Announcement

Collapse
No announcement yet.

Advies voor starter in astronomie

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Advies voor starter in astronomie

  Beste forumleden,

  Ook ik ben nieuwkomer met het verzoek om advies. Ik ben me gaan verdiepen in de sterrenkunde (volg nu een cursus bij Sonnenborgh in Utrecht, heb het boek ‘Ik kijk omhoog’ gelezen) en wil nu een telescoop aanschaffen.
  Ik wil deze gaan gebruiken voor het bekijken van de planeten en deepsky, geen fotografie. Ik woon hartje Utrecht maar zal de telescoop een aantal maanden per jaar op een erg donkere plek gebruiken in Kroatie. Surfend op het forum lees ik dat met deze uitgangspunten een Dobson een goed keus zou zijn. Klopt dat? Zo ja, kan iemand aangeven welke van de volgende telescopen op dit moment de beste koop zou zijn (allemaal rond de €600):
  https://www.astromarket.org/telescop...e---ds-focuser
  https://www.astromarket.org/telescop...50px-10-dobson
  https://www.astromarket.org/telescop...-focuser396096
  https://www.astromarket.org/telescop...l-solar-filter
  https://www.astromarket.org/telescop...-250c---10-f-5
  Wellicht toch een andere?

  Andere vraag: welke oculairs (of accessoires) kan ik er het best bij kopen?
  Totale budget rond €800.

  Dank voor alle reacties.


 • #2
  Hoi Miel,
  Lees eerst onze eigen stickies erover in Astroforum zelf:
  https://www.astroforum.nl/forum/begi...met-astronomie
  https://www.astroforum.nl/forum/begi...et-ik-beginnen

  Het boek "Kijk omhoog" noemt weliswaar 250mm Dobsons, maar dat is niet het enige. Ik denk dat het een goed plan is om eens oog in oog te staan met een 25 cm Dob en te kijken of dat allemaal zo hanteerbaar is. Heel verstandig is het om eens te gaan kijken bij een publiekssterrenwacht in de buurt en te praten met kijkerbezitters.

  Warm aanbevolen is www.stellarium.org , een planetariumprogramma dat zeer realistisch is. Velen van ons gebruiken het dagelijks. Als je een verrekijker hebt zou ik daar zeker mee starten. Al was het alleen maar om jezelf wegwijs te maken in de sterrenbeelden en hoe het beeld van sterren er uit ziet in een stuk optiek.
  Schiedam: Vixen ED102 (upgraded by FirstLight), Evostar 120, UK OMC140 op GPDX, Skywatcher Mak 102 (g&g) op Alt/Az. Jena 10X50, Gucky.
  Sterrenwacht Rijswijk : 130mm Astro-Physics Starfire, 14 inch Meade Schmidt Cassegrain, Lunt.

  Comment


  • #3
   Op een donkere plaats is een grote dob het ideale instrument als je inderdaad enkel visueel en vooral deepsky wilt doen. Neem niettemin John's overweging over het formaat in beschouwing.

   Accessoires : als beginner eerst rustig aan, en starten met wat bijgeleverd wordt. Je zult zelf ontdekken welk accessoire voor jou nuttig is, en welk niet.

   Oculairen : in deze fase is daar niks zinnigs over te zeggen. Sommigen gaan op termijn voor high-end widefields à la Nagler/Ethos voor deepsky, anderen gaan orthoscopen kiezen voor planetair werk, nog anderen vinden het allemaal wel best en kiezen een setje gewone, maar goede Plossls. Je ziet... voor elke bek wel een spek.

   Filters : een maanfilter koop je beter niet. Ik zie er ook het nut niet van in : een telescoop kan nooit een sterker beeld geven van de maan dan wat je met het blote oog ervan ziet. door erop te gaan vergroten, wordt het beeld vanzelf zwakker, want je verdeelt het licht over een groter oppervlak.

   Op termijn is een UHC of OIII type filter zeker een aanwinst met veel meerwaarde bij het observeren van deepsky. Welk is alweer afhankelijk van persoonlijke voorkeur, kijkstijl, oculairformaat,...
   12.5"f/5 - 8"f/5.5 - 4.5" f/4.5 - TS Marine 15x70 - Swift Audubon 10x50 - Vixen SG 2.1x42

   Comment


   • #4
    Deepsky vanuit hartje Utrecht? Oei, ik ben bang dat dat tegen gaat vallen. In een grote stad is er simpelweg teveel lichtvervuiling om echt deepsky te kunnen zien (misschien dat je nog iets kunt zien van de aller helderse deepsky objecten, maar zelfs dat valt te betwijfelen). Als je de kijker meeneemt buiten de stad kun je natuurlijk wel heel wat gaan zien, en dan is een 25cm dobson gelijk echt een erg mooi instrument.

