Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Ben nieuw hier en zoek hulp voor aanschaf.

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Ben nieuw hier en zoek hulp voor aanschaf.

  Beste allemaal,

  Ik zal me even voorstellen, ik ben Erik woon in Drenthe <Weiteveen> .
  Nu ben ik dus op zoek naar een telescoop en kijk al een tijdje rond, maar het wil niet echt vlotten.
  Bij alles dat ik tegen kom dat mij wel goed lijkt, blijkt na zoeken op het forum en internet tegen te vallen .

  Ik zal nu zo goed mogelijk proberen te omschrijven wat ik graag zou willen door middel van jullie vragen lijst.

  Vertel eens kort waarom je met deze hobby wilt beginnen? De ruimte intereseert me al een lange tijd . Ik ben lid van wetenschap in beeld . Loop al tijden met het idee om een telescoop te kopen.


  Is het een impuls(aankoop)? nee

  Heb je al ervaring met sterrenkijker? Ik heb al eens bij een centerparcs gekeken met diverse kijkers en ben al een keer bij de radiotelescopen in Westerbork geweest <rondleiding>

  Heb je al een telescoop? Ja hobby ding met plastic glas. (hihi)

  Ben je al eens op een star party geweest? Nee.

  Wil je alleen visueel kijken of juist fotograferen? In eerste instantie alleen kijken maar met optie naar fotografie.

  Hoe wil je objecten zoeken en volgen? Een goto systeem lijkt me ideaal, echter heb ik hier geen ervaring mee.

  Wat is je budget? Mijn budget is ongeveer 500 euro om mee te starten.

  Hoe belangrijk vind je planeten? Is voor nu zeker belangrijk om mee te beginnen.

  Hoe belangrijk vind je deep-sky? Dat is wat ik zeker wil gaan doen.

  Hoe donker is het in je achtertuin? Het is goed donker in onze tuin

  Heb je vrij zicht op de hemel of storen bomen/gebouwen het uitzicht? Kan vrij goed naar de hemel kijken maar niet laag aan de horizon. Dit kan eventueel wel dicht bij mijn huis.

  Ben je bereid te reizen voor een donkere plek? ja

  Hoe ver wil je maximaal reizen naar een donkere plek? Geen limiet.

  In welke plaats woon je? Weiteveen zuid oost Drenthe

  Zijn er plekken in je omgeving waar je in je eentje durft te staan midden in de nacht? ja  Is 2e hands een optie? Tweede hands is zeker een optie, ik denk dat ik zo ook een mooiere set kan krijgen met mijn budget .

  Ik weet dus ook niet zo goed welke montering ik zal nemen want niet alles is uitbreidbaar, wat ik toch wel van plan ben in de toekomst.

  En verder zou ik graag nog willen weten welke accessoire ik zeker nodig heb voor eerst visueel waarnemen.

  Ik hoop zo voldoende informatie te hebben verstrekt waar jullie wat mee kunnen.

  Alvast bedankt voor jullie tijd en reactie,

  met vriendelijke groet Erik Harms.


  #2
  Ik denk dat je het best kan beginnen met een Dobson, het is makkelijk te besturen (met de hand) en je hebt veel licht voor veel minder geld dan bij een lenzentelescoop.
  Sky-watcher heritage 130p
  ​​​

  Commentaar


   #3
   Kijk, een mede Zuidoost Drent! Welkom! Een tijdje geleden fietste ik via het Bargerveen naar Weiteveen en vroeg ik me af hoe donker het daar is 's nachts, toevallig.

   Op dit moment is er niet veel te beleven op het gebied van planeten, twee die interessant zijn (Jupiter en Saturnus) laten nog wat jaren op zich wachten totdat die weer onder betere omstandigheden zijn te bekijken. Als je interesse ook ligt bij deep sky, en je kunt gemakkelijk iets tillen en verplaatsen dat redelijk zwaar en soms ook wat onhandig is, dan is een Dobson inderdaad geen gek idee. Voor je geld krijg je daarmee de grootste opening.

