Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Ik zoek een telescoop om mee te kijken, maar waar moet ik beginnen??

Samenvouwen
Dit onderwerp is gesloten.
X
Dit is een vastgezet onderwerp
X
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Ik zoek een telescoop om mee te kijken, maar waar moet ik beginnen??

  Met onderstaande uitleg en tips willen we graag tegemoetkomen aan de verzuchtingen van de 'beginnende amateur astronoom' . Wij streefden ernaar een overzicht te geven van wat er, voor een betaalbare prijs, zowat te koop is. Materiaal waar je jaren plezier aan zult hebben én in bepaalde gevallen zeer geschikt om uit te breiden in de toekomst.
  .
  Er staan heel wat voorbeelden bij die je bij je keuze kunnen helpen. Lees de tekst heel aandachtig, er wordt uitvoerig uitgelegd met tekst én beelden wat je kan verwachten van een blik door een telescoop. En ook wat je helemaal NIET moet verwachten. Er wordt ook geadviseerd om zeker eens ten rade te gaan bij mensen die het klappen van de zweep kennen én die graag helpen. Kleine en grote sterrenwachten. Maak er gebruik van als je de kans hebt.
  .
  Uiteraard kan je te allen tijde op het forum terecht voor je vragen. Gaat het over vragen betreffende de linken of tekst in onderstaande, plaats die in je gestarte topic. Zijn het heel specifieke vragen over oculairs of extra materiaal kan dat in bijvoorbeeld 'telescopen' of 'accessoires'. Indien nodig zullen de moderatoren de vragen op de juiste plaats neerzetten.
  .
  Veel plezier én succes !
  .
  Ik zoek een telescoop om mee te kijken, maar waar moet ik beginnen??
  .
  Om jou als startende amateurastronoom een goed idee te geven van wat je van een telescoop kunt verwachten hebben we een lijst opgesteld met een aantal handige artikelen en discussies die op het astroforum.nl te vinden zijn. Het astroforum.nl heeft ook een krachtige zoekfunctie. Deze zoekfunctie vind je rechtsboven op elke pagina. Via enkele eenvoudige zoektermen zul je met deze zoekfunctie al vaak het antwoord kunnen vinden vele van je vragen. Meer specifieke vragen die je nog ongetwijfeld zal hebben kan je hier uiteraard posten.
  .
  Het is echter van cruciaal belang dat je, voor het aanschaffen van een telescoop, jezelf eerst goed inleest in de materie. Telescopen heb je alle soorten en maten, maar er bestaat geen telescoop waar alles mee je alles kan doen. Voor visueel waarnemen van planeten gebruik je een heel andere telescoop dan voor het fotograferen van zwakke nevels. Om de keuze voor jou eenvoudiger te maken laten we hier enkele goede starterstelescopen de revue passeren. Deze lijst is gemaakt zodat je voor jezelf een goed idee kunt vormen welke telescoop geschikt is voor jou. Je bent niet verplicht om een telescoop uit deze lijst te kiezen. Die keuze ligt uiteindelijk helemaal bij jezelf, maar via deze lijst hopen we wel dat je een goede keuze maakt en nog lang van deze prachtige hobby zult blijven genieten.
  .
  Handige tips
  .
  Voor je begint met wikken en wegen nog enkele handige tips om je keuze 'Welke telescoop moet ik kopen?' eenvoudiger te maken.
  .
  • Download het gratis planetarium programma Stellarium. Met dit programma krijg je een mooie weergave van de sterrenhemel en kun je al starten de sterren te verkennen zonder dat je al een telescoop hebt gekocht.
  • Kijk ook uit met te hoge of valse verwachtingen. De plaatjes op de doos en op het internet zijn prachtig, maar die beelden ga je zeker NIET zien.