    Maar zoals hiervoor ook al gezegd: vergis je niet in de afmetingen van een dergelijke kijker: die is behoorlijk fors. Hij zal ook geen kinderachtig deel van je auto in beslag gaan nemen als je hem vervoerd, iets om serieus rekening mee te houden als je hem ook op vakantie etc. mee wilt nemen.

    Ik woon zelf trouwens in De Meern, als je wilt mag je wel een keer komen kijken als het helder is en de 30cm truss dobson naatlr buiten gaat. PM maar als je interesse hebt.

    Comment


    • #5
     Hartelijk dank voor jullie reacties.
     Stellarium heb ik idd al geinstalleerd en heb er een beetje mee 'gespeeld'. Ik begrijp dat hartje Utrecht verre van ideaal is, maar voor maan/planeten wellicht te doen is? Ik ben ook niet van plan om met de telescoop te gaan sjouwen. Ik ben van plan de telescoop te gaan gebruiken in Kroatie (heb de luxe van een huis aldaar :-) ) en op die plek is het werkelijk donker.
     Ik heb veel posts op het forum gelezen en veel van de adviezen mbt een telescoop voor beginners kwamen uit op een Dobson, vandaar dus mijn initiele vraag. Maar omdat er zo veel verschillende te koop zijn, was ik benieuwd of iemand een aanbeveling kan doen van de selectie die ik aangaf. mark Leeman: ik maak zeer graag gebruik van je aanbod en stuur je een PM.

     Comment


     • #6
      Al je Dobs komen eigenlijk van dezelfde twee fabrieken (die van Synta voor de Skywatcher en de Orion, die van GSO voor de andere; het verschil zit ‘m in de accessoires.

      Als je heel veel plats hebt in de wagen als je naar Kroatië rijdt geen probleem, maar anders zou ik toch dit overwegen, al is het buiten budget:
      https://www.explorescientific.de/Tel...son-254mm.html

      Die 1m20 lange buis bij een 10” Dob kan anders knap lastig zijn om te vervoeren als er ook bagage en familie mee moet.

      Er zijn nog compactere Dobs voor op reis (zie bv. de Alkaids op www.sumerianoptics.com ) maar die zijn nog een pak duurder.

      Er zijn uiteraard kleinere compacte Dobs, zoals de Heritage 130p of de 150mm Bresser of Orion Starblast tafeldobs, maar die tonen minder.

      Koop alleszins niets dat niet naar Kroatië meekan!

      En ja, voor planeten en de maan is lichtvervuiling geen punt.
      Alexis Cousein -- "Number Six is feeling unmutual today". Zelfgemaakte 400mm f/4.46 op Tom O. platform; 250mm f/4.8 Alkaid; Skywatcher 130mm f/5 reflector; 60mm Lunt.

      Comment


      • #7
       Het komt me voor dat iemand met een vakantiehuis op een zuiders platteland ook over een minimum aan allerlei DHZ- handigheidjes beschikt.

       Al aan gedacht om enkel de spiegelset te kopen en zelf een opvouwbare truss telescoop te bouwen? Bekwaamheidsniveau hamer/zaag /boormachine/schroevendraaier volstaat ruimschoots.
       12.5"f/5 - 8"f/5.5 - 4.5" f/4.5 - TS Marine 15x70 - Swift Audubon 10x50 - Vixen SG 2.1x42

       Comment


       • #8
        @svdr: dat klopt helemaal en bedankt voor de suggestie! Maar ik kies er toch liever voor iets te kopen dat gebruiksklaar is.
        @sixela: ruimte in de auto is geen probleem. Ik zal de leveromvang van de verschillende opties nog eens goed bekijken en dan een keus maken. Dank!

        Comment


        • #9
         Struin TouTube eens af voor “hoe groot zijn die dingen eigenlijk” (alhoewel live zien beter is) bv https://youtu.be/bDY8extsWH8

         Naast het goede alternatief van
         sixela zitten in dezelfde euro catagorie ok de flex tubes. Inklappen en wegwezen ;-)

         https://youtu.be/SOJ0VXf1iKc
         Celestron 8'' EdgeHD f/7 | AVX mount | StarSense | PoleMaster | ZWO ASI120MC-S | ZWO ASI071MC Pro

         Comment

         Working...
         X