Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Zie helaas niks

Samenvouwen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Zie helaas niks

  Hallo Allemaal!
  Ook ik ben begonnen met het kijken naar de sterrenhemel. Tenminste als ik wat kan zien. Ik heb een Bresser Pollux 150/1400 EQ3 gekocht. Gekeken met 20 mm
  Vol goede moed was het na een paar dagen slecht weer eindelijk helder. Met de zoekertelescoop een ster opgezocht en kijken maar, helaas als ik in het oculair kijk zie ik niks.
  Volgende dag na het werk scheen de zon, deze moet ik dacht ik toch wel kunnen vinden. Filter erop maar helaas weer geen beeld. Als ik naar een paar bomen kijk een eind verderop hier dan zie ik beetje wazig de takken Gisteren was de maan redelijk te zien volgens mij. Ik weer naar mijn dakterras en nu kijken naar de maan, met de zoekertelescoop maan opgezocht en gekeken maar wee niks. Heeft iemand een idee wat ik fout doe? Nog een vraag, wat moet ik zien als ik willekeurig omhoog kijk naar wat sterren ? Zie ik dan paar sterren en als ik inzoom op eentje dat die dan beter in beeld komt?

  Groet,
  Elco

  #2
  Als eerste opmerking: kijk NOOIT naar de zon met een filter op je oculair, maar ALTIJD met een zonnefilter dat je -voor- de ingang van de telescoop zet. Je kan blind worden.

  Welkom bij de astro hobby en ook welkom op het forum!

  Een zoekertelescoop moet altijd een beetje worden bij-afgesteld. Richt overdag op een object ver weg, centreer dat in het oculair van je kijker (met de laagste vergroting). Stel vervolgens je zoeker af met de schroefjes, zodat het object dat je scherp in beeld hebt met je kijker ook gecentreerd is in de zoeker.

  Probeer het daarna nog eens een keertje op de Maan. Maar ga vooralsnog NIET meer naar de Zon kijken, totdat je een goed voorzetfilter hebt dat je voor de ingang van de telescoop kan zetten. Je hebt daarvoor dit soort filters: https://www.astroshop.eu/solar-obser...rs/15_15_40_20

  Denk aan je ogen! Je kan blind worden zonder voorzorgsmaatregelen op de Zon, als je zo met het blote oog niet naar de Zon kan kijken, moet je het al helemaal niet doen met een telescoop. En de bijgeleverde filterjes die je op zo'n oculair kan zetten zijn echt: LEVENSGEVAARLIJK.
  Gooi die meteen weg.
  200mmF5 Carbon, 150mmF12 Intes MK67, ED80mmF6, Towa 60/700, Coronado 40mmF10 PST, Fujinon 10x50, ZWO ASI174MM cooled, ASH mount, NEQ5, HEQ5pro en L-200 spectrograaf. Radio callsign PA3SKY

  Commentaar


   #3
   Nou ja, elk begin is moeilijk, zeggen ze toch? Of vooral even wennen.

   Maar het valt allemaal wel mee als je eenmaal doorhebt wat je telescoop kan en niet kan, en hoe je ermee om moet gaan.

   En er is inderdaad één ster waar je niet naar moet kijken - die waar we omheen draaien. De Maan is wel een goede eerste keuze.

   Commentaar


    #4
    Zal wel wennen zijn ja. Dacht dat ik het het wel duidelijk had geschreven dat er filter voor zat toen ik naar zon keek maar bedankt voor de waarschuwing. Kan sowieso niet tegen fel licht en heb al snel zonnebril op. Wat is een object ver weg, over hoeveel meter praat je dan? Ik kan vanaf hier ongeveer 300 m kijken en zie de bomen erg wazig, krijg ze niet scherp.

    Commentaar


     #5
     Oculairfilters voor de zon NIET GEBRUIKEN. Met meer dan 40mm opening worden ze warm en breken, en bij onzichtbare beschadigingen gebeurt dat ook. Enkel filters voor de volledige opening zijn veilig.
     Alexis Cousein -- "Number Six is feeling unmutual today". Zelfgemaakte 400mm f/4.46 op Tom O. platform; 250mm f/4.8 Alkaid; Skywatcher 130mm f/5 reflector; 60mm Lunt.

     Commentaar


      #6
      wel duidelijk had geschreven dat er filter voor zat toen ik naar zon keek
      (please niet nog een Bresser Pollux 150/1400...)