  • Een telescoop die alles kan bestaat niet. Voor elk doel bestaat er een kijker. Lees veel meer in onze Astrowiki bij telescopen en verrekijkers. Maar vergeet vooral de daar staande tips en adviezen voor beginners niet.
  • Via deze telescoop simulator kun je ook een beeld krijgen over wat je te zien krijgt bij een bepaalde opening en vergroting.
   Telescoop simulator. Het geeft alleen het beeldveld en de vergroting weer. Dus zeker niet de helderheid of de details!!
  .
  Lees ook het artikel 'Vergelijking van enkele telescopen' getest op Jupiter tot en met post 30. Let wel goed op! Dit zijn foto’s!!! Visueel zul je deze kleuren niet zien, maar het geeft wel een idee van wat je met welke type telescoop kunt zien. Heel erg leerzaam!! Een vergelijking tussen een lenzenkijker en een spiegeltelescoop vind je verderop als link in dit artikel.
  .
  Schetsen
  .
  Schetsen geven je de meest realistische indruk van wat je zult gaan zien door een telescoop. Hier op het astroforum.nl hebben we enkele gebruikers die zeer mooi schetsen maken. De volgende schetsen zijn door forumgebruikers gemaakt en benaderen het beste het beeld dat je door een bepaalde telescoop zult zien. Laat je vooral niet gek maken door de mooie plaatsjes op internet. Die plaatjes zijn allemaal foto's. Weet ook dat astrofotografie en visueel waarnemen twee verschillende zaken zijn.
  .
  • Het subforum schetsen vind je hier
  • Een mooi schets en waarneemverslag vind je hier. Gemaakt door een jong forumlid met een 25cm f5 dobson.
  • Dezelfde jongeman, maar nu een met een 13 cm kijker.
  • Een website met een hele mooie serie schetsen.
  .
  Al deze bovenstaande voorbeelden geven een realistisch beeld van wat je van een telescoop visueel kunt verwachten. Waar je ook rekening mee moet houden is de waarneemlocatie. Er is een duidelijk verschil tussen wat je zult zien donkere locatie of stedelijk gebied.
  .
  Lijst beginnerstelescopen
  .
  Het is niet zo dat de grootste en duurste telescoop noodzakelijkerwijs de beste is, vandaar deze lijst met goed en betaalbare beginnerstelescopen:
  .
  Refractor (lenzentelescoop)
  .
  Hieronder vind je enkele voorbeelden van lenzentelescopen.
  .
  • Een lenzenkijkermet een opening van 102mm en 1000 mm brandpuntsafstand. Een f10 dus.
  • Een lenzenkijker met een opening van 127mm en 1200 mm brandpuntsafstand.
  • Nog enkele andere voorbeelden van lenzenkijkers vind je hier.
  .
  Een kijker heeft ook een goede montering nodig. Voor de 102mm kan je voor deze montering gaan, maar de grotere 127mm kijker is zwaarder en heeft dus ook een zwaardere montering nodig. Dit is een mooi verslag van waarnemingen met beetje vergelijkbare 102 mm diameter.
  .
  Reflectors (spiegeltelescopen)
  .
  Hieronder vind je enkele voorbeelden van
  .
  • Een tafeltelescoop met een gesloten buis en 114mm spiegeldiameter.
  • Een Tafeltelescoop met 13cm spiegeldiameter
  • Een keuze aan dobson-telescopen vind je hier en hier
  • Een 13 cm Newton op een equatoriale montering, ook geschikt voor astrofotografie, vind je hier
  • Een 15 cm Newton op een equatoriale montering hier
  • Een computergestuurde (GoTo) equatoriale montering die later mogelijkheid biedt tot astrofotografie vind je hier
  • Een 20cm f5 Newton op een equatoriale montering vind je hier . Deze combinatie is vooral voor visueel waarnemen.
  • Een computer gestuurde (GOTO functie) 20cm f5 vind je hier
  • Een heel compacte 15 cm telescoop is deze Schmidt Cassegrain met GOTO functie. Hier nog enkele andere Schmidt Cassegrains Zie ook hier of hier
  • Hier is ook een verzameling spiegeltelescopen te vinden.
  .

