Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Ben nieuw hier en zoek hulp voor aanschaf.

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

 • PrincepsMaximus
  antwoordde :
  Ik denk dat dat een heel goede keuze is! Veel plezier ermee.

  Laat een reactie achter ::


 • svdr
  antwoordde :
  Heel goede aankoop!

  Laat een reactie achter ::


 • Avatar van de gast
  Gast antwoordde
  Daar ga je heel wat mee zien. Alvast veel plezier ermee!

  Laat een reactie achter ::


 • Erik1977
  antwoordde :
  Ik wil graag iedereen bedanken voor de tijd en moeite om een reactie te plaatsen. Ik heb na jullie reacties besloten om een skywatcher px250 10 inch te kopen. Iedereen bedankt groet Erik

  Laat een reactie achter ::


 • jan bonte
  antwoordde :
  Beste Erik, zelf heb ik een 30cm dob.en een klein kijkertje een 10 cm mizar ,ik zelf woon in deventer en wij hebben binnenkort een bijeenkomst in almen waar we met nu al een man of zes bij elkaar zullen komen deze bijeenkomst is geplant eind september dat is in de buurt van de papenslagweg. als je voor die tijd eens een afspraakmaakt lijkt me dat wel leuk.. misschien dat we ergens halverwege wel een afspraak kunnen maken. mvr gr jan bonte

  Laat een reactie achter ::


 • svdwal
  antwoordde :
  Met een Dobson kan je wel aan maan- en planeetfototgrafie doen. Dan film je met een speciale webcam, en de beeldjes stack je met speciale en gratis maan- en planeten stackprogramma's.

  Deep Sky fotografie met een Dobson is op dit moment specialistenwerk. In theorie kan er een hoop, maar je moet wel alles goed doen en dat van te voren kunnen bedenken. Het is niet iets wat je mensen met goed fatsoen kan aanraden.

  Als je al een digitale spiegelreflexcamera hebt kan je denken aan widefield fotografie. Camera op statief, een paar seconden belichten en dat een stuk of 10 keer achter elkaar. Beeldjes met een speciale en vaak gratis deep sky stack programma's.

  Laat een reactie achter ::


 • svdr
  antwoordde :
  Verwijderd

  Laat een reactie achter ::


 • svdr
  antwoordde :
  Een grote newton op een eq is vragen om gedoe. Een grote newt vangt veel wind en is relatief zwaar. Dus je hebt een erg zware montering nodig. Kost flink wat centen. Een newton heeft de focuser aan de voorkant. Door de draaiende beweging van de montering komt het oculair op onmogelijke plaatsen, tenzij je de buis steeds bijstelt in de ringen.

  Voor visueel waarnemen heeft een eq geen enkele meerwaarde, het comfort van een volgende montering is reŽel maar is zwaar overroepen. Je kunt met een dob heel goed met de hand volgen. En als je dan toch per sť vilt volgen is een equatoriaal platform een veel betere en veel goedkopere oplossing voor een bestaande dob dan een loeizware EQ.

  Lees ook deze thread en meerbepaald antwoord #6 voor een insteek over astrofotografie

  Laat een reactie achter ::


 • Erik1977
  antwoordde :
  Rudy bedankt voor je antwoord . Zoals ik het nu zie is wat ik eigenlijk wil nogal lastig . Mijn idee is om iets aan te schaffen dat later uitbreidbaar is en werkt naar behoren. Ik snap dat dit met mijn budget erg lastig is. Vandaar mijn vragen . Want goto lijkt mij interessant en makkelijk. Als ik dus nu een 10 inch buis koop en ik weer wat meer centjes heb gespaard en blijkt dat dit helemaal mijn ding is wil ik graag zo uitbreiden .

  Laat een reactie achter ::


 • Avatar van de gast
  Gast antwoordde
  Het zal wel kunnen, maar handig lijkt me het niet. Als je begint met een Dobson en je wilt de buis later plaatsen op een andere montering krijg je wellicht ook nog te maken met een ander probleem, een buis die aan de lange kant is. De goedkoopste 200mm Skywatcher Dobson is een 1200mm telescoop, ik zie dat Newtons op een equatoriale montering met die opening kijkers zijn van 1000mm focale lengte, dus korter. Anderen die meer ervaring hebben met Newtons op zo'n montering kunnen er vast meer over vertellen, maar ik heb er zo m'n bedenkingen bij dat dit een goede strategie is met het oog op de toekomst en je setup op die manier uit te breiden.

  Als het alleen gaat om visueel waarnemen en je wilt per se goto met een Dobson, dat kan ook. Kost wel wat. Maar zelf objecten opzoeken kan ook hoor, het vergt wat oefening, maar je leert daarmee de sterrrenhemel goed kennen.

  Laat een reactie achter ::


 • Erik1977
  antwoordde :
  Bedankt voor je antwoord Rudy . Wat ik eigenlijk bedoel is als ik een skywatcher zou kopen kan ik die dan met buis ringen op een goto systeem plaatsen . Dat hoeft dan nog voor fotografie te wezen alleen voor visueel waarnemen

  Laat een reactie achter ::


 • Avatar van de gast
  Gast antwoordde
  De term 'Dobson' slaat op de montering, meestal is het een Newton-telescoop die men daarmee gebruikt. Om de telescoop die je eerst als Dobson hebt gekocht later op een andere montering te zetten, het zal misschien wel kunnen, maar of dat handig is? Dan kun je beter gelijk een Newton kopen met de montering die je eigenlijk wilt. Maar, zeker als het geschikt moet zijn voor fotografie, het gaat dan wel wat kosten. Komt bij dat een Newton misschien niet de meest geschikte telescoop is om te beginnen met astrofotografie.

  Laat een reactie achter ::


 • Erik1977
  antwoordde :
  Zou ik later een dobson wel op een goto montering kunnen plaatsen .

  Laat een reactie achter ::


 • svdr
  antwoordde :
  Het woord dobson is hier al meermaals gevallen, en gezien je budget haal je daarmee ook de meest bruikbare telescoop mee in huis.

  Je praat ook over goto, maar met jouw budget is dat eigenlijk een nogo : al je geld gaat naar de goto montering en behalve een klein telescoopje waar je bijna niks van de database mee kunt zien is dat eigenlijk waardeloos. De dingen die je met zulke telescoopjes wel kunt zien zijn allemaal heldere objecten (de maan en de planeten) en die vind je zo, zonder goto want je weet ze gewoon met het blote oog aan de hemel te vinden.

  Tenzij je met fotografie enkel denkt aan wat snapshotjes met je telefoon van de maan, moet je voor astrofotografie je budget ernstig bijstellen met minstens een cijfer meer. Een equipment voor astrofotografie wordt al snel stervensduur. Het populaire plaatje van camera aankoppelen en klikken maar is wat ...euh... in strijd met de werkelijkheid.

  Laat een reactie achter ::


 • Muddelflut
  antwoordde :
  Hallo Erik,
  Er zitten bij jou in de buurt twee sterrenkundige verenigingen: VAS Zuid Drenthe in Hoogeveen en VWS Noord Drenthe in Assen.
  Zelf ben ik lid van de vereniging in Assen en wij houden starparty's op heldere, maanloze avonden in het veld. Meestal bij Gasteren.
  Om van die starparty's op de hoogte te blijven kan je deze site in de gaten houden:http://vwsnoorddrenthe.nl/phpBB/view...d9ed3d59b1f156
  Je kan daar ook door verschillende telescopen kijken, maar gezien je budget zou ik een 15 of 20cm dobson adviseren.


  Ria

  Laat een reactie achter ::

Werken...
X