   Commentaar


    #4
    Hallo Erik,
    Er zitten bij jou in de buurt twee sterrenkundige verenigingen: VAS Zuid Drenthe in Hoogeveen en VWS Noord Drenthe in Assen.
    Zelf ben ik lid van de vereniging in Assen en wij houden starparty's op heldere, maanloze avonden in het veld. Meestal bij Gasteren.
    Om van die starparty's op de hoogte te blijven kan je deze site in de gaten houden:http://vwsnoorddrenthe.nl/phpBB/view...d9ed3d59b1f156
    Je kan daar ook door verschillende telescopen kijken, maar gezien je budget zou ik een 15 of 20cm dobson adviseren.


    Ria
    25cm Orion XT10g f5; 13cm SW Explorer-PDS f5 op Orion Starseeker IV
    Lunt 80mm op GsAZ; Bresser 10x50, Celestron 15x70

    Commentaar


     #5
     Het woord dobson is hier al meermaals gevallen, en gezien je budget haal je daarmee ook de meest bruikbare telescoop mee in huis.

     Je praat ook over goto, maar met jouw budget is dat eigenlijk een nogo : al je geld gaat naar de goto montering en behalve een klein telescoopje waar je bijna niks van de database mee kunt zien is dat eigenlijk waardeloos. De dingen die je met zulke telescoopjes wel kunt zien zijn allemaal heldere objecten (de maan en de planeten) en die vind je zo, zonder goto want je weet ze gewoon met het blote oog aan de hemel te vinden.

     Tenzij je met fotografie enkel denkt aan wat snapshotjes met je telefoon van de maan, moet je voor astrofotografie je budget ernstig bijstellen met minstens een cijfer meer. Een equipment voor astrofotografie wordt al snel stervensduur. Het populaire plaatje van camera aankoppelen en klikken maar is wat ...euh... in strijd met de werkelijkheid.
     zelfbouw 12.5"f/5 - zelfbouw 8"f/5.5 - zelfbouw 4.5" f/4.5 - TS Marine 15x70 - Swift Audubon 10x50 - Helios Naturesport 8x40 Vixen SG 2.1x42

     Commentaar


      #6
      Zou ik later een dobson wel op een goto montering kunnen plaatsen .

      Commentaar


       #7
       De term 'Dobson' slaat op de montering, meestal is het een Newton-telescoop die men daarmee gebruikt. Om de telescoop die je eerst als Dobson hebt gekocht later op een andere montering te zetten, het zal misschien wel kunnen, maar of dat handig is? Dan kun je beter gelijk een Newton kopen met de montering die je eigenlijk wilt. Maar, zeker als het geschikt moet zijn voor fotografie, het gaat dan wel wat kosten. Komt bij dat een Newton misschien niet de meest geschikte telescoop is om te beginnen met astrofotografie.

       Commentaar


        #8
        Bedankt voor je antwoord Rudy . Wat ik eigenlijk bedoel is als ik een skywatcher zou kopen kan ik die dan met buis ringen op een goto systeem plaatsen . Dat hoeft dan nog voor fotografie te wezen alleen voor visueel waarnemen

        Commentaar


         #9
         Het zal wel kunnen, maar handig lijkt me het niet. Als je begint met een Dobson en je wilt de buis later plaatsen op een andere montering krijg je wellicht ook nog te maken met een ander probleem, een buis die aan de lange kant is. De goedkoopste 200mm Skywatcher Dobson is een 1200mm telescoop, ik zie dat Newtons op een equatoriale montering met die opening kijkers zijn van 1000mm focale lengte, dus korter. Anderen die meer ervaring hebben met Newtons op zo'n montering kunnen er vast meer over vertellen, maar ik heb er zo m'n bedenkingen bij dat dit een goede strategie is met het oog op de toekomst en je setup op die manier uit te breiden.