  LET OP!
  Vermijd het vrij goedkope type Newton telescoop waarbij er met een extra lens een korte telescoopbuis mogelijk is. Je ziet dan bijvoorbeeld in de advertentie 150mm spiegel en 1400 mm brandpunt staan. De lengte van de buis is veel korter dan die 1400mm. Ondanks het lange brandpunt is het dus een heel korte buis. Dat doet men om de kijker aantrekkelijker, handzamer te maken en het effect wordt bereikt met een extra lens. Maar...........dit type heeft een kwetsbaar optisch systeem en de optische en mechanische elementen hebben een magere kwaliteit. LET OP! Juist deze telescoop wordt heel vaak op Marktplaats aangeboden. Dit is tevens het type prul-telescoop dat beginners feilloos uit de zee van telescopen weten te vissen en welke ze nou precies niet moeten hebben!

  Het is niet de bedoeling hier VOLLEDIG te zijn, maar met deze lijst kan je wel wat. Als je een telescoop aanschaft, hou er dan ook rekening mee van waaruit je waarneemt. Als je steeds moet reizen naar de waarneemlocatie, kies dan voor een type dat je gemakkelijk kunt dragen. Gewicht en onhandelbaarheid van telescopen worden door starters zwaar onderschat.
  .
  Als je nou hevig twijfelt tussen een lenzenkijker of een iets grotere spiegeltelescoop kun je dit artikel eens lezen. Kun je zien dat zelfs ervaren waarnemers daar ook nog over twijfelen en er geen eensluidend antwoord is op de vraag "lenzenkijker of spiegeltelescoop? ". Stoor je niet aan de technische termen, over een jaar gebruik je ze zelf.
  Een spiegeltelescoop moet ook worden gecollimeerd (optiek uitlijnen). Deze link maakt collimatie eenvoudig, zonder poespas . Binnen afzienbare tijd leer je sowieso veel meer hierover.
  .
  Zelfbouw
  .
  Een telescoop zelf bouwen kan ook. Hiervoor zijn er ook vele mogelijkheden. Een paar voorbeelden:
  .
  • Kijkerbouw bij de VSRUG in Gent (België).
  • Een spiegelslijpcursus van Astroforumlid Jan van Gastel in Almere (Nederland).
  .
  Verrekijkers
  .
  Over verrekijkers en het waarnemen daarmee zijn al handboeken volgeschreven. Voor ons doel komt het erop neer dat je een enorme sprong maakt in lichtverzamelend vermogen ten opzicht van het blote oog. Je ziet dus veel meer sterren dan met het blote oog. Alleen die ervaring vinden velen al een openbaring! En dat vermogen kun je waar en wanneer je maar wilt, inzetten. Op de meest onmogelijke plekken. Je kunt je kijkertje zelfs in je jaszak meenemen.
  .
  Zelfs de kleinste verrekijkertjes laten al gauw 9X meer sterren zien dan het blote oog. Zo'n kijkertje kan zo maar allang in je bezit zijn. Zelfs met een toneelkijkertje zie je al veel meer sterren dan met het blote oog. Een ander groot voordeel van de verrekijker is het veel grotere beeldveld aan de hemel ten opzichte van een telescoop: er is meer dan 10 keer meer hemeloppervlak in één oogopslag te zien dan met een telescoop. Dus als je de weg kwijt raakt aan de hemel ( en dat gaat gebeuren), heb je je verrekijker om die weer terug te vinden. Belangrijk instrument!
  .
  Als je al een verrekijker hebt: niet persé een nieuwe aanschaffen, je oude voldoet al prima. Als je er nog geen hebt of wilt updaten, adviseren wij meestal een 10X50 verrekijker. Dit betekent: 10 keer vergroten en een frontlens van 50milimeter. Een 10X50 verrekijker is het compromis tussen vergroting (nog meer houd je niet goed stil), lensopening ,( met kleinere opening zie je wat minder, maar grotere worden weer te zwaar) en gewicht. Met grotere kijkers moet je gelijk weer vanuit een luie tuinstoel of vanaf een hoog statief gaan waarnemen, anders houd je hem niet stil of wordt hij te zwaar. Lagere fotostatieven dan 180cm voldoen niet, je blijft dan een plaatsje nekkramp houden. Tuinstoel is beter.
  .
  Voor de bepaling van de gedachten
  .
  • Alles vanaf 7X30 tot 10X50 is goed bruikbaar. Dus vergrotingen van 7X tot 10X en lenzen van 30 tot 50mm diameter. Grotere getallen geven hogere vergrotingen en grotere lenzen aan, die komen het waarneemgemak zeker niet ten goede. Richtprijs vanaf 50 euro.
  • Vermijd voorlopig de heel grote observatiekijkers. (15X70 tot 25X100 of nog groter.) Die zijn meer voor specialisten. Op het moment dat je vindt dat je die nodig hebt, ben je allang geen beginnend amateur meer.
  • Géén zoomverrekijkers. Kwalitatief goede zoomverrekijkers vind je niet in de populaire prijsklasse. Ze geven bij lage vergrotingen een heel klein beeldveld en bij hogere vergrotingen een te donker beeld. Optisch en mechanisch zijn ze in de populaire prijsklasse twijfelachtig van kwaliteit.
  .
  Om verder te lezen: zie het hoofdstuk "basisschool" in deze link. De hoofdstukken "VO" en "Universiteit" bij die link zijn aan te bevelen voor mensen die het naadje van de kous willen weten.
  .
  Fotografie is een heel andere tak van sport binnen onze hobby. Wij raden eigenlijk een ieder die zijn/haar eerste telescoop wil kopen of maken aan om hier niet onmiddellijk mee te beginnen. Leer eerst de basisvaardigheden van het "vak". Fotografie vergt vaak ook meer gespecialiseerde apparatuur en vooral zware monteringen. Vallen allang niet meer binnen een economisch startersbudget. Voor de eerste bescheiden stappen zie hier.
  .
  Wij raden af om telescopen bij gewone webshops aan te schaffen. Ons is te vaak gebleken dat die veel minder verstand van zaken hebben dan de gerenommeerde vakmensen. Service bij de echte vakman is ook beter. Hoed je voor de z.g. "experts" op het internet. Onder amateurs zijn die eerder bekend als "dozenschuivers".
  .
  De echte vaklui in België en Nederland
  .
  http://www.astromarket.org/
  http://www.robtics.nl/
  http://www.ganymedes.nl/
  http://www.houseofoutdoor.com/ (verrekijkers)