      De Bresser 150/1400 (verder meer erover) is zo'n telescoop die nog geleverd wordt met inschroefbaar zonnefilter voor in het oculair. Door de warmte van de zon barst die en kun je op die manier een voor het netvlies fatale hoeveelheid zonlicht/hitte in je oog krijgen, met permanente blindheid als gevolg. Vandaar de steigerende reacties. De zon waarnemen kan je perfect veilig doen, maar dan met een filter voor de opening van de telescoop, aan de voorzijde dus. Zie de link van Patrick Duis.

      Een object veraf bedoelen we iets mee op zowat de horizon. Kerktoren, zendmast, flatgebouw, maakt niet uit. Plaats je oculair met de laagste vergroting in de telescoop en scan de horizon tot je gekozen torenspits in beeld komt. Stel zo goed mogelijk scherp door aan de focuser te draaien en zet de torenspits centraal in beeld met de handbediening van de EQ3. Kijk nu doorheen je zoeker en plaats diezelfde torenspits ook hierin centraal door met de stelschroefjes waarmee de zoeker in z'n behuizing zit, te werken.

      wat moet ik zien als ik willekeurig omhoog kijk naar wat sterren ? Zie ik dan paar sterren en als ik inzoom op eentje dat die dan beter in beeld komt
      Lichtpuntjes van verschillende helderheid, net zoals met het blote oog. Hoe sterk je ook vergroot, sterren blijven altijd puntvormig. In het beste geval zie je bij sommige sterren hun eigen kleur. Sommige zijn duidelijk oranjerood, andere geel, nog andere blauwig wit, maar de overgrote meerderheid is gewoon helderwit. Als de sterbeeldje niet mooi puntvormig zijn, maar langwerpig of eivormig, dan is de collimatie niet helemaal goed, maar mheb je wel beeld.

      Als de zoeker goed staat en je helemaal geen sterren ziet, of zelfs de maan niet, dan is er meer aan de hand. Is het frontdeksel verwijderd? (Je zou de eerste niet zijn...) Raak je wel in focus? Staan de spiegels goed? Wijst het spiegelvlak van de vangspiegel (kleine spiegel onder een hoek van 45°) op zijn minst ongeveer in de richting van de focuser? Als de spiegels niet goed staan, dan moet je de telescoop collimeren, en laat dat met die Bresser Pollux nu net een ramp zijn. Die kijker heeft immers een opgevouwen lichtweg met een ernstige ontwerpfout in, er wordt een relaylensgebruikt om die lichtweg te verlengen. Maar door die relaylens kun je de kijker niet collimeren, en zonder die relaylens vormt de kijker geen beeld. Dat is de reden waarom we die telescoop steeds afraden. Lees er hier meer over.

      Heb je de kijker tweedehands gekocht of nieuw? In dat laatste geval stuur je 'm beter terug. In het eerste geval : zit die relaylens er wel in? Het gebeurt dat mensen zelf prutsen aan een (op zich al flauwe) Bresser Pollux, die lens verwijderen, merken dat het zaakje er niet beter op geworden is en 'm dan maar op marktplaats zetten, hopende dat iemand er in trapt... In dat laatste geval ben je bedrogen.
      12.5"f/5 - 8"f/5.5 - 4.5" f/4.5 - TS Marine 15x70 - Swift Audubon 10x50 - Vixen SG 2.1x42

      Commentaar


       #7
       De Bresser Pollux 150/1400 is absolute bagger. Terugsturen als het nog kan.

       Los daarvan hebben waarschijnlijk te veel adapters tussen telescoop en oculair, maar behalve bij erg lage vergroting deugt de optiek gewoon niet.

       Hij prijkt niet voor niets hier:
       http://wiki.waarnemen.com/index.php/...speurders/ebay
       Alexis Cousein -- "Number Six is feeling unmutual today". Zelfgemaakte 400mm f/4.46 op Tom O. platform; 250mm f/4.8 Alkaid; Skywatcher 130mm f/5 reflector; 60mm Lunt.

       Commentaar


        #8
        als ik naar een paar bomen kijk een eind verderop hier dan zie ik beetje wazig de takken. Gisteren was de maan redelijk te zien ... kijken naar de maan, met de zoekertelescoop maan opgezocht en gekeken maar weer niks
        Als je wazige takken ziet, zou ik verwachten dat je de maan ook wazig ziet, of dat je op zijn minst toch de lichtgloed van de maan ziet. Als je echt helemaal niks ziet (duister/zwart) dan is er meer aan de hand. Terugsturen dus.
        12.5"f/5 - 8"f/5.5 - 4.5" f/4.5 - TS Marine 15x70 - Swift Audubon 10x50 - Vixen SG 2.1x42

        Commentaar


         #9
         Dat lijkt me eerder een slecht geregelde zoeker...afijn, dat maakt de Pollux 150/1400 er natuurlijk niet beter op.
         Alexis Cousein -- "Number Six is feeling unmutual today". Zelfgemaakte 400mm f/4.46 op Tom O. platform; 250mm f/4.8 Alkaid; Skywatcher 130mm f/5 reflector; 60mm Lunt.