         Als het alleen gaat om visueel waarnemen en je wilt per se goto met een Dobson, dat kan ook. Kost wel wat. Maar zelf objecten opzoeken kan ook hoor, het vergt wat oefening, maar je leert daarmee de sterrrenhemel goed kennen.

         Commentaar


          #10
          Rudy bedankt voor je antwoord . Zoals ik het nu zie is wat ik eigenlijk wil nogal lastig . Mijn idee is om iets aan te schaffen dat later uitbreidbaar is en werkt naar behoren. Ik snap dat dit met mijn budget erg lastig is. Vandaar mijn vragen . Want goto lijkt mij interessant en makkelijk. Als ik dus nu een 10 inch buis koop en ik weer wat meer centjes heb gespaard en blijkt dat dit helemaal mijn ding is wil ik graag zo uitbreiden .

          Commentaar


           #11
           Een grote newton op een eq is vragen om gedoe. Een grote newt vangt veel wind en is relatief zwaar. Dus je hebt een erg zware montering nodig. Kost flink wat centen. Een newton heeft de focuser aan de voorkant. Door de draaiende beweging van de montering komt het oculair op onmogelijke plaatsen, tenzij je de buis steeds bijstelt in de ringen.

           Voor visueel waarnemen heeft een eq geen enkele meerwaarde, het comfort van een volgende montering is reŽel maar is zwaar overroepen. Je kunt met een dob heel goed met de hand volgen. En als je dan toch per sť vilt volgen is een equatoriaal platform een veel betere en veel goedkopere oplossing voor een bestaande dob dan een loeizware EQ.

           Lees ook deze thread en meerbepaald antwoord #6 voor een insteek over astrofotografie
           zelfbouw 12.5"f/5 - zelfbouw 8"f/5.5 - zelfbouw 4.5" f/4.5 - TS Marine 15x70 - Swift Audubon 10x50 - Helios Naturesport 8x40 Vixen SG 2.1x42

           Commentaar


            #12
            Verwijderd
            zelfbouw 12.5"f/5 - zelfbouw 8"f/5.5 - zelfbouw 4.5" f/4.5 - TS Marine 15x70 - Swift Audubon 10x50 - Helios Naturesport 8x40 Vixen SG 2.1x42

            Commentaar


             #13
             Met een Dobson kan je wel aan maan- en planeetfototgrafie doen. Dan film je met een speciale webcam, en de beeldjes stack je met speciale en gratis maan- en planeten stackprogramma's.

             Deep Sky fotografie met een Dobson is op dit moment specialistenwerk. In theorie kan er een hoop, maar je moet wel alles goed doen en dat van te voren kunnen bedenken. Het is niet iets wat je mensen met goed fatsoen kan aanraden.

             Als je al een digitale spiegelreflexcamera hebt kan je denken aan widefield fotografie. Camera op statief, een paar seconden belichten en dat een stuk of 10 keer achter elkaar. Beeldjes met een speciale en vaak gratis deep sky stack programma's.
             What where the skies like when you were young?

             Commentaar


              #14
              Beste Erik, zelf heb ik een 30cm dob.en een klein kijkertje een 10 cm mizar ,ik zelf woon in deventer en wij hebben binnenkort een bijeenkomst in almen waar we met nu al een man of zes bij elkaar zullen komen deze bijeenkomst is geplant eind september dat is in de buurt van de papenslagweg. als je voor die tijd eens een afspraakmaakt lijkt me dat wel leuk.. misschien dat we ergens halverwege wel een afspraak kunnen maken. mvr gr jan bonte

              Commentaar


               #15
               Ik wil graag iedereen bedanken voor de tijd en moeite om een reactie te plaatsen. Ik heb na jullie reacties besloten om een skywatcher px250 10 inch te kopen. Iedereen bedankt groet Erik

               Commentaar

               Werken...
               X