  .
  Warm aanbevolen literatuur:
  Was er vroeger "Thieme`s Sterrenboek".

  Een modern boek over beginnen met onze hobby is: "Kijk Omhoog",door Philippe Mollet & Frank Deboosere. Warm aanbevolen. Voor zowel beginners als gevorderden. Na dit boek zijn heel veel vragen beantwoord. Een soort startersmanual. Goed leesbaar en zeer informatief. Een "must" voor als je alle vragen en antwoorden in één verzameling bij elkaar wil hebben staan. hier
  Tenslotte een lijst van sterrenkundige verenigingen en sterrenwachten die een beginnende amateur-astronoom op gang willen helpen. Nederlandse sterrenwachten staan hier. Vlaamse sterrenwachten hier
  .
  Veel plezier op deze eerste ontdekkingsreis,
  Het astroforum.nl team


  Nog verder en dieper lezen?
  • Lees onze eigen Astrowiki. Boordevol informatie over kijkers, telescopen, wat ze kunnen en hoe ze presteren. Dit kun je als vervolginformatie beschouwen.
  Last bewerkt door John Baars; 01-10-19, 09:59.
  The Big Bang is fun

  #2
  Ook een meer uitgebreide checklist (lees vooral de verduidelijkingen bij de vragen!):

  http://wiki.waarnemen.com/index.php/Checklist_beginner
  Alexis Cousein -- "Number Six is feeling unmutual today". Zelfgemaakte 400mm f/4.46 op Tom O. platform; 250mm f/4.8 Alkaid; Skywatcher 130mm f/5 reflector; 60mm Lunt.

  Commentaar

  Werken...
  X