geplaatst door luc
  Ik zag onlangs op één of andere site een artikeltje over een soort stervormig (met 3 "benen") "wagentje", op wielen dus, waarin enwaarop de driepoot precies paste.
  JMI (Jim's Mobile Incorporated) verkoopt dit soort handigheidjes.

  Laat een reactie achter ::


 • luc
  antwoordde :
  Big bang: ja, die bedoel ik, lijkt mij wel handig, zeker met grotere wielen, voor als je doorheen een grasveld of dergelijke moet.

  Laat een reactie achter ::


 • Big bang
  antwoordde :
  @ luc en capella: Bedoelen jullie deze van Paul Gerlach?

  http://www.astroforum.nl/viewtopic.php? ... ght=#56794

  Laat een reactie achter ::


 • capella
  antwoordde :
  Ja, die heb ik ook gezien. Handige uitvinding, maar persoonlijk zou ik er gelijk grotere wielen onder zetten. Dat rijdt beter en anders kom je nevernooit door de blubber.

  Laat een reactie achter ::


 • luc
  antwoordde :
  Ik zag onlangs op één of andere site een artikeltje over een soort stervormig (met 3 "benen") "wagentje", op wielen dus, waarin enwaarop de driepoot precies paste. Eigenaar van het ding kon dus vrij gemakkelijk zijn volledige opstelling naar de waarneemplaats rijden. Uteraard kan dit niet over een grotere afstand. Ikzelf moet alles slechts een tiental meter verslepen van mijn droge en koele bergplaats tot in mijn (vrij donkere) tuin. Zal dus wel loslopen, veronderstel ik.

  Laat een reactie achter ::


 • Big bang
  antwoordde :
  Prototype schreef:
  Ik heb ook een tijdje 250mm newton op een EQ6 gehad en vond het uiterst oncomfortabel werken. Je hebt regelmatig een keukentrap nodig om door het oculair te kunnen kijken en je moet je vaak in de meest onmogelijke posities manoeuvreren om wat te kunnen zien.
  Het is waar dat een Newton op een EQ-montering tot gevolg heeft dat het oculair zich vaak op de meest uitéénlopende plekken bevindt en dat je daardoor regelmatig tot atletische houdingen wordt gedwongen. Om het kijkcomfort iets te vergroten heb ik zelf een variant op de "Wilcox rotating rings" toegepast. Daarmee kan je in ieder geval makkelijk je kijker in de buisringen zodanig draaien dat het oculair op een zo bereikbaar mogelijke plek komt, zonder dat je de kijkerbalans verstoort of risico loopt dat je kijker tussen je buisringen uitglijdt.

  Voor een artikel over de Wicox ringen klik op:
  http://www.andysshotglass.com/wilcox_ro ... rings.html

  Mijn variant op dit ontwerp bestaat uit:
  - slechts één ring toepassen i.p.v. twee per kijker
  - als bekleding van het spanmechaniek een tuinslang gebruiken of de buitenisolatie van een dikke stroomkabel.

  Het werkt echt super makkelijk en het geeft een geruststellend gevoel dat je kijker niet uit de buisringen kan glijden als die open staan of per ongeluk te los aangespannen zijn.

  Laat een reactie achter ::


 • borix
  antwoordde :
  Ik heb net een EQ6 (Pro) gekocht en het is een monster van een montering. Kop is al 16 kilo en statief 7.5 en dan krijg je dus nog de tegengewichten en de kijker. Je zult dus alles in delen moeten verplaatsen.

  Ik zeg een monster maar de kop + statief is nog wel handzaam. Ik vind zelf dat ze aan elkaar het beste te vervoeren zijn - tenminste een klein stukje (huiskamer naar balkon bijvoorbeeld). Je moet dan wel de ruimte hebben. De kop los is een beetje onhandig vast te houden.

  Ik heb er nu maar een 114 mm newton kijker op staan en dat staat als een huis. Ik heb geen ervaring met een 25cm maar ik geloof dat dat wel een enorm kanon is.

  Ik zelf ben heel blij dat ik de EQ6 gekocht heb maar ben ook blij dat ik binnenkort meer ruimte en toegang tot een tuin krijg. Voor op mijn balkonnetje is hij veels te groot - zeker als ik er nog een groetere kijker op zet.

  Als je je niet rotschrikt van de afmetingen denk ik dat je best veel plezier van je kijker kan gaan hebben. Maar weet waar je aan begint.

  Laat een reactie achter ::


 • luc
  antwoordde :
  Bedankt voor de reacties. Weet je wat? Ik ga hem kopen.

  Laat een reactie achter ::


 • Prototype
  antwoordde :
  Als je vooral visueel wil gaan werken zou ik een 250mm dobson (= een newton op een azimutale montering) overwegen. Ik heb ook een tijdje 250mm newton op een EQ6 gehad en vond het uiterst oncomfortabel werken. Je hebt regelmatig een keukentrap nodig om door het oculair te kunnen kijken en je moet je vaak in de meest onmogelijke posities manoeuvreren om wat te kunnen zien. Buiten dat is het is een behoorlijk inspannende aangelegenheid om zaakje opgesteld te krijgen. Een dobson is in dat opzicht veel fijner in het gebruik. Bovendien ook een stuk goedkoper terwijl je er hetzelfde mee kunt zien.

  Ik zou in ieder geval eerst eens de montering en telescoop ergens uitproberen want ze zijn groter en zwaarder dan je waarschijnlijk denkt.

  Laat een reactie achter ::


 • Parsec
  antwoordde :
  Dit wordt er over gezegd:

  Sky-watcher 250mm Newton

  Met 25 cm. opening behoort deze telescoop tot een echt deep-sky kanon! De snelle F ratio 4.7 maakt deze kijker zeer geschikt voor astro fotografie. De montering heeft ingebouwde motoren, ingebouwde verlicht poolzoeker en is de meest stabiele in zijn prijsklasse. Bijgeleverd wordt één 9X50 zoeker, een stalen driepoot, twee contra gewichten, een 2" apex 28mm oculair en een adapter voor piggy-back fotografie.


  Dit is een echt groooooootttteeee telescoop.


  Ook voor het waarnemen van maan en planeten is deze telescoop uitermate geschikt.


  Specificaties:

  Diameter: 250mm;
  Brandpuntafstand: 1200mm;
  F/ratio: F/4.7.  Zegt genoeg lijkt mij.

  Laat een reactie achter ::


 • luc
  antwoordde :
  Nog vergeten te vragen : ik hoor hier en daar al eens dat één van de minpunten de focusser is. Kan je een focusser gemakkelijk vervangen? zo ja, welke focusser schaf ik mij dan best aan? Hoeveel kost zo'n ding?
  Dank (nogmaals) bij voorbaat.
  Luc

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X