         Commentaar


          #10
          Zo'n Bresser Pollux is toch een van de meest besproken telescoopmodellen voor beginners.
          Je zou je bijna afvragen hoeveel Polluxen er nodig zijn in de 2e hands markt om de gestage stroom starters die zich hier komt melden met hun Pollux in stand te houden. Het zijn er misschien minder dan je zou denken. Totdat iemand er met een heftruck overheen rijdt zal elke Pollux weer een nieuwe eigenaar vinden waarna het riedeltje zich hier herhaalt ;-)

          Stiekem heb ik wel eens met de gedachte gespeeld om eens te kijken hoe goed/slecht zo'n ding nou wérkelijk is.
          Mak 180 Pro - 150 mm Solar H-alpha, Losmandy GM-8.
          (https://www.neophoto.nl)

          Commentaar


           #11
           Zoeker stond idd niet goed. Volgens mij nu wel. Zal weer eens gaan kijken als het weer meewerkt. Zit geen oculairfilter bij maar zonnefilter. Wat is dan wel een mooie telescoop voor een beginner?

           Commentaar


            #12
            Als je die Pollux terug kunt sturen, moet je dat meteen doen. Dit is idd één van de slechtste telescopen die je kunt kopen, als starter. Maar helaas ziet hij er technisch uit, dus vallen er veel starters voor, en komen we hetzelfde verhaal keer-op-keer weer tegen.

            Afhankelijk van wat je wil waarnemen, is een 200mm dobson-telescoop (bv van Skywatcher) een heel goede start-telescoop. Dit is net een VW Golf: hij kan alles, is allround inzetbaar, maar niet echt gespecialiseerd in één richting. Je valt er nooit een buil aan, en als je erop uitgekeken bent en je wilt wat anders/groters/…, dan kun je 'm prima tweedehands verkopen. En hij is vele malen beter dan zo'n Pollux-brol.

            Commentaar


             #13
             Lees de topics die vastgezet zijn bovenaan deze pagina. Er staat veel advies in voor beginners.
             https://www.astroforum.nl/forum/begi...met-astronomie

             200mmF5 Carbon, 150mmF12 Intes MK67, ED80mmF6, Towa 60/700, Coronado 40mmF10 PST, Fujinon 10x50, ZWO ASI174MM cooled, ASH mount, NEQ5, HEQ5pro en L-200 spectrograaf. Radio callsign PA3SKY

             Commentaar


              #14
              Stiekem heb ik wel eens met de gedachte gespeeld om eens te kijken hoe goed/slecht zo'n ding nou wérkelijk is.
              Het is zonde van je tijd. Ik heb er twee onderhanden mogen nemen, een 150/1400 en de kleinere 114/1000 versie, om te collimeren. Na zowat een uur sukkelen raak je ergens op een punt dat verder priegelen geen zin meer heeft en waar de maximale vergroting zich situeert rond D/2 en beste beeldkwaliteit rond D/4. (bij een gewone, goede kijker is dit ergens rond resp. 2xD en D...)

              Toen de aldus afgestelde kijker moest verplaatst worden om een ander hemeldeel te bekijken (bomen in de weg) was daarna alles terug bij af. Triest als je dan een gemotiveerd beginnend waarnemertje moet vertellen dat het niet beter wordt dan dit, en dat pa of ma niet geneigd is om nog maar eens €zoveel voor iets dat wel deugt, op tafel te leggen. Want zoveel had dat ding gekost, dus het kon maar beter goed zijn. Want dat had de verkoper hun verteld (was voor de webshop era)
              Last bewerkt door svdr; 15-03-19, 13:18.
              12.5"f/5 - 8"f/5.5 - 4.5" f/4.5 - TS Marine 15x70 - Swift Audubon 10x50 - Vixen SG 2.1x42

              Commentaar


               #15
               Oef... dat klinkt inderdaad dramatisch slecht. Deze feitelijke onderbouwing miste ik in veel eerdere topics over deze Pollux waardoor ik benieuwd was in hoeverre de bedenkelijke reputatie op waarheid berustte. Dank je voor deze verhelderende uitleg.
               Mak 180 Pro - 150 mm Solar H-alpha, Losmandy GM-8.
               (https://www.neophoto.nl)

               Commentaar

               Werken...
               X