Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

GoTo uitlijnen

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • wvreeven
  antwoordde :

  Laat een reactie achter ::


 • skyfan
  antwoordde :
  Ik heb een altaz Celestron Evolution met Starsense. Ik zet hem ongeveer horizontaal (niet exact waterpas) , lijn uit met SkyAlign (drie willekeurige heldere sterren, belangrijk is dat er twee ongeveer op 90 graden van elkaar staan (niet veel meer, niet veel minder), als derde neem ik altijd de poolster. Dan krijg ik de hele avond de objecten in beeld met de 22 nagler (45' fov) , dat oculair gebruik ik ook bij het uitlijnen, maar precies in het midden staan ze meestal niet. Let er op dat bij het in het midden zetten tijdens het uitlijnen je de ster net zo laat bewegen, als ie doet bij goto. Bij zwakke en lastige opbjecten gebruik ik Precise Goto, dan zoekt ie eerst een heldere ster in de buurt, die zet je in het midden en dan gaat ie naar het object, dat dan ook mooi in het midden staat. Werkt bijna net zo snel als gewone goto.
  Die Precise Goto is ook erg handig als je met sterke vergroting werkt, en niet steeds naar de zwakkere terug wil. Die heldere ster zie je nl ook meteen in je zoeker, dus je kunt hem gemakkelijk in beeld zetten.
  Je kunt ook nog syncen op een heldere ster in het gebied waar je wilt zoeken, als je verder weg gaat moet je wel weer unsyncen, anders klopt er niets meer van.

  Laat een reactie achter ::


 • NVDW
  antwoordde :
  Mijn LX90 GPS is MEESTAL redelijk accuraat. Niet altijd pal centraal in het beeldveld maar toch altijd zichtbaar.
  Het enige wat me opvalt is dat deze zomer bij Jupiter en Saturnus, ze dikwijls iets buiten beeld stonden of kantje boordje.
  Met DSO's geen probleem.
  Ik zorg altijd dat alles mooi waterpas staat en dat de uitlijnsterren zo ver mogelijk uit mekaar liggen.

  Laat een reactie achter ::


 • svdwal
  antwoordde :
  Goto's garanderen niet dat het object midden in beeld staat, het is al goed als het in beeld staat bij het laagst vergrotende oculair dat standaard wordt meegeleverd. Wil je echt perfecte goto's dan zal je heel veel uitlijnsterren moeten gebruiken, en dan moet de software van de goto ook een zogenaamd pointing model met een parameter of 7, 8 aankunnen.

  Goedkopere goto's hebben niet zo'n ingewikkeld model. Bij dat soort telescopen ga je eerst naar een heldere ster in de buurt, daar synchroniseer je op en dan ga je naar het object.

  Laat een reactie achter ::


 • toolmaker
  antwoordde :
  Mijn eerste ingeving was, dat is vast een altaz montering.
  Eerste waar je daarbij voor moet zorgen is dat de boel goed waterpas staat.
  Is dit niet het geval dan zal een goto ook niet lukken.
  Voor een eq montering is dit minder belangrijk, omdat je daar alleen de pool-as voor hoeft af te stellen

  Laat een reactie achter ::


 • HanKr
  antwoordde :
  Ik heb een AltAz montering, ik vermoed dat ik de StarSense nog eens opnieuw moet instellen.
  De aarde draait snel, voordat ik op Align gedrukt heb is de ster al weer verschoven...

  Laat een reactie achter ::


 • Fabricius
  antwoordde :
  www.youtube.com/watch?v=OqqoFZyxzQg


  Laat een reactie achter ::


 • HanKr
  started a topic GoTo uitlijnen

  GoTo uitlijnen

  Ik ben nieuw in deze hobby. Ik heb een Celestron C8 met StarSense, maar het lukt me nog niet goed om deze uitgelijnd te krijgen. Onlangs dan ook een kruisoculair aangeschaft, om zo een ster voor uitlijning exacter in het midden te krijgen. Daarmee heb ik ook als kalibratie enkele sterren kunnen toevoegen, maar als ik dan een object laat opzoeken zit de scope er toch een stukje naast. Heeft iemand nog tips? Of is de nauwkeurigheid nooit zo hoog dat je altijd wel even iets moet zoeken en corrigeren?
Werken